Tips til krukker: 11 blomster som gleder deg, humla og sommerfuglene!

I dag håper jeg å inspirere deg til å velge noen planter for krukkene dine som er gode matplanter for humla og sommerfugler og andre pollinatorer. Jo flere humlefavorittplanter du har i hagen jo bedre, for humla trenger din hjelp!
Les her om hvorfor og hvordan hjelpe humla

Jeg har gjort et utvalg av 11 planter jeg selv har tenkt å ha i krukker i år. Vakre blomster alle sammen, noen vanlige, noen litt mer uvanlige. Plant noen av disse på din balkong eller terrasse og berik hagen. Du får skjønne blomster og summende humler og dansende sommerfugler – hvordan kan du da motstå det?

Noen av disse har jeg dyrket før, andre er jeg helt ny på. Har du erfaring med noen av plantene så er det finfint om du vil dele den i kommentarfeltet! Alle planter i bildet over er humlefavoritter og er blant de jeg omtaler nedenfor.

lavendel-humle-1

Lavendel
Lavendel er høyt elsket av mange for sin vakre farge og duft. Den tåler litt mer tørke enn de fleste andre planter og er derfor ekstra godt egnet i krukker. Det finnes en rekke ulike typer lavendel, alle er gode humleplanter. Lavendel er flerårig men ikke veldig herdig, men lavendel angustifolia (som den på bildet) er den mest herdige og kan i teorien overvintre i H4 men det er sortsavhengig, og krever at du har veldig godt drenert jord.

.

forglemmegei-1 forglemmegei-2

Forglemmegei
Søt og villig og rimelig i innkjøp. Forglemmegei kan du få i blå, rosa og hvit.

.

kjempeverbena1
Kjempbeverbena
Som en lilla sky, kjempeverbena er flottest når de er mange i flokk, men da kan den virkelig være imponerende. Planten blir opp til 120 cm høy! En stor magnet både for sommerfugl og humle. Er flerårig men tåler ikke norsk vinter og må i såfall overvintre inne.

.

stjerneklokke-1

Klokkeblomster
Karpatklokker, betlehjemsstjerner og alle de andre klokkeblomstene er supre humleblomster, ja, så lenge du holder deg unna de fylte da. Min personlige oppfattning er at du bør holde deg unna betlehjemsstjerna også, men det er bare fordi jeg er for lat til å plukke den milionen med klissete visne blomster den produserer, det bryr ikke humla seg noe om 😉
Noen av klokkeblomstene er flerårige og veldig herdige, kommer an på art.

.

pyntekorg-1

Pyntekorg, cosmos
Lang og vakker blomstring og et lekkert fliket bladverk. Pyntekorg er vel å regne som en av de nyere krukkefavorittene her i Norge, tror ikke den var så vanlig for fem år siden nå ser jeg den over alt. Det finnes en rekke ulike varianter av den med ulike høyder, men obs, de blir ofte større (både høyde og bredde) når de får vokst seg til enn hva de er ved kjøp.

.

sjokolade-cosmos sjokolade-cosmos-krukke

Sjokoladecosmos
En bestemt type cosmos med små mørkeburgunderfargede blomster som dufter svakt av sjokolade. Har pleid å være dyr i innkjøp dessverre. Flerårig men i likhet med kjempeverbena så tåler den ikke norsk vinter og må overvintre inne.

.

jordbaer-humle-1

Jordbær
Jupp. Klart du kan ha jordbær i krukker! Bladverket er pent, blomstene er søte og bærene er jo av sommerens beste gaver. I de senere årene har man dyrket frem nye jordbærtyper som bærer gjennom hele sesongen, og jordbær med ekstra dekorative rosa blomster. Både månedsjordbær og vanlige jordbær er gode humleblomster 🙂

.

gyldenlakk-1 gyldenlakk-2

Gyldenlakk
Det finnes både ett og flerårige gyldenlakk, men selv de flerårige har dårlig herdighet. Uansett så er den verdt å kjøpe bare for å ha en sesong, synes jeg, og humla 😉

.

salvie-1

Salvie
Det finnes mange salvier, alle er strålende humleblomster, og mange av artene krever lite og gir mye. Salvia nemorosa har jeg feks sett blitt brukt i mange kommunale sammenplantninger noe som ofte er et tegn på at det er en god plante. Humlen digger den iallefall! Fås i blå, lilla, rosa og hvitt. Pene slanke spir, kan være flerårig (avhengig av art og vinter).

