Hvordan plante i krukker og potter og få en vakker krukkehage!

Naturligvis kan du lage deg hage i krukker!
Jeg er nå inne i mitt sjette år her på takterrassen, og det eneste som egentlig begrenser meg er plassmangel… Her får du alle mine beste tips for hvordan lykkes med potter og krukker, med minst mulig styr. Og så det er sagt, alt jeg har bor ute året rundt, ja, også alle trærne. Naturligvis.

Dette er de seks hovedtemaene, klikk så hopper teksten dit:

Hvordan velge krukke og potte

Slik velger du den beste krukken/ potten:

Hvor stor krukke/ potte er best?
Den store utfordringen med å ha en krukkehage er at det er begrenset jordvolum, noe som gjør at det fort blir tomt for både vann og næring. I tillegg er potter og krukker mer utsatt for temperaturendringer og frost. Det er rett og slett ikke stabilt og vinglete forhold gir stress for planten.
– Jo større krukke jo gladere plante og jo mindre jobb for deg!

For stauder og sommerblomster foretrekker jeg krukker over 35-40 cm, og skal krukken romme tre, busk eller stor klatreplante så anbefaler jeg en diameter på over 50 cm. Jeg har noen mindre krukker også, men i de har jeg kun tørketålende planter, og/eller de står i mye skygge.

Skal du ha trær i krukker så anbefaler jeg ikke krukker som er små i bunn, de er mindre stabile. Spesielt viktig å tenke på de står et sted med mye vind. Jeg har en grønn krukke som er smal nede, det gikk fint i mange år til treet ble stort, da blåste det overende. (Er nå pottet om og krukken er tatt i bruk til en lavere busk).

Nb: Store krukker og mange krukker kan bli tungt. Dyrker du på balkong så pass på at den er dimensjonert for den ekstra vekten. (Og ikke spør meg om hva som er passe, jeg kan ikke synse på dette)

Budgettips: Billig stor krukke får du ved å kjøpe svarte murbaljer på byggvarehus. Da kan du få 90 liters baljer til ca 200 kr som blir strålende krukker når du får laget drenshullene.

Hvilken krukke og potte for trær og busker ute om vinteren
Det største treet til venstre står i en 90 liters murbalje. Jeg synes den sorte plasten er ok å se på når det står annet rundt, men du kan også dekke den med tekstiler eller annet.

Alt du planter i MÅ ha drenshull!
Planter puster med røttene, og om de blir stående i vann over tid så drukner de. Så, uansett om du planter i en gammel støvel eller en superfancy krukke, lag hull i bunnen, eller plant i noe du kan løfte ut så du får tømt ut overskuddsvannet.

Jeg bruker 3-5 cm med lecakuler i bunn på alle mine krukker og potter, og en duk mellom leca og jord. Lecaen gjør at vannet lettere kommer seg ut av krukken noe jeg anser som viktig både i vekstesong og før frost. Noen anbefaler å bruke sand i stedet, og ja. plantene vil nok foretrekke om jeg hadde sand nederst (og ingen duk mellom sand og jord), men da blir krukka mye tyngre, og jeg har ikke like god tro på at den drenerer like godt for vinteren.

Hvilken krukker kan stå ute om vinteren:
Dersom du har potter/ krukker ute med planter i gjennom vinteren så bør du både velge en krukke som er i et frostsikkert materiale, og som har en fasong som tåler at jorda øker litt i volum. Jeg har en egen bloggpost som tar for seg dette i detalj.

Tips for jord, kompost, biokull og gjødsel i krukker og potter

Hva slags jord og næring er best i krukker?

Hvilken jord er best for krukker og potter?
Jeg sverger til torvfri jord, det er best både for plantene, jordlivet og klima (les om hvorfor torv bør unngås her). Du kan kjøpe torvfri jord i sekk på hagesenterene, og noen steder også i løsvekt fra komposthauger på avfallsmottaket.

Jeg utbedrer alltid kjøpejord! Har du noe jord fra krukker eller bed så bland med det, og bland inn blader og annen form for kompost.

