Beskjær tomatplanten, det gir flere og bedre tomater!

Tomater må tuktes!
Dersom du lar tomatene dine vokse i vei så blir det mye blader og få modne tomater. Men, om du tar frem saksen og gjør som jeg viser så får du flere tomater som smaker bedre!

Disse rådene gjelder for ranketomater (vanlige tomater). Busktomater og ampeltomater trenger i liten grad beskjæring.

I denne artikkelen forklarer jeg hvordan:

 1. Fjerne sideskudd, (tyve)
 2. Fjerne toppskudd , (toppe)
 3. Fjerne noe bladverk, (tynne)

1. Hvordan, hvorfor og når tyve:

Fjerning av sideskudd, tyving, er det viktigste! Hvorfor? Jo, fordi om du lar tomatplanten vokse fritt så får du et digert grønt kratt, og nesten ingen modne tomater…

Tyving er superenkelt! Tomaten din har en stamme som kommer opp fra bakken, på denne stammen kommer det blader, og i hjørnet mellom blad og stamme kommer det etterhvert sideskudd. Disse sideskuddene fjerner du der de starter ved å klippe eller knipe.

Sideskuddene fjernes jevnlig, sjekk gjerne planten en gang i uken. Og om det går litt vel lang tid og planta er full av tyver og disse er en halvmeter hver og har blomster og kart, klipp av uansett!

Du kan la ett sideskudd vokse opp fra langt nede på planten slik at den får to ranker. Men da må de ledes fra hverandre så de ikke lager skygge for hverandre, og har du den på friland (ikke drivhus) så kan det hende det blir mer kart på planten enn den greier å bære frem.

 

2. Hvordan, hvorfor og når toppe

Topping gjøres for at planten ikke skal bli for stor (lang). Store planter greier ikke modne tomatene. Når du skal toppe vil avhenge av om du har tomatene i eller utenfor drivhus, og hvor varmt det er der du bor. En grei tommelfingerregel er å toppe 6-8 uker før du antar temperaturen faller under 5 pluss. Eller før om tomatplanten er enorm.

Hvordan toppe? Bare å klippe av toppskuddet det, to-tre blader over en blomsterklase slik at blomsterklasen får mat nok til å lage tomater.

 

3. Hvordan, hvorfor og når tynne/ fjerne blader:

Så lenge bladverket er friskt og ikke skygger kan det like gjerne være på, da gjør det nytte for seg. Men, i noen tilfelleller er det fornuftig å redusere bladmengden

 • Når bladene er utslitt eller syke
 • Når bladene skygger for tomatene
 • Når det er så tett at det ikke blir god luftsirkulasjon, dårlig luftsirkulasjon kan gi gode forhold for sykdom. Spesielt aktuelt i drivhus

De profesjonelle tomatdyrkerene fjerner alltid de nederste bladene, men de dyrker på en relativt spesiell måte hvor de lager mange meter lange tomatplanter hvor nedre del av planten pensjoneres. Dette er ikke like relevant for en amatørdyrker.

Jeg fjerner blader som ikke lengre produserer for planten, dvs blader som er gule eller ser syke ut. Da kan du også begrense sykdomsspredning noe. (En annen ting som begrenser sykdom er å dekke jorden med gressklipp ol slik at jord ikke spruter opp på bladverk når du vanner.)
Fordi jeg planter veldig tett så blir det fort til at noen av bladene skygger for tomatene, disse fjernes. Her i Norge er det ikke (vanligvis) mer sol enn at tomaten trenger det den kan få for å modnes.

Bladene kan klippes av helt inne ved stammen, eller du kan fjerne ytterste halvdel.

Avklippet er nyttig:

Hva jeg gjør med alt tomatplanteavklippet? Jo, det legger jeg rett på jorda i en av krukkene. Der ligger det til brytes ned, eller til jeg graver i en krukke og mikser det ned i jorden. Enklere kan ikke kompost bli! Mens det ligger der så gjør det nytte for seg som jorddekke, og med det bla motvirker noe uttørring av jorden. Helt topp nå som det er så varmt 🙂

Du finner andre tips for å unngå å vanne plantene dine i unøde her. Kommer godt med om du har kjøkkenhage, for der er det ekstra viktig at plantene får nok vann.

Bildene av meg er tatt av Heidi Holter-Hovind

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

 1. Jeg har tomatplanter på en inn glasset veranda. Nå er de ca 2 meter høye, og lurer på om jeg skal beskjære toppen nå, eller vente lengre. Den ene heter Berry garden, jordbær tomat. Er bare noen få blomster enda, ingen kart.
  Plantet også en Squash, trodde det var slangeagurk ut fra bilde 🙂
  Plantet disse 2 sammen i en større krukke, men ante ikke at de ble så store.
  Den andre heter «Marinande» biff tomat og er alene i en krukke.
  Ser nå at Squash planten har fått noe melke aktig på bladene. Fjerner jeg disse? 5 blomster hittil.
  🙂

  • Hei Berit, jeg har ikke kunnskap nok til å gjette når det er passende å toppe dine. Men. Jeg ser du skriver at den står på innglasset veranda, og ikke har kart, og jeg lurer på om du sørger for bestøvning. Vanligvis ordner naturen dette selv, men uten vind og insekter så blir det vanskelig.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips