Mitt fineste tre: Robinia pseudoacacia Twisty Baby

Anne på takterrassen med Twisty Baby direkte bak.

Dette lille treet er balkongens fineste og et tre jeg gjerne anbefaler 🙂

Her deler jeg først noen fakta om Twisty Baby, og så nederst finner du en liste over hagesentere som har den inne nå! (oppdatert 2022)

Anne ligger i hagesofa på balkongen, med twisty baby i bildet på høyre side
Twisty Baby til høyre i bildet, i grønn krukke (2019)

Fakta om Twisty Baby

 • Norsk navn på arten er storrobinia, og vitenskaplig navn er Robinia pseudoacacia. Navnsortnavn er ‘Lady Lace’, men den selges nå primært under merkevarenavnet Twisty Baby.
 • Herdighet er satt til H3. Jeg tror den kan være vært å prøve i snill H4. Les om herdighetssoner her.
 • Twisty Baby trives i full sol og vil vokse best et sted med mye sol og varme. Greit å vite: min sto de første årene i lett halvskygge og taklet det også godt.
 • Twisty Baby er lett tørketålende. Hvilket vil si at den tåler tørke litt bedre enn de fleste andre trær. Dette gjør den godt egnet for krukker! (Men husk mine generelle tips for å ha trær i krukke).
Fullvokst blad på Robinia pseudoacacia Twisty Baby
Blader i august

Utseende:

Grener: Robinia pseudoacacia Twisty Baby har fått sitt navn på grunn av fasongen på grenene. De unge grenene kan få en meget pen «krøllete» form, som gjør treet dekorativt også om vinteren.

Grenene på Twisty baby kan få en sikk-sakk form
Grener på sitt mest «krøllete». Bildet er tatt for en par dager siden så her ser dere samtidig vårbladene.

Blader: Bladene har «erteplante-utseende», og starter ut lyse grønne, og blir så mørkere og gråere utover sommer. Bladene henger ned i klaser, og er meget dekorative. Treet bruker relativt lang tid på å vokse ut sesongens blader, den er nå i mai under halvveis, og på høsten blir bladene gule, før de faller av.

Høstblader på Robinia Twisty Baby
Høstfarger på Robinia pseudoacaciaTwisty Baby

Blomster: I teorien kan Twisty Baby få blomster og frøbelger, men det er sjeldent. Blomstene er da hvite og henger ned, litt som blåregn. Veldig pene.

Høyde: Twisty Baby podes på stamme og selges med podepunkt i ulike høyder (jeg har sett fra 80 til 180 cm stamme, altså fra bakke til der grener starter). Internett indikerer at Twisty Baby så kan bli tre meter (hvilket jeg antar er fra podepunkt), men jeg ser ingen problem med å beskjære den om den skulle greie å makse ut og du synes det blir mye. Og ja, når treet vokser kan du etterhvert fjerne noen av de nedre grenene slik at stammen blir høyere, men det tar tid, og stammen til Twisty Baby er ikke rett.

Anne går på balkongen og bøyer seg for å komme under treet Twisty Baby
Jeg skulle gjerne hatt høyere krone på mitt tre, det kom på 80 cm stamme og selv i en høy krukke og litt oppstamming blir det litt lavt. Men men, hyggelig å få den litt tett på også 🙂

Hagesenter som har/har hatt Twisty Baby inne i våren 2022


NB: Jeg har brukt omtrentlige stedsangivelser. Forsøkt organisert i geografisk rekkefølge

Bilde tatt på hagesenteret Hageland Oddernes, som viser Twisty Baby og andre varer
Twisty Baby hos Hageland Oddernes (bildet sendt meg av de)

Jeg har med god hjelp fra følgere på Instagram forsøkt å finne bredt utvalg hagesentere, men listen er garantert ikke komplett. Har ditt hagesenter Twisty Baby inne uten å være på listen så blir jeg glad for tips!

Og bruk gjerne listen som inspirasjon til nye hagesenter å sjekke ut 🙂

Vinterbilde av Robinia pseudoacacia Twisty Baby
Vinterbilde 2020. Dersom du går til Moseplassen Instagramprofil så er det noen rundinger på rekke, en av de har navnet #etårihagen, trykk på den så kan du følge treet gjennom sesong!

