Levende hage. Hva er det og hvorfor etterstrebe det:

En levende hage er en hage hvor det legges til rette for fugler, ekorn, sommerfugler, pinnsvin, humler, biller og mikroliv mm. En hage hvor det ikke brukes gift, en hage hvor hagen i stor grad får ordne seg selv.

Jeg er stor fan av levende hager, av tre grunner:
1. Flere hageopplevelser
2. Sunnere og mer lettstelt hage
3. Mer miljøvennlig

1. En levende hage gir mer hageglede!
De små hagegjestene skaper opplevelser og er kilde til økt hageglede. Fuglene skaper bevegelser og lyder og farger hele året gjennom, kanskje spesielt verdifullt på vinteren, men jeg synes det er aller morsommest på våren når alle de små babyfuglene dukker opp. Ekorna hopper rundt og sprer glede med hvert sprett, både for meg og besøkende som gjerne kommer med «ekorn!» utbrud når de kommer forbi. Insekt er kanskje noe man trenger litt trening for å se gleden i, men tar du deg tid så byr de på mye. Akkurat nå summer humlene så høyt at jeg hører de gjennom ruta, som de forøvrig gjerne dunker litt lett inni på jakt etter frokost fra vinterdvalen. Litt senere i år kan jeg følge sommerfuglene som danser rundt blomstene og hviler seg på steintrappa, og om jeg går på oppdagelsesferd i hagen så oppdager jeg kanskje en mystiske bille som plutselig stikker hodet frem fra en blomst 🙂

levende-hager-1

2. En levende hage gir en sunnere og mer lettstelt hage:
En levende hage har levende jord. Det vil si at jorda er full av sopp og bakterier og mikroorganismer som bryter ned og gjør næringsstoffer tilgjengelig for plantene. Dette bidrar til at plantene blir sunnere og frodigere, og sunne planter blir ikke så lett utsatt for sykdom og skