Herdighetssoner – et viktig verktøy for å velge planter for din hage

Norge er delt inn i ulike herdighetssoner basert på hvor lett det er for en plante å overvintre i hagen. H1 er de mildeste delene av landet, mens H8 er de delene av landet med tøffest klima. Her forklarer jeg hvordan du kan bruke dette systemet til å velge de rette plantene og få en frisk og frodig hage!

Det finnes klematis for alle herdighetssoner, fra H1 til H8!

Så lenge det har funnes prydhager så har hageeierene traktet etter nye planter, planter fra fremmede steder med et annet klima. Plantene har over mange år utviklet egenskaper og krav for akkurat der de vokser. En tropeplante trives rett og slett ikke på en fjelltopp, det er ikke det livet den har blitt skapt for. Herdighetssoner matcher din hage med planters krav!

Så hva er herdighetssoner?

Norge er jo et land med nokså store forskjeller i klima, og man har derfor delt landet inn i ulike herdighetssoner (klimasoner) basert på hvor lett det er for en plante å overvintre i hagen. H1 er de mildeste delene av landet, mens H8 er de delene av landet med tøffest klima. Dersom du har en hage i H4 så skal i teorien alle planter fra H4 til H8 greie seg hos deg, mens plantene i H1 til H3 mest sannsynlig vil stryke med om vinteren. Så ja, herdighetssoner brukes kun for flerårige planter, du trenger ikke tenke på dette for sommerblomstene. 

Du finner alle klimasonekart
her hos Hageselskapet
 

Soneinndelingen er gjort basert på blant annet vintertemperatur, om det er snødekke og hvor lang vekstsesongen er.
Vær oppmerksom på at sonekartet er et grovt anslag, din hage kan ha bedre eller dårligere herdighet enn kartet anviser. Og du kan faktisk ha flere ulike klimasoner i samme hage! Inntil husveggen hvor det er lunt og hvor grunnmuren magasinerer noe varme er det bedre forhold enn ute på den åpne plenen. Du kan selv endre din klimasone ved å plante hekker eller trær som bremser vinden så vil det bedre ditt lokalklima, det samme om du plasserer ut store stener nær plantene. Hvor fuktig bakken er om vinteren har også mye å si. Røtter tåler frost bedre i drenert jord, enn i jord som har mye vann i seg når den fryser.

Høstfloks, herdig til H6, noen navnsorter H7

Jaha, jeg bor i H-ettelleranna, hva så?

Når du veit hvilken herdighetssone du tilhører så kan du bruke dette for å velge planter som vil trives hos deg.
Har du en H3 hage så kan du regne med at en H3 merket plante kan greie seg i hagen din om du ellers har de forhold den ber om (som feks drenert jord). Det er naturligvis ingen garanti, men det er en god pekepinn. En H4 plante vil være et enda sikrere valg, og for en hekk så kan det være lurt å gå en sone opp for å være helt sikker på at kjempeinvesteringen ikke slår feil når det plutselig kommer en ekstra tøff vinter.
Du kan også velge å prøve noe som er merket med en lavere herdighetssone, men da må du altså være forberedt på at det kanskje ikke går så bra.

Herdighet på planter kan faktisk også variere. I teorien har en plante som har bodd i Norge en par generasjoner bedre herdighet enn en fra sydligere strøk. Det gjør også noe forskjell hvordan planten har hadde det i oppveksten, en plante som har vokst opp utendørs i Nord-Norge har vent seg til tøffere vilkår en en som har levd sine første år i Spania.

Duppsoleie, herdig til H8!

.

Hvor finne ut hvilken herdighet plantene har:

Om du står på hagesenteret og skal kjøpe en plante så er det enkelt – det står nesten alltid på etiketten! Står det ikke så går du bort til en ansatt og insisterer på at de finner ut for deg. Jeg er veldig fan av å be om hjelp på hagesenterene, de har et ansvar for å gi kundene mulighet til å gjøre gode valg.

Om du sitter hjemme og planlegger, eller vil bytte til deg fra venner så kan du bruke hagebøker. Hageselskapets sortsliste er vel den med mest info (men obs den har ikke så mange bilder), men de fleste andre norskproduserte planteoppslagsverk har herdighetsangivelser.  Du kan også bruke svenske publikasjoner da de har ca like herdighetssoner som oss.