.

scabiosa-1 scabiosa-2

Knapp
Det finnes veldig mange ulike typer knapp, de er alle gode humleblomster. Markblomsten blåknapp er vel ekstra viktig, men den er ikke så relevant for krukker da jeg tror den har for kort og sparsommerlig blomstring. Jeg har i år noen planter av Scabiosa columbaria (bilde) i krukke og så langt er jeg godt fornøyd. Den er flerårig, så når blomstringen er over så skal den flyttes til blomsterbed og glede meg og humlene og sommerfuglene også til neste år 🙂

.

erteblomster

Erteblomst
Jupp, drømmeblomsten erteblomst regnes som en god humleblomst! Og du, det er fortsatt ikke for sent å så den! Erteblomsten er en av hagens beste klatreplanter, vakker der den er og nyydelig i buketter. Bare husk å fjerne alle visne blomster fortløpende ellers slutter den å blomstre. Obs, skal du ha erteblomster i krukke så er det viktig at de får stor krukke og at du vanner ved behov. Erteblomster liker ikke å tørke ut, da får de meldugg.

.

Noen tips: 
– Har ikke varmen kommet frem til hagen din enda? Da klikker du deg over på posten som gir tips til krukkeblomster som tåler minusgrader
Plant også humlevennlige stauder og busker. Jeg viser hvilken her
Velg enkle eller doble varianter av blomstene, ikke fylte – er det for mye kronblader kommer ikke humla til.
Husk å knipe vekk blomstene ettersom de visner, det gir lengre blomstring!
– Det aller viktigeste for å lykkes med krukker er å vanne nok, og huske å gi gjødsel gjennom hele sesongen. Store krukker gjør det enklere å lykkes enn små ettersom de har større «lager» og tillater litt mer slumsing med vanningen! Les litt mer om hvordan lykkes med krukker her. 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

40 KOMMENTARER

 1. Takk for fin blogg og gode tips. Plantet tidlig i krukkene mine etter din anbefaling; ranukler, forglemmegei, perleblomster og primula. Krukkene har stått i full flor. Bytter ut noen av dem nå. Velger verbena. I tillegg
  har jeg plantet tre stk mahonia – det liker humlene veldig godt.

  • Ja, jeg har også byttet ut endel av de tidligeste plantene nå, løkblomster spesielt er jo relativt fort ferdige når varmen kommer. Hyggelig å høre at du har hatt frodige og blomsterrike krukker, og fint å høre at du har god erfaring med mahonia, den er også en god humleblomst ja, også så flott da, både vår og høst!

 2. Jeg har et veldig nybegynnerspørsmål, hvordan planter du i gamle eplekasser? Legger du duk i bunn og på sidene, eller setter du de bare i potter?

  • Jeg er ikke riktig sikker. Det er nok begynt å bli i seneste laget nå, men humleeksperten sa at isåfall var humlehuset i perfekt modus for neste års innflytting, så det var fortsatt verdt å gjøre

 3. Den vakre krukka med sjokoladecosmosen la jeg spesielt merke til.
  Vånden tok min plante etter kort tid, og jeg mistet litt av gnisten.

  • ånei! så kjip at vånden åt opp planta di! Ja, den krukka var flott, fotografert på Ramme for en par år siden

 4. Hva slags stell skal knappen ha? Var lite info å finne på nett. Den er så pen!! Har en gammel trekasse jeg vil plante i. Har tenkt å kle innsiden med plast. Ville du hatt dreneringshull i kassa? Litt redd kassa kan morkne. Har mulighet til å la krukka stå under tak.

  • Hei!
   Beklager så sent svar!

   Knappen trives i full sol og utover det så vil den ha det vanlige stellet, altså vanlig mengde vann og næring. Denne jeg har vil bli noe høyere når den får vokse fritt (nå er den nok sprøytet for å holde seg lav, det er ganske vanlig å gjøre med utplantningsplanter).

   Angående trekassene. Jeg kler de innvendig med plast, og lager drenshull i bunn (viktig!). Så har jeg et lag leka og en tynn duk og så jord. Akkurat som en vanlig krukke. Og ja, trekassa vil nok morkne, selv med plast i så tror jeg ikke kassa vil greie mer enn to kanskje tre sesonger som plantekammer. (det vil jo avhenge av tykkelse og kvalitet på bord, disse er ganske «slitne» i utgangspunktet). Om den står under tak vil det nok hjelpe på overlevelsestiden, sett den gjerne opp på noen lave klosser slik at den også kan tørke ut under.

 5. Bra innlegg, Anne!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  🙂

 6. Har ett års erfaring med lavendel (vanlig type og Hidcot) i stor plantekasse i sone 4. Hvis den dekkes fint til om vinteren, tåler den mer – alle overvintret fint i år, riktignok i en kort vinter, men noe barfrost og -15 var det jo. Cosmos hadde vi i fjor og de ble høye! Husker ikke hva slags, men plantene skulle bli en meter. De ble 1,50 – ikke ideelt i en høy plantekasse, skjønt veldig, veldig fine og mange blomster. Den tåler ganske mye tørke.

 7. Synes det er veldig bra med en slik artikkel. Jeg har lenge lurt på hva jeg skal plante for å redde humla og kunne sørge for å gjøre en god gjerning. Det er ikke nok med en humlekasse. Man må jo gi humla en grunn til å oppsøke hagen. At folk planter disse blosmtene og planter frukttrær er veldig bra!

  Synes bøndene i dønnumskia burde gjøre det samme. Ikke for at armeen minn skal få næring, men for å støtte opp under biene som bøndene bør gjøre…

  Skråningen nedenfor dønnum gård burde kanskje bli brukt til frukttrær? Bruker de det som beite, eller bare vil de ha penger fra staten?

  • Så fint at du likte artikkelen 🙂 Det å plante nyttige blomster/busker/trær i hagene våre er noe av det enkleste tiltaket vi kan gjøre 🙂 Hagen blir flott, og pollinerende insekter blir glade. Hager kan spille en stor positiv rolle i livet til humlene og andre dyr, de utgjør en stor del av vårt «dyrkede» areal, et areal det er mye enklere å gjøre humlevennlig enn dyrket mark er.

   Bønder kan også bidra, noe svært mange gjør ved å la kantbeplantning som seljer stå igjen, og ta seg bryet med å slå grøftekanter fremfor å sprøyte og mye annet. Mange gjør så godt de kan, men slikt arbeide tar tid, tid de dermed ikke kan bruke på inntektsgivende arbeide…. Det nytter ikke å komme med bonde-bashing til meg forøvrig, jeg er datter/søster/niese/barnebarn/kusine/tremenning og venn til for mange bønder til å være enig med deg i at bønder er sleipe pengesugende latsabber 😉

   Det er mange andre som også kan bidra, feks de som eier en industribygg eller kontorbygg hvor en kan ha humlevennlige planter rundt og på eiendommen (finnes masse gode viltvoksende planter, og prydplanter som er egnet, både i kantene og på feks takene), vegvesenet bidrar med bedre stell av grøftekantene, boretslagene kan bidra og i det hele tatt alle som eier en flekk med uteareal.

   – la oss alle trå til og gjøre litt hos oss selv, og oppmuntre andre til å bidra også!

 8. Visste dere at humla er på vei ut?
  Finnes bønder som sanker honning fra de som befrukter blomster og frukttrær, men de vil tjene penger på det ved å sanke honningen. Fører til at de tar vekk maten om vinteren, og de dør i hopetall.. Derfor det er så problematisk. Fordi disse konkurerrer med natulige insekter hvor honningen ikke blir fjernet.

  Oppfordrer alle til å plante bie og sommerfugl blomster! Så naturen kan bli reprodusert og folk få frukt.

  • Hei igjen Nikolai 🙂
   Jeg har ikke fått høre fra noen av alle de humle og bieeksperter jeg har snakket med at det er et problem for humlene og de andre ville pollinatorene at det drives biedrift. Snarere tvert i mot. Poenget er å få opp pollineringen, og tambiene (dvs honningbiene) gjør en god jobb. Tambier flyttes vanligvis til områder hvor det er mye mat, de tar toppene om du skjønner, og det er fortsatt mat til alle.

   Ja, vi er plaget med coloni-colaps også i norge, heldigvis ikke så ille som i USA enda, men det er et problem blitt her også. Man veit ikke hva det kommer av foreløpig, men så langt jeg har lest så anser man ikke honningsankingen som en viktig faktor i dette. Biene får sukkervann i stedet så de sulter på ingen måte.

