Kattehale/ strandkattehale, slank og herdig sensommerstaude

Kattehale kalles også strandkattehale og er en trassig og god staude som kan dyrkes i nær sagt alle norske hager!

Fakta:

  • Rosa blomster på opp til to cm diameter som sitter tett-i-tett opp lange slanke spir
  • Blomsterspirene blir opp til en meter høye
  • Herdighet: H7. Kattehale er med andre ord en skikkelig tøffing som kan vokse i nesten alle norske hager.
  • Blomstrer juli-august
  • Botanisk navn; Lythrum salicaria, svensk navn; Fackelblomster, dansk navn; kattehale.
  • Kattehale og strandkattehale brukes om hverandre, men er definitivt samme blomst. Det ser ut til at det innen hage er vanligst å kalle den strandkattehale, mens biologene foretrekker bare kattehale
  • Blir flottest i fuktig og næringsrik jord, men er ikke kresen og kan takle det meste av forhold
  • Trives best i full sol, kan også stå i halvskygge

Trimorf heterostyli, tre kjønn på samme plante!

For å sikre kryssbestøvning så en får genetisk variasjon har kattehalen utviklet tre former for blomster, med ulike utforminger på støvbærer og griffel. (Støvbærer = mannedelen og griffel = damedelen av en blomst). Dette gjør at blomstertype A ikke kan motta pollen fra andre A blomster, den må få fra blomstertype B og C. Norsk botanisk forening forsøker å forklare dette her.

Populær pollinatorplante

Strankattehale er gode matplanter for humler, bier og sommerfugler mf. Så nok en god grunn for å like kattehaler mao!

Forvillet:

Kattehale er ikke en naturlig norsk markblomst, men kan finnes viltvoksende i enkelte lavtliggende strøk sør for Trøndelang, og da kanskje spesielt i Østfold hvor den er kommuneblomst i Våler. Biologene anser den ikke som miljøkriminell i Norge, den ser ut til å finner sin plass uten å fortrenge andre stedegne planter.

Hvordan skaffe seg kattehale/ strandkattehale:

Den kan såås, men om du kjenner noen med strandkattehale i hagen så er den vanligvis villig nok til at den lar seg dele, eller du kan ta stiklinger. Og så er strandkattehale helt vanlig i salg og burde være mulig å få på et hagesenter med greit utvalg av stauder.

Alle bildene er tatt i besøkshagen til Mjærum staude- og urteutsalg. De har nå stengt for sesongen, men åpner neste vår. Se mer fra den flotte hagen her:

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

  1. Eg ei av desse høge spira som truleg er kattehale, same farge, firkanta stilk men staude er like høg som meg, 1,72. Er det kattehale likevel?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her