Om krukker som skal overvintre ute:

Ønsker du å ha krukker og potter med planter i ute over vinteren? Her deler jeg tips om hvilken krukker du da skal velge. For når vann fryser så utvider det seg, og det gir to ulike problem. Vann som har kommet inn i krukkeveggen kan gjøre at den sprekker/flaker opp, og selve jordklumpen kan øke så mye i volum at krukken sprekker.

Om du ønsker andre tips om å ha flerårige planter i krukke, klikk her for min superpost! LENKE

Hvilken materialer i krukker tåler å stå ute om vinteren, og hvilken gjør det ikke:

– Noen krukker som består av keramikk, terrakotta, stengods og betong tåler frost, andre ikke, avhengig av hvordan de er laget. Disse kan om vann trekker inn i de sprenges slik at de deler seg, eller slik at små biter løsner fra overflaten. Det er ikke så lett å gjette fra utseende hvilken potte som er frosttålende og hvilken som ikke tåler frost. På nye krukker er det ofte merket om de er frostsikre, ellers må du gjette eller ta en sjangse. 

– Noen typer plast kan bli sprø i kulden og kan sprekke, men om plasten får stå i ro så går det stort sett greit.

– Potter med blandinger med glassfiber og annet, ofte kalt komposittmaterialer, vil trolig ha høy toleranse for frost. Men med mindre de er merket med dette så har du ingen garanti.

– Metall tåler i all hovedsak å stå ute om vinteren.

Fasong hvor jordklumpen har plass til å ekspandere opp.

Hvilken fasong bør krukker og potter som står ute om vinter ha

Jord inneholder ofte mye vann, spesielt etter en våt høst. Denne jordklumpen vil så utvide seg når den fryser, og dette kan føre til at krukker sprekker. Løsningen er å sørge for at det er plass til utvidelse, og at utvidelsen er minst mulig.

Den beste fasongen er en V, altså at siden heller utover slik at en frossen jordklump presses opp. Det er i tillegg viktig at man har godt drenert jord og krukke, jo mindre vann jordklumpen må holde på, jo mindre vokser den. U og andre løsninger hvor veggen er rimelig rett fungerer også.

Dersom du har en krukke som har feks en tønneform så kan det gå fint, men da tar du en liten risiko. Dersom du begrenser hvor mye vann som kommer i jorda før den fryser så vil det også redusere hvor mye den kan øke i volum, så trekk krukka under takutstikk om du har mulighet til det. (Dette er dessuten bra for plantene oppi).

Opp på en kloss:

Det er lurt å få krukker og potter som overvintrer ute opp fra underlaget. Om den står rett på gulvet så kan den fryse fast, og dermed får du dårlig drenering fra krukken og du kan oppleve materialspenninger som gir skader i krukken og i belegget. Du kan kappe opp noen lister og bruke som klosser, eller kjøpe noe ferdig.

En stor fordel med å ha de på klosser er at de da enklere kan flyttes rundt på når du vil endre på oppsettet, ganske praktisk i grunnen 🙂

Jeg har skrevet en grundig post om hvordan du kan få en frodig og flerårig krukkehage, så klikk her for mer tips om hvordan lykkes med krukker og potter du overvintrer ute. LENKE

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Hei Anne.
  Flott artikkel om noe vi kanskje kan glemme nå som vinteren står for døren!?
  Jeg har tømt alle krukkene med sommerblomster og flyttet dem innendørs. Flerårige planter har havnet på planterommet eller i kjelleren, så nå kan vinteren komme for min del 🙂
  Ha en fortsatt riktig fin kveld!
  Stein

 2. Hyggelig at du synes det er en god artikkel Svein 🙂

  Sigrid, jeg er også på etterskudd med mine krukker, har en par igjen ute som jeg må få mannen til å tømme og sette ned i kjelleren. Håper vi får tid til det nå i helgen.

 3. For et nyttig innlegg, Jeg lærer støtt og stadig noe nytt når jeg leser bloggen din=) Jeg har fortsatt noen krukker ute, og det er vel på høy tid å tømme de og ta de inn!!! Fin kveld til deg=) Vibeke

 4. Jeg har tenkt å ha et par krukker ute som en prøve.
  Den ene er takløk.spørs om den råtner for jeg la bobbleplast over.Hadde regna med kulde fra nå av her da,men dengang ei.Det regner.men den står fortsatt i snø.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her