Hvordan komponere vakre krukker

Vakkert satt sammen krukker og potter

Å skape vakre krukker eller grupper av krukker handler i stor grad om å velge planter som kler hverandre og stedet de står. Uten ekstra kostnad løfte krukkene fra fine til fantastiske 🙂

Ønsker du et gjennomtenkt utrykk så må du tenke over hvilken stemning du prøver å gi, og noen av virkemidlene der er harmoni og kontrast samt fargevalg, dimensjoner og form.

Bruk punktene under som en inspirasjon, ikke tvangstrøye. Viktigst av alt er at du ikke får prestasjonsangst og mister lysta på å plante, og at du alltid husker på at målet er å lage noe som gir deg og dine glede, smak er personlig!

Les også: Mine beste tips for å lykkes med planter i krukker og potter. Med råd om valg av krukker, jord og planter, og tips for stell og vinter. 

krukker-great-dixter

Fargevalg:

Fargevalg er mest av alt smaksbasert, så det er opp til deg hvilket fargekonsept du ønsker. Bare husk at både blader, blomster, krukkene og omgivelsene rundt krukken har farger og bør avstemmes.

Jeg har delt inn i tre fargekonsept, ut fra hvor stor kontrast de danner.
– Vill miks, alt er lov
– Noen utvalgte farger
– Ton-i-ton

Vill mix
Ønsker du et entusiastisk utrykk så kan vill mix være et godt valg. Selv synes jeg at vill miks er det vanskeligeste å virkelig få til å synge, men når det blir gjort bra så kan det være superimponerende. Bildeksemplet ovenfra er fra Great Dixter, hvor de har ekstremt dristige fargevalg. Jeg synes ærlig talt ikke kombinasjonen på bildet er vakker, men den er spennende og tankevekkende, og som en del av hagen funket det veldig bra 🙂

krukker-farger

Utvalgte farger
Her velger du ut noen farger du synes fungerer, og holder deg til de. Det kan gå på fargen, men minst like mye på intensiteten i fargen. Feks er lyseblålilla, lyserosa og hvit veldig trygge farger som ligger på samme halvdel av fargehjulet, eller du kan velge sterke utgaver av lilla og gult, som jo er komplimentærfarger. Men om du setter en knallgul sammen med en myk lilla så blir det så stor kontrast at vi er over i vill miks.

Ton-i-ton
Med ton-i-ton så mener jeg at man holder seg til en farge, eller farger som ligger svært nær hverandre. Under (og aller øverst) ser du Claus Dalbys hvite krukker fotografert en høstdag. På avstand tenker du de er hvite, men når du ser etter så ser du jo at det er kremgule og lysegule med i miksen. Og fargene på bladverket er også godt gjennomtenkt. Pst. Dalby er rå på krukker og har utgitt en krukkebokkrukker-hvite-Dalby

Former:

Bladverk, blomster og krukker har former. Noen blader er flikete, noen er ovalt spisse, andre er lange og slanke og myke. Noen blomster er runde, andre har spisse kronblader, og krukker kan også ha ulike former.

Claus er en mester på å vise hvor viktig former er for å skape variasjon (kontrast) i et miljø med meget forsiktig fargebruk. Som du kan se av bildet nedenfor. Planten fremst er spiss og slank og elegant og stram, bak er det smått og fluffy, og aller bakerst høyt og avrundet og sprikende. Og krukkene er jo ekstremt ulike i form.

krukker-kontrast-former


Høyder/dimensjoner

Størrelser er også med på å skape kontrast. En høy solsikke og en sky av brudeslør, stort mer ulikt kan det jo ikke bli. Det er både størrelsen på planten, på bladverket og på blomstene som kan varieres, og størrelsene på krukkene naturligvis.