Eller du kan finne informasjon om plantens herdighet på nettet, og da vil jeg gjerne anbefale Dragland planteskole som har spesialisert seg på planter for H5-H8, der kan du søke basert på herdighetsgrad. Jeg pleier naturligvis å oppgi herdighetssone på alle mine planteportrett her på bloggen, så se etter det om jeg skriver om en plante.

Stjerneskjerm, herdighetssone H8

Der hvor ingen kunne tru at nokon kunne hage:
Mange tror en kun kan ha hage i de milde sonene. Det stemmer naturlivis ikke! Det er faktisk ganske mange planter som kan greie seg selv i tøft klima. Her finner du en liste over 50 stauder som takler H7 eller H8.

Å kjenne til din egen herdighetssone er smart! Det betyr ikke at du ikke skal utfordre den litt av og til, men da veit du i det minste at det ikke er din skyld at planta dør 😉

Pst: Følg gjerne Moseplassen på
Facebook og Instagram for jevnlige hagedrypp!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

40 KOMMENTARER

 1. Denne vinteren har ingen ting stemt med kartet. I Bergen er vi i sone 1-3. Jeg bor imidlertid litt høyt opp i hellingen og må sikkert plusse på en sone. Men, kombinasjonen, regn, snø, og så langvarig kulde med snødekke som etterlot en isskorpe utpå våren var drepende. Frosten fråtset og trakk livet ut av planter som skulle tåle både sone 5-6-7. Så nå er det mye åpen plass i hagen min. Nye muligheter.

 2. Så flott Mette 🙂
  Elly, ja, den isklaka tar jo lurven fra alt. Det røyk med en par stauder her i våres på akkurat det.

  Ingrid Andrea, fin fredag til deg også!

 3. Hei hei!
  Takk for koselig kommentar hos meg! Ja dette er nyttige ting og vite, men ikke alltid så lett å følge da fristelsen ofte overvinner fornuften ( i alle fall hos meg)
  Du skriver at du gjerne skulla hatt noen løker fra Bluebells. Jeg regner med det er bildet av de blå blomstene hvor hunden løper på..? Viss du er intressert kan jeg grave opp noen løker å sende til deg når de er ferdigblomstret, bare gi beskjed;-))
  Klem Anne Karin

 4. Hei Anne 🙂 Takk for koselig kommentar hos meg, den forsvant med alle blogger-problemene, men jeg rakk å lese den 🙂

  Takker for fint tips her også. Jeg tar det med meg videre, alltid noe å lære her hos deg, Anne.

  Ønsker deg en fin helg videre 🙂

 5. Takk for godt tips! Jeg skal spare dette til neste år. Da er jeg mest sannsynlig ikke høygravid på våren og kan bruke litt mer tid på hagen:P

  God lørdag fra Karianne

 6. […] Jeg vokste opp med den rene formen, og min mor kalte den ved sitt andre norsk navn: Oldemorsblomst, noe som var meget passende siden det er godt mulig planten har stått i hagen siden min oldemor hadde den. Jeg har alltid likt stjerneskjerm; den er vakker, blomstrer lenge og er helt fantastisk til snitt ettersom den holder omtrent evig. Mor derimot er ikke så begeistret for den sår seg meget lett, og i veldig våte sommere så blir bladene stygge. Stjerneskjerm har et tett rotnett og danner kompakte tuer som ugress ikke så lett kan invadere. Er enkel å formere ved å dele rotklump. Herdighet skal være H7, mulig navnsortene er noe mindre herdige. (Les om herdighetssoner) […]

 7. Hei!
  Det finnes en hel del info om herdighet og herdighetsklasser og sonekart, men jeg har vanskelig for å finne noe om KRITERIENE for å plassere vekster i den ene eller den andre herdighetsklassen. Det kunne være greit å vite noe om dette når man skal bruke planter som kanskje er i ‘grenseland’ mht særskilte vekstforhold. Noen som vet?
  Mvh
  Erik Winther Hansen, Tromsø.

