Koreakornell, fantastisk forsommerbusk

Koreakornell i blomst, en av de vakreste blomstrende buskene

Første gang jeg så en koreakornell ble jeg overrasket, og sikker på at det ikke kunne være herdig hos meg i Oslo. Vel, jeg tok feil!

Koreakornell får noen helt nydelige blomster og har blitt en stor favoritt både på egen balkong og når jeg besøker andres hager.

Fakta om koreakornell:

 • Vitenskaplig navn: Cornus kousa 
 • Busk /lite tre, blir ca tre meter høy
 • Blomstrer på senvår/forsommer
 • Blomstene er egentlig små kuler, det vi anser som blomster er høyblader (akkurat som hortensia)
 • Bladene får pene høstfarger
 • Herdighet: (Les her om herdighetssoner). Jeg finner sprikende informasjon om herdighet på koreakornell, fra H2 til H5… H2 er bare tull og jeg tror at også H3 er for pessimistisk og at den iallefall er på H4. At den kan være herdig til H5 har jeg aldri hørt før, så her må vi hente inn erfaringer. Har DU noen vinteres erfaring med den i H4 eller H5 så del i kommentarfeltet!
 • Trives best (og får mest blomstring) i full sol, men halvskygge går brillefint det også.
 • Liker vanlig jord
 • Liker ikke stå vått, liker ikke tørke og liker ikke vind… Burde derfor ikke like å bo i krukke, men det går veldig bra hos meg. Jeg veit ikke om det er fordi mitt eksemplar er eksemplarisk, eller om jeg jeg er veldig flinkt til å vanne, eller om den som har beskrevet preferanser var i et pessimistisk hjørne..
Blomst tidlig i blomstring

Det finnes ulike navnsorter av koreakornell. Jeg har Cornus kousa ‘Satomi’. Den starter ut med små grønne høyblader, som så blir hvite når blomsten er «i blomstring», og så gradvis blir rosa som dere kan se her.

Etterhvert faller høybladene av, og du sitter igjen med den lille ballen som kan bli til et rødt bær (som visstnok er spiselig).

Det er den prikkete saken i midten som er den egentlige blomsten. Det rundt er bare reklameplakat 😉

Et annet navn for koreakornell er koreablomsterkornell. Det er ingen ny busk i norsk handel, men den er av en eller annen grunn ikke veldig vanlig. Men direkte uvanlig er den heller ikke, et hagesenter med stort utvalg bør ha, spør lokalt så skal du se det står en pinne bortgjemt en plass. Spør ALLTID på hagesenterene etter planter, ikke bare let selv!

Fortsatt ganske spinkel, men gosj så den blomstrer!

For ja. Busker må man innimellom kjøpe som pinner, og pinner er lett å overse. Min ble kjøpt som pinne med pinne på på Hagemessen for tre år siden, fra Garden Living. I fjor la den drastisk på seg og nå gleder jeg meg veldig til å se hvor mye den vokser i år 🙂

Og ja. Jeg har min koreakornell i krukke.
Sånn etter boka så er den ikke tøff nok til det, all den tid den ikke liker vind og tørke, men den har så langt overlevd to vintre så jeg har trua! Det eneste jeg gjør med koreakornellen før vinteren er å legge på et lokk noen uker før jorden fryser. (Min far har laget noen skiver i tre som jeg trer inn over stammen, slik at regnvann stort sett renner av og ikke gjør jorda så bløt. Veldig våt jord er slem når den fryser). Ellers står busken bare ute, ingen mer innpakking eller styring. Og det har gått bra. Så langt.

Noe av bladverket har allerede fått litt rødtoner, blir spennende å se hvordan det endrer seg utover sommeren. Egentlig skal det ikke være så rødt så tidlig.

Se andres koreakornellbilder på Facebooktråden!

Oppdatert 2022:
Jeg har nå hatt korneakornell i krukke i fem vintere, og må si jeg er imponert. Jeg synes absolutt dette er en busk flere burde vurdere, enten i krukker eller bed, og det morsomme er at når jeg har snakket med folk som er gamle i hagesenterbransen så er de SÅ glad jeg løfter den frem i blogg og på instagram, for de har også dette som en favoritt, men de får ikke kundene til å forstå hvor bra den er. Det finnes også andre korneller som kan være verdt å sjekke ut, så spør på ditt lokale hagesenter med godt utvalg på busker hva de har og hva de anbefaler for dine forhold.

Under er et bilde fra sommeren 2011 hvor koreakornellen gikk helt amok med blomstringen. Det betyr at den i år tar seg hvileår og kommer til å komme med ganske få blomster. Det er ok, jeg forventer ikke at alle planter er stjerner alle år. Eller hele tiden. Jeg har heller bygget opp en hage hvor hver plante får skinne til sin tid, og så kan de få være fellesskap (bakgrunn) ellers.

14. juni 2021
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

 1. Så vakkert! Det er tydelig kornellsesong, for @skarpihagen har også lagt ut noen nydelige kornellbilder på sin Instagram. Her nord i sone 7 og 8 får vi nøye oss med Sibirkornell i hagene, og den har dessverre ikke så flott blomstring. Jeg venter på skogens ville Kornell, Skrubb-blomsten (eller Kaffeblomst som den ofte kalles) Den har ennå ikke sprunget ut her i Tromsø. De er veldig like hverandre, så dine flotte, rosa ser i grunnen ut som kjempe-kaffeblomster. Må innrømme at jeg er litt misunnelig 🙂

 2. Hei Anne,

  Så nydelige trær og planter du har på terrassen din! Veldig artig å lese bloggen din, og jeg blir utrolig inspirert av alt du skriver om. Selv har jeg ryddet skogtomt som skal være en woodland hage, og har så langt plantet Hjertetrær, Sibirlønn, Keiser krossved, Sargentepletre, Snøballbusk, Sibirertetre pendula, Rødkattehalebusker, Vingebeinved, Trollhassel samt mye annet. Neste år blir det Koreakornell, og det er også takket være dine fine bilder og utfyllende informasjon. Så tusen takk for alt du deler!

 3. Jeg er så heldig å jobber i et hagesenter, så jeg får fylt opp balkongen min med herlige planter for en billig penge, og interessen for blomster og planter bare vokser for hvert år 🙂 Har nesten kuttet helt ut med sommerblomster, og satser heller på busker og trær og krysser fingrene for at de overlever vinteren.
  Da jeg var i Dyreparken i Kristiansand tidligere i sommer, var det umulig å ikke legge merke til de gigantiske koreakornell-trærne som var på forskjellige områder i parken. Fant etterpå en koreakornell på hagesenteret jeg jobber, som ble med meg rett hjem! Et tre som vi har solgt i mange år egentlig, men som jeg ikke har lagt merke til før jeg så det i all sin prakt i Dyreparken.. Er som du selv skriver – at det ikke er så mange som er kjent med den. Dessverre!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her