Krukken over er fotografert i Haven i Hune og viser en storbladet kål, sammen med en småblomstret nett storknebb. Ganske sprekt! Fargene er avstemt, fasongene er litt ulike (og lekre), og dimensjonene løfter det hele fra litt «innlysende» til oppsiktsvekkende.

krukke-kontrast-dimensjon

Lese mer om krukker?
Håper du ble inspirert til å leke litt med egne krukker! Sving også innom bloggpostene om hvordan få frodige planter, og 11 flotte krukkeplanter humla digger, og 23 vårblomster for de tidligste vårkrukkene. Våren 2017 flytter jeg fra hage til takterrasse, så utover våren blir det mye prat om krukker, så husk å komme innom her igjen (følg meg gjerne på facebook så får du jevne drypp)

Er det et krukketema du skulle ønske jeg tok opp? Bruk kommentarfeltet her eller på FB, veldig nyttig å høre hva dere vil lese mer om 🙂

krukker-oktober-terrassen-2
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

 1. Hei, har du hatt Dahlia i krukke ? Jeg lurer så på hvor mange jeg kan presse ned i mine nye 60cm-i-diameter-krukker. Jeg har mange Dahliaplanter, så jeg skulle helst fått «brukt» så mange som mulig i hver krukke…

  Og med det samme; takk for supre blogginnlegg om Dahlia, dem har jeg kost meg med. ♡

 2. Hei,
  Takk for mange fine tips:)
  Jeg fikk tulipanløker til jul. Er det mulig å sette de i potte nå og få blomstring til våren? Eller burde jeg vente til høsten og heller sette de i jorden? Jeg har ingen erfaring med løk i potte…

  • Hei Kristine 🙂
   Har du kjøpt løk i poser i høst så er det best å få plantet de nå ja, ellers blir for tørre før plantetid. Plant, vann og la de stå inne en uke eller to, og sett de så ut, gjerne i en ufyrt bod, så kanskje du får løkblomstring til våren 🙂

 3. Hei! Jeg lurer på om du har noe tips til andre pynteting/elementer som kan brukes sammen med krukker, og hvordan. Jeg tenker på eks. rekved, steiner, skjell, gjenstander.. Ser for meg at om jeg forsøker meg, så vil det se ut som jeg har glemt å rydde bort noe, framfor at dette utgjør en helhet. Eks om steiner bør legges opp i noe, om rekved skal henge, ligge, stikke opp av noe osv. Innbiller meg at dette vil gjøre «det lille ekstra», men vet ikke hvordan.

  • Hei Heidi.
   Det var et veldig spennende og fint ønske!

   Jeg skal prøve å få skrevet noe om dette med å style til ekstra pynteting. Jeg bruker ikke så mye slikt selv, men litt, og sier gjerne litt om hvordan jeg tenker når jeg setter til det. Mye av utfordringen med elementene du nevner er at de er små, og har veldig mye detaljer. Da blir det fort rot. Det er enklere å få det fint med store formsterke objekt enn med mange små. Det hjelper mye å samle de små til en enhet, (feks i en bolle som du nevner), eller på annen måte gi de en struktur/form/ramme i en viss størrelse.

 4. Jeg har kjøpt meg endel selv vanningspotter som jeg har på verandaen. Det er vel ikke lurt å ha om jeg vil ha en helårshave på verandaen. Skal flytte og får bare en veranda på 25 kvm som sikkert kan bli fin også om jeg ikke overplanter. Bruker du en spesiell hageslange så det ikke blir søl på parketten inne, har ikke vannkran ute. Synes de lett lekker og må ha nye pakninger ofte, de jeg har hatt.

 5. Hei! Jeg bor i Sandefjord og har hatt hage der siden 1994. Det meste lykkes jeg med, og hagen er frodig og fin. Så i et innlegg på Moseplassen for 4-5 år siden at du lykkes med syrinhortensia i krukker. Spesielt ble jeg imponert av din ‘Vanilla Fraise’ i stor krukke, og ønsket å prøvd det samme på min store terrasse. Jeg kjøpte en syrinhortensia ‘Limelight’ og plantet i krukke, sydvendt på terrassen for 4 år siden og den trives kjempegodt. Plantet i hagebord iblandet kugjødselkompost. Like etter plantet jeg ‘Vanilla Fraise’ på tilsvarende måte i stor krukke. Første året fikk jeg bare noen få blomster, men de var i «full størrelse». Alle årene siden har blomstringen vært bare delvis. Jeg har trodd at den muligens fikk litt lite vann i forbindelse med perioder vi var bortreist, men i år har vi vært hjemme hele sommeren, jeg har hatt full oppmerksomhet på denne og både vannet og gjødslet rikelig. Hva er grunnen til at blomstene ikke slår fullt ut?

 6. Hei, lurer på hvordan du løser grønske på terrassen av alle plantene du har i krukke på terrasse? Hadde kun en sinkbalje med stauder i fjor på terrassen og det ble mye grønske ut av.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her