 8. Hei!
  Dette med herdighetssoner er ganske interessant, synes jeg. Jeg leste akkurat en artikkel om det på en svensk nettside, og tror det som sto der, er ganske så riktig. Der sto det at herdighetssoner gjelder for busker og trær, uten tvil. Når det kommer til stauder, derimot, har H-sonemerkingen lite for seg. Disse visner jo ned hver høst, og kan ikke bli skadet av kulde og snø som busker blir. Når en skal kjøpe stauder, bør en heller se etter typer som tåler f.eks tele i bakken, om de trenger lang sommer med mye sol for å blomstre etc. Sommerfugllavendel f.eks tåler ikke bakkefrost, så den må inn om vinteren. Noen liker ikke å stå «våte på bena», og passer kanskje ikke i fuktige kyststrøk. Jeg har sett alle mulige stauder her i H7, -her planter folk det de har lyst til å ha, helt uavhengig av H-sonen som står på lappen…og det vokser og trives 🙂

 9. Hei. Utifra kartet på hageselskapet så ligger «jeg» i en H1/H2 sone, vil det da si at planter opp til H8 har god sannsynlighet for å klare seg? Du har beskrevet det veldig godt altså, men tankegangen min går litt for mange ganger rundt til tider – så da syntes jeg det er lettere å spørre 🙂

 10. Hei! Her var det masse fin info! Jeg bor med familien for tiden i New York, men planlegger hjemreise snart. Vi har mange trær og planter i hagen som jeg er blitt veldig glad i, og som jeg godt kunne tenke meg å plante i Norge, nærmere bestemt Bergen. Er det sånn at plantesonene her i USA kan direkte overføres til norske plantesoner? New York ligger i sone 7, men jeg har plantet for sone 5 for å være sikker de er ekstra hardføre og tåler vintrene. Jeg er spesielt glad i Royal Empress Tree (Paulownia elongata) som jeg gjerne skulle sett i min norske hage. De er hardfør for sone 5-11 (amerikanske soner) Vet du hvordan jeg finner ut om de tåler Bergensk klima? Tusen takk på forhånd!!

  • Hei Stine
   Norsk og Amerikansk herdighetssoner kan dessverre ikke sammenlignes direkte. Det er andre forhold enn temperatur som spiller inn, blant annet snødekke og lengde på dager og sprang mellom sommer og vintertemperatur. MEN. det heter seg at den norske og den amerikanske møtes på ca 4-5. Jeg tror faktisk at det som gror i New York kan overleve en vinter i Bergen, er det ikke omtrent samme type vinterklima? Så spørs det om det er varmt nok i Bergen til at planten rekker å blomstre, det er relevant for blomster som blomstrer sent i New York.

   Jeg vil også tippe at ting vokser betydelig saktere i Norge enn i New York pga at vi ikke får varmen.

   Angående Paulownia elongata så fant jeg en tråd på hagepraten: http://www.hagepraten.no/viewtopic.php?f=45&t=23375

   Generelt sett: skaff deg Hageselskapets sortsliste, da kan du slå opp på de vitenskaplige navnene og få herdighetsangivelser der. Naturligvis er ikke alt med, men mye 🙂

 11. Tusen takk for kjempefint svar! Etter 20 år i utlandet er det en hel haug med ting jeg bare ikke vet om hvordan å få tak på informasjon i Norge, så tusen takk for tips om Hageselskapets sortliste! Og ikke minst link til Hagepraten. Helpt supert!!

 12. Hei! Her står det at om man har hage i H4 så vil planter som passer opp til H8 passe i Hagen?
  Er det ikke andre veien?
  1-4 vil passe i en sone 4 hage. H8 er jo de som er mest robuste

  • Hei Maren:

   Planter som merket H8 er de tøffeste plantene vi har. De vil kunne stå i alle hager. Altså H1-H8
   Planter som er merket med H1 tåler lite frost mm. De vil kun kunne stå i hager som er H1.

   En hage som ligger i H8 kan (i utgangspunktet) kun ha planter som er merket H8
   En hage som ligger i H1 kan ha alle planter som er merket med H-soner, enten det er H1 eller H8

   Bor du i H4, så kan du ha H4, H5, H6, H7 og H8 🙂

   Håper dette ble klarere!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her