Hvorfor velge torvfri jord!

I mange år har hagejord kjøpt i sekk vært synomymt med torvjord. Men, nå har vi blitt oppmerksomme på at det finnes mange store ulemper ved torv, både for globalt klima, lokalt økosystem og ikke minst for hageeier og planter. Og, det har begynt å komme alternativer!

Hva er negativt med torv? 
– Klima og økologisk perspektiv: Torvmyrer er fantastiske karbonlagre, men det forutsetter at de får ligge urørt. Dessuten er torvmyrer viktige biotoper for skogens beboere og forbipasserende, og en vesentlig aktør for å unngå flommer. Myra kalles av enkelte forskere norges regnskog, la oss ta ansvar!

–  For plantene og hageierens del: Torv har ikke egen næring og evner dårlig å holde på det den tilføres. Den må derfor gjødsles mye og jevnlig. Torv tørker lett ut og når den er helt tørr er den vanskelig å vanne opp igjen. Den faller sammen etter et år i krukken og blir kompakt og ekkel.  Og torv er ikke noe gøy sted for mikrolivet.

Hva er skikkelig jord og hvorfor er det bedre:
Med skikkelig jord mener jeg jord laget av godt omdannet kompost, eller av naturen selv over mange år. Ett sted hvor mikroliv trives. Jeg er noe skeptisk til kokosfiber sin jordkvalitet, men jeg veit for lite om den til å mene noe om det den ene eller andre veien.

God jord er ikke bare brun masse hvor røttene kan rusle, det er levende samfunn! Masse små kryp lever i jorda og jobber med å bedre jordstruktur, og omdanne jorda til næringsstoffer plantene kan nyttegjøre seg av. Jeg skrev om levende jord i denne bloggposten, les mer der.

Levende jord greier seg nesten helt selv. Den lagrer og produserer næringen fortløpende slik at det er rik og jevn tilgang på mat til plantene. Og, planter som mates jevnt og rett holder seg friskere og frodigere 🙂

 

Hvor kjøpe torvfri jord:
Har du ekstra jord i hagen så kan du med fordel bruke den når du planter i krukker, gjerne blandet med noe ny jord og kompost om den er litt tung eller for sandaktig. Men trenger du å kjøpe så finner du gode alternativ her:
*** Fremtiden i våre hender har laget oversikt over jordsekker i salg, med forhandlerinfo og hva jorda består av.
*** Mange avfallsmotak produserer kompostjord. Noen har i sekk, alle har så du kan fylle i en henger. Se Kompostportalen.
*** Randesund har en sekk med aldeles fantastisk kompostjord, kjøpes hos: Randsund hagesenter (Kristiansand + sender pr post), Lundbergs planteskole (Agder), Den gode nabo (Oslo)

 

Les mer:
– Lenket til allerede, men her kan du lese om hvordan jeg får en frodig hage med minimal innsats (både jord og gjødsel)
Les Sabimas artikkel om hvorfor du bør unngå torv

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

26 KOMMENTARER

 1. Fint å få en påminnelse om at man ikke bør bruke torvjord, nå som plantesesongen er rett rundt hjørnet. Skal spørre etter torvfri jord på mitt lokale hagesenter. Håper det blir mulighet til hagearbeid og litt planting i helga.

 2. Anne! Hjertelig tusen takk for all den nyttige informasjonen. Jeg har drevet økologisk i de fleste år, men her fikk jeg meg et sjokk. Her kjøper jeg dyre og gode produkter, som ikke holder ord, og ikke er gode hverken som jord og for miljø. Jeg ble nesten på gråten da jeg fant ut av dette og ringte rett til Randsund for å undersøke om de hadde mulighet til å levere til andre steder i landet også. Det hadde de. Jeg vil heller ha en sekk med god jord, enn ti med torv. Det jeg sier er at den gode opplysningen vi her fikk av deg, den hjalp meg mer enn du aner, så kjære Anne, takk takk, tusen takk, for at du finnes. Jeg har lært så mye av deg. Ha en nydelig helg! Mvh Mette

  • Hei Mette 🙂
   Så fint at jeg kunne hjelpe deg, og så håper jeg at du blir riktig godt fornøyd med produktene fra Randsund. De har veldig mye kunnskap der nede, så jeg tenker at de kan lære deg enda mer også, om du ønsker 🙂

  • Det koster jo litt å få tilsendt, det kan de svare deg på på Randesund. Jeg kjøpte nokså mye jord + hønepøne + lupin første gang og hadde stående på pall i garasjen i to-tre år. Husker ikke hva det kostet i frakt. Nå kjøper jeg i Oslo, så nå trenger jeg ikke tenke på frakt mer.

