Magnolia – Dette er de mest herdige

herdige magnolia som kan vokse i norge
Praktmagnolia Magnolia x soulangeana. Fotografert i Botanisk hage på Tøyen. Blomstrer trolig nå.

Det finnes en hel rekke ulike arter av magnolia, med veldig ulik herdighet. De fleste blomstrer på våren på bar gren og mange av de har noe duft.

Jeg skriver først litt om hvordan magnolia ønsker å stelles, og så deler jeg en liste over de mest herdige magnoliaene.

Praktmagnolia Magnolia x soulangeana, nærbilde øverst

Hvor plante mangolia:
* Bør plantes på lun og solrik plass
* De ønsker godt drenert grunn
* Magnolia vil ha nøytral til svakt sur jord
* Magnolia skal ikke plantes dypere enn de står i potten
* Og den har grunne røtter som ikke liker å bli uroet, så ikke plant magnolia ett sted du ofte graver

VIKTIG:
En nyplantet magnolia trenger jevn vanning første året. De takler svært dårlig å tørke ut før den er etablert, dette er viktigere jo større tre du har kjøpt.

magnolia-hydroparken-6
Magnolia i Hydroparken i Oslo

Forslag til navnsorter, sortert etter herdighetssoner.

(les mer om herdighetssoner her).
PS: Herdighetssoner tar ikke høyde for alle lokale klimaforhold. Jeg ser magnoliadyrkere rundt om i landet har ulike erfaringer på samme plante så prøv deg frem! Magnolia er ikke av det enkleste å få til, men de er verdt det 🙂
(Oppdatert: Det er påpekt i kommentarfeltet at det er en uoverstemmelse mellom kilder på herdighet. Jeg har primært brukt NRK planteguiden som kilde for herdighet, siden det er nyeste av kildene jeg har funnet så har jeg valgt å tro på den.)

Herdighetssone H5 (under gode forhold):
* Magnolia x wiesneri ‘Aashild Kalleberg’. Kan bli opp ti seks meter høy, hvite blomster i juni. Navnsorten er norsk.
* Magnolia ‘Daybreak’. Store blomster i mørk rosa-rød med litt orange-grønt spill, mye duft. Blomstrer på bar gren.
* Magnolia x loebneri ‘Leonard Messel’. (bilde i artikkel). Lav buskaktig vekst. Rosa blomster, på bar gren. Blomstene tåler litt nattefrost uten å bli stygge.

Sieboldmagnolia, Magnolia sieboldii. Blomstrer i juni.

Herdighetssone H4:
* Snømagnoliaen Magnolia kobus ‘Borealis’. Tre, rundt 10 meter høy. Hvite blomster på bar gren. Bilde i artikkel
* Magnolia x loebneri ‘Merril’. 3-5 meter høy. Hvite blomster, på bar gren.
* Magnolia x loebneri ‘Ballerina’. Hvite blomster på bar gren.
* Magnolia ‘Wildcat’. Fylte hvite blomster på bar gren.
* Sieboldmagnolia Magnolia sieboldii. 3-4 meter (i Norge), hvite blomster i juni.  Bilde i artikkel, (les mer)
* Magnolia ‘Daphne’. Gule blomster på bar gren.
* Magnolia ‘Sunsation’. Gul blomstring på bar gren. Søyleformet tre.
* Magnolia ‘Galaxy’. 4-6 meter høyt. Store lilla blomster på bar gren. Kan blomstre igjen på sensommer, men da med færre blomster.

Stjernemagnolia, Magnolia stellata

Herdighetssone H3:
* Stjernemagnolia Magnolia stellata. 2-3 meter høy. Hvite blomster på bar gren, bilde i artikkel. Navnsorten ‘Rosea’ har rosa blomster, men er visst litt mindre hardfør.
* Magnolia ‘Susan’. 1,5-3 meter høy. Rosa blomster på bar gren.
* Praktmagnolia Magnolia x soulangeana: 3-5 meter høy. Rosa, digre blomster på bar gren. Bilde i artikkel.

