Oppdatering fra humleblomsterengen

I mai og juni sådde min bror, min far og jeg til 240 m2 av jordet med ettårige humlevennlige sommerblomster. Jeg digger at familien har satt av areal til et langsmalt blomstereng-bed til glede for humlene og naboer. Alle frøene var gamle frø, og hele sådden ble gjort superenkelt og ikke vannet, så vi har vært veldig spent på hvor godt dette ville spire.

Nå har det gått litt over en måned, og når jeg så over jordet i går så var kommet opp mye, men det litt vanskelig å si hvor mye av det som er ugress og hvor mye som er planlagt, men endel greide jeg jo å kjenne igjen 🙂

Solsikkene anno 2018

Solsikkene har kommet veldig fint, de formelig strutter. De ble sådd med såmaskin 15 mai, så de har fått tyvstart på de andre som først ble sådd 31. mai. Solsikkene ble sådd med «fuglefrø» fra Felleskjøpet og dette visste vi kom til å fungere godt for min bror gjorde det samme med stor suksess i fjor.

Ringblomstbonansa!

Ringblomstene har også kommet opp veldig godt. Faktisk så bra at jeg nok har sådd unødvendig tett. At ringblomstene kommer synes jeg var litt ekstra koselig, for alle frøene er samlet inn for 3-5 år siden mens jeg bodde på Nordstrand. Og de kommer fra planter som jeg hadde i noen generasjoner der, så de er veldig «mine».

Ringblomstfrøhode

Ringblomster er supertrivelige å sanke frø fra, og frøene er så store at de er enkle å håndtere både for små og store hender. Anbefales virkelig! Jeg liker å gjøre ting enkelt, så når frøhodene er brune kniper jeg de av planten, lar dem ligge på et brett å tørke en uke eller så til jeg er helt sikker på at de er knusktørre, og så heller jeg hele sulamitten over i plastposer og legger i en eske. Når jeg så skal så så knuser jeg de av hodene som fortsatt henger sammen med henda, og sår ut. Jeg driver mao ikke å diller med å sortere ut alt som ikke er frø, her går alt i posen og så på jorda.

Korianderspirer

Korianderen har også spirt godt, og den er også fra egensamlede frø på Nordstrand. Koriander får noen aldeles bedårende hvite blomster etterhvert som nordstrands-humlene mine virkelig elsket, og de er også veldig greie å samle frø fra. (Visste du forresten at alle delene av koriander kan spises? Både blader, blomster og frø?)

Koriander
Honningurt er godt på vei, allerede knopper så jeg tror vi ser de første blomstene innen to uker.

Honningurten spirte også eksepsjonelt villig. Ingen overraskelse der, honningurten er villig og grei å ha med å gjøre. Blomstringen kommer relativt raskt, og blomstene er pene, men som ren prydplante kan jeg ikke anbefale den da den ikke holder seg pen særlig lenge.

Men. Om du har et nyopparbeidet område i hagen med naken jord du ønsker dekket en par månneder, så er honningurt genialt! Da får du både dekket jorden så annet ugress ikke så lett tar seg, du får et pent grønt dekke og blomster som er både nyttige og vakre, og når du etterhvert ønsker å ta jorden i bruk så spar du ned det hele og da fungerer planten som grønngjødsel. (Det vil si at den gjør næringsstoffer tilgjengjengelig for mikrolivet i jorda, som så igjen gir plantene dine næring).

Honningurt

Det ble også sådd kornblomster, jomfru i det grønne, valmuer, sommerstokkroser, blomkarse, og agurkurt. Jeg husker dessverre ikke hvordan de ser ut som babyer så jeg greide ikke skille de frøplantene ut fra ugresset så jeg veit ikke hvor mye av det som har spirt. Men som min kjære bror Jens Helge så fint sa: ugresset gjør sikkert nytte for seg for et insekt eller fem de også, så vi får ta det som kommer med et smil 🙂

Min bror og meg 🙂

Og ja. Smil og lave skuldre er vesentlig for å fange hageglede. Perfeksjonisme er bare ødeleggende. Det er alltid noe som ikke går som en har planlagt. Jeg kan allerede se indikasjon på ting som bør gjøres annerledes for neste gang, bla skal jeg blande frøene fremfor å så slagene områdevis, det vil gi jevnere dekke, men slik er det jo med hage! Man fanger erfaringer for ulike planter og ulike forhold. Det blir annerledes å så over hundre m2 leirjord enn å så i små såpotter, og den beste måten å lære på er å prøve 🙂

Skal naturligvis dele erfaringer fra årets prosjekt når jeg ser hvordan dette går, og håper andre som sår «blomsterenger» ala dette også deler!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Hei. Slo opp om navnet på Moskuskattost Malva. Har hatt den i ca 50 år. Den får komme opp der den vil i Hagen. Den blir både hvit og rosa. Synes den er vakker. Fint å lese fra deg.
    Unni Bucher

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her