Priser: Jeg veit mange lurer på hva et slikt tre kan koste, så en liten guide: Lave og unge trær koster mindre enn høye eller veletablerte, og priser varierer også litt fra hagesenter til hagesenter, men noen kjappe stikkprøver indikerer en pris mellom 700 og 2500 kr. Felles for de alle er at de ser ut som pinner og du må beregne en par år før de ser ut som trær 🙂 Sånn er det å kjøpe noe flerårig, det er en langtidsinvestering. Og du, dette er et kostbart tre, så om du er førstegangsdyrker er det kanskje noe annet du skal starte med.

Gren av Robinia Twisty Baby med unge vårblader
Vårblader, og så ser du at det er litt bladløse smågrener, det er helt vanlig etter vinteren, klipper de vekk når de andre bladene er som her

En overraskelse 🙂

Planter kan overraske. Og Twisty Baby overrasket meg så absolutt. Den ble kjøpt inn senhøst 2016, Hageland Nordstrand hadde 90 prosent salg på siste rest av busker og trær før vinteren, jeg hadde akkurat vunnet budkrig og kjøpte inn en haug trær til den nye takterrassen. Litt ukritisk pga prisen… Betalte under 100 kr for en pinne, og angret etterpå. For dette kunne da ikke bli et tre… Så feil kunne jeg ta. Det viste seg at at Twisty var kulere enn jeg trodde, og trivdes godt hos meg og vokste med rekordfart.

At mitt trives og har vokst fort betyr naturligvis ikke at det garantert vil trives hos deg. Jeg har snakket med erfarne hagefolk som har kjøpt Twisty Baby og hvor treet har dødd. Av ukjent grunn. Og slik er det bare. Noen ganger er man uheldige med eksemplaret, andre ganger rakk ikke treet etablere seg før en tøff vinter. Eller man har slurvet for mye med stellet. Planter er og blir risikosport og om du ikke har råd til å miste planten, ikke kjøp den. Selv om hun derre hagedama har frista deg 😉

Slik har Robinia pseudoacacia Twisty Baby vokst på ett år
Til venstre: høst 2017, til høyre høst 2018 (varm sommer så den vokste godt)
høst 2017 til venstre, og vår 2018 til høyre. Poenget med dette er å vise deg grenstrukturen under bladverket, for å minne deg på at treet «ser større ut» med blader.

Om å ha Twisty Baby i krukke:

Alle mine planter bor ute året gjennom, også Twisty Baby, og jeg deler mine beste tips om å ha trær i krukke i denne bloggposten.

Jeg har altså god erfaring med å ha Robinia pseudoacacia Twisty Baby i krukke. Den er som sagt litt mer tørketålende enn andre og det kommer godt med. Men jeg vil tro at den som de fleste andre planter blir enda finere om den får stå i bakken. Der er det mer stabile forhold.

Så vil jeg gjerne skyte inn at høyst upedagogisk så står min Twisty Baby i balkongens flotteste og mest upraktiske krukken. (Selve krukken er forøvrig fra Krukkegården). Krukken har rikelig med leca nederst for god drenering, så er det vanlig god jord i (ikke torv, jeg bruker aldri torv). Det er kun jord opp til der hvor krukken er på det bredeste. Dette er for at jordklumpen skal kunne ekspandere oppover når den fryser om vinteren, dette for at den ikke skal knuse potten. Jeg anbefaler ikke krukker med denne formen nettopp fordi de kan sprekke om vinteren, og ikke minst fordi en ikke kan plante om eller rotbeskjære treet (uten å herje noe dramatisk med røttene).

Anne vanner med bøtte
Og du, skal du ha trær i krukke så MÅ du vanne! Også når det står «tørketålende». Her får min litt nødvann da jeg midt i fotografering la merke til at var tørst.

Miljøvurdering:
Storrobinia kan være i overkant villig i varmere strøk, såpass at den er regnet som invaderende. Norske Artsdatabanken har gjort en miljøvurdering og satt arten til Lav risiko, dvs ok å skaffe seg. De har også sett på Twisty Baby/ ‘Lady Lace’, og kommet til at den nok er enda mindre problematisk da den i mindre grad setter frø. Risikovurderingen kan naturligvis endre seg ved klimaendringer.

