Mine fem beste triks for frodige krukker!

Enten du har en hage eller balkong, krukker gjør underverker for uterommet 🙂
Selv har jeg rett mange stående rundt om, og i dag deler jeg mine beste triks for å lykkes med krukkene.

Oppdatert: Klikk her for min nye bloggpost på hvordan lykkes med potter og krukker. Den er større og mer omfattende!

smaa-krukker
Søtt, men raskt dødt…

1. Jo større jo bedre!
For store krukker er bra, små er dumt! Store krukker = mye jord = jevnere tilgang på vann og næring for planta = mye gladere planter og hageeier! Små krukker tørker fortere ut enn store, og når plantene utsettes for tørke så vil de aller fleste misstrives. Om du derimot greier å gi planten jevn tilgang på vann så vil den vokse mer, gi flere blomster og holde seg friskere. Jeg bruker noen småkrukker tidlig vår, men nå pakker jeg de snart bort for jeg kan ikke løpe rundt og vanne konstant.. Jo større krukker jo bedre, selv foretrekker jeg krukker med en diameter på minst helst 35 cm eller mer.

krukke-mynte

2. Planter er ikke fisk!
Vann er viktig, men luft trengs også og de fleste planter tåler ikke å stå konstant våte. Så. Derfor er det viktig at det plantene står i har drenering, dvs hull i bunn slik at ekstra-vannet kan renne ut av jorda, enten det er krukker eller kasser eller trau eller bøtter. Fordi det hullet lett tettes av jord så er det vanlig å ha noen cm lekakuler eller grus i bunnen på krukken, så jord. Mellom leka og jorda så legger jeg et lag med duk (eller avispapir), slik at jorda ikke blander seg med lekaen.

En annen  og «ny» måte å løse dreneringen på er å bruke sand i nedre del av potten! Morten Bragdø ved Randesund gartneri anbefaler dette, og mener det gir mye bedre resultat. Poenget er at sand gir et areal av potten hvor røttene kan hente vann, uten at det blir stående for vått. Jeg har prøvd dette og er nok enig med Morten i at plantene vil foretrekke sand, men det gjør også krukkene tyngre, og det vil potensielt kunne gjøre krukkene mer utsatt for frostskader (om du har helårskrukker). Velg det som passer deg!

3. Jord
Det er litt kjipt å si det, men ja, det er faktisk ikke smart å bruke den billigeste sekkejorda til krukkene! Det er rett og slett veldig dårlig jord som lett tørker ut og som holder dårlig på næring. I tillegg er torvjord miljø-uheldig, og bør unngås av den grunn.

Jord laget av kompost å foretrekke, eller rett og slett jord fra hagen, eller de to kombinert.  Ofte blir faktisk det å blande kjøpe jord med butikkjord det beste!

 Les her om jord i krukker, og hvorfor torv er dumt

4. Mat!
Selv med den beste jorda så trenger plantene ekstra mat. Du kan med fordel spa ned gjødsel når du planter til jorda, og så får du se på pakken du bruker hvor ofte du bør gjødsle videre. Dette er ulikt for ulike slag og pakkene pleier å ha gode anvisninger.

Jeg anbefaler generelt organisk/naturlig gjødsel, dvs gjødsel laget på feks husdyrsavføring eller planter, altså ikke kunstgjødsel. Organisk gjødsel mater jorda mer enn bare plantene og en levende jord har mer langsiktige positive egenskaper med bredere næringsregister og næring over lengre tid.
– Her kan du lese litt om hvordan jeg jobber med min jord.

5. Vann!
Ja, selv med store krukker og god jord så må du jo vanne av og til. At planter ikke får jevn tilgang på vann er utvilsomt hovedproblemet når folk misslykkes med krukkene.

Ett bonustriks om du skal reise vekk en stund og ikke har mulighet til å vanne er å løfte krukkene inn i skyggen, eller sette de tett sammen slik at de skygger for hverandre. Det er midt-på-dagen sola som tørker ut mest, så om du kan skygge for den så hjelper det mye. Og det er både planten og krukken den står i som har glede av skyggen.

Anne på takterrassen med Twisty Baby direkte bak.

Oppsumering: Plantene trives best om de får jevn tilgang på vann, næring og luft. Det kan du få til ved å ha store krukker, gjødsle jevnlig og vanne ved behov. Værre er det faktisk ikke!

Les mer om krukker her:
– Hvordan komponere vakre krukker
11 nydelige krukkeblomster med humletekke
Triks for å få blomstene til å blomstre lengre
Tre designgrep som gir frodig balkong og terrasse

Om du synes dette var en nyttig post så er det veldig hyggelig om du tipser vennene dine om den. Og vil du ha jevnlige hagedrypp så husk å følge meg på Facebook 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  1. Dette ser veldig flott ut! Jeg ser at jeg kan bruke mange av trivselstipsene på mine to balkonger. Jeg skal for første gang flytte inn i terrasseleilighet med vestvendt (tror jeg, masse sol) hovedterrasse og østvendt (tror jeg, skygge størsteparten av dagen) Har du noen tips på hvordan utnytte de store trauene som følger med i slike terrasseblpokker? En tidligere blogpost eller noe? Mvh Turid D

  2. Tusen takk for flott artikkel! Lurer på hva den rosa blomsten i den venstre krukken heter? Den var veldig pen! Med mine begrensede hagekunnskaper minner det om en ranunkel på bladene, og peon i selve blomsten.

  3. Tusen takk for inspirasjon og flott blogg! Jeg er igang med beplantning på takterrasse. Har veldig store krukker som ikke kan flyttes rundt og som får sol først etter klokken 1600. Jeg ønsker meg tips om trær, gressplanter og blomster som kan trives der. Håper på snarlig svar.
    Vivian

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her