 3. «Mange avfallsmottak produserer kompost.» Greit nok men vårt lokale selskap tilsetter komposten masse fra avløps selskapet, dvs fast avfall fra kloakken med alt det medfører av tungmetaller og medisinrester så «kompost» er ikke kompost. Sjekk hva du kjøper.

  • Hva? Og det opplyser de ikke om? Jeg må si at der ble jeg litt paff ja, er det lovlig. Da kan man jo ikke selge den til hager for grønnsaksdyrking akkurat. Jeg var på et slikt foredrag engang, og der var de (dvs de lokale) underlagt ganske strenge lover ble det fortalt. Er jo alvorlig det du sier, kan jeg spørre hvordan du vet dette. Jeg tror på deg, men synes jo slikt bare er trist, og unødvendig. Men takk for info.

  • Det er strenge regler for hvilken type avfall de får bruke til hvilken type produkt. Jordproduksjonen er regulert og dette har de kontroll på.

  • Hvordan bruker dere kompostjorda? På alle hagesentre jeg har vært så frarådet de kompost, den var enten for løs slik at plantene tørket ut, svidde røttene og var ellers uegnet til annet enn jordforbedring…?

  • Hei Kim! Slik jeg har ofte gjort det så har jeg alltid tilgjengelig et tilhengerlass med sand og et tilhengerlass med kompostjord fra lokalprodusent. Blander da dette i jorda som er. Ps: kan selvfølgelig hente mindre, feks i sekk, men jeg har stor tomt og plass nok, så derfor hentes det i tilhenger.

   I krukker bruker jeg, dvs har jeg brukt til dags dato den komposten (fra bla hagesentre) som jeg trodde var best (dvs organisk og uten noe torv, på det siste ble jeg nok lurt, desverre) fra både høne og ku. Har også kjøpt fra hest hos en lokal bonde.
   Men da jeg snakket med Randsund så spurte jeg om de fikk flere utsalgssteder, og de sa da at de hadde mye på gang. De ba oss følge med på Facebook-siden deres. Ellers så er det mange tips å få av Morten på hjemmesiden deres også. Og han har deltatt på diverse radioprogram på NRK vet jeg. Fikk tips og søkte og fant. Lykke til! Dette er ikke lett nei, eller kanskje det er det det er, bare at vi i så mange år har blitt villedet av de store kjedene. De har jo et kjempeansvar som de snart bør ta. Men den listen fra «Fremtiden i våre hender» som Anne hadde link til, var til super hjelp for meg. Igjen, lykke til med å finne svar.

 4. Hei!
  Jeg ser at jeg må lage en oppfølgende bloggpost på hva som er god og ikke så god kompostbasert jord.

  Det stemmer at kompost kan svi røtter. Men, dette er da snakk om dårlig/feil omdannet kompost som har utviklet amoniakk. Amoniakken svir røttene, men skal altså ikke egentlig være der.

  Jeg forholder meg til at kompostannleggene gjør jobben sin… Og det innebærer at de omdanner komposten til god jord, og om de vil selge den som hagejord også tilfører feks sand eller pukk eller annet som bidrar til strukturen.

 5. Riktig det med næring, og at den er vanskelig å vanne opp når den er tørr. Men at den holder dårlig på fuktighet stemmer ikke. Når den først er vannet opp, er det det som er den nyttige egenskapen. Jeg er absolutt for at vi skal slutte med torv i jord, men fakta må være riktig..

  • Takk for presisering Birgitta 🙂
   Min erfaring fra når jeg fortsatt brukte torvjord var at krukkene med ren torvjord tørket opp fortere enn de med kvalitetsjord. Selv når de var vannet skikkelig opp, (noe de færreste faktisk gjør, de vanner en gang og går videre). Men det var mine krukker ute, det kan godt hende at det er noe i det rent tekniske du sier her, skal se på om jeg skal reformulere meg der. Rett skal være rett!

  • Ellers takk for flott artikkel! Det kan hende det at torva funker dårlig i krukker. Jeg bruker ikke torv lenger selv, men brukte det mest oppå jord i hagen. Forøvrig veldig flott det du skriver flere steder om levende jord! Takk for masse inspirasjon! Spesielt deilig å lese på siden din nå når snøen har lagt seg igjen og kulda biter seg fast..

 6. Hei, kan man kjøpe kompostjord fra avfallssentral for å fylle pallekarmene med når jeg vil dyrke kjøkkenhage? Jeg har hørt noe om at kompostjord «stjeler» næring fra grønnsakene hvis den ikke er nok omdannet? (hvordan vet jeg om den er nok omdannet?). Alternativet mitt er å bestille noe herfra: http://www.baerumhagelag.no/nop/shop.php Altså blomsterjord eller kompostjord i sekk. Blir helt i villrede om hva man skal velge, og nå nærmer det seg tid for såing og utplanting, så må få dette på plass snart!

  • Hei 🙂
   Ikke ferdigomdannet kompost vil bruke nitrogen fra jorden (som er ett av næringsstoffene som plantene trenger). Det er flere nivå av omdanning, fra kompost som ikke burde vært solgt enda (lukter amoniakk), via greit nok men ikke ideelt, («her var det mye synlige planterester» ), til ferdig-ferdig- hvor det bare finnes littebitt kvist og ellers ser ut som vanlig jord.

   Det kan for meg virke som om avfallsmotak flest har blitt flinkere til å vente med å levere ut kompost til den er ferdig nok. Men hvor ferdig kompost du kommer til å få kan jeg ikke gjette på, det beste svaret på det får du ved å kontakte de som selger produktet.

   Jeg så at plantene mine fikk litt lite nitrogen første sesongen etter at jeg hadde kjøpt inn ørten tonn kompostbasert jord til mine bed. Det var dog ikke dødlig, bare noen av staudene som fikk litt gult bladverk, og neste år var alt supert. Og, kompostjorden jeg kjøpte sommeren etter og brukte i kjøkkenhagen hadde ikke dette problemet i det hele tatt, der struttet alt fra dag en.

   Har du tilgjengelig jord en plass i hagen så får du stort sett best resultat ved å blande komposten med dette. Feks om du har et bed du uansett skulle spa om, så kan du spa ut jord fra det og halvblande med komposten og ha i pallekarmene, og så også blande inn kompost i bedet. Da får du den beste strukturen, og du får kickstartet den levende jorda, og du fjerner eller i det minste reduserer eventuelle problemer med uferdig kompost

   Utover det så er jeg ikke pr nå komfortabel med å gi konkret råd om hva du bør gjøre med kompost som ikke er 100% ferdig. Skal se om jeg kan få huket tak i en ekspert og videreformidle råd fra denne.

 7. Hei. Jeg skal fylle opp med en god del jord i et nytt bed mot gjerdet, hvor jeg skal plante vinterliguster. Leser på nettet at den ikke bør plantes i kompost, men hva slags jord kan man bruke da? Sliter litt med å skjønne hva slags jord man kan bruke som utgangspunkt. Har kjøpt Tigerjord og Fin kompost fra avfallsmottaket i Oslo, men dette er jo kompost begge deler. Setter stor pris på alle råd 🙂

 8. Hei!

  Eg blei nett merksam på problemet med jord som inneheld torv. Eg er temmeleg nybegynner når det gjeld dyrking, og har ikkje særleg grøne fingre, men syns det er kjekt når eg får til å skape spirer og liv. Blei derfor ganske satt ut, eigentleg, då eg fekk vite dette. Er veldig opptatt av miljø, og ønsker ikkje at mitt lille hobbyprosjekt skal gå på bekostning av dette.

  Så… eg lurer på om du har konkrete tips til meg. (Eg fekk vite om problemet med torv etter at eg allereie var igang med årets såing, så eg tenker eg bruker opp det eg har av jord før eg kjøper nytt). Altså, eg sår i krukker, då eg ikkje har stor hage å boltre meg i. Har prøvd å leite litt sjølv på nett, men det verkar som dei fleste tipsa eg finn er for dei som har hage, og ikkje for såing i krukker. Skulle gjerne hatt konkrete tips for kva eg kan bruke når det gjeld:
  – Såjord
  – Jord til cherrytomater. Har allereie kjøpt Plantasjen sin torvfrie blomsterjord (før eg fann ut at kokosfiber også kan vere miljømessig problematisk), kan eg bruke denne dersom eg er flink med flytande gjødsel?
  – Urtejord

  Takk på førehand for svar, om du har anledning:)

  • Hei, jeg kjenner dessverre ikke alle produktene som selges, og kan derfor ikke anbefale konkrete merker.

   Men ja, det mest miljø og klimavennlige er å bruke opp den jorda du allerede har, fint om du finner andre alternativ ved neste kjøp, men bruk opp det du har først 🙂 For krukker du planter feks tomater i så kan du gjerne blande inn litt blader og annet kompost om du har, (bland noe blader nedi nedre lag av potten, plant, og legg så blader på toppen etter planting), det gir bedre jord, både nå og fremover. Tomater trenger tilskudd, så bruk gjerne flytende gjødsel utover sesongen ja.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her