Lurer du på hva du gjør med «gammel krukkejord» så har jeg en hel bloggpost her.

Foreløpig veit jeg ikke så mye om de ulike jordsekkene som er til salgs så jeg kan ikke anbefale noe over annet. Jeg planlegger en toårig test nå på alt som er kommersielt tilgjengelig, men det vil ta tid før jeg kan si noe om kvaliteter.

Jorddekke / kompost i krukke på balkong
Enkelt jorddekke som blir kompost: avklippet fra tomatplanter legges rett på jorda.

Kompost på balkongen?
Jeg komposterer alt hagen byr på av blader og blomster direkte i krukkene, og jeg bruker bokashi for matavfallet. Dette gir meg både bedre jordstruktur og mer næringsrik jord. Og veldig glade planter.

Alt mykt hageavfall (blader og myke stilker, visne blomster, men ikke ugressfrø) legges på jorda i en krukke. Der ligger de og brytes ned, og er samtidig jordekke. Når jeg så skal grave i en krukke så henter jeg dette og graver det ned i jorda. Der brytes det helt ned, og vips – kompost!

Bokashi kan du lese om her.

Anne mellom planter i frodig krukkehage
Det er DU som bestemmer hva som er pent på din balkong! Og du, husk at det er mye som blir usynlig når annet tar oppmerksomhet, det er både ugress og døde blader hos meg, men folk flest bryr seg da filla om det!

Putt biokull i krukkene!
Biokull er en form for kull som er varmet opp på lav varme og derfor har ekstra masse porer i seg. Disse porene er ypperlige steder for både næringsstoffer, og biokull bidrar til en jord som har bedre struktur, bedre næringsbalanse og bedre vannbalanse. Vinn-vinn. Det er gjort mye god forskning på biokull og selv om jeg ikke har sett forskning som går direkte på krukker så er jeg er sikker på at det vil være et stort pluss også for krukkene våre. Så ja, har du lyst og økonomi, putt biokull i krukkejorda di!

Hvilken gjødsel er best for krukker og potter?
Det viktigste er ikke hva du gjødsler med, men at du gjødsler. Men, om du skal kjøpe gjødsel, kjøp organisk gjødsel, ikke kunstgjødsel (mineralgjødsel). Organisk gjødsel er bedre for jordlivet og miljøet, og det kan gi deg sunnere planter. Dernest gjelder det å følge bruksanvisningen på pakken. Der bør det stå hvor mye gjødsel hva slags planter skal ha. Grønnsaksplanter og sommerblomster trenger mest, stauder trenger middels med gjødsel, og busker og trær skal ha minst.

Det er mulig å gi for mye gjødsel og det kan føre til at planten bare gir blader og ikke blomster, eller at den får strekkvekst og blir svak og sykelig. Dette gjelder spesielt om du gir nitrogenrik gjødsel. Så følg veiledning på pakken, og ikke tro du er dobbelt snill om du gir dobbelt så mye som anbefalt.

Om du vil lese om gjødselproduktene jeg bruker, så har jeg skrevet om noen av de her.

Hvordan velge planter som vil trives i krukke og potte

Hvordan velge en plante som vil trives hos deg?

Hvilken planter kan bo i krukker og potter, og hva bør du velge?
Nesten hvasomhelst kan dyrkes i en krukke, om det passer med lokale klimaforhold og du vanner nok… Det vanlige har vært å dyrke sommerblomster i krukkene, det vil si ettårige planter eller planter som må tas inn på vinteren. Slike sommerblomster er utviklet til å gi blomstring over flere måneder.

Stauder, busker og trær vil aldri kunne gi blomstring i nærheten av dette, de fleste flerårige vil kanskje blomstre i tre uker og så si seg ferdig. Noen kortere, noen lengre, men om de blomster lengre så er det ikke i nærheten av sånne mengder som på sommerblomstene.

Du kan godt ha både bærbusker, frukttrær og grønnsaker i krukkene dine, men husk at grønnsaker ofte er ekstra tørste, så om du synes det er styr med vanning er ikke squash og sukkererter det første du prøver deg på.

Tips: Etter mange ønsker så kommer jeg snart med en stor bloggpost over trær som kan være egnet, så følg med!

Herdighetssone:
Om du vil ha flerårige planter til å trives krukkene og pottene dine så må du respektere hva plantene tåler av vintervær, og for å finne ut hvilken planter som kan stå ute om vinteren så bruker du herdighetssystemet. Lær om herdighetssoner her. Fordi det er tøffere å stå i en krukke enn i bakken så er det vanlig å legge på en herdighetssone, sånn at jeg som bor i H3 sone foretrekker planter merket med H4 eller mer.

Hvilken planter kan overleve vinter i krukke og potte

Vind og tørke:
Dersom det står at planten ikke liker vind eller tørke så anbefaler jeg at du velge en annen for krukkehagen. Spesielt dette med tørke, for uansett hvor flink du er med vanningen så er krukker utsatt for akkurat det.

Samplanting i krukker og potter:
Du kan godt ha mye ulikt i samme krukke, men husk at jo flere planter, jo mer vann og næring trengs. Og. Jeg foreslår at du når du har trær og busker i potter ikke graver i jorda hver vår for å ha sommerblomster der i tillegg, vil du ha underbeplantning så bruk stauder (flerårige planter). Jeg har forresten vårblomstrende løk i endel av mine krukker med busker. Det er superhyggelig med den tidlige blomstringen, men har du løk så må du finne en måte å skjerme krukken mot regn på høsten og vinteren. Se under vintertips.

Hva er viktig stell for planter i krukke; vanning, ferievanning, kniping, beskjæring, ompotting

Hvordan stelle krukkene så plantene er glade:

Vann, vann, vann!
Hovedgrunnen til at planter dør eller ikke blir frodige er at de ikke har fått nok vann. Så vann! Det er lett å undervurdere hvor mye vann en krukke trenger, det fordamper så lett fra både jord og krukkevegg og store planter er tørste. Og, når det regner så kommer lite av vannet oppi potta…

Lær deg til å kjenne på jorda ved å stikke en finger ned i den, så langt du kommer. Og gå ut på balkongen/terrassen flere ganger i uken, da kan du se om det plutselig ser slapt ut i en krukke, og da er det ofte lurt å vanne alle. Belønningen? Frodige og friske planter!

Og du, når du vanner, vann skikkelig, sånn at jorda er våt helt gjennom. Når jorden er tørr så renner vannet rett gjennom, jeg vanner derfor alltid over samme krukken flere ganger, da rekker vannet å tas opp. (Så om jeg har fem krukker sammen så vanner jeg første krukken, andre krukken osv, og så tilbake til første, andre osv, litt hver gang og så mange runder som trengs. Det er det mest effektive).

Har du noen få krukker så kan du bruke vannkanne eller skurebøtte for å vanne, har du mange så er det lurt å lage seg en vannslangeløsning. Jeg har ikke utekran, så jeg kobler en vannslange på dusjen, jeg forklarer hvordan her.

Kan du vanne for mye? Jada, i teorien kan du jo det, men har du drenshull i krukka så vannet renner av så skal det mye til! Inne kan planter lett dø av å overvannes, ute er det så mye mer vær og fordamping at der dør de lett av for lite vann.

Her ser dere hvordan jeg ordnet meg før ferie sommeren 2021. Jeg skulle være borte i to uker og har flyttet alle de mindre krukkene i skyggen. Jeg har laget skygge på de større (brukte hagemøbler og duk og la på jorddekke), og så ser dere midt i bildet en murbalje fylt med vann, som jeg har et dryppvannsystem fra. På denne måten sørget jeg for at de som tørket først fikk vann, slik at jeg kun trengte å få venner til å komme innom en gang i løpet av de to ukene.

Ferievanning:
Legg en plan for ferievanning av krukkehagen i god tid, det kan være du får en nabo til å gå innom, eller du skaffer deg et selvvanningsannlegg. Flere produsenter har dryppvanningssystem hvor du kun trenger en stor balje med vann, og så pumper systemet vann over i krukkene. Når jeg drar på ferie så setter jeg et selvvanningsystem på de krukkene som står i mest sol, og det gjør at plantene kan være lengre hjemme alene. (Det jeg bruker heter Sol 24).

Et annet godt tips er å flytte krukker i skyggen før du reiser bort, eller lage skygge der de står.

Knipe
Sommerblomster som setter frø vil få forlenget blomstring om du kniper de, les om det her.

Beskjære grener:
Når busker og trær vokser i krukker så vokser de ikke like ivrig som i bakken, så for min del er beskjæring primært å fjerne døde grener (det gjør jeg på våren når jeg ser bladskudd på planten), og å forme litt når noe skulle bli for stort (som jeg gjør på sommeren når jeg ser hva som faktisk er for stort).

Når planten vokser seg for stor for krukken/ potten:
Jeg får endel spørsmål om hva gjøre når trær, busker og stauder har vokst seg ut av potter, og ikke minst når man veit at de har vokst ut av pottene sine. Jeg er ekstremt pragmatisk, og vurderer kun å potte om når det blir upraktisk for meg (fordi de må vannes konstant) eller når jeg ser plantene helt har sluttet å vokse.

Synes du potta er for liten for treet så kan du enten ta den ut med og potte den opp i en større potte. Eller du kan ta den ut av potten, beskjære rotsystemet OG grenene, og plante den tilbake igjen. Uansett hvilken metode du velger, det beste er å gjøre dette enten på våren eller høsten, på sommeren trenger treet alle røttene sine for å holde liv i seg selv. Husk å vanne ofte etter omplantning, og har du plantet om på sommeren så er det til stor hjelp for planten om den får stå i skyggen en måned eller mer etterpå.

Jeg har ikke pottet om så mange av mine trær enda. Litt fordi jeg starter ut med store krukker, litt fordi jeg ikke gjødsler så mye. Det er ikke om å gjøre å få turbovekst, jeg vil heller ha planter som vokser sakte, men er robuste og tette og friske.

Tips for hvordan overvintre planter i krukke og potte ute

Overvintring i krukker og potter:

Litt forenklet sagt så er vinter i krukke mer krevende enn i bakken fordi røttene ikke liker den lange perioden de kan bli stående i kald blaut jord (fordi dreneringen fryser), eller liker å stå i blaut jord som så fryser, og virkelig ikke liker når det blir isklaker. Ikke liker plantene at temperaturene vingler ekstremt heller.

Så da spør mange: Hva skal jeg gjøre med krukkene og pottene når vinteren kommer? Her er mine beste tips:

Skjerme mot regn (vann):
Mye er berget ved å sørge for at jorda i krukkene ikke er søkkblaut når den fryser. Har du mulighet til det så kan du trekke krukken inn under et takutstikk noen uker før du forventer frost. Har du ikke takutstikk eller om du har krukker som ikke lar seg flytte sånn uten videre så kan du la deg inspirere av lokkene jeg har fått laget. (Se bilde under). La krukken stå skjermet frem til jorda har tint på våren.

Løk haaaaaater å bli blaut og kald og fryst, så de MÅ ha dekking mot regn. Ellers er det lurt å skjerme plantene gjennom sin første vinter. Og så må du ta det på feelingen etter. Jeg dekker ikke alle mine potter, kun noen utvalgte får lokk.

Vintertriks for krukker og potter
Her ser du en variant av lokkene. De skal IKKE bli tette, poenget er å få av det meste av vannet. Om du går på min Instagram profil (@moseplassen) så ligger det en story-hightlight hvor jeg forklarer mer og viser ulike.

Redusere temperatursvingninger:
Viktigste triks her er at du har valgt en stor krukke. Dernest er det litt å hente på å ikke sette krukker i den varmeste luneste vårsolkroken. Da kan det jo fort bli 20 pluss på dagen og 5 minus på natten og det kan bli litt voldsomt.

Jeg isolerer ikke krukkene mine, jeg veit noen sverger til det men veit ikke om det har noe for seg. Om du bor et sted med lite frost så ser nytte, men ellers skjønner jeg ikke hva det bedrer. Men jeg er intet allvitende vesen.

Jeg dekker heller ikke hverken planter eller krukker med duk. Dersom du gjør det så vær oppmerksom på at poenget med å dekke planter med duk er å beskytte de mot uttørking pga vårsola og vårvinden. En slik dekking skal ikke på før tidligst når det har fryst helt ute ellers risikerer du bla å forvirre planta så den ikke rekker å forberede seg på vinter.

Sett krukkene opp på klosser
Dersom du sørger for at det er noen cm avstand mellom krukken og gulvet så er det både godt for dreneringen i krukken sånn at vannet lettest mulig kommer ut, det er bra for gulvet under fordi det tørker opp, og det er bra for krukken som slipper spenninger som kan oppstå når to materialer fryser sammen. Og. Du kan flytte på krukka om du plutselig får lyst til å lage fint vintertablå. Yey!

Veletablerte planter tåler mer!
Ja, det er gøy å gå på salg på høsten, men det er mye enklere å få plantene til å overvintre om de har bodd hos deg noen måneder slik at de har fått satt godt rotnett.

Jeg advarer mot å flytte krukker og potter inn om vinteren!
Å overvintre krukker/ potter med busker og trær inne er krevende. Mest av alt fordi det er vanskelig å holde det kaldt nok inne sånn at plantene ikke tyvstarter våren. Gjør de det får du et problem for om den har begynt å skyte så trenger den masse lys, og du kan ikke sette den ut før været er mildt nok.. Jeg vil heller anbefale at du velger planter som fungerer i ditt klima.

Men om du insisterer på å overvintre i en bod/kjeller/garasje så deler jeg noen tips her:
Eventuelt, om du virkelig insisterer så kan du sette potter i en utebod/garasje (hvor det blir frost eller nær frost). Vent med å ta potten inn i boden til frosten har kommet, og tar potten ut igjen så tidlig at den ikke har våknet fra vinterdvale (dvs mens det fortsatt er nattefrost ute). Og gjør du det slik trenger planten ikke noe lys for da sover den hele tiden.

Eventuelt, du kan også sette den inn i en kjeller eller bod hvor det ikke er frost, men da må du altså følge ekstra godt med på at temperaturen holder seg lav nok til at planten holder seg i dvale helt frem til du tar den ut. Så lenge den er i dvale så trenger den ikke lys. Når planten begynner å få blader så trenger den lys, og jo varmere det er jo mer lys trenger den. Og. Her kommer det store problemet; mange som overvintrer inne får planter som tror det er vår en måned eller mer for tidlig, da har de en utfordring, for planter som har blader bør ikke ut tidlig vår mens det fortsatt er nattefrost.

Og ja, jeg startet balkonghagen med kjempeshopping i treavdelingen på det lokale hagesenteret samme dag som jeg fikk tilslag på boligen. Der var det nemlig 90% salg! Det var midt november, og de plantene bodde i garasjen til gamlehuset frem til februar hvor de så flyttet hit. Så jada, jeg bryter egne regler av og til, hehe.

Marihøne kan trives på balkong

Bærekraft

Det er mye enklere og gøyere å ha en hage om du samarbeider med plantene, været, klima og naturens gang! Og ved noen bevisste valg kan dine krukker bli verdifulle bidrag til naturmangfold, og du kan unngå løsninger som er klimafientlige.

Jeg har jo allerede anbefalt deg å satse på torvfri jord og organisk gjødsel. Jeg håper også du dropper å bruke plantegift og insektsgift.

Gjenbruk er også et sånt valg som både er bra for deg og for miljøet. Mal krukker istedet for å kjøpe nye, hør om slekt og venner har krukker de ikke bruker, tenk ombruk.

Når det gjelder plantevalg så kan du sørge for at blomstene har rikelig med nektar og pollen, la deg gjerne inspirere her. Fugler kommer også gjerne innom, hos meg spiser de insekter, nektar fra lønneblomstene, og bær og frø på høsten. Og husk, ikke bare bidrar du til naturmangfoldet, du får masse herlige opplevelser på kjøpet! Jeg har skrevet om å ha en levende og naturvennlig hage her.

Å så selv er mer bærekraftig enn å kjøpe planter, flerårige planter er ofte mer bærekraftige enn å kjøpe ettårige, norskprodusert er ofte mer bærekraftig enn importert. Og det aller mest bærekraftige er å huske at du ikke er noen supermenneske. Ikke sett igang med enorme ambisjoner om du aldri har dyrket før. Start litt mindre og bygg deg erfaring, så blir alt enklere og morsommere, og du slipper å drepe masse planter eller bruke penger på fancy greier du ikke egentlig trengte.

Selv om jeg inspirerte deg til det 😉

Anne i sin frodige krukkehage mellom trær, busker, stauder og sommerblomster
Sensommer 2019

Håper tipsene kommer til nytte og GLEDE! Gjør de det så blir jeg veldig glad om du vil dele posten videre sånn at enda flere får glede av den. Du kan fritt bruke bilder fra denne bloggposten i sosiale medier for å tipse andre om den.

Og du: Følg meg på Instagram @moseplassen for jevne drypp fra min frodige takterrasse!
Klem Anne!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

  1. Murerbøtter kan males – jeg har med hell malt med husmaling etter å ha avfettet først. Malte i fjor, like fine i år. Har ogdå plantet rundt om på plenen i slike murerbøtter/kar, men da her jeg laget et stort hull i bunn (noen cm fra kanten og lagt aviser nedi. Så plantet i god jord og etter en tid har plantene (roser i mitt tilfelle) vokst seg gjennom avisene som smuldrer opp.

  2. Jeg har kjøpt dyre og fine Capi potter i plast, H70 Ø50 på det største – neste år kjøper jeg noen enda større fra et annet merke. Fordi de er plast, fordamper ikke vannet gjennom veggene, og jeg trengte bare å vanne et par ganger i fjor.
    En annen fordel er at de ikke er så tunge, så jeg klarer akkurat så vidt å løfte dem selv fylt med jord.

    Hun i hagebutikken skrøt forresten av at hun hadde sett deg på en hagemesse. Full av beundring.

  3. Kjempefin post!
    Jeg skal plante i noen hjemmesnekra plantekasser og trenger noen tips til hardføre planter. Jeg tror jeg bor i H3 eller H4 område. Det er på en sørvendt veranda og jeg er ikke så flink med å vanne. Kassene er 70 cm diameter og 60 dype. Jeg tenker einer sikkert vil gå. Men vil helst ha noe annet som ikke stikker. Kan bambus gå bra?

  4. Takk, for masse tips om planter i krukker. I fjord var syrinhortensia min flott i krukke, men i år
    var det lite pent. Altså andre året i krukke så fikk den gjødsel og vanning, men det kom ikke så mange blomster , og bladene begynte og bli brune og visne. Blomstene visnet litt også.
    Jeg dusjet med grønnsåpevann, men ikke særlig hjelp.
    Hva feil gjorde jeg.
    Takknemlig for et svar. Vanilla Frasier.er treet mitt som var så flott i fjord.

  5. Så nyttig og koselig artikkel. Jeg lo av den sydlandske. Mange nyttige tips. Tusen hjertelig ❤️ takk

  6. Geçmişten gelen deneyimle birlikte firmamız işinde son derece uzman ekibiyle çalışarak uygun fiyatlarımızla sunduğumuz hizmetler ve paketler ülke genelinde sayısız müşterimizi memnun etmektedir. Müşteri memnuniyetini üst düzey tutan ekibimiz kaliteli ve kusursuz hizmeti bir arada tutmaktadır.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her