Hagetips: Når begynne i hagen på våren:

Klør det i hagelysten? Klar hagejobbing? Eller har du mest lyst til at noen forteller deg at du bør vente?

Her finner du tips om når du kan begynne med hva på våren:

 1. Når bør jeg rydde vekk blader ol fra bedene?
 2. Når bør jeg begynne å vanne?
 3. Når flytter jeg frem krukker?
 4. Jeg har vinterlagret hageplanter, hva skal jeg gjøre når?
 5. Når kan jeg sette ut blomster?
 6. Når skal jeg beskjære?
 7. Når bør jeg henge opp fuglekasser og ekornkasser?
 8. Aaaaaarg, det er ikke antydning til vår her enda, hjelp!
Fjern gjerne gamle blader mm fra terrassen, men tenk deg om før du fjerner fra bedet.

1. Når rydde vekk døde blader fra bed:

Det spørs litt på bladteppet. Er det så tykt og sammenklistrett at småspirer ikke kan presse seg opp så kan du løsne på det så snart bakken har tint. Men ellers er det faktisk for plantenes del best om bladene blir liggende så lenge som mulig, og gjerne permanent.

Jeg pleier å fjerne blader i puljer. Så jeg fjerner først der hvor de tidlige løkblomstene kommer (når jeg ser de), og så lar jeg resten ligge til staudene har noen cm skudd.

Bladene beskytter mot vind og skaper snillere klima rundt de små plantebarna dine, det kommer godt med på våren hvor temperaturen kan svinge mye.

Helleborusen har fått stygge blader i vinter, De irriterer meg litt så nå klipper jeg de vekk. Men blomsterknoppene hadde nok synes det var hyggeligere om jeg ventet litt til…

2. Når begynne å vanne:

Dette spørsmålet får jeg ofte, og svaret er todelt. Om du snakker om vanlig vanning hvor vi tilfører vann til jorden så er det samme regel på våren som ellers: Du vanner når jorda er tørr. Og du vanner aldeles ikke når den er frossen. Stikk finger i jorda og kjenn etter.

Og så kommer vi til den andre typen vanning, hvor vi vanner bladverket! Planter som har blader som holder seg grønne gjennom vinteren kan tørke ut i vårsola. Dette kan avhjelpes ved å bruse vann på bladene på dager med plussgrader. Dersom du plantet ny hekk i fjor eller tidligere har sett den er brun på våren så kan dette være verdt å gjøre for deg. En annen måte å avhjelpe uttørringen er å dekke (for å skygge bladene) med strie eller annen pustende duk. Den bør isåfall legges på nå.

Fra takterrassen, og, seee, første krokus i krukken forran meg!

3. Når flytte frem krukker

Jeg har jo hele hagen min i krukker. Og ja, alle mine krukker (og plantene i de) bor ute året gjennom. Jeg gidder ikke ha planter som ikke tåler utelivet.

En utfordring med krukker om vinteren er at jorden er søkkvåt så røttene råtner og/eller sprenges i frostspreng. En enkel måte å redusere på dette problemet er å trekke krukkene under tak i god tid før jorden fryser. (Jeg har ikke takutstikk så noen av mine krukker får lokk for å begrense fukten). Disse krukkene kan du trekke frem når jorden begynner tine.

Dersom du har lagret krukker i en uisolert utebod så er det smart å ta krukkene ut derfra før det blir varmegrader i boden, tilpass tidspunkt til lokale forhold. Du har ikke lyst til at planta fristes til å skyte for tidlig, og det vil den gjøre om den blir stående.

Har du krukker inne så blir det mer komplekst. Se under:

Pelargonia

4. Jeg har vinterlagret planter inne, hva skal jeg gjøre når?

Nå er vi inne på et stort tema som jeg driver lite med, for jeg er pragmatiker og synes vinterlagring er for arbeidskrevende, hehe. Men, jeg forstår godt at andre har andre ønsker så jeg deler grunnprinsipper så finner dere mer presise svar andre steder.