Bonus:
Disse magoliaene er anbefalt av Ole Jonny Larsen i sin artikkel om magnoliadyrkning i Nordvest-Norge. Det er de som har greid seg best i hans hage.
* Magnolia stellata
* Magnolia ‘Wada’s Memory’
* Magnolia x loebneri ‘Merrill’
* Magnolia x soulangeana ‘Alba Superba’
* Magnolia ‘Galaxy’
* Magnolia sieboldii
* Magnolia wilsonii
* Magnolia ‘Åshild Kalleberg’, a M. x wieseneri clone
* Magnolia hypoleuca (syn. M. obovata)

Trolig 'Leonard Messel'
Trolig ‘Leonard Messel’

Magnolia og frost:
PS: Vær oppmerksom på at de magnolia som blomstrer tidligst er utsatt for ustabile vårtemperaturer. Busken/treet overlever et temperaturfall, men blomstringen kan bli frostskadet. Det er viktig at du forsøker å skape lun sone for treet, men vær forsiktig med solkroker hvor sola lager kunstig varmt klima på de beste vårdagene og slik lirker frem blomstring før været er stabilt.

Kilde herdighet:
NRK sin planteguide (nå nedlagt), og boken Trær i Norge og Europa.

Snømagnolia, Magnolia kobus ‘Borealis’. Fotografert i Botanisk hage på Tøyen i 2011.
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

43 KOMMENTARER

 1. Hei!
  Jeg har kjøpt Sieboldmagnolia og stjernemagnolia i dag 🙂 Bor i Kongsvinger (H4), men gartneren på Hageland sa at de har gode erfaringer med stjernemagnolia i området her. Så nå krysser jeg fingrene og håper det blir bra 🙂
  Har du noen tips om hva som blir fint i sammenplanting med Magnoliaen? Jeg skal ha dem bakerst i en bit av et veldig langt, skrått bedd (4 m bredt)

  • Hei- jeg bor også på Kongsvinger og kjøpte meg Magnoliatre i går. Hvordan gikk det med ditt Trude?Har dt tålt vinteren. Jeg planlegger å sette ut mitt om en drøy måneds tid.

 2. Hei Trude 🙂
  Spennende spørsmål om sammenplantning! Jeg håper endelig lesere kommer med sine forslag, her er noen fra meg, disse er alle planter som trives med litt sur jord.

  – Primula
  – treblad (trillium)
  – Julerose (helleborus)
  – Bronseblad
  – bispelue (epimedium)
  – lupin
  – Frøstjerne
  – Hundetann
  – snøstjerne
  – marsklosterklokke

  (forslagene er hentet fra surjordslisten i boken Hvilken plante hvor)

 3. Hei,
  Hageglede (som selger L. messel) oppgir den til sone 4. Ikke 5. Ellers er problemet i innlandsklima ikke hvor ‘lunt’ den står, men at den fryser kraftig tilbake. Jeg har prøvd et par såkalte herdige sorter, og de blir bare kortere år etter år, inntil den fryser så hardt tilbake at det er bare å gi opp. Jeg hadde satt pris på litt mer erfaring rundt en del ting du skriver, ikke bare referere 1 eller 2 kilder.

  Det er mange som har «gode forslag» til planter i ulike klimasoner, men en gjenganger er at de bor i mildere strøk selv, og bare gjetter.
  Anbefaler gode oppslagsverk om planter, i det minste Hageselskapets sortsliste. I 2001-utgaven av den står det flere magnolia, inkl. ‘Borealis’ som du foreslår for sone 5. Den står med sone 4 i lista.

 4. Flott innspill Skeptisk! Setter stor pris på tilbakemeldingen din.

  Når det gjelder herdighet så har jeg ikke Hageselskapets sortsliste her så den fikk jeg ikke sjekket med. Jeg har forholdt meg til herdighet oppgitt i NRK sin planteguide. Denne var noe mer optimistisk på enkelte sorter enn boken Trær i Norge og Europa, men den boken er noen år gammel og det er ikke sjeldent med sone-justeringer så jeg synes det var rimelig å anta at planteguiden er mest korrekt.
  Når du nå kommer med informasjon fra hageselskapets sortsliste (eldre årgang det også da) så skal jeg endre teksten noe.

  Soneangivelser er jo uansett en veldig grov affære, det er mye som spiller inn, som du sier så er innlandsklima noe annet enn vestlandsklima.

  Jeg har ofte valget mellom å ikke skrive noe i det hele tatt, eller dele den informasjonen jeg finner i bøker og på nett. Jeg har ikke personlige erfaringer på alle planter jeg kommer over (og bor uansett i H3 så det vil jo ikke hjelpe de i H5). Men jeg setter stor pris på at leserene da kommer med sine erfaringer i kommentarfeltet! Som du ser så oppmuntrer jeg spesifikt til dette i denne posten, nettopp fordi Magnolia er en av de mer tricy plantene.