Alle bilder med meg på er tatt av superniese Heidi Holter-Hovind

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

31 KOMMENTARER

 1. Ble så inspirert av din forrige post om Baby Twist at jeg måtte ta en ekstra titt da jeg var på Nortvedt Hageland, i Oslo i helgen. Snakk om flaks – der sto ett litt snodig tre alene og ventet på meg. Nå gleder jeg meg til å se vokse og utvikle seg.

 2. Ble veldig inspirert av bildene av dett fine treet og av resten av verandaen, fikk ta i en twisty baby på kinn gartneri ved Florø. Fraktet det og en topp poder hengebøk tilbake til Oslo, fikk ikke tak i her nemlig, satt på verandaen, kom på at det blåser veldig på verandaen min, har du problemer med vind og dine trær? Eller virker det som de tåler en sterk Oslo vind greit? Har du tips ifht ekstra støtte eventuelt?

  • Balkonger kan være veldig vindutsatt, men det blåser heldigvis ikke så ille her på balkongen min. Men ja, en støttepinne er lurt i starten, den skal da stikkes helt ned potten og gå hele veien opp stammen, og du må passe på at innbindingen ikke er for stram når treet vokser til. Mye av poenget med støttepinnen er å hjelpe treet å stå i ro så det får rota seg.

  • og gratulerer forøvrig! Så flott du fikk tak i trærne du ville ha, håper de bringer deg masse glede!

 3. Hei Anne,

  Så fine trær og planter i krukker du har. Vi har akkurat kjøpt ny leilighet med stor balkong og gleder oss til balkonghagelivet! Godt mulig det blir en twisty baby.

  Jeg lurte på om du tenker noe på vektfordeling eller totalvekt når du innreder balkongen? Plantekasser og store krukker med jord blir vel ganske tunge. Jeg vet at de som har bodd i vår nye leilighet frem til nå har hatt en god del planter der, så regner ikke med at det er et stort problem, og jeg kan alltids høre med styre hvis det blir mange store trær hos oss, men lurte bare på om det er vanlig å fordele/tenke på vekt på en balkonghage 🙂 takk for all inspirasjon!

  • hei, fint spørsmål Anja
   Det er VELDIG viktig å tenke på vekt på balkonger. Spesielt om de er utkraget, da kan en ikke anta de tåler mye vekt. Takterrasser tåler mer, men også de har begrensninger. Jeg tørr ikke gjette på hva din kan tåle, å prate med styre hørtes lurt ut.

   Jord + vann er det tyngste, jeg bruker leka i bunn av krukker i stedet for sand eller grus, det er også lurt å velge krukker som ikke har høy egenvekt. Og så må du tenke over hvor krukkene står i forhold til hvor det er bæring.

 4. Så artig at du hadde skrevet om dette treet. Jeg har i flere år gått og siklet på et tre i nabolaget som jeg har trodd var en form for hvitblomstret wisteria. Med himmelsk blomsterduft og nydelig bladverk. (Dette står forresten i halvskygge/skygge). Overraskelsen var derfor stor da jeg forrige uke oppdaget det samme treet på Ås (Robina x Ambigua) og forstod at det var noe helt annet enn Wisteria. Nå skal jeg ta meg en tur på Hageland i Drammen og sjekke om bkadverket på den du skriver om er like vakkert

 5. Hei Anne.for et nydelig tre.Det må jeg skaffe meg til neste år skjønner jeg.må ha alt i krukker da jeg ikke har hage.Kan jeg spørre hvor stor krukken din er???

 6. Jeg har en stor terrasse med tak og ønsker å ha trær og stor stauder.
  Jeg har prøvd meg med et rognebærtre og håper det overlever. Skal jeg vanne litt om vinteren også.
  Solhatt har jeg også, skal den klippes helt, for den kommer vel igjen.
  Twisty Baby har jeg omsorg lyst å prøve i år.
  Lavendel skal vel også klippes ned.
  Flott om du kunne svare.

  • Hei Berit, jeg vanner ikke om vinteren, da er plantene i dvale og jorden frossen her jeg bor. Les gjerne denne bloggposten for tips om busker og trær i krukker, de rådene fungerer også på stauder forøvrig.

   Jeg klipper ikke ned stauder på høsten, med mindre jeg synes det er stygt slik det står, Det er generelt sett bedre for plantene å beholde stilkene sine frem til våren, det beskytter noe, men dette gjør ikke så stor forskjell når de bor i krukke, så klipp om du vil.

   Lavendel ville jeg ha ventet med å klippe, om du klipper vår eller sommer avhenger av personlige preferanser.

