Rådene som gir meg min frodige hage:

hage-hender-6

Jeg har de siste årene blitt mer og mer opptatt av jord. Jord er mer enn bare noe planter står i, jordas kvalitet er helt avgjørende for hvordan planter trives!

Jorda byr plantene på mat, drikke og luft, det kan du leser mer om i jordskolen som jeg skrev for en par år siden. Men, jord er mer enn organiske og mineralske partikler, det er også et helt samfunn av små og store levende organismer. Morten Bragdø ved Randesund hagesenter er meget opptatt av dette livet. Basert på forskning, og egen erfaring, har han utviklet noen teorier/praksiser som jeg har fulgt i egen hage de siste årene. Hans engasjement for plantefysiologi og jordbiologi gjør at han har ganske andre anbefalinger for gjødsel og tilskudd enn hva 99% av bransjen ellers snakker om.

Aller først: Om gjødsel:
I hager og på balkonger dyrker vi meget intensivt, og for å makse ut mengden med blomster og vekst så tilfører de fleste næring i form av gjødsel. Det finnes to typer gjødsel:
* Kunstgjødsel/mineralgjødsel, lages gjennom kjemiske prosesser
* Organisk basert gjødsel, lages primært av animalsk avføring

Problemet med gjødsel, slik Bragdø ser det, er at det er hurtigmat. Det er mat som får plantene til å vokse masse og fort, men som samtidig gjør de mer utsatt for sykdom og skadedyr. Organisk basert gjødsel er bedre enn kunstgjødsel, men Bragdø mener begge er problematiske.

Det vi ønsker er en jord som har alt planten trenger, når planten trenger det. Men hvordan sørge for at plantene har nok næring og riktig næring, jevnt tilført? Jo, man ser på hvordan naturen ordner seg selv. Og man fokuserer på livet i jorda, ikke på planten.

hage-hender-4

Levende jord:
I naturen er det dyr og mikroorganismer som lever på organisk materiale nede i og i overkant av jorden som sørger for det meste av næringstilgangen. Noe så smått du ikke kan se det, andre så stort at du kaller det kryp. Det er bakterier, protozoer, sopper, actinomyceter og alger, samt større dyr som meitemarker. De spiser døde blader og alt mulig annet rart de finner i jorda, og omdanner dette til noe som plantene eller noen av de underjordiske vennene spiser. I tilegg sørger de for å lage bedre struktur i jorden også.

Men også de som lever i jorda må ha mat. I naturen ordner naturen opp, men dyrker man intensivt i en hage så fjerner vi ofte litt av det naturlige, og i tillegg har vi høyere ambisjoner enn hva naturen legger opp til.

hage-hender

Hvordan mate livet i jorda?
Den beste måten å gjøre jorda god for dyr og mikroorganismer er ved å tilføre plantemateriale i rå eller kompostert form. For eksempel ved å grave ned grønne og brune blader i jorden, og ha jorddekke av gamle blader eller kompost.

I tillegg selger Bragdø to produkt som heter HønePøne og Lupin, som han anbefaler at brukes sammen. Lupin»gjødselen» er proteinrikt pulver laget av plantemateriale. Hønepøne er hønsegjødsel som er kompostert så lenge at det er helt omdannet og ikke lengre trigger uheldig vekst slik han mener vanlig hønsegjødsel gjør. Jeg tilfører begge i hagen hver vår, omtrent på samme måte som du ellers ville gjort med gjødsel, men i stedet for å gjødsle plantene så mater du livet i jorda. (Forhandlerliste nederst).

gamle-brune-blader

Når du må kjøpe ny jord:
Det er ikke alt som kalles jord som fortjener navnet. Vi har blitt vant til at all jord vi kjøper i sekker er laget av torv. Men torv er ikke egentlig jord. Det kan bli det når det får brutt ned og blandet seg med annet, men frem til da så er det et lite givende sted for alt som lever i jord, og et dårligere alternativ for plantene også. I tillegg er det miljøuheldig å fjerne torvmyrer.

Så hva er et bedre alternativ? Jo, jord laget på kompost. Den kan raskt kan bli levende samfunn og har en struktur planterøttene trives i. Ja, god jord er betydelig dyrere enn de billigste torvsekkene, men jeg lover deg – du merker forskjell på plantene, og du slipper å kjøpe masse ny jord hver vår!

Hvem selger kompostbasert jord?
– Randesund har en sekk med aldeles fantastisk kompostjord, (forhandlerliste nederst)
– Fremtiden i våre hender har laget oversikt over jordsekker i ordinært salg og hva jorda består av. Oppdatert: Sabima laget i 2017 en oppdatert oversikt.
– Endel avfallsmotak produserer kompostjord. Noen har i sekk, alle har så du kan fylle i en henger.  Se Kompostportalen.

hage-hender-7

Min erfaring:
Jeg har som sagt fulgt Mortens råd i noen år nå. For meg er det superenkelt å bare strø ut HønePøne og Lupin i bedene på våren og dytte litt nedi krukkejorda når jeg planter om. Dette med å grave ned gamle og nye blader synes jeg er litt styrete i gamle bed, men i bed hvor jeg uansett spar opp mye så funker det brillefint. Å ha gamle blader som jorddekke fungerer ikke alltid ut fra estetisk perspektiv, men der begynner å tetnes i bedene så er det superlettvint. Da bare legger jeg blader og vissne blomster mellom staudene, så ligger det der og bryter ned til glede for livet i jorda, og jeg slipper å styre med komposten.

