«Gammel» jord i krukker. Kastes eller spares?

Jeg har i det siste fått endel spørsmål om hva jeg gjør med jorda i krukkene når sesongen er over. Og svaret er enkelt: Ingen verdens ting!

Ettersom jeg har krukker som tåler å stå ute året rundt så tar jeg ikke engang jorda ut av krukkene. Men om jeg hadde trengt å tømme de så hadde jeg bare tømt jorda ut i en haug i et bed, og så til våren spadd den tilbake i krukker igjen.

Forutsetning for å beholde jorden i krukkene:

Jord er der røttene kan finne mat, vann og luft. Det er ikke bare mengden næring som er viktig, det er enda viktigere at jorden har god struktur slik at planten kan lage stort godt rotnett og får tatt opp det den trenger.

God struktur betyr at røttene kan bevege seg gjennom lett, og at jorden kan holde vann og næring, og samtidig ha luft. Torvjord har både svak struktur og svak evne til å holde på næring, og de som bruker mye torv i krukkene må belage seg på å utbedre torvjorden for å fortsette å bruke den da torven blir verre når den er «brukt». Selv bruker jeg ikke torvjord (av både miljøgrunner og fordi skikkelig jord er bedre for røttene), men også jeg utbedrer krukkejorda litt fra år til år. (Forklarer hvordan utbedre jord lengre ned i artikkelen).

Ja, også var det det med næring. Bruker du «gammel» jord må du naturligvis tilføre noe næring i vekstsesongen.

.

Hvordan utbedre jorda:

– Krukker du planter om:
Når krukken er tom for planter så er det smart å benytte anledningen til å spa om på all jorden i krukken, og blande inn organisk masse. All jord, både i krukker og bed, nyter godt av å få tilført organisk masse, som kan være både grønne og brune blader, samt ferdig komposterte plantedeler,  eller husdyrgjødsel, osv.

Dersom krukken besto av utelukkende organisk masse så er det helt gull om du kan spa inn litt jord fra hagen, vanlig hagejord er nemlig topp om den blandes med organisk masse. Har du ikke ekstra jord så kan du blande inn litt sand. Det gjør under for strukturen.

– Krukker du ikke planter om:
Har du flerårige planter i krukkene så kan du naturligvis ikke drive med storrevolusjon, men du kan gjerne legge litt kompost på toppen, eller i alle fall noe næring. Med flerårige vekster er det da logisk nok ekstra smart å sørge for at jorden du bruker er god over tid. Feks ved mikse med hagejord med en gang før du planter.

Men hvorfor tror alle de må kaste jorda som har vært i krukker?
Vel, det lurer jeg også på. Men, jeg tror svaret rett og slett kommer av at folk flest frem til nå har brukt torvjord, og billigste torvjorden faller etterhvert helt sammen og blir kjip. Så da er det enklere å be folk kjøpe seg noen nye sekker med jord, enn å lage den jorda de allerede har bedre.

Når jeg startet ut med egen hage så var også jeg programert til at jorda i krukker burde byttes ut. Men så tenkte jeg meg om, og begynte å snakke med fagfolk og fikk en bedre forståelse av jord og planters behov. Og nå satser jeg altså heller på god jord og mindre styr 🙂

.

Men, hva om man liker å starte på nytt hvert år da…
Altså, naturligvis gjør du da det som du opplever som hensiktsmessig! Hele mitt poeng med denne bloggposten er å svare de som lurer på hva jeg gjør, og gi folk info om at de ikke trenger bytte om de ikke vil. Og ikke minst få sagt i fra at jorda du eventuelt heller ut av krukkene isåfall bør legges i et bed eller under en hekk og ikke kastes, for å kaste jord det er tullete 🙂

.

Har du planter i krukke?
Jeg har samlet mine beste tips for å få frodige, spennende og lettstelte krukker her! 

Husk å følge meg på Facebook og Instagram for jevne drypp av inspirasjon og tips av blomster og annet som gleder i et uterom 🙂

Oppdatert:
Jeg ser kommentarfeltet på facebook diskuderer sykdom i jord. Det er ikke noe jeg har vurdert fordi jeg nesten aldri har sykdom på plantene mine (trolig pga at jeg har biologisk mangfoldig jord). Men, om du skulle ha en krukke hvor en plante døde av sykdom så kan det være smart å ikke plante samme planten i krukken neste år. Det er også en god ide å rotere litt på hva slags planter du har hvor av de ettårige og da spesielt matplantene, som en variant av vekselbruk. Jeg har tomater i samme kassen hvert år, men for å forhindre at jorden trettes ut så spar jeg hver vår ut halvparten av den jorden og bytter med jord fra andre krukker (og i samme farta forbedrer med det jeg har av kompost). På denne måten får jeg bedre utnyttet næringsinnholdet i jorda, og jeg får en enkel jordfabrikk for bokashien min. Jeg styrer ikke med å bytte sånn i flerårige krukker, og ikke i det fleste av sommerblomstkrukkene heller.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Jeg har tenkt til å bruke den gamle krukkejorda til jordfabrikkene mine i vinter, så jeg får fin jord av bokashien min 🙂
  Hvordan går det med bokashien din?