 5. Hei Trude 🙂
  Spennende spørsmål om sammenplantning! Jeg håper endelig lesere kommer med sine forslag, her er noen fra meg, disse er alle planter som trives med litt sur jord.

  – Primula
  – treblad (trillium)
  – Julerose (helleborus)
  – Bronseblad
  – bispelue (epimedium)
  – lupin
  – Frøstjerne
  – Hundetann
  – snøstjerne
  – marsklosterklokke

  (forslagene er hentet fra surjordslisten i boken Hvilken plante hvor)

 6. Fantastisk innlegg med mange nyttige lenker, fine bilder og nyttig informasjon! Takk for at du tar deg tid og ork til å dele Anne!

  Nå har jeg via dine lenker funnet ut at jeg bor i sone H4/H5 og Magnolia har kommet opp på ønskelista som skal leveres til gartneren.

  Skal få litt hjelp med planlegging av rehabilitering av en meget forsømt hage som vi overtok sent i høst. Blir spennende, kanskje blir det en hageblogg etterhvert også? Vi får se.

  Hilsen Gry K

 7. Hei Anne..
  Jeg har veldig lyst på et Magnoliatre og har tenkt flere ganger at nå skal jeg skaffe et. Men jeg har aldri klart å somlet meg til det.
  Men i år skal det skje. verdens vakreste blomster!
  I grunnen tror jeg ikke jeg tomten for Magnolia, den er flat og stedvis omringet av hekk. Den delen av tomten som er minst utsatt for vind, er den delen hvor der er minst plass.
  Hvor mye plass rundt tror du et slikt tre trenger? Ser at noen kan bli opp til 10 m høyt
  (om de overlever) og da blir vel rotsystemet rimelig stort også. Har en gammel tomt med en del trær så der er mye røtter under jorden.
  Min plan er å bygge en levegg/hekk slik at et ungt tre får så mye le som mulig og så håpe det blir sterkere når det blir større.
  Jeg er ikke helt stø på soner, men jeg bor på østlandet utenfor Ski. Er det sone 4?
  Kjempefin blogg og jeg tror du må bruke utrolig mye tid på research alle opplysningene. Så fint for oss som ikke rekker det i hverdagen… Tusen takk og god helg!

 8. Hei Anne..
  Jeg har veldig lyst på et Magnoliatre og har tenkt flere ganger at nå skal jeg skaffe et. Men jeg har aldri klart å somlet meg til det.
  Men i år skal det skje. verdens vakreste blomster!
  I grunnen tror jeg ikke jeg tomten for Magnolia, den er flat og stedvis omringet av hekk. Den delen av tomten som er minst utsatt for vind, er den delen hvor der er minst plass.
  Hvor mye plass rundt tror du et slikt tre trenger? Ser at noen kan bli opp til 10 m høyt
  (om de overlever) og da blir vel rotsystemet rimelig stort også. Har en gammel tomt med en del trær så der er mye røtter under jorden.
  Min plan er å bygge en levegg/hekk slik at et ungt tre får så mye le som mulig og så håpe det blir sterkere når det blir større.
  Jeg er ikke helt stø på soner, men jeg bor på østlandet utenfor Ski. Er det sone 4?
  Kjempefin blogg og jeg tror du må bruke utrolig mye tid på research alle opplysningene. Så fint for oss som ikke rekker det i hverdagen… Tusen takk og god helg!

 9. Hei Gry 🙂 Spennende med ny hage! Lykke til 🙂

  Anka, det er veldig forskjell på hvor store de blir, og magnolia bruker gjerne lang tid på å gro seg til også, men det er sorter som er under tre meter på det beste så de skulle du vel kunne finne plass til .
  Dessverre veit jeg hvor bred rotklump den får. Det ble poengtert flere steder (litteratur) at man ikke skal grave unødig der plantene står, det uroer røttene, men et staudebed er nok fint, og det bør funke med gressplen også (ser det er gressplener under noen av trærne i botanisk hage).

