Barlind – vintergrønn og roubust

barlindBarlind, Taxus baccata. Er et vintergrønt nåltre med røde frukter. Barlind finnes flere ulike sorter/hybrider, men den rene formen kan i Norge bli hele 15 meter høyt med en stamme på en meter! Det tar dog noen år før den når slike høyder, og frem til det så er den godt egnet til hekk ettersom den tåler beskjæring godt. En barlind kan i motsetning til tuia beskjæres hardt ettersom den kan skyte fra bar/brun gren.

Herdighet for den rene formen er H4/H5, men det finnes hybrider med herdighet opp til H6. Hybridene har ulike vokseformer og blir ikke nødvendigvis så høye som den rene formen (og er dermed enda bedre egnet til hekk). Enkelte barlindhybrider har krypende form, andre har gulere blader, noen har ikke bær osv. Barlind kan stå i både sol og skygge, men liker ikke å tørke ut. 

Barlind er giftig, hele planta med unntak av de røde frøkappene rundt konglen er meget giftig, det røde fruktkjøttet derimot kan spises uten besvær noe da også fuglene gjør her.

Barlind vokser vilt i Norge, treet kan bli 2000 år gammelt. De riktig gamle trærne kan bli utrolig store, det står et på Vardalsøy med omkrets på fem meter. Treet har lang tradisjon som nyttetre på grunn av noen spesielle egenskaper og ble tidligere brukt til å lage buer av, og noe av treet ble brukt til  å lage tau av, (dette er grunnen til navnet, det har noe av de samme kvaliteter som lin). Barlind har også blitt brukt i møbelproduksjon. Nå brukes barken på barlind til å lage kreftmedisin.

De senere årene har barlind blitt mer og mer populært som et alternativ til tuia for vintergrønn hekk. Den har en god grønnfarge, er robust og kan som sagt beskjæres meget kraftig.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Interessant om barlind! Og jeg synes de er pene både om sommeren og vinterstid.
  Jeg har satt en del barlind i hagen min fordi rådyrene lar de stå i fred, (i motsetning til tuja og sypress som de kvester med stor energi).
  Ettersom barlind tåler beskjæring godt har jeg tenkt å formklippe mine når de får litt størrelse.

 2. Jeg fikk en barlind som skulle vekk fra en hage, den var ca 10 år. Jeg kuttet røtter som bare det, og dytta den ned i et hull hos meg hvor den skulle stå å skjule en plankestabel. Jammen har den klart å slå seg til ro der. Enten hadde jeg flaks, eller så er barlind også veldig lett å flytte.

 3. Jeg har plantet barlind for jeg hørde de tåler godt å ligge under all snø når vi måker, og det gjør den, den blir begravet under massene når vi måker trappen. Men hvert åar knekker noe greiner, veit du noe om formering, jeg har prøvd å stikke dem i jord, men de vil ikke.. jeg har aldri fått noen bær jeg, og det er kanskje like godt hvis de nå er giftige 🙂

 4. Ingenting jeg elsker mer utendørs enn vintergrønne trær. Så utrolig dekorative uansett årstid i grunn, men… må nok innrømme jeg har mistet (daua!!) noen også oppgjennom åra, for lite vann på våren sier min hagegale mor…, sikkert noe i det ja, men gir man seg over??? neida.
  De siste sommrene har jeg faktisk kjøpt en del vintergrønnt å hatt i store krukker utendørs, for så å plante dem i jorda når høsten kommer. De er jo fine i krukker også de vintergrønne.

 5. Har stjælt bloggtipsbildet ditt og laget link til deg!!! Håper det er iorden.. fikk ikke til å lage noe fint selv.. Si fra dersom jeg skal fjerne det!!!

  Og igjen takk.. æ e så fornøyd.. nå skal jeg bare rette på sidebarene.. ser så dumt ut med en bred og en smal..

  Klem fra mæ

 6. Jeg finner barlind så dekorativ, spesielt nå når alt annet i hagen har mistet sine farger,men barlinden står der like flott med sin mørkegrønne farge!
  Nydelig bilde av en barlind med bær;) Ha en flott torsdag!

 7. Stikke barlind har jeg ikke forsøkt meg på, det går kanskje ann men jeg har ingen tips. Mulig det funker bedre å legge ned grener.

  De må ofte vannes på våren ja, stakkars vintergrønne sliter fort litt på våren om de ikke er godt etablert.

  Marie, jo, men det er jo så mangt som er giftig i hagen. Om man ser bort i fra bæra så er det jo ikke så veldig mye av busken som frister til spising, så om man velger en sort uten bær, og ikke har hester beitende ved så synes jeg den må kunne brukes i hager med barn ol.

  Barlind er nydelig, tidligere har det ikke vært så mange bær på min, men år virkelig lyyyyser den opp!

 8. Barlind er fint!
  Har noen i hagen, ja.
  Veldig dekorative.

  Barlind er som du sier, giftig.
  Pass på!
  En hest på naboøya her døde etter å ha spist Barlind…

 9. […] Barlind, Taxus (yew) Best kjent for å være et vintergrønt hekkealternativ til tuia, men den kan altså ha flotte bær. Jeg hadde tidligere en busk, og ett år slo den til med mengder av bær som tiltrakk seg trost og kjernebiter og flere av småfuglene. For at den skal få bær så må du være forsiktig med beskjæringen. Barlind er forresten helt fantastisk til beskjæring, godt egnet til store fasongklippede ornament og hekker. OBS: Barlindbæra er giftig for mennesker og de små røde bærene kan virke fristende på barn og dermed ikke egentlig den beste buske å anbefale bærene til. Meeen, siden det var den eneste busken jeg hadde bilde av at fuglene spiste, så fikk den være med lell 😉 Les mer om barlind […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her