Tre designgrep som gir en frodig balkong og hage

For meg er det plantene som skaper uterommet, og om jeg føler at de omslutter meg så gjør det uteopplevelsen så mye rikere. Plantene gir farge, tekstur, bevegelse, duft og lyd. Og legg merke til at jeg her skriver planter, ikke bare blomster. Blomster er vakkert, men bladverk og grener er minst like viktige miljøskapere.

Jeg driver for tiden å planlegger min nye takterrasse, en langsmal sak i femte etage som jeg flytter til i februar. Det er morro å tenke ut gode løsninger, og å få den frodig er første prioritet. Nedenfor deler jeg noen tanker for design og plantegrep for å oppnå en hage som omslutter deg:

frodig-hage-5

1. Bygg på det som er!
Se verdien i det som allerede er, og bygg videre på det. Dersom balkongen eller hagen har en plante du synes tar for mye plass (feks et tre som skygger eller en busk som spiser halve arealet), så tenk deg nøye om før du fjerner, og prøv først med beskjæring. Det tar laaang tid å erstatte et tre!

Har du store planter du synes er for kjedelige? Vurder om de kan beholdes som bakgrunn/fyll, og så sette til noen mer spennende forran. Feks la en klatreplante kaste seg over tujaen, eller heng en fargerik hengekøye under det kjedelige treet.

tuja-villvin

ekorn-lillafuglemater

 

2. Prioriter høyde!
Prioriter å få noen av plantene opp i øyehøyde, og gjerne over deg. Det er pent og enkelt med ett bed eller krukke nede ved føttene, men miljø får du først om du får plantene til å omslutte deg.

Klatreplanter er gull, både i store og små hager. De kan du la klatre mot vegg, i et klatrestativ, i en krukke eller langs et gjerde. Husk. Klatreplanter kan være flerårige og ettårige, blomster og spiselige.

frodig-hage-4

Trær, busker og høye stauder er også viktig. Og ett siste riktig smart triks er å sette plantene på kasser, pidestaler eller i hyller. Eller kjøpe seg en fancy plantevegg.

frodig-hage-6

3. Mengde!
Banalt nok, men må sies. Vil du ha det frodig, så må du ha volum. Det skal mye til før det blir for mange planter… Tenk i både lag (dybde) og i høyder. Aller best blir det om du i tillegg prøver å variere litt på farge og bladform, variasjon gjør at det virker fyldigere.

Har du stor hage så kan du med fordel fokusere på noen utvalgte områder, det er langt å foretrekke fremfor å spre plantene her og der. Er du redd hagen skal virke rotete så er trikset å ha noen klare rammer med feks tydelige gjerder, stier og bedkanter. Og la gjerne noen planter gå igjen flere steder i hagen.

frodig-hage-2

Er utearealet ditt lite så er du nøye med å beskjære, og la de gjerne «stjele» litt av arealet utenfor feks balkongen. Selv akter jeg å ha masse busker ved gjerdet, og så la de få åle seg over og gjennom rekkverket (som jeg skal plukke endel av platene av).

Og du, det trenger ikke være dyrt å skaffe seg mange planter, jeg lover å komme med noen budgetthagetips før våren er her.

frodig-uterom-3

Så, det var noen tanker fra meg rundt designgrep som gir frodig hage. Har du noen egne innspill så vil både jeg og andre lesere sette pris på at du deler de i kommentarfeltet, alltid noe å lære!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Dette blir spennende å følge med på. Vi har laget høye bed i hagen vår som skal fylles med jord og beplantes. Derfor leser jeg med stor interesse hvordan du planlegger din terrasse. Tusen takk for at du deler så generøst.

  • Hurra for opphøyde bed! Jeg er jo kjempefan av det!
   Ble inspirert til å gi noen kjappe tips:
   – Legg tilrette for å sitte på kanten noen steder, om mulig. Det er så koselig å sitte _i_ bedet! Plant noe som dufter, eller som er spiselig, nær der du legger tilrette for sitting.
   – Ikke vær redd for å ha høye planter fremst noen steder i noen av bedene! Det er vanligere å plassere det høyeste bakerst og laveste fremst, men jeg liker godt å få noen høye planter frem også, for da får du en mer omsluttende følelse, hagen blir noe du er _i_, ikke bare ser _på_.
   – La kanten synes av og til, og la den forsvinne i planter som velter seg over av og til. Det blir alltid vakkert å få til en miks av de to, da beholder du bedkantene som rammer, og plantene får lov å myke det til og skape variasjon.

 2. Gleder meg veldig til å følge deg inn på den nye terrassen din. Har veldig sans for dine tanker om eksisterende busker og trær.

  • Så fint at du likte akkurat det punktet!
   Det er jo ikke så revolusjonerende og spennende kanskje, så det blir vel fort litt glemt i litteraturen, men gjenbruk av planter er ganske undervurdert. Man kan få mye ut av gamle greier om man slipper seg litt løs 🙂 Håper å få delt noen eksempler utover vår og sommer

 3. Hei Anne!
  Jeg har også nylig flyttet til en mye mindre hage enn jeg hadde før, så rådene dine er særdeles velkomne. Gleder meg til å følge med på utviklingen av det nye hagerommet ditt og til våren når jeg kan begynne å grave i min hage.