  Veldig hyggelig at du setter pris på bloggen! Noen bloggposter krever at jeg gjør research, og det begrenser det seg litt hvor mange slike jeg kan gjøre, da er det alltid noe jeg har interesse av å lære meg selv. Jeg prøver å alltid være så korrekt som jeg kan, viktig å ikke spre vranglære. Men, såklart, hage er et felt uten to streker under svaret. Det er så mange ulike veier til målet, og det som funker for en hage og hageeier funker ikke for en annen, så jeg kan aldri være helt korrekt, det går bare ikke.

 10. Magnolia er den store drømmen. Med en hage i H6 forblir det nok bare en drøm, men du verden for noen fantastiske Magnoliar jeg har i de drømmene. Sukk.

 11. Hei igjen og takk for raskt svar.

  Jeg har nok mye røtter her i min gamle hage, så jeg må ut på plena og grave for å lage plass til et tre. Har leirjord så jeg må uansett drenere og lage et rede for treet.
  Nå skal jeg på jakt etter et Magnolia med rosa blomster…

  God helg!
  Anka

 12. Hei igjen og takk for raskt svar.

  Jeg har nok mye røtter her i min gamle hage, så jeg må ut på plena og grave for å lage plass til et tre. Har leirjord så jeg må uansett drenere og lage et rede for treet.
  Nå skal jeg på jakt etter et Magnolia med rosa blomster…

  God helg!
  Anka

 13. Ingrid, det er jo gjerne sånn da, at plantene er finest i drømmen, hehe. Der vokser de jo perfekt 😉

  Anka, lykke til! Vurder ‘Leonard Messel’. Den er lav og går for å være grei å ha med å gjøre.

 14. http://m.facebook.com/?_rdr#!/photo.php?fbid=10150557667520694&id=864675693&set=a.10150257250680694.486232.864675693&__user=864675693
  Her er link til vårt magnolia tre. Bildet er fra i fjor siden det ikkje er i full blomst enda 🙂 Treet ble gitt i presang til min farfar på 75 års dagen hans, og nå blir han 93 i mai 🙂 Så da ble det vel planta i 1994 om eg ikkje tar helt feil. Stell har det ikkje blitt så mye av her. Har vel bare blitt planta og ferdig med det.

 15. Kjempekoselig at du deler Stine! For et flott tre 🙂
  Veldig hyggelig å høre litt om treet også, det har jo blitt veldig fint på de femten årene!

  Jeg har allerede vært inne og rettet på lenken din i den lenkedingsten, det ble tull fordi du hadde brukt en facebook-mobil lenke. Men nå er det både thumbnail og rett lenke 🙂

 16. http://m.facebook.com/?_rdr#!/
  Her er link til vårt magnolia tre. Bildet er fra i fjor siden det ikkje er i full blomst enda 🙂 Treet ble gitt i presang til min farfar på 75 års dagen hans, og nå blir han 93 i mai 🙂 Så da ble det vel planta i 1994 om eg ikkje tar helt feil. Stell har det ikkje blitt så mye av her. Har vel bare blitt planta og ferdig med det.

 17. Kjempekoselig at du deler Stine! For et flott tre 🙂
  Veldig hyggelig å høre litt om treet også, det har jo blitt veldig fint på de femten årene!

  Jeg har allerede vært inne og rettet på lenken din i den lenkedingsten, det ble tull fordi du hadde brukt en facebook-mobil lenke. Men nå er det både thumbnail og rett lenke 🙂

 18. Tusen takk skal du ha både for retting og komplement 🙂 Ja det er et flott tre. Er ofte folk stopper og kommenterer å slår av en prat pga det 🙂 noen stopper bare å tar bilder også :p Hyggelig med et slikt blikkfang i hagen.

 19. hehe, flott at dere lyser opp litt i nabolaget! Jeg setter stor pris på trær og flotte busker som synes ut i gateløpet 🙂

 20. Heisann!

  Jeg har to magnoliatrær, det eldste ca. 20 år, er av den ordinære hvite sorten, mens det rødlilla er en moderne hybrid som blomstrer om ikke så lenge.
  Hvert år har det eldste vært overstrødd med hvite, skjønne blomster, men i år er det knapt 30. Vi klipte det ikke i fjor som vi pleier etter blomstring (siden knoppenes anlegg dannes om høsten). Jeg har tenkt at det kanskje ville hvile et år…
  Vi er nødt til å klippe det fordi det ikke er plass til et kjempetre på den lille plassen jeg kaller Oasen. Der har det optimale vilkår med vandrende skygge og fuktighet til enhver tid. Bladene får også ligge på bakken året rundt. Det gir god næring.
  Søk på Magnolia eller Oasen i søkerfeltet på bloggen min.
  Bildet som jeg la inn, er fra mandag.
  Jeg kunne gjerne hatt flere trær, men tomta vår setter visse begrensinger!
  I dag har jeg planta klematis ved foten av trærne. På den måten kan de klatre i greinene og gi Oasen blomster hele sommeren.

