Vi har sådd 240 m2 til humlene :)

Blomster som er nyttige for humlene, biene og sommerfuglene kan også være hyggelige og vakre for deg og naboene dine!

Husker dere de 300 meterne med solsikker som min bror Jens Helge sådde i fjor i forbindelse med mine foreldres gullbryllup? I år har bror oppgradert og laget 240 m2 variert humlehimmel 😀

Egentlig skulle ikke Jens Helge så blomster i år, han er jo tross alt bonde og jordet brukes til korn. Men så måtte Hafslund grave kabel i våres, og vips så var det 80 meter langt og ca 3 meter bredt område naken jord like ved gården.

Så min bror ringte meg og spurte hva han kunne så som humlene og naboene kunne like. For de to kan naturligvis gledes samtidig! Og nå har han, far og jeg sådd. Både for hånd og med såmaskin 😀

Jens Helge med enkelt såutstyr og godt humør
Og den litt mer storskala varianten 🙂

For to uker siden sådde vi solsikkefrø med såmaskin, og på fredagen ble det sådd koriander, ringblomster, jomfru i det grønne, valmuer, kornblomster, hagepoppelroser, agurkurt og honningurt for hånd. Og en biefavorittmikspakke min bror hadde liggende som jeg ikke aner hva er i 🙂

Alle disse kan du så direkte ut, mer informasjon i lenken under!

Om DU får lyst til å så for humlene så klikker du her, der finner du oversikt over ti vakre og villige frø du kan så direkte ut nå, og som gir blomster utover sommer og høst! Ja, det er naturligvis bilder av alle blomstene, det er det alltid i mine humleplanteoversikter 🙂

Far og meg 🙂

Innerste halvdel har solsikkefrø sådd med såmaskinen, ytters sår vi diverse andre sommerblomster for hånd. Da gikk først min bror og nevø over og plukket vekk stein og raket, så slang jeg utover frø, og så raket far over etter meg igjen.

Endel av disse frøene er så små at de egentlig ikke skal rakes ned. Men siden vi ikke har tenkt å dille med å hverken vanne eller klappe ned så var rakingen et greit grep for å gi frøene god kontakt med jord og fuktighet.

Du kan lese bloggpost med tips for hvordan så direkte i hagen her.

14 dager gamle solsikker 🙂

Solsikkene ble sådd med såmaskin. Det er en rimelig effektiv affære kan dere tro! Vi lagde en liten video hvor min bror forklarer, den kan du se her:

Agurkurt er en stor humlefavoritt, og gir villig frø.

Hvor og hvordan skaffe frø:

Det går jo med endel frø når du sår så mye areal, men med litt planlegging kan kostnadene holdes lave. Skal du så solsikker så kan du bruke frø som selges som fuglemat, da får du mye frø for lite penger. Og for de andre frøene så er alle de ti humlevennlige blomstene jeg anbefaler å så direkte enkle å sanke frø fra selv. Så du må kanskje kjøpe frø første året, men så har du ut livet.

Egensanket ringblomstfrø

Og ja, så det er sagt, frø går ikke ut på dato! Når frøene blir gamle så er det ikke alle som spirer, men noen spirer vanligvis, og når de først spirer så er plantene like bra som de som kommer fra nye frø. Så ikke kast frø!

Jordet anno 2018. Jeg gleder meg til 2019 varianten, og det er jeg sikker på at humlene også gjør!

Inspirert til å gjøre mer for humlene?
Moseplassen har hatt fokus på humlevennlige hager siden 2013, du finner et godt utvalg vakre og nyttige blomster om du klikker her.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Noen ganger så er det godt for sjela og gjøre noe som er gøy og skape positive reaksjoner hos andre det skal så lite til, så når man kan glede både insekter, fugler og mennesker med et lite stunt så må man prøve å få det til. For det er enkelt, og ikke mye jobb syns da jeg. Livet skal ikke bare måles i penger og suksess men også i lykke og godhet
  Jens Helge

 2. Jeg fikk meg pallekarmdrivhus for halvannen uker siden, og sådde sommergulrøtter som «gikk ut på dato» i 2013. Synes jeg ser antydning til spirer nå. 🙂

 3. For en hyggelig historie- hurra for bonden, din far og deg som gjør slikt.
  Gleder meg til å se dette senere.Har en del egenhøstede frø som jeg med glede ville delt, men litt sent nå.
  Takk for at noen tenker slik- å glede naboer fugler og insekter.

  • Hei Anne Elise, så hyggelig du likte, og så raust tenkt av deg at du ville sendt frø! 🙂

  • Så hyggelig å høre Camilla, ja, vi er litt spent vi også. Kanskje spesielt jeg siden endel av de frøene var ganske gamle… hehe, nå håper jeg de spirer bra!

 4. Morsomt å lese dette i dag. I går blandet jeg og sådde ut masse gamle frø. Valmuer, kornblomster, lin, stemor og noen umerkede poser som jeg ikke aner hva var. Honningurt trenger vi ikke å¨så lenger. Den sår seg selv.

  Jeg sitter fremdeles på enorme mengder gamle valmuefrø. Det er ikke plass til å så alt. Har du tips til hvordan de best oppbevares? Vi legger vanligvis frø i kjellerbua.

  • Hei, mørkt og tørt er viktig, kjølig er bra. Så med mindre du har fuktig kjeller så er jo kjeller topp 🙂

 5. Vi har ganske stort område rundt huset som bare hadde trengt en graver til å få vekk all som var vokst og gjerder som var råtnet nedenfor huset ytterst pp grensen som kunne blitt en kjempefin bieplass. Men en graver er ikke gratis så blir alltid med drømmen

  • Hei Helene, for insektene sin del så er det faktisk bedre om du lar graveren stå. Du trenger ikke planere for å så frø, det er naturligvis noe enklere for frøene å spire om jorda ikke allerede er dekket, men det kan du løse ved å lage deg noen lommer her og der hvor du manuelt spar vekk/luker vekk litt av ugresset (feks fem 1m2 store flekker). Så sår du der, og så vil det gradvis kunne så seg videre. Da bør du bruke flerårige norske markblomster, samle gjerne frø i nabolaget 🙂

   Ved å ikke bruke graver og andre store maskiner så beholder du mye av jordstruktur og eksisterende vekster som kan være av stor nytte for insektsbestanden, endel av de bor feks nede i bakken og råtne trebiter er også boligplass for insekter mm. Så som sagt, for insektenes del er det ikke interessant å lage det pent og flatt.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her