Hvorfor og hvordan ha en giftfri hage

Det er lett å ta etter giftflaska når du ser et skummelt kryp eller et slitsomt ugress, men stopp opp og tenk deg om. Gift kan være effektivt, men det dreper alltid mer enn man planlegger!

En hage er et helt lite samfunn av ulike små organismer. Det aller meste av det er nyttige småkryp som ikke gjør nevneverdig skade. Tvert i mot gjør de stor nytte for seg ved å forbedre jordstruktur, gjøre næring tilgjengelig, pollinere blomster slik at de kan sette frukt og være mat for hverandre. Vakre å se på er mange av de også, og de bringer liv og bevegelse og tidsperspektiv til hagen.

Problemet med å bruke gift er at det dreper ikke bare akkurat det dyret eller sykdommen man sikter på, det kan drepe dyr rundt, dyr som spiser dyrene. Med en gang du begynner med gift så forstyrrer du balansen. Du risikerer å drepe alle nyttedyrene som ellers kunne holdt skadedyrene i sjakk, du mister (i ytterste konsevens) pollinatorene dine slik at buskene blir stående uten bær, og du får en fattigere hage.

Vi har valgt å ha en giftfri hage. Det betyr for oss at vi ikke bruker noen midler i hagen som har som mål å drepe noe, hverken sykdomer, skadedyr eller ugress. For ja, det henger sammen. Selv om man ikke sprøyter direkte på humla så sniker deg seg frem til den og mange av de andre viktige hagevennene.

sommerfugl

.

Hvordan vi hager for å minimere skadedyr og sykdomsproblem:

Forebyggende:
Ved å gi plantene godt med balansert næring, rikelig med vann, og en god jord så oppnår vi friske og fornøyde planter. Missfornøyde planter angripes lettere av sykdom og skadedyr enn planter som strutter. Dette innebærer også at vi er litt forsiktige med hvilken planter vi tar inn i hagen, jeg sjekker feks opp nye roser, er de kjent for å være sykdomsutsatt så får de ikke komme til meg. Og, om jeg ser en plante furter der den har blitt satt, så tenker jeg meg litt om, googler litt og ender ofte opp med å flytte den til en plass den vil trives bedre. Feks fra steikende sol til litt skygge.

Bredt dyreliv:
Ja til mangfold! Vi forsøker å ha et så bredt utvalg av fiender at alle skadedyr har noen som har lyst på de… Fugler, ekorn, humler, sommerfugler, edderkopper, mikroliv i jorda, marihøner. Alle sammen vernes om og settes pris på. Ekornet gjør nok ikke så stor nytte, men fugler kan spise riktig mye skadedyr. Bla tror jeg at våre kjære troster spiser opp massevis av småsnegler på våren.

Variasjon:
Ved å ha en hage hvor det er stor variasjon i både dyrene og plantene så er det ikke så lett for et angrep av sykdom eller skadedyr å eskalere. Dessuten, om kålsommerfugllarvene plutselig får lyst til å gnafle i seg alle blomkarsebladene så er det da masse andre planter rundt som kan ta over plassen til den oppspiste planta…

Plante tett, luke ofte
Plantegift er like skadelig for hagen som insektsmidlene og sykdomsmidlene. Det er påvist direkte kobling mellom noe av ugressmiddelet og humlenes manglende formering (ikke for at det er så bra for oss mennesker heller, men da må nok dosene være større).

Ja. Det er fristene å bruke gift på de trassigeste flerårige ugressene, men prøv å la være. Igjen, her kommer man langt med forebyggende arbeide. Ikke la rotugresset få tak i hagen, rens bedene grundig for røtter om det er infisert. Og for all del, unngå at de setter frø! Har du først fått rotugressfrø i bedet så har det lite effekt å sprøyte, for sprøytningen fungerer ikke på frø, de må bli planter først, og det vil de kjapt bli når det som skygget for sola døde.

Og det bringer meg til viktig tips to: Unngå bar jord. Fyll bedene med planter som dekker jorda, sol + jord = spirer, og det er alltid noe i bakken som har lyst til å spire…

Tips tre? Senk skuldrene. Er det virkelig krise om plenen ikke bare er gress? Er det nødvendig å forgifte hele plena bare for å oppnå monokultur?

Karantene
For å unngå å få brunsnegler inn i hagen så pleier jeg å være nøye med å se over planter jeg får inn i hagen fra venner eller butikk. Er det fra en hage jeg veit det er snegler så fjerner jeg all jord før jeg tar de med inn i hagen. Er det fra hager og hagesentra hvor jeg tror de har kontroll så nøyer jeg meg med å pirke vekk den løse jorda og inspisere rotklumpen, og sette plantene for seg selv en periode. Sammen med de setter jeg da ofte noen sneglefavoritter eller en ølfelle, og så er det ut på kvelden med lommelykta for å se om jeg har invitert inn fienden… 😉

For ja. Vi er faktisk så heldige at vi ikke har brunsnegler/mordersnegler. Det er litt flaks, men det kommer nok også av at vi har lagt tilrette for brunsneglens fiender slik at den ikke får etablert seg hos oss. Den har vært i nabolaget i mange år nå, men foreløpig ser det ut til at alle mine flittige fugler greier å holde den på avstand.

Liljebille, en fiende!
Liljebille, en fiende!

Men betyr det at det kun paradis hos oss? At alle er venner og ingen er slemme? Naturligvis ikke! Selv om de fleste kryp ikke gjør skade, så finnes det jo de som faktisk er plagsomme. Snyltevepser, liljebiller, lus mf.

 

Overvåke:
Jeg følger med i hagen. Ett generelt øye for å følge med på om alle har det bra, og et par spesifikke blikk til potensielle problemområder. Helt generelt så følger jeg med på at det ikke er tørt og at plantene ser friske ut i bladverket og det tar jo ikke noe tid å snakke om for det gjør jeg jo når jeg uansett er i hagen. Så bruker jeg noen minutter av og til på noen spesifikke ting. Som å jakte på liljebiller på våren, og følge med på roseknoppene for å se om de får lus, og rosebladene for å se om de får rust, og ikke minst så følger jeg med på sneglefavorittene..

Denne overvåkningen krever dessverre litt hagekunnskap. Du må på et tidspunkt lære deg at røde biller uten prikker er liljebiller (=uvenn), mens røde biller med prikker er marihøner (=venn). Og ja, dessverre, sånn er det bare! Men, du lærer fortere enn du kanskje tror, og det er absolutt vært en liten kunnskapsinnsats. Du vil også etterhvert oppdage at mange av de tingene du trodde var et problem (IK-det er maur på peonene er et vanlig krisespørsmål) viser seg å være helt ufarlig, det er nemlig mye i hagen vi tror er feil, som er helt rett… Så, frem til du har grunn til å tro at noe er slemt, så kan du anta det er snilt 🙂

Myrde!
Når jeg oppdager et problem så løser jeg det der og da. Og ja, nå er det myrdingstid! Liljebiller, lus og uønskede snegler knuses med fynd og klem, jeg venter ikke og ser om naturen ordner opp… For myrdingen bruker jeg rett og slett fingrene, eller vannslangen, eller en stein. Det høres kanskje ekkelt ut, men det er facinerende hvor fort en venner seg til ting.

Senke skuldrene… 
Hage er glede, hage er farge, hage er fest. Hage er ikke en konkurranse i perfeksjonisme, det burde iallefall ikke være det.  UANSETT hvor erfaren du er, og hvor flink du er, og hvor mye tid du legger i hagen. Noe skadedyr og sykdom vil du alltids kunne få. INGEN hager er perfekte! Så, mitt aller beste tips til en hageeier er å senke skuldrene og finner seg i at ikke alt kan være perfekt bestandig! Blondeblader er fine de også, på sin måte 😉

.

Din hage?

– Hvordan er det hos deg? Har du en giftfri hage? Og har du noen tips å dele rundt dette med å ikke bruke gift i hagen?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

51 KOMMENTARER

 1. Flott innlegg 🙂

  Vi er relativt ferske hageeiere med knappe to år med egen hage. Vi (jeg!) bestemte tidlig å ha giftfri hage av hensyn til kjæledyr og miljø. Og vi angrer ikke et sekund på det, selv om mannen har stått med rompa i været hver eneste dag i en uke nå og luket fem søplesekker med løvetann fra plenen. Vi er blitt mye mer bevisste på å lage en hage tilrettelagt for de snille mini-dyrene etter inspirasjon her på Moseplassen 🙂 Takk for at du gir ferske hageentusiaster som oss en super guide til å lage en levende og dyre- og miljøvennlig hage!

  • Hvorfor samle løvetannen i søppelsekker? Den er en utmerket mat og vinplante.
   Bladverk som ikke er utsatt for sol dvs nye blader er ikke beske, og dermed ypperlig til salat.
   blomstene egner seg til vinlegging , dette blir kjempegod vin. Blomstene kan også brukes som strø på salater som pynt.
   Roten kan brukes på samme måte som gulrot, men det bør være planter som er 3 år eller mer, slik at roten har litt størrelse.
   dessuten er den fin pynt i plenen, når den blir stor er det bare å slå den med plenklipperen før «hårkallene» kommer. Men vær obs på bekymrede blikk fra naboen før du slår plenen, og iaktta hans lettelse når du slår plenen.

 2. Hei,

  Vi har også en giftfri hage! Trodde jeg…! Det vil si, vi bruker aldri midler mot lus, ugress osv – det er helt utenkelig! Her lar vi alt klare seg selv, kun med litt gjødsling, og har alle slags stauder, roser, fruktrær, bærbusker, osv! Og synes alt ser ut til å stortrives!
  Men – vi bruker altså litt Ferramol(eller Smartbayt) mot snegler! Begge innholder hovedsakelig jern, noe sneglene dør av….Har også forsøkt nemaslug..) Jeg har jo ikke tenkt på dette som gift, men det er vel det for sneglene…? Og det dreper jo ikke bare iberiasneglen, men også andre andre sneglearter .. Så det bli kansje for gift å regne- forstyrrer like mye naturens orden…?

  Vil bare si at vi har masse(!) boasnegelr(som det jo sies tar innersvingen på iberiasnegler), men har likevel endel iberiasnegler, så helt «vanntett» er nok ikke den teorien…! Men jeg tror også det hjelper, så plukker aldri boasnegler, de lar jeg være, nettopp derfor! (Vi plukker selvfølgelig masse Iberiasnegler også, manuell fjerning( ikke bare med «gift»!) – det er uansett det mest effektive!)

  Men, har man snegler, er det vansklelig å la være å bruke » gift», det må jeg si… Det virker jo uansett som det er en masse snegler i hagen forsatt! Både små og store! Men, det kan jo være man fjerner noen viktige nyttedyr(snegler) ved å ta livet av så mange! Det mest logiske er jo det!

  Men, har jo også lest og hørt at årsaken til at man har så mange iberiasnegler i Norge er at den har få fiender! Den er jo en innført art, og har jo ikke hørt naturlig hjemme i vår fauna inntil de siste tiårene!

  Må si jeg fikk sjokk da jeg oppdaget iberiasnegler her i hagen, faktisk først gang for 3-4 år siden! VIl tro at de som ikke har den mest har flaks, dessverre.. Selv om det selvfølglig hjelper med tiltak i all retninger… Men, har naboen den, så er det ikke lett å bli kvitt den! Vi er omringet av naboer, og det hjelper selvfølgelig mye å plukke, unngå sneglefavorittplanter, ha det åpent og luftig, sjekke nye planter, osv! Men har man vært ute med hodelykt/lommelykt etter kl 23 om kvelden(det er da man ser dem!), det er utrolig hvilket yrende insektliv det er rundt i hagen! Det kravler og kryper overalt ! En helt annen verden enn på dagtid! Fikk sjokk første gang – men utrolig fascinerende, da! Og da skjønner man at det ikke er vi som er sjefene i hagen…!

  http://www.plantevernguiden.no/preparation.jsp?id=NO_MT0000001454

  Legger ved denne, som viser at slike snegelmidler er godkjent innenfor økologisk landbruk(står det i alle fall..) Men det spiller kanskje ikke noen rolle, gift eller ikke gift(for emnnesker!), så lenge det er gift for snegler, og i tillegg tar livet av mange andre sneglesorter også…?

  Hilsen Annette

  Hilsen Annette

  • Feramol ol har jeg fått tilbakemeldinger fra en par lesere på at bør brukes med forsiktighet ettersom det kan være giftig for fugler mm (noen har opplevd svekkede og døde fugler, så det er ikke kun hypotetisk). Om man vil bruke det så bør det legges under steiner slik at det kun er sneglene som spiser, og ikke fuglene.

   Nemaslug _tror_ jeg er rimelig greit, jeg har ikke greid å finne noe om at det går ut over andre dyr enn akkurat snegla. Det tar jo boasneglene da, men er det for ille i hagen med brunsnegler så er vel det et greit nok offer.

 3. Ingen gift eller kunstgjødsel i hagen her. Tips for luseangrep på rosene. Bland litt grønnsåpe og vann, ta på tynne gummihansker. Dyppfingrene i grønnsåpevannet og dra av lusene på rosegreinene. Med grønnsåpe glir lusene lett av rosa. Spyl/dusj med hageslangen til slutt. Dette går såpass raskt at å fare over rosene går som en lek.
  Ha ei strålende uke, Anne.

 4. Dette var et veldig fint innlegg. Det likte jeg veldig godt. Ja, senk skuldrene. Jeg satt rundt et bord engang hvor alle snakket om hage… Jeg passet ikke inn der, for alle snakket om midler som kunne drepe både det ene og det andre. Undret meg litt over hvor hagegleden ble av!!!

 5. Kjempe flott innlegg! Blir veldig glad når jeg hører og leser at det er flere og flere som prøver å leve med naturen og ikke imot den.
  Så her hjemme er det så klart helt giftfritt, og helt naturlig gjødsel fra hønene og brenneslevann. Vi også er heldige når det gjelder sneglene, har ikke sett en eneste brunsnegle i vår hage.

  Men lus og liljebiller har jeg i hagen av og til, de blir knust når jeg ser de. Liljebiller har jeg forresten ikke sett på flere år, og der tror jeg nok fuglene gjør en god jobb.

  Det blomstrende ugraset får stå ganske lenge, plenen er full av løvetann, men snart skal jeg ta den første plenklippen, nå er det så mye annet godt som blomstrer her.

  🙂

  • Ble så glad over at du lar plenen blomstre! Hurra for mangfold i gressbakken 🙂 Fint å se på, og nyttig, synes jeg.

 6. Hei!

  Ser at Solhagen sliter i likhet med meg med snegler. Jeg plukker snegler til den store gullmedalje. Jeg putter dem i ei sinkbøtte og heller kokende vann over. Jeg bruker også og tilsette ovnsaske i bøtta og heller kokende vann over, da blir det lut og er kjempe effektivt. Bøttas innhold tømmer jeg i skogkanten av hagen. Når jeg har tilsatt lut, blir også ugresset borte. Har jeg bare vann i bøtta, kommer kråker og skjærer med en gang og forsyner seg. Nykokte snegler ser ut til å være snadder. Jeg plukker også hagesnegler, men er litt kritisk. Det som jeg har oppdaget at er hagesneglene i flertall, lar de de små brunskogsneglene være i fred, men er de i mindretall så spiser de snegler med god appetitt. Snegler med litt flate skall, ser ut som en knapp, de spiser små bunskogsnegler uansett. Disse boasneglene, de er rene kjæledyrene! Jeg har latt løvetann stå i fred langs muren vår, det var lurt. De små sneglene har fråtset i «salaten» og jeg har hatt en enkel jobb med å plukke dem. Jeg har tatt del for del av hagen. I år er det forsiden av huset som er snegleprioritet. Resten av hagen gjennomgås grunndig hver dag. Og det ser ut til at jeg leder 10 – 0! Jeg skal vinne årets sneglekamp! Eller så har jeg god hjelp av 5 åringen, han får lov å tisse på og rundt om i jordflekker som ligger brakk grunnet snegleangrep fra tidligere år. Det må være effektivt, for vi har ikke sett snegler der siden 2012. Om disse områdene holder stand, blir det satt løk og stauder der til høsten.
  Ellers så har jeg en drøm og å gjerde inn tomta med sneglegjerde i kobber. Dessverre var ikke økonomiavdelingen i «familiebedriften» enig med innkjøpsavdelingen i dette. Årsak, sneglegjerde i kobber koster kr. 348,- pr. meter og vi har 3,5 mål tomt…..

 7. Hei igjen,

  Takk for kommentar og interessant beskrivelse av hvordan du løser snegleproblemet! Vi har jo egentlig ikke så store mengder snegler, men vi har 12 nabohager som grenser inn mot oss! Og så vet jeg at disse iberiasneglene formerer seg i en voldsom fart! – mye raskere enn andre snegler, så vidt jeg har forstått! Jeg hadde som sagt ikke iberiasnegler her før for 3-4 år siden! og når man hører hvordan enkelte har det, blir man jo litt «redd»! Et annet «problem» er at vi er bortreist 6-7 uker hver sommer, og da er det vanskelig med den manuelle plukkingen….

  Når det gjelder avliving, vi har pleid å legge dem i en melkekartong med vann blandet med salt, og så lagt kartongen i søppelbøttten(mener jeg har fått dette anbefalt et sted, men mulig jeg må revurdere dette også…?) Sikkert best om alt går tilbake til naturen på et vis, slik du beskriver….!

  Saken er at jeg ikke har tenkt på Smartbayt, Ferramol, osv som gift til nå, men mulig jeg må revurdere det standpunktet…!

  PS Smartbayt, Ferramol er også veldig dyrt…

  Hilsen Annette

 8. Hei Solhagen
  Vi bruker ikke Ferromol. Vi gjorde det før, før jeg fikk kunnskap om hvordan det skulle spres i hagen. Jeg la det ut ukritisk! Fuglene spiste dem nemlig, fuglene ble slapp og lite flyvedyktige. Ett ultralett bytte for våre 2 katter, som ble veeeeldig syke! Veterinærregningen ble skyhøy! Dessverre minner min mann meg om det, hver gang jeg ymter frempå om sneglemiksetriksmyrde – hysteriet mitt :)))))

 9. Jeg har brukt gift !! Roundup!! ved nyanlegg av staudebed i utmark lignende områder! Roundup er vel verdens verste gift som har et stort ansvar for humledøden. Jeg har heldigvis ikke bidratt til stor dødelighet i humleverden. Humledronninga er allerede på vingene her nord og vi har mange humler i hagen hele sommeren. Vi er så heldig at snegleplagen er minimal. Det går av og til rykter om at mordersnegla har passert Saltfjellet, men jeg har ikke sett den her. Jeg liker ikke å plukke snegler og kan ikke svare for hvilke tiltak jeg tar i bruk dersom den dukker opp her. Tror det blir mord med Nemaslug! Ugresskontroll er et viktig tiltak for å unngå bruk av gift. Jeg fjerner ugress så snart jeg ser det. En daglig runde på jakt etter ugress er tilstrekkelig for å holde ugress i sjakk. Når man tar bilder av blomstene kommer man tett på ugresset også.Rydding i bedene om høsten er også et tiltak som reduserer ugressplagen. Min største utfordring er skadedyr på grønnsaker. Fiberduk løser mange problemer, men noen ganger må man ta i bruk utradisjonelle metoder som alternativ til gift. I fjord ble vi invadert av kålmøll østfra i slutten av mai. Kålplantene var angrepet av kålmøll før de ble plantet ut. Plantene ble dusjet med ei blanding av grønnsåpevann tilsatt bakepulver.Plantene ble behandlet to ganger. De som brukte gift rapporterte om resistente kålmøll. Gjennom hele sesongen plukket jeg kålmøll larver og fikk ganske bra avling.Ulempen med godt varmt sommervær er flere skadedyr. 2012 var mitt beste ( og første) år som grønnsakdyrker. Da var sommeren våt og kald, men avlingen var stor.

  • Så fint å lese om dine kålplanteerfaringer Bente. Takk for at du deler.

   Roundup er det lurt å unngå. Fristende å bruke er den jo, men ikke så effektivt som mange tror ettersom det ikke tar frøene.

 10. Ser nå at det frarådes å avlive emd salt(vann), hos bioforsk!

  http://www.bioforsk.no/ikbView… (Forøvrig mye bra info om snrgler og annet!

  Kokende vann er bra, så vi må nok gå over til det!(i grunnen vel logisk, vil jo bli mye salt hvis alle gjorde det!)

  Så, flott med fokus på dette – man lærer og blir mere bevisst!

  Hilsen Annette

 11. Takk for fin artikkel – det er nok ikke alle som er like bevisste!

  Jeg har hatt giftfri hage i over 20 år, men i fjor måtte jeg krype til korset og kjøpe min første flaske Roundup. Jeg har ryddet og lukt og klippet og plukket og fulgt med i alle år, og klart å holde hagen fri for uønskede vekster, men jeg har naboer som gir blaffen! Så rotugresset kryper inn til meg, og alt som kan spre seg med frø havner her, og i fjor tok det bare helt overhånd – desverre. Men jeg var supernøye med når på døgned jeg brukte giften, og den ble bare brukt der hvor det var «umulig» å få lukt manuelt, så jeg syntes jeg i alle fall jeg var litt flink.
  Liljebillene moser jeg, og jeg tar en runde med saltkaret hver kveld for å ha kontroll på iberiasneglene (et par korn på hver snegle holder – setter ikke merke i plenen engang, så jeg skjønner ikke hvorfor det ikke anbefales). Roser sluttet jeg med for for 15 år siden, da jeg ikke orket å sprøyte med grønnsåpevann flere kvelder i uken.
  De største skadedyra på min eiendom? Rådyra! Ikke skyter jeg de, ikke prøver jeg å forgifte dem heller, de får lov til å være her og så lar jeg heller være å ha tulipaner og gladioler, som de elsker så høyt. Og så fryder jeg meg når de gnir seg så hardt på naboens tujaer at de dør, denne planten som etter min mening bidrar sterkt til biologisk fattigdom…

  • Mye er gjort når den som bruker gift bruker den riktig! Det er det nemlig få som gjør, de bare pøser på.

   Saltet renner ned i jorda og blir værende der. Over tid er dette veldig uheldig,jorda er en usigelig viktig ressurs. Det er derfor man har faset ut alle ugresssalttyper, og derfor man anbefaler hageeiere å ikke bruke salt i hagen.

 12. Heia Anne! Kjempebra innlegg!
  Hagen min er, og har alltid vært, giftfri.
  Jeg har sprøytet hos foreldrene mine med Round up en gang, men har fremdeles dårlig samvittighet. Det er jo sånn med gift at det aldri forsvinner, egentlig.

  Synes jeg ser deg luske rundt i hagen og knuse snegler, kort og brutalt!
  Jeg er pyse, legger dem i en matavfallspose og lar dem sovne inn i fryseboksen.
  Men, jeg må nok bare leve med sneglene, da det er åker og skogholt på andre siden av veien.

  • saks + snegler eller stein + snegler er ekkelt, og jeg må manne meg opp før snegleknusingen, men jeg synes ikke det er mindre ekkelt med snegler i fryseren 😉

 13. Heia Anne! Kjempebra innlegg!
  Hagen min er, og har alltid vært, giftfri.
  Jeg har sprøytet hos foreldrene mine med Round up en gang, men har fremdeles dårlig samvittighet. Det er jo sånn med gift at det aldri forsvinner, egentlig.

  Synes jeg ser deg luske rundt i hagen og knuse snegler, kort og brutalt!
  Jeg er pyse, legger dem i en matavfallspose og lar dem sovne inn i fryseboksen.
  Men, jeg må nok bare leve med sneglene, da det er åker og skogholt på andre siden av veien.

 14. Hei igjen,

  Ja, her var det mye å lære igjen! Har ikke tenkt på at Smartbayt/ferromol kan være farlig for fugler(Men ser nå at det også står på sidnee til Bioforsk) Hvor farlig, står det jo ikke, men har skjønt man skal unngå å strø det på åpne områder(og det gjør vi ikke, her gjøeres det svært så målrettet…! (Det er jo også kostbart…) Altså, bruke det kritisk, det vil vel si i bed, og der man har vekster man ønsker å beskytte. ( Eventuelt i nabogrensen… (mot naboen som har snegler….), må jeg nok dessverre si at jeg kommer til å fortsette å gjøre…) Synd med de sneglene, som gjør en til slik en synder! For det kunne virkelig ikke falle meg å bruke noen annen slags gift i hagen – helt utenkelig – enda jeg har en svært så «prydelig» hage! …!

  Skulle gjerne ha fått flere innspill, også fra noen fagfolk, på dette med midler mot snegler, iom det er f. eks er tillatt i økologisk landbruk..
  ( Vi har forresten også katter, 3 stk, men men de tar ikke så fryktelig mange fugler. Men, jeg skal begynne å følge bedre med på fuglene, også, om jeg merker noen endring på oppførselen deres! )

  PS ! Dersom man likevel skulle ønske bruke Ferromol/Smartbayt, er et godt tips å strø det ut tidlig om våren. Da er sneglene små, og det trengs mindre mengder for å ta livet av dem. Altså, mindre mengder gift, og flere snegler drept! I alle fall et lite skritt i riktig retning!

  Hilsen Annette

  • Jeg har som du ser vært borte noen dager og henger etter på kommenteringen. Så fint at du har fulgt med i kommentarfeltet og fått tips underveis! Bruker du ferramol så legger du det under noe slik at kun sneglene kommer til, ikke fuglene. Sneglene trives jo uanset godt under et tak laget av stein eller plank, et liten spesialrestaurant…

 15. Vi har hatt en giftfri hage- jeg er så ny i hagegamet, at det er mer pga uvitenhet om hva som finnes enn et standpunkt. Veldig greit å bli informert før jeg kaster meg på giften! Leste nemlig på Claus Dalbys blogg at han- selv om han hadde en forøvrig giftig hage, sprøytet rosene forebyggende hver tredje uke. Så smart, tenkte jeg, og har bare ikke rukket å kjøpe det enda. Calypso og Baymat, tror jeg han brukte. Men jeg bør altså droppe det?

  Også har jeg et epletre i potte med bare en stamme. Det var fint først, ble veldig pjuskete i en altfor våt kjøkkenhage for to somre siden, og har fått stått i potte med god drenenring siden. Men det sliter fortsatt- nå er det jo ikke kommet så mange blader enda- litt tidlig- men også i fjor var det dårlige epler og svarte krøllete blader. Hva gjør jeg med det om det ikke skal sprøytes? Bør jeg kaste det så det ikke smitter de andre trærne?

  • Angående epletreet ditt så ville jeg ha tatt med noen rammede blader til en faghandel (dvs gartneri/hagesenter) og bedt om å få snakke med en gartner for å få råd. Presiser at du ønsker giftfrie tips, gartneren vil nok påpeke at gift er mer effektivt, men det kan være du kan løse problemet uten også. Om jeg skal tippe så kan det hende du har epleskurv, Er det skurv så bør alle infiserte blader samles sammen og kastes i søpla, for soppsporene overvintrer på gamle blader og sprer seg så på våren til de unge. (det er nok litt i seneste laget å sanke sammen blader fra bakken nå, men du kan jo prøve, mer effektivt for deg kan det jo være å flytte hele krukka noen meter vekk fra der de gamle bladene eventuelt ligger). Sørg for å gi treet ditt godt med omsorg i sommer med økologisk næring og passelige mengder med vann så håper jeg det kommer seg.

 16. Hei!
  Ei venninne skal legge asfalt i oppkjørselen sin som nå består av lag med pukk og grus. Hun har tenkt å sprøyte med ugressmiddel først for å hindre det i å vokse opp gjennom asfalten.
  Inspirert av dine poster om humlevennlige og giftfrie hager har jeg lyst til å oppfordre henne til å ikke bruke gift, men mangler argumenter..Nå håper jeg du kan svare:
  – Finnes det et alternativ til sprøytegifter som kan garantere at dyr asfalt ikke blir ødelagt av iherdige ugress?

 17. Kjempefint innlegg, Er faktisk litt forundret over at det blir brukt såpass mye gift i hagene..og om manglende kunnskap om bier og humlers viktige funksjon eller andre organismer for den saks skyld Det handler om holdninger og tanker om hvordan en hage skal se ut. En hage på naturens premisser er en hage med stort mangfold, plante og dyremessig. Forøvrig tror jeg snylteveps er en hagevenn, legger egg i skadedyr. Ekornet har nok en funksjon, spiser konglefrø slik at Hagen ikke blir en eneste stor granskau:-)
  Vi må heller ikke glemme at noen hager bunn og grunn ikke har forutsetninger for drømmeplanta. Finner noe som trives istedet…

 18. Hei og takk for mye flott inspirasjon:) jeg tenkte bare å formidle at verdens beste selvgående og giftfrie snegledødare er Moskusand.den er i tillegg et rolig og vakkert innslag i hagen. Vi har en nå litt aldrende dame, Badeanna. Hun trenger et lite badekar, å plaske i. Så finner hun insekter og snegler overalt.

 19. Hei!

  Takk for flott innlegg. No har eg likt sida di på FB òg sidan eg gjerne vil følga deg! Me brukte litt gift tidlegare, mne har no gått heilt vekk frå det.Eg var ute i det store bedet mitt no som dessverre har fått alt for lite merksemd pga ein forstua ankel og intensiv sneglejakt i det siste. Då oppdaga eg nokre lus på rosetrea som eg kneip bort, men òg svarte flekkar på blada + krølla blad og spindelvev. Det same på rododendronane. Har du peiling på kva dette er og kva eg kan gjera med det? Har klipt og fjerna, men er det nok?

  • Hei Renate 🙂
   Så fint at du har lagt om til giftfri hage. Dessverre er jeg ikke god nok på skadedyr og sykdommer til å kunne gi deg råd. Jeg veit at bladlus kan føre til soppsykdommer (fordi lusa leggerigjen sukkerholdig bærsj), så det svarte kan være sopp. Krølla blader og spindelvev høres ut som om noen har laget kokong inne i bladene. Eneste råd jeg har er å knipe av alle stygge blader og kast i søplekassa, ikke i komposten. Da stopper du spredningen av sykdommen, og planten lager etterhvert nye friske blader til deg.

 20. […] Ett av dyrene som det er enkelt å hjelpe og som virkelig hjelper oss er humla. Humla og andre pollinerende insekt er ekstremt viktige for matproduksjon og vi som eier en liten uteflekk kan bidra til å styrke bestanden av humler ved å plante lurt, og slutte å bruke ugressmiddel og insektsgift. […]

 21. Hei! Tenkte gi mine two cents om sneglebekjempning. Sneglemiddel som inneholder jernfosfat ser ikke ut til å være skadelig for fugler eller andre dyr enn snegler (http://npic.orst.edu/factsheets/ironphosphategen.html#wildlife). Det kan uansett være lurt å ikke spre midlet hursomhelst i hagen, både fordi det blir forringet av regn og fordi man kanskje ikke vil at det skal ta kverken på andre snegler enn de forhatte brune.
  Jeg kjøpte noe som heter Snigelbaren. Det er en grønn, flat plasteske med åpning foran og luftehull bak. Man legger sneglemiddel i esken, på med lokket og så kan man legge en flat sten oppå, slik at ikke nysgjerrige fugler tar av lokket. Midlet holder seg bedre fordi det er beskyttet, og det er lett å se hvor «populær» snigelbaren er. Jeg sjekker ganske ofte og fyller på mer middel, og hvis det ikke minker i esken flytter jeg den til et nytt sted.
  Skrekkåret 2012 hadde jeg 40-50 esker i hagen 🙁 Siden Snigelbaren ble vel dyr (kjøpte fra Sverige), så lagde jeg mine egne av vanlige plastesker som man kan ha i fryseren. Ikke like diskrete, men det funket.

  Ellers bruker jeg lite gift i hagen av den enkle grunn at jeg har så mye ugress. Jeg kan jo ikke teppebombe hele hagen med ugressmiddel! Tenkte bruke markdekking (aviser+barkduk) på de verste stedene. Tror løsningen er å prøve å jobbe med naturen, ikke mot. Naturen vinner uansett, nemlig.

  • Hei Kerstin. Takk for at du har tatt deg tid til å skrive så lang kommentar og dele dine erfaringer. Flott!

   Det er litt usikre rapporter på dette med jernfosfatbaserte sneglemiddel. Jeg har hørt fra minst to ulike lesere at de har funnet stort antall døde fugler med blå mager, og i ett av disse tilfellene ble husets katter syke og kastet opp etter at de mest sannsynlig har spist svekkede syke fugler. Bioforsk skriver at det er ufarlig for andre dyr, samtidig som de skriver at det bør holdes unna fugler, så de har tydeligvis ikke bestemt seg helt. En matplass slik du beskriver løser jo problemet med at fugler plukker i seg, og gir sneglene dessuten en en fristende matplass, en kan oppnå noe lignenede ved å legge maten under huler laget av plank eller bordbiter.

 22. Hei! Tenkte gi mine two cents om sneglebekjempning. Sneglemiddel som inneholder jernfosfat ser ikke ut til å være skadelig for fugler eller andre dyr enn snegler (http://npic.orst.edu/factsheet…. Det kan uansett være lurt å ikke spre midlet hursomhelst i hagen, både fordi det blir forringet av regn og fordi man kanskje ikke vil at det skal ta kverken på andre snegler enn de forhatte brune.
  Jeg kjøpte noe som heter Snigelbaren. Det er en grønn, flat plasteske med åpning foran og luftehull bak. Man legger sneglemiddel i esken, på med lokket og så kan man legge en flat sten oppå, slik at ikke nysgjerrige fugler tar av lokket. Midlet holder seg bedre fordi det er beskyttet, og det er lett å se hvor «populær» snigelbaren er. Jeg sjekker ganske ofte og fyller på mer middel, og hvis det ikke minker i esken flytter jeg den til et nytt sted.
  Skrekkåret 2012 hadde jeg 40-50 esker i hagen 🙁 Siden Snigelbaren ble vel dyr (kjøpte fra Sverige), så lagde jeg mine egne av vanlige plastesker som man kan ha i fryseren. Ikke like diskrete, men det funket.

  Ellers bruker jeg lite gift i hagen av den enkle grunn at jeg har så mye ugress. Jeg kan jo ikke teppebombe hele hagen med ugressmiddel! Tenkte bruke markdekking (aviser+barkduk) på de verste stedene. Tror løsningen er å prøve å jobbe med naturen, ikke mot. Naturen vinner uansett, nemlig.

 23. Har en helt gift fri hage. Nå fikk jeg forespørsel om å skrive under på at private burde få kjøpt sluxx. Nei takk vil ikke ha det heller aldri så lei brunsnegler jeg er til tider. 🙂

 24. Hei, prøver å finne opplysninger om Kaprifol med blå ovale spiselige bær.
  Trodde jeg leste det under tittel «Hvorfor og hvordan ha giftfri hage- Moseplassen.
  Kan du sende meg info?
  Hilsen [email protected]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her