Pinselilje, undervurdert løkblomst!

Pinseliljer i slottsparken i Oslo

Pinseliljer er vakre løkblomster som burde være brukt mer!
De står ofte igjen i gamle overgrodde hager, og er en favoritt blant de som lager offentlige bed. I Oslo sentrum nå er det for eksempel store felt av de 🙂

Blomsterbed i Spikersuppa med pinseliljer og keiserkrone
I Spikersuppa, med bestevennen keiserkrone

Men. Pinseliljene er litt bortglemt og bortvalgt blant den gjengse hageeier. Dessverre. Kanskje kommer det av at mange forbinder pinseliljer og påskeliljer med påske. Eller kanskje det er fordi folk ikke veit hvor fin en blomst det kan være?

Det siste kan jeg da iallefall prøve å gjøre noe med, så her er et bilderas fra bedene i sentrum. Jeg har dessverre ikke navn på noen av disse. Har spurt Bymiljøetaten om å finne frem plantelister så jeg kan dele med dere, men har ikke hørt noe fra de, enda. Så dere får ta dette som ren inspirasjon 🙂

Hvit pinselilje med kremgul trompet Fylt gul og orange pinselilje Kremgul og hvit pinselilje

Pinseliljer og påskeliljer, hva er hva?

Narcisser har vært brukt i hagene i mange år, selv i Norge har vi kilder tilbake til 1600 tallet! Etterhvert utviklet det seg en navnskikk hvor Narcissus pseudonarcissus fikk navnet påskelilje, mens Narcissus poeticus ble hetende pinselilje. Påskeliljene var gule og kom først, pinseliljene hvite og litt mindre i blomst. Så har det kommet til flere andre arter av narcissus etterhvert, og hybrider mellom disse, så nå gir det ikke så mye mening å skille mellom påske og pinseliljer lengre. Egentlig. Men det er da en koselig navnskikk og vi har ikke noen bedre norske navn på de.

Så, ja, det er sikkert noen av de jeg har tatt bilde av som er nærmere å være påskelilje enn pinselilje. Men narcisser er så fremmed for folk flest.

Skillet mellom påskelilje og pinselilje er kunstig
Jeg kan vel få være med jeg også, selv om jeg er gul og vel strent tatt en sentblomstrende påskelilje?

Vil ikke pinseliljene dine blomstre?

Det kan være flere grunner til manglende blomstring. Dersom det bare kommer blader og ingen knopper så er det trolig fordi løkene står for tett. De formerer seg med sideløk, og da kan det bli for mange løk for tett. Løsningen er enkel: grav opp hele tua, og plant så en og en løk igjen. Gjøres best når løkene har visnet endel tilbake, men før bladene forsvinner og du glemmer det 😉

Dersom du derimot får knopper, men disse tørker ut og aldri blomstrer, så kan det være løkene får for lite vann. Du kan naturligvis vanne, men på sikt er nok det lureste å finne et bed hvor det regner mer og eventuelt ikke blir like varmt. Mao er det sjeldent lurt å ha pinseliljer inntil sydvent vegg under takutstikk..

Igjen, sikkert en påskelilje altså 😉

Rådyrene liker ikke pinselilje!

Pinseliljer, påskeliljer og andre narcisser er en av de få blomstene som stort sett får stå i fred for rådyrenes beiting. Du finner flere blomster som rådyra ikke spiser her

Løkblomster rådyrene ikke spiser!

Innover slottsparken er det store tepper av gammeldagse hvite pinseliljer
Innover slottsparken er det store tepper av gammeldagse pinseliljer
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

  1. Hei!!
    Kan jeg plante frøhusene/ knoppene etter blomstringen på de gammeldagse pinseliljene mine?
    Enig med deg, de er vakre og jeg ønsker fler.
    Mvh Tove S C

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her