  De to første dagene i januar fikk jeg bygget en pergola ved inngangen for nettopp å få frodighet i høyden etterhvert.

  I høst/vinter satte jeg ned en del løk som jeg tok med fra den forrige hagen min, og da oppdaget jeg at under grasset her er det MYE stein! Dermed tenkte jeg opphøyde bed. Tidligere har jeg brukt torvblokker, men det skal man jo ikke lenger med tanke på miljøet. Har du noen gode ideer til alternativer? Jeg er ikke akkurat noen muskelbunt og har ikke råd til å hyre steinarbeider. Pallekarmer skal jeg bruke til litt kjøkkenhage. Det jeg trenger ideer til er opphøyde blomsterbed. Vet ikke om du orker og har tid til å svare på sånne spørsmål, men prøver likevel.
  Vinterhilsen fra Marit

  • Hei Marit! Høres ut som vi har like utgangangspunkt for hage selv om din nok ligger i mildere strøk av landet. Jeg brukte forrige sesong til å bygge grunnstrukturen i bakhagen (forhagen blir årets prosjekt og der blir det mye stein og forhåpentligvis nyutviklede muskler;)). Jeg lagde opphøyde bed av kraftige terrassebord som jeg «foret» med litex plater for bedre isolasjon (sone h7). Disse skal jeg beise i mørk grå/sort farge sammen med leveggene og espalierene i hagen. En annen ting jeg har tenkt å prøve er å dekke de største murerbaljene som fås kjøpt med hønsenetting og deretter legge på jordfast betong/sement og bruke disse til små trær. Må selvfølgelig borre hull i bunnen for drenering. Er det noen som har liknende erfaringer?
   PS. Skal ikke bruke noen av disse til spiselige planter.

  • Hei Line 🙂
   så fine tips!! Takk for at du deler 😀

   Angående murbaljene, du ser for deg å kle de utvendig med betong? Interessant! hvor tykt må det være før det ikke sprekker?

  • Så flott at du har glede av det jeg deler Marit!

   Gratulerer med ny pergola, høres herlig ut med pergola nær inngangspartiet.

   Hmmm. Angående opphøyde bed. Du ønsker deg en kant, ikke en hel ramme, ikke sant? Fordelen med rammene er jo at de er selvbærende og enkelt kan stables opp uten noe mer konstruksjon. Det finnes flere ulike produkter der, ikke bare pallekarmer. Dersom man kun ønsker en kant, så må den forankres nedover eller innover på en elller annen måte. Jeg tror det finnes et system i stål fra Evergreen som kan bygges iallefall litt opp, men hvor høyt du kan lage det er jeg usikker på. Du kan også bygge noe i tre, det vil rottne etterhvert, men holder jo en stund.

 4. Hei igjen! Min hage er tredelt. Forhage, bakhage og takterasse på 28m2. Jeg sliter med å få takhagen frodig nok fordi jeg er usikker på belastningen på taket. Jeg bor i rekkehus og takterrassen ligger i 3. Etg (over stua). En frodig hage veier mye og jeg er redd for å skade konstruksjonen i huset ved å fylle for mye opp. Der jeg bor kommer det også snøbelastning om vinteren. Har du som arkitekt noen råd å komme med?

  • Hei Line.
   Beste tipset er å få noen til å se på byggningsdokumentasjon og se hva taket er dimensjonert for.

   Ved behov kan du vurdere å spa snøen av taket på vinteren for å kompensere for den ekstra belastningen. Du kan i tillegg vurdere lettere alternativ for krukker, er mye fint å få i «fiberbetong» (eller hva det nå heter) som veier lite.

 5. Morsomt å følge med nå framover!
  Jeg har en ide til alternativ til torv som byggemateriale i Hagen. Jeg har fått tak i et lass med ved som hadde ligget for lenge ute i vær og vind til å ha noen verdi som ved. Jeg har brukt det noe til å bygge opp en kant som holder seg stabil. Lett jobb, og materialet råtner etterhvert og blir til jord. En kan også finne trematerialer i skogen og bruke som armering i et opphøyet bed. Lurt!

  • Hei igjen, Marie! Ang. vedkubber som kant, legger du dem vertikalt? Sånn: IIIIIII? Kunne du tenke deg å sende et bilde? Veldig nysgjerrig på hvordan det ble. Har lyst til å prøve noe sånt.

 6. Hei en gang til! Ved er jo en kjempeidé! Den må jeg drodle videre med. Jepp! Lurt! Takker så mye, og takk til dere andre også for fine innspill.

 7. Så mange kloke ord igjen fra deg, Anne. Er så enig i at det er leeenge til et tre vokser opp igjen, mange skal liksom fjerne alt når de overtar en ny tomt f.eks. Så det du sier er kjempeviktig, heller jobbe med det som er, så kommer det oftest naturlige riktige løsninger etterhvert.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her