 7. Hei Anne! Din begeistring over Storrobinia ‘Twisty Baby’ smittet over, og jeg ringte til Plantebørsen i Lier og fikk vite at «vi skal ha tatt inn 5 stk». Så jeg dro straks avsted og fikk fatt i en fin en, da var det bare to igjen! Men det er jo tidlig i sesongen, det kan kanskje enda bestilles!?
  Plantebørsen ( Brødr. Bergem) i Lier er et fantastisk hagesenter. Jeg anbefaler et besøk der enten man skal ha planter eller ei, det er en opplevelse å gå omkring der.
  Takk for fin nettside!

 8. Hei.
  Etter inspirasjon på bloggen din, gikk jeg til innkjøp av et tilsvarende tre i høst. Dessverre var halve treet (ene av to) greinene døde, så klippet den bort i våres. Spm mitt er hvordan stelle med det slik at det får mange grenser ut fra den som overlevde? Må jeg beskjære det, og evt hvordan slik at det skyter flere grener og blir fort og flott?
  På forhånd, mange takk for svar

  • Tja, jeg er ikke så stø på beskjæring at jeg kan gi råd her. Umiddelbart tenker jeg at jeg ville latt den stå en sesong og sett hvordan treet utvikler seg, det vil ofte prøve å fylle ut «hullet» sitt selv. Så er jeg jammen ikke sikker på hva slags om noe beskjæring som vil fremme vekst,

 9. Hei, ny fan her, etter å ha sett deg på GMN.
  Herlig side mye inspirasjon her og på instagram

  Har du en liste over trærne du har på terrassen ?

 10. Hei, har en Robinia Twisty baby som har overvintret sin første vinter ute i hagen, men noen av grenene virker tørre og kommer ikke med blader, skal jeg klippe de vekk/evt inn til der bladene har kommet, eller skal de få stå i fred. Takk for fin side

  • Hei, nå ville jeg ha klippet vekk de tørre ja, det er helt vanlig at noen grener fryser tilbake over vinteren, jeg klipper alltid av endel selv.

 11. Hei Anne, du er super inspirerende Denne våren anskaffet jeg en Twisty Baby pga deg Det lille uskyldige treet har i løpet av sommeren vokst til å bli en gedigen «busk på pinne» MEN … jorden i krukken har falt sammen i hvert fall 20 cm. Skal jeg grave opp treet og fylle mer jord på nede eller kan jeg bare fylle mer jord på på toppen av krukken langs stammen?

 12. Hei:) Det treet/busken i bakgrunnen, men kvit-rosa store blomster, er det syrinhortensia? Eller noko anna?
  Nydelige tre forresten, trur eg må prøve meg på det i min hage:)

 13. hei Anne, hva heter det lavere treet med grønne blader (wisteria aktig) som står ved siden av hjertetreet ditt? jeg har lett etter den men vet ikke navnet.

  • Hei, jeg har ikke noe hjertetre, men jeg tipper treet du tenker på er kornstorn, ‘Sunburst’. Det skal egentlig bli 30 meter høyt, men har blitt så torturert at det holder seg lavt, har hatt den i 13 år eller no sånn.

 14. Hei Anne.
  Min Twisty Baby har ikke ett eneste grønt blad enda. Til gjengjeld kommer det stadig grønne skudd langt under podepunktet. Har klippet dem bort. Den står i krukke på balkongen. Har du tips om tiltak for å få en «grønn krone» igjen?

  • Hei, dersom du ikke får grønne skudd i kronen så er Twisty Baby delen av planten død. Du kan velge å la stammen få sette sine skudd, da får du en plante som ikke er Twisty Baby, men en annen variant av Robinia. Du kan prøve å la bare ett skudd gå opp, og så toppe dette, for å få en ny krone, men den vil aldri få slik fasong som Twisty gjør.

 15. Hei,
  Jeg elsker det lille treet mitt Twisted Baby kjøpt etter tips fra nettsiden din i vår. Hva gjør jeg med det i vinter? Jeg har det i en krukke på verandaen. Må det beskyttes på noe vis? Har forøvrig også en bambus og et flamingotre i krukke, og synes det er vanskelig å lese meg opp på om de trenger å beskyttes med striesekk, når man tar den på evt osv.
  Takk for mange nyttige tips på denne siden 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her