23 blomster for tidlige vårkrukker:

Har du lyst på rask vårfølelse? Du trenger ikke vente på at hagen skal våkne til, du kan jukse!
Nå finner du mange blomster i salg i hagesentere og blomsterbutikker som kan plantes ut. Fyller du noen krukker så har du instant hageglede. I denne artikkelen får du tips til hvordan lykkes med vårkrukkene, og 23 vakre planter sortert etter hvor mye kulde de tåler.

Tips for hvordan lykkes med vårkrukker:

1. Alle planter må herdes! Jo kaldere det er jo viktigere blir dette. Løkblomster trenger mindre herding enn planter med tynne blader. Les om herding her.

2. Beskytt plantene mot vind. Spesielt viktig for «ikkeløkplanter» da de lett får tørkeskader av vinden både i kronblader og bladverk.

3. Det må være plussgrader på dagtid av og til. Dersom det blir flere enn tre dager på rad med minusgrader døgnet rundt så bør du flytte krukken inn.

4. En plante som har vokst opp i varmt miljø og har blitt høy og flott vil ikke trives med mange minusgrader og vind, uansett om du herder den. Er det veldig kaldt ute så bør planter du kjøper være lave og ikke utsprunget. (Er påskeliljen 20 cm høy så kolapser stilken om den utsettes for skikkelig frost).

5. Vil du være snill med naturen så passer du på at noen av blomstene har nektar og pollen slik at humlene og sommerfuglene kan få frokost når de kommer ut av dvale. De nyttigeste plantene er merket med en * i listen.

.

23 planter som tåler minusgrader:

 

Planter som tåler opp til åtte grader minus.
Obs. Når det er så kaldt er det meget viktig å følge punktene i sjekklisten over!

hvit-perleblomst-humle
– Perleblomst*

krokus-hvit-1

– Krokus*

snoklokke

– Snøklokke*

 

marsklokke

– Marsklokke

 

paaskeklokker

– Påskelilje

stemor-rosa
– Stemor

helleborus
– Julerose*, Både Helleborus niger og hybridene

vaarlyng-humle
– Vårlyng*, (sannsynligvis tåler den såpass kulde).

.

Planter som tåler opp til fire grader minus:

russeblastjerne

– Russeblåstjerne/scilla

pinselilje 
Pinselilje

vaariris
– Våriris

rutelilje
– Ruteliljer

Praktisk talt alle vårblomstrende løk tåler tøft vær. I tillegg til de du ser eksempel på over, så  kan jeg også nevne svibel og tulipaner.

Vinterblom

– Vinterblom*

vaarlyng-hvit
– Vårlyng*

primula
– Primula*

anemone-blaa
– Anemone

surfina

– Surfina

tusenfryd

– Tusenfryd

ranunkel
– Ranunkel
– Karpatklokke* (ikke avbildet)

.

Planter som tåler sporadisk lett frostnatt (1-2 minus):
– Forglemmegei (ikke avbildet)
– Sommernellik (ikke avbildet)

OBS: De aller fleste planter på denne oversikten er flerårige. Det betyr at du når de er avblomstret kan plante de ut i et bed, og så kommer de igjen til neste år.

Listen er basert på min egen erfaring, og ett forsøkt Gjennestad gartnerskole gjorde i 2007, samt litt kvalifisert gjetting. Jeg har ikke testet alle på listen, og er du uenig i vurderingen min så blir jeg glad om du deler dine erfaringer. Og kom gjerne med tips på planter jeg eventuelt har glemt, målet er en komplett liste

Synes du listen er nyttig så er det veldig hyggelig om du vil fortelle andre om den! Det er alltid stas når noen synes innholdet her på bloggen er så bra at de vil anbefale den til venner, enten det er via lenker til Moseplassen fra facebook eller blogger, eller på den gode gamle måten over lunsjbordet 🙂

Har du lyst på flere hagetips så er alle samlet her. 

