Meldugg; hva er det og hvordan bli kvitt det.

meldugg på høstfloksMeldugg er en vanlig plage og opptrer som ett hvitt pulver på bladene. Du kan ha noen syke blad, eller hele planta kan angripes. Meldugg er soppsykdom. Den er artsspesifikk, så selv om du får meldugg på en plante så trenger du ikke å få det på flere. Feks smitter det ikke mellom roser og floks.
Noen arter er mer utsatt for å få meldugg enn andre, floks er feks beryktet for å bli hard rammet. Men det har blitt avlet frem sorter som er mer motstandsdyktige så man trenger ikke fortvile. Meldugg er stygt og kan hemme veksten og forhindre blomstring. Det kan dessuten svekke planta nok til at den ikke greier vinteren.
Forbyggende er alltid det beste for å unngå sykdom og skadedyr, og det innebærer å ha sunne friske planter. Unngå at planten tørker ut eller står for våt, og husk gjødsel. Det er også fordelaktig om det er godt med luftsirkulasjon rundt planten.
Dersom du har fått meldugg så finnes det en rekke medikamenter som kan hjelpe deg å minimere plagene. Start med å fjerne de angrepne bladene og kast de i søpla (ikke komposten). Vær oppmerksom på at soppsporene kan overvintre i jorda og i plantedeler så vær flink med å fjerne så unngår du kansje meldugg til neste år.
Du kan kjøpe midler på hagesenteret, eller du kan prøve en av de ulike kjøkkenbenkremediene jeg beskriver under. Jeg har ikke prøvd disse selv, men det skal visst fungere bra. Sprøyt så tidlig som mulig, er angrepet kraftig ville jeg vurdere å kjøpe inn spesialprodukt da jeg misstenker de for å være mer virkningsfulle enn kjærringrådene.
* Atamon: Atamon er et soppdrepende produkt som brukes til sylting, jeg bruker det også til overflaten på frø og stiklingspotter for å unngå sopp på disse. Til melduggbekjempelse så blander du ut en par teskjer på literen og sprøyter.
* Bakepulver og grønnsåpe: En teskje bakepulver og en desiliter grønnsåpe på en liter vann
* Skummetmelk: Halvbland skummetmelk (eller annen melk) med vann.
PS: Unngå som alltid å sprøyte midt i solsteika, ta det på morgenen eller kvelden, du kan ellers få sviskader på bladene.
En god faktaside om meldugg.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Takk for gode tips! Jeg skulle gjerne hatt noen tips om roserust også 😉 Jeg har på stokkrosene 2. år på rad og til neste år må jeg nok finne meg noe guffe. Hanne

 2. Jeg har en høstasters som de to siste årene har vært hardt angrepet av meldugg. Har tenkt på flere ganger å pleie den med bakepulver og grønnsåpe, men får liksom aldri tid til det. Ender vel i år som i fjor – at jeg klipper ned hele spetakkelet. Kunne sikkert ha prøvd å flytte på den, for slik den står nå får den kanskje litt lite sol.
  Har en høstasters i et bedd med full sol og den er ikke plaget med dette i det hele tatt.

  Vel, vel – du får ha en riktig fin uke!

 3. Min verden: hmm, jeg tar da en utfordring skal du se 😉
  Kan godt hende jeg tar å lager en post på dette, må gjøre litt reseach og skaffe en illustrasjon først. Men sånn i utgangspungtet så skal disse husremediene kunne brukes på alle soppsykdommer, men jeg tror nok du til roserust bør satse på butikkkjemikalier. (men roserust på stokkrosene?)

  Janne.kathrine, jeg ville absolutt ha prøvd å flytte den, men det kan også være at det er en sort som er ekstra plaget med meldugg (dersom de to høstastersene er ulike vel og merke).

 4. Fikk meldugg i hagen her for fire år siden, etter en plante jeg fikk. Hver høst tar jeg bort alt og kjører det til hageavfallsplassen i kommunen her, men det kommer tilbake.
  Tørt i jorda og fuktig i lufta her ved kysten ja. Og nå har jammen Hurdalsrosa fått det også, enda den står luftig i hagen! Leste om roser, og der sto det at på dem så overvintra melduggsoppen som mycel lengst ut i toppene. Har snart klippet av alle ytterst nå(ikke lett når busken er fire meter høy), og vanner og vanner og vanner….

 5. uffda.
  Dersom jeg hadde fått ett sånnt anngrep så ville jeg vel ha gått hardt til verks for å bli kvitt. Jeg er ikke antigift, bare antiunødvendiggift og her høres det fornuftig å kjøre på forebyggende neste sommer med sprøyting av det mest effektive på markedet.

 6. Prøvde det ATAMON-tipset i dag. Meldugg på to av rosene. De står ganske tett, men ikke kommet på flere. Håper det hjelper. Har ikke hatt noe slikt før , men masse roserust. Klipper av bladene så dem ikke skal falle ned i jorda , MEN nesten uungåelig!!!

 7. Kan det være meldugg jeg har fått på stikkelsbærene? Sist år visnet bladene og bærene rottnet.Har noen opplevd det samme.

  • Det er vrient for meg å mene noe om Kirsten. Putt blader/en gren ned i en blank plastpose og ta med på et lokalt hagesenter og spør om råd der 🙂

 8. Jeg har fått meldugg på erte planten min, den er hardt angrepet så jeg kan ikke plukke bort bladene for da må jeg ta hele plante. Mitt spørsmål er om jeg bør ta bort hele planta? Kan dette smitte over på de andre grønsakene?

 9. Hei. Vi har to druetrær som står i drivhus. Ser nå at de har fått litt meldugg på bladene. Er ny begynner med drivhus. Hva kan jeg gjøre. Takk for svar. Med vennlig hilsen Aasgjerd

 10. Jeg har fått meldugg på akeleie og erteblomst plantet i samme potte på innglasset veranda. Har fjernet plantene. Må jeg fjerne jorda også før jeg planter en humle (klatreplante) i samme potta?

 11. Tomatplantene jeg har i pallekarm på balkongen hadde meldugg i fjor. Jeg leser her støat soppsporene kan overleve i jorda, så bør jeg da bytte ut jorda (iallefall topplaget?) eller tenker bør det gå bra å plante på nytt i samme jord? Kan jeg bruke soppfjerning-remediene du nevner i jorda?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her