Om krukker som skal overvintre ute:

Ønsker du å ha krukker ute over vinteren? Da må du tenke litt over hvilken krukker du bruker, ikke alle tåler frost.
Når vann fryser så utvider det seg, og det er dette som er problemet. Alle krukker som er av materialer som kan inneholde vann vil være utsatt for frostspregning inne i materialet, og alle krukker som står ute med jord i vil oppleve at selve jordkumpen ekspanderer og det er da viktig at fasongen tillater en slik utviding uten å sprenge potten.

Hvilken materialer tåler å stå ute, og hvilken gjør det ikke:
– De materialene med størst problem er nok krukker som består av keramikk og betong og andre lignende blandinger. Disse kan om vann trekker inn i de sprenges slik at de deler seg, eller slik at små biter løsner fra overflaten. Noen krukker er slik satt sammen eller brent at de tåler fukt, de andre bør du tømme og ta inn i en bod. Hvilken som tåler hvor mye må du forholde deg til info fra produsenten på.

– Noen typer plast kan bli sprø i kulden og sprekke, men om plasten får stå i ro så går det stort sett greit.

– De senere årene har vi fått endel komposittpotter av glassfiber eller annet som er blandet sammen. Så langt jeg kan forstå ut fra de jeg har sett på så skal materialet pottene er laget av i teorien tåle å stå ute, men med mindre de er merket med dette så har du ingen garanti.

– Metall tåler i all hovedsak å stå ute om vinteren, men det kan bidra til at de ruster fortere.

Fasong på krukken:
Jord inneholder ofte mye vann, spesielt etter en våt høst. Denne jordklumpen vil så utvide seg når den fryser, og det er dette som virkelig er den store krukkedødaren. Løsningen er å sørge for at det er plass til utvidelse, og at utvidelsen er minst mulig. For å presisere, det hjelper ikke å ha et materiale som tåler frost, om fasongen ikke tåler det.

God fasong, jordklumpen har plass til å ekspandere opp. De er i plast og metall og tåler godt å være i bruk om vinteren.

Den beste fasongen er en litt lav V, altså at siden heller utover slik at en frossen jordklump presses opp. Det er i tillegg viktig at man har godt drenert jord og krukke, jo mindre vann jordklumpen må holde på, jo mindre vokser den.

Dersom du har en krukke som ikke har v-form, men feks en tønneform så ikke fortvil. Du kan enten kle innsiden av krukken med en par lag bobleplast (boblene ut mot utsiden så det blir masse luft/plass til å vokse), eller du kan sette en annen krukke oppi krukken, og så fylle denne med jord. Eller, om du bruker krukken til dekorasjoner, så kan du la vær å fylle med jord i det hele tatt og heller finne noe annet å fylle krukken med som ikke trekker til seg vann, (men krukken må da også greie å kvitte seg med regnvann).

Opp på en kloss:
Du bør sørge for at krukken står litt opp fra underlaget, på klosser. Om den står rett på gulvet så kan den fryse fast, og dermed får du dårlig drenering fra krukken og du kan oppleve materialspenninger som gir skader i krukken og i belegget. En stor fordel med å ha de på klosser er at de da enklere kan flyttes rundt på når du vil endre på oppsettet, ganske praktisk i grunnen :)

heurhera-rimfrost

Ekstra å tenke på om du har planter i krukkene:
Dersom du ønsker å ha planter utendørs i krukker over vinteren så må du i tillegg tenke på krukkens størrelse og plassering i hagen. Noen planter er jo så harføre at de tåler nesten hva som helst, men generelt sett kan man forvente best overlevelse om man gir plantene en så stor krukke som mulig, og flytter denne inntil en husvegg slik at det blir lunere og den får mindre nedbør.

Resten av hagen:
Lurer du på hva mer du bør tenke på før vinteren rykker inn så les om hvordan forberede hagen på vinteren her.

krukker-vinter

6 KOMMENTARER

 1. Hei Anne.
  Flott artikkel om noe vi kanskje kan glemme nå som vinteren står for døren!?
  Jeg har tømt alle krukkene med sommerblomster og flyttet dem innendørs. Flerårige planter har havnet på planterommet eller i kjelleren, så nå kan vinteren komme for min del :-)
  Ha en fortsatt riktig fin kveld!
  Stein

 2. Hyggelig at du synes det er en god artikkel Svein :)

  Sigrid, jeg er også på etterskudd med mine krukker, har en par igjen ute som jeg må få mannen til å tømme og sette ned i kjelleren. Håper vi får tid til det nå i helgen.

 3. For et nyttig innlegg, Jeg lærer støtt og stadig noe nytt når jeg leser bloggen din=) Jeg har fortsatt noen krukker ute, og det er vel på høy tid å tømme de og ta de inn!!! Fin kveld til deg=) Vibeke

 4. Jeg har tenkt å ha et par krukker ute som en prøve.
  Den ene er takløk.spørs om den råtner for jeg la bobbleplast over.Hadde regna med kulde fra nå av her da,men dengang ei.Det regner.men den står fortsatt i snø.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her