 21. Heisann!

  Jeg har to magnoliatrær, det eldste ca. 20 år, er av den ordinære hvite sorten, mens det rødlilla er en moderne hybrid som blomstrer om ikke så lenge.
  Hvert år har det eldste vært overstrødd med hvite, skjønne blomster, men i år er det knapt 30. Vi klipte det ikke i fjor som vi pleier etter blomstring (siden knoppenes anlegg dannes om høsten). Jeg har tenkt at det kanskje ville hvile et år…
  Vi er nødt til å klippe det fordi det ikke er plass til et kjempetre på den lille plassen jeg kaller Oasen. Der har det optimale vilkår med vandrende skygge og fuktighet til enhver tid. Bladene får også ligge på bakken året rundt. Det gir god næring.
  Søk på Magnolia eller Oasen i søkerfeltet på bloggen min.
  Bildet som jeg la inn, er fra mandag.
  Jeg kunne gjerne hatt flere trær, men tomta vår setter visse begrensinger!
  I dag har jeg planta klematis ved foten av trærne. På den måten kan de klatre i greinene og gi Oasen blomster hele sommeren.

 22. Så artig å ha så gammelt magnolia Bjørg Nina 🙂 Håper det kommer seg igjen så det er tilbake på godformen igjen.

 23. Magnolia burde plantes mer i de sonene som har gunsig klima. Plantene krever litt sur jord, men er lette å dyrke. Jo mindre man roter rundt røttene – desto bedre. Plantene trenger ingen beskjæring. Det finnes magnoliaer i alle størrelser. Noen magnoliaer er lite herdige – andre bemerkelsesverdig hardføre. I NRKs planteguide har jeg plukket ut noen som anbefales, men utviklingen av nye planter går fort, og det er kommet flere ny, bare i løpet av få år. Jeg vil nbefale Magnolia ‘Genie’ som vokser relativt langsomt, og så overlevde den fæle vinteren 2011-2012 – som tok knekken på mange gamle einere, sypresser og furuer! Langvarig tele, kombinert med sol i ukevis på senvinteren/våren gjorde enorme skader. M. ‘Genie’ (planter på 1-3 år) fikk ingen skader selv om de stod utsatt til uten dekke! Se dette – og bli «hekta»:
  https://www.facebook.com/groups/366779610007125/

 24. Hei! Vet du hvor det er blitt av Planteguiden til NRK? Jeg finner den ikke og skjønner ikke hvordan jeg skal klare meg uten den.

  • Hei. Det er en stund siden de sluttet å pleie kodene til den, så om du ikke finner den nå så er den nok borte. Jeg veit det kommer en lignende løsning snart fra en annen aktør, men veit ikke om jeg får si noe om hvem, eller når de blir ferdig, så jeg har ikke så godt tips der.

   Men, har du smarttelefon så kan du prøve «hagen din og jeg» som er en planteguide-type-app. Jeg veit ikke om den finnes til android, men iallefall på Iphone

 25. Jeg har plantet en Praktmagnolia (har aldri hatt Mgnolia før). Men siden forrige huseier har lagt plattinger over all jorda måtte jeg grave et hull under stein som jeg fylte med plantejord, Rhododendronjord og kugjøsselkompost. Jeg har bare en åpning i steinplattingen på ca 20×30 cm som jeg hadde tenkt å fylle med små stein. Så leste jeg at Magnolia har en del av røttene over jorda så man må ikke fylle jord over alt? Må jeg fjerne flere stein slik at røttene kan få luft?

  • Det vil nok avhenge mye på art. Men selv med en konkret art så har jeg dessverre ikke svar på spørsmålet ditt.

 26. Hei. Veit dokke om hjorten et magnolia tred? Har mykje hjort rundt husa som et alt mulig. Setter pris på tilbakemelding og tips. Magnolia liker sur jord? Mvh Ingvild Langeland

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her