  • Ja si det du. Jeg ble (som vanlig) kritisk syk i et kritisk punkt, så den ble satt til sides, i boksen sin, og ble stinkomanete, og så har jeg ikke orket å ordne med den. Må kvinne meg opp snart.

 2. Lekker balkong – og alltid spennende å lese det du skriver! Men nå lurer jeg…hva er ‘god jord’ – hvis man skal kjøpe??? Jeg synes jeg får helt forskjellige svar, avhengig av hvilken gartner jeg spør…..

  • hehe, ja, det gjør du nok.
   Dette er ikke så enkelt som at man kan sette to streker under ett svar. Jord er komplekst, rett og slett. Og svaret vil avhenge helt av hva og hvem man bruker jorda til, og hvordan, og ikke minst hva man tar utgangspunkt i at du kan få fatt i.

   Har du lest jordskolen min? Den er nok for generell for deg, men om du har lyst på kunnskap om jord så kan den være fin. Du finner den under denne taggen: https://moseplassen.no/tag/laer-om-jord/

   Hva jeg gjorde:
   Når jeg skulle kjøpe jord til balkongen, så gikk jeg for en egenkomponert miks av jord fra avfallsmottak, med ekstra kompost i + noen sekker med RandesundHagejorden + i så stor grad jeg kunne blande inn med jorda jeg hadde med i krukker fra gamlehagen (som igjen besto av en miks av Randesund og den fantastiske jorden jeg hadde i bedene som jo engangitiden var avfalsmottaksjord som nå var godt kompostert og mangfoldiggjort). + at jeg tilfører Randesunds næringssekker (gul og grønn). Og litt div annet som booster nivået av morro og variasjon i jorda.
   – du ble neppe noe klokere av det da. hehe.

   Seriøst, jeg må få skrevet en god og konkret bloggpost om jord i krukker, men det var ikke overskudd til det denne sommeren. Planen er å skrive den i vinter så jeg har den klar for å publisere til våren 🙂

 3. Tusen takk for alle tips som gjør det lettere å nyte hage. Takk og for påminnelsen om at jeg ikke trenger å «støvsuge» bedene for løv i høst, snart kommer vel snøen og dekker det som ser rotete ut.

  • Jeg bor ved kysten så i høst fikk plantene en miks av løv og tare på toppen før vinteren. Hørt at taren skal være helt fantastisk når det kommer til næringsstoffer. Jeg fikk tipset av min mor da jeg slet med lus på rosene. Enda en ting den er god for! Å for et yrende liv under den på våren! Må jo legge til at den funker som frostsikring også 😉 nå gjenstår det å se om lusen blir borte. Alle bærbusker og blomsterbed er dekket. Overskuddet som ikke kan krafses ned i jorden til våren får nyttes i komposten eller gå gjennom vil biogressklipperen.

 4. Så utrolig gøy å følge deg på sosialemedia. Du er så informativ og flink. Jeg har flyttet fra hus til en bygårdsleilighet i 1.etg i Oslo sentrum- Vika. Den har en bakgård som ikke har noe særlig sol fordi bygningene ligger for tette til. Max 1,5 t på morgen om sommer. Det jeg lurer på er, kan jeg ha planter/ urter i krukker selvom ikke sola kommer til? Må ikke planter ha sol for å trives?

 5. Hei! Takk for en fin blogg og mye god informasjon. Spesielt for meg som er helt nybegynner 😉 Jeg lurer egentlig bare litt på om du har noen innspill til hva man kan ha i balkonkasser som er flerårig. Eller er det ikke noen god ide? Har kasser som både står i sterk sol og i mye lys, men uten at sola steker på. Setter pris på svar! Takk 🙂

 6. Hei
  Jeg bor i Spania Costa Blanca.
  Jeg tror huset og haven er ca. 20 år gammelt. Syntes jorda rundt busker, blomster og palmer ser tørr
  ut og at det er lite av den. Hvor lenge varer jorda, hvis den bare får vann?..
  Må den ikke byttes ut etter så mange år, eller spes på med ny fersk på toppen. Syntes naboenes blomster og busker ser finere ut enn mine. Frodigere og blomstrer mer og lengre??

 7. Jeg har akkurat oppdaget deg og Moseplassen, og du er en gullgruve! Jeg er fersk eier av en liten balkong, og når jeg leter etter informasjon, så ender jeg alltid opp med å finne det jeg trenger hos deg. Men siden jeg ikke er på Facebook, lurer jeg på: ligger det ting på FB som jeg ikke finner her på moseplassen.no?

 8. Hei
  Jeg liker så godt Moseplassen din med masse flotte tips til oss til oss blomsterelskere.
  Jeg har blomster i krukker på min terrasse.
  Kjøpte meg syrin hortensia i fjord ,og den var så flott med hvite blomster som gikk over i rosatoner.
  Jeg har tak over terrassen og har satt krukka tett inntil vekken.
  Nå lurer jeg på når jeg skal vanne, jeg ga bare litt vann nå når det var mildvær.
  Hva er det riktige nå i januar februar.
  Takknemlig for svar.

  • Hei, jeg vanner ikke planter når jorda er fryst, og jeg ønsker vanligvis at krukken tiner helt gjennom. Det er også fint for deg å vite at planten trenger ikke vann før den begynner å skyte blader.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her