Nå våkner plantene opp og begynner å skyte blader må de få mer lys. Jo lavere temperatur du kan holde, jo mindre lys kan planten greie seg med. Ettersom plantene våkner vil de trenge litt vann. Stikk finger i jorda og vann når det er tørt, men vann bare litt og litt.

Når plantene begynner å skyte så kan du beskjære de til ønsket sommersveis og ta stiklinger. (La stiklingene få rote seg oppe i varmen). Bloggpost om å vårpusse pelargonia her.

Fra gamlehagen. Dette gikk helt fint, alle plantene var frosttålende blomster og godt tilvent

5. Når kan jeg sette ut blomster?

 1. Jeg har laget en god bloggpost som remser opp alle blomstrende blomster som tåler å stå ute selv om det er nede i fem og ti minus på natta! Les den her.
 2. Alle andre sommerblomster venter du med til det er minst fem varmegrader på det kaldeste.
 3. De derre fine grønne plantene du har på stua er ofte tropiske skapninger, de fleste av de vil ha det ganske sommerlig så ikke plag de med «vårferie» 😉

Husk også på å herde plantene dine, les om det her.

Grensaks brukt for å klippe hekk
For plantenes del kan du gjerne vente til sommeren med beskjæringen

6. Når kan jeg beskjære?

Som med alt i hage så er det mange ulike ting som spiller på på dette svaret. Om jeg skal si noe for alle planter på en gang, så er dett sånn for plantenes del er det gjerne best med beskjæring på sommer. Mange beskjærer nå senvinter/tidligvår, det går ofte bra, men du kan få frostskader. Å beskjære på sensommer/ høsten kan føre til soppangrep om du bor i fuktig klima, eller det kan gå bra. Den tiden du ikke skal beskjære på er på våren, da er treet sårbart fordi det sender så opp så mye fra røttene (og dessuten er det da fuglene hekker så fint at de også får være i fred).

Når det er sagt så er ikke verden sånn at du kun kan beskjære når det er best for planta, planter kan takle mye de som ikke er helt optimalt. I naturen river vinden og beiter dyr, og de beiter jo ikke bare midt på sommeren når det er optimalt å bli beskåret 😉

Her er litt å tenke på:

 1. Tykkelse og mengde har mye å si for hvor viktig det er å vurdere når beskjære. En tynn gren kan du ta nårsomhelst, en stor beskjæring er det best å ta på de tidene hvor treet takler det best
 2. Vei plantas komfor opp mot menneskers behov. En tornegren du daglig stikker deg på eller en brei hekk som presser skolebarna ut fra fortauet, bør tas raskt.
 3. Ønsker du å beskjære for å begrense størrelse, eller for å øke vekstvilje?
Fuglekassen jeg designet for noen år siden, ser fancy ut, er enkel å bygge! Og god å bo i.

Når kan jeg henge opp fuglekasser og ekornkasser?

Nå!
Her finner du byggetegninger for fuglekassen min
Og her er byggetegninger for ekornkassen

Begge er snekret i hopetall og fungerer som fjell.

Ekornkasse og to små ekornbarn på utflukt

Jeg holder på å klikke, jeg VIL HA VÅR NÅ!

HeiHei 🙂 Jeg ser deg og lengselen din. Klikk deg over på denne bloggposten om juksevår og skap deg vår inne!

Juks da vel! Og du, hvorfor ha små korte grener om du kan ha lange?
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

 1. Har begynt på våronn! Takk for veldig god informasjon mtp. det. I 2018 sådde jeg timian, Thymus Serphyllum, som jeg satte ut i en liten skråning. I fjor sommer var de blitt til en vakker pute. Jeg klippet blomstene av i høst. Nå ser det ut som om alt er dødt. Tror du det er håp – om jeg klipper ned og vanner, – og venter? Bor i innlandet, Viken.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her