Oppdatert: Her kan du se årets vårkrukker
anne-krukker-vaar

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

39 KOMMENTARER

 1. Denne listen var jo super!
  Lillebror kikket på forsiden et av hagebladene mine i dag, det var bilde at vårkrukker. Mamma, hvorfor har ikke vi kjøpt sånne? (Ranunkler.) hagesenteret var stengt da vi var innom mandag, så nå satser jeg på nærmeste blomsterbutikk!

  • Herlig med slike barn 🙂
   Ranunkel står klar for potting i hagen min, håper jeg får litt hjelp av mannen i morgen, så blir det krukkefest her, og ikke bare «fine planter i plastpotte-fest», hehe.

 2. Takk for flotte tips! Jeg er ganske så ny på dette, men elsker det 😉 har en del muscari som nå har takket for seg. Kan jeg allerede nå plante løkene? Er redd det vil ødelegge for resten av staudene ol!? Om jeg vil ha de i krukker til neste år, kan jeg allerede plante de nå, eller venter jeg da til høsten? Takk for svar, håper ingen spørsmål er «for dumme» 😉

  • Perleblomst/muscari du har hatt inne i vinter har best av å bli plantet på våren fremfor å stå tørr frem til høsten. Du kan gjerne grave de ned nå om det er frostfritt, for de andre plantene i bedet spiller det ingen rolle om du gjør det nå eller senere.

   Og spørsmålet ditt er knallbra!

 3. Har valgt ut planter etter listen bl.a. Ranukler, perleblomster, primula, stemorsblomster og forglemmegei.
  Hatt stor glede av krukker fylt med disse blomstene i 3 uker nå. Blir litt spennende å se hvordan det går nå. Krukkene står lunt. Veldig informativ og inspirerende blogg. Takk.

  • så flott å høre at du har hatt glede av krukkene dine og bloggposten min! Takk for at du tar deg tid til å fortelle 🙂

 4. Takk for en veldig lærerik post! Jeg ante ikke at Surfina tålte frost.

  Jeg har selv hatt vårlyng ute i -6, og det gikk bare bra med den. Den hadde fått vent seg til kulda i to uker før frosten kom. Ruteliljene, derimot, klappet sammen. (De hadde kommet ut inne…) Forhåpentligvis har løkene overlevd.

  Mange Primula elatior og et par Primula vulgaris har overlevd den harde frostnatta, men den doble ‘Scirocco’ gjorde det ikke.

  • Jeg har hatt ruteliljer ute i ganske drøy kulde og minusgrader nå, og det har faktisk gått veldig fint, men da er altså mine primært utsprunget ute, og så er jeg nøye på vind. Løkene greier seg nok fint, det eriallefall min erfaring at løker tåler mer enn jeg hadde trodd.

   Primulaerfaringene dine er jeg spesielt glad for å høre! Flott at du har så ulik erfaring på navnsorter!

 5. Så flott å få denne listen over planter som tåler å stå ute tidlig. Vi får ofte slike spørsmål ved Haug gartneri, som er drevet av frivillige til støtte for et hjelpelag. Jeg har delt innlegget ditt på facebook-siden til Haug gartneri slik at leserne kan se hva som er dine erfaringer, i tillegg til forsøket til Gjennestad gartnerskole.
  Takk for flotte tips og inspirasjoner.

 6. Tack för aktuellt och informativt ämne om vilka växter för vårplantering som klarar sig nu denna kyliga vår. Jag delade på Fb.
  ha en bra helg/
  Luna

  • Hvilken blomster tenker du på?
   Det enkle svaret er igrunnen ja, du kan spa opp stauder og løk og sette i krukker og få blomster. Hvor godt du lykkes kommer dog ann på hvor stor rot du får med, hvor langt de har kommet, og litt på art.

 7. Takk, for nyttig info. Lurer på om løken kan stå i pottene til neste vår? Eller må de taes opp og tørkes før de settes tilbake i potta til høsten.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her