Jeg skiller ikke mellom hvilken planter som får hva, her får alle akkurat det samme, så forsyner de seg med det de trenger. Jeg gir mer tilskudd til kjøkkenhagen enn ellers, men om jeg skulle gi like mye til ett tre, så gjør ikke det noe, det er bare unødvendig.

Jeg har brukt rådene og produktene, men ikke kjørt sammeligninger, så jeg kan ikke si med noen sikkerhet at det er en bedre måte å gjøre ting på. Men jeg liker teorien bak, synes det er enkelt å gjennomføre, og har planter som strutter og fugler som ynder å krafse i jorda – så jeg kommer til å fortsette i samme spor!

hage-hender-2

 

Les mer om Mortens tanker rundt jord på Randesunds nettside.
– om gift, kunstgjødsel torv og bark
hvorfor dyrke naturlig
– en reise gjennom jorda langs rota
*
 Oppdatert: Morten har utgitt bok: Hageboka, hvor dette og mer er godt dekket.

Her kan du handle Randesunds produkter:
* På Randesund hagesenter. Direkte i butikken i Kristiansand, og de sender pr post til resten av landet.
* Av Den gode Nabo i Oslo
* Lundbergs Planteskole, Eydehavn i Aust-Agder

 

PS: Denne artikkelen er ikke sponset på noen måte, utover at Morten gir meg kunnskap 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Her på vestlandet (sunnmøre) vet jeg ikke om noen som selger kompostert jord dessverre. Og kompostere selv har jeg lenge hatt lyst å prøve, men så er det problemet med brunsneglen da…….

  • Kompostportalen som jeg lenker til har ett treff på Ålesund, drives av Grønn Vekst.
   Randesund sender pr post, men det blir jo naturligvis fordyrende.
   Felleskjøpets jord Bare har halvt/halvt med torv og kompost, jeg har prøvd den og synes den er bra. Ikke så bra som Randesunds da, men mye bedre enn vanlig torvjord. De andre nye ikke-torv-produktene har jeg ikke prøvd, så aner ikke hvordan de er.

 2. Flaks for meg at jeg bor midt mellom Randesund og Lundberg! Begge anbefales på det varmeste for mer enn jord!

  • Ja da er du jammen heldig. Jeg har faktisk ikke vært på noen av de to gartneriene, men det kommer en dag 🙂

 3. Er tigerjord bra? Avfallsmottak selger flere typer jord. Noe som heter Q-kompost også. Hva bør man gå for?

  • Hei Frida.
   Tigerjord er en miks av torv og kompost. Kan plantes rett i
   Q-kompost er kompost og ku, ikkenoe torv. Skal i følge produsent blandes ut med hagejord før den brukes

   De ulike kompostproduktene som OsloKompost leverer er bra. Jeg skulle ønske de leverte plantejord de synes du kunne plante rett i, uten at det var torv i den, men de har ikke kommet så langt. Trolig blander de inn torv fordi de ikke synes komposten deres har omdannet lenge nok/er fin nok. Ikke veit jeg, jeg prøvde å få avklart dette når jeg for noen år siden ringte rundt hele østlandet for å få greie på hvordan jord de ulike solgte for mange år siden men fikk ikke grep på det. (da var det forresten også styrt av regulering i forhold til hva jorda kan inneholde, men andre får jo til ren kompostjord så jeg veit ikke om det er tilfelle lenger).

   Har du jord i hagen, så ville jeg ha kjøpt Qkompost og blandet den ut med jord fra hagen, litt blader fra egen hage, og så brukt dette i krukker eller som forbedring av egne bed. Kompostjorda til OsloKompost er nok litt lite omdannet (var iallefall det før), så vær oppmerksom på at den må gjødsles litt ekstra, komposten tar nemlig mye nitrogen når den omdannes. Du kan gjerne bruke HønePøne og Lupin i miks med jorda, om du har lyst 🙂

   (Og pst: om du bor på vestsiden av byen, Drammen har et flott anlegg på Lindum som også selger kompostjord, aner ikke om de har bedre utvalg, men det er da et alternativ til deg)

 4. Anne! Takk, takk, takk! Jeg er så enig med deg, og ja, med Morten. Vi skulle hatt flere som han. Dette var helt topp, Anne, så stor takk igjen. Det er så flott og viktig det du gjør. Takk for all den nyttige info, både i denne artikkelen, men også i «biblioteket» ditt. Ha en nydelig april, og kos deg! Ingenting er som å rote rundt i jorda og få oppdage nye kunstverk for hver dag som går

 5. Har helt andre og dårlige erfaringer med Tigerjord i sekk fra Oslo kommune i 2017 og 2018.
  Etter 2017 er Tigerjorden blitt tung/kompakt og det renner brunt vann ut fra potter og krukker etter vanning og i regnvær. Planter trives dårlig, må umiddelbart i gang med fullgjødsel.
  Det kan se ut som Oslo kommune er begynt å blande inn i selve humus komposten (store?) mengder slam fra de kommunale VA renseanlegg.
  For min del er det slutt på Tigerjord, hører andre hageentusiaster har samme erfaring.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her