Hvordan hjelpe humla

Humlene er våre viktigeste pollinatorer, uten dem blir det rett og slett dyrt og vanskelig å dyrke mat og en rekke av våre vakreste blomster vil dø ut. Nå er bestanden av humler og andre bier i reduksjon. Dette har pågått over lang tid, og nå MÅ vi gjøre noe for å stoppe trenden, viss ikke vil vi få et stort samfunnsproblem om kun få år.
Du som har en hage, balkong eller fellesareal kan bidra til snuopperasjonen ved å hjelpe humla slik at den får det lettere. Det er enkelt og det gjør hagen flottere:
.
1. Plant blomster som tilbyr mat til humlene!
Sørg for at hagen din har et godt utvalg helt fra tidlig vår til sen høst og bidra til at humla holder seg trinn og god og kan fostre opp mange små. Det finnes svært mange vakre blomster med stor næringsverdi for humlene, plant så mange du kan og gjør hagen både vakker og nyttig.
Gå til oversikt over humleplanter og bli inspirert!
.
2. Ikke bruk gift!
Mange har som refleks å ta etter giftflasken om de ser et mystisk kryp i hagen, eller om de har ugress de vil bli kvitt. Men, gift dreper aldri bare akkurat det man vil drepe… Både plantevernmiddel og insektsgift kan være skadelig for humlene, og for mange andre nyttige skapninger i hagen.
Det er slettes ikke nødvendig å bruke gift, hagen her er giftfri og jeg har ikke mer skadedyr enn de som sprøyter!
Les her om hvorfor og hvordan vi har en giftfri hage. Og du kan lære litt andre halvdel av denne videoen.
.
3. Tilby bolig!
Det kan være vanskelig for humlene å finne egnede boliger i våre hager og dette kan du avhjelpe ved å tilby de humlekasser. Men, du må sørge for at humlekassen innredes korrekt, ellers er det lite vits i kassene.
– Les om humlekasser og innredning hos La humla suse og hos Summende hager.
.
Fortell andre om humla!
Skal vi greie å snu utviklingen må mange bidra. Og skal folk kunne bidra så må de forstå både at humle trenger hjelp, og hvordan hjelpe. DU kan være med på å spre kunnskap ved å snakke om det ved lunsjbordet på jobben, oppmuntre venner til å gjøre grep i hagen, eller rett og slett dele denne eller andre artikler på Facebook.
– Jeg håper du engasjerer deg for humla!
.