 9. Bra innlegg, Anne!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  🙂

 10. Så kjekk informasjon! Og enda kjekkere er det at mange er mine favoritter, nydelige blomster for både humler og mennesker. Anne, og alle som bor i nærheten av botaniske hage, så heldige dere er. Ser de skal ha sin årlige salgsdag for oss hageglade på søndag. Ha en fortreffelig dag i en nydelig park, om du skal dit! God helg!

  • Det blir kanskje tur på Tøyen, kaaanskje. Men trolig ikke, det er ikke den type begivenhet som passer for helsa mi, for mye folk.
   Håper du får en finfin hagehelg, selv uten vårtreffet-treff 🙂

 11. En gang meget tidlig på 80 tallet kjøpte jeg lavendelfrø fra Thompson&Morgan. Husker ikke hva den het.Da vi flyttet fra Gausdal til Lillehammer etpar år senere, tok jeg med plantene. (de sto ikke i potter). De fortsatte å trives, og vokste fint. De står i en vestvendt skråning som får bra snødekke. Vi har ca H4-5 her. Noen har dødd ut de siste årene, men fortsatt lever to. Jeg klipper dem litt om våren, og så blomstrer de flott utpå sommeren. Håper jeg kan eldes med like mye ynde og verdighet som dem! Bergljot.

  • så gøy å høre at du har de herdige helt til H4-H5!
   Du kan prøve å sikle noen av de, så får du flere, og planten begynner vel å bli så gamle at en bør tenke på suksesjon? Lavendel er veldig grei å stikle, og du får ikke bedre lavendler i butikk enn disse som har vist seg av god herdighet og har vokst i tøffe forhold.

 12. Jeg trodde gyllenlakk var toårig; jeg sådde den et år, det kom grønne blader og neste år blomstret den. Ja, jeg synes den er en nydelig blomst.

  • Det finnes visst både toårig og flerårig gyldenlakk. Så fint at din overvintret godt da fra 1 til 2. år!

 13. Hei!
  Første gang jeg er her og så glad for at jeg fant bloggen din:-). Har ganske stor hage, med mange forskjellige stauder. Humla elsker scabiosaene (rosa og lavendel farge) echinagard blomster i ulike farver (tror dette er favoritten til humla!), lavendel, steppe salvie, katte hale, akeleie, valmue, ridderspore og sikkert mange flere som jeg ikke husker.
  Mvh Line:-)

 14. Hei
  Jeg har mye erfaring med Forglemmegei. Den har laget store enger på min to mål store tomt, under frukttrærne og i alle kanter av plenen. Men det betinger at jeg lar den stå til den har frødd seg. Da blir det en periode der den ikke er noe for øyet, men da får vi vende øynene et annet sted en liten tid. Når jeg lar den frø seg, vandrer den inn alle andre steder også, i bed og kjøkkenhagen. Men den blir aldri noe problem,den er enkel å luke bort der jeg ikke vil ha den. Så Forglemmegei som går sine egne ville veier er en stor glede!

 15. Lavendelen min i krukke har ikke begynt å blomstre enda og den som overvintret i bedet har ikke en gang fått knopper MEN aliumene min har sprunget (12-14 stk) ut i helgen og både humla og vepsen elsker den. De surrer rundet der enda nå kl 2130:) Stas!

 16. Kan Cosmos overvintre inne? Min har vært utrolig flott i sommer og humlene har stortrivdes.Det går kanskje an å sette den litt kjørlig. Skal den evt. klippes ned? Har ingen erfaring med den.

  • Noen typer cosmos kan overvintres, andre er kun ettårige. Om du ikke helt veit hvilken type cosmos det er så kan du jo bare prøve. Sett den kjølig (ofte er det fint med mellom fem og ti grader for overvintring), pass på at potta ikke er blaut når du setter den ned. Ja, du kan godt klippe ned før du setter den i kjelleren.

 17. Hei!Jeg har en stor og kraftig rosa kosmos,men hva kan det være at blomsten dør etter sommerfuglene kommer

 18. Hei og igjen, takk for inspirerende blogg !!
  Har du tips til flerårige planter som overvintrer i krukker (Oslo) med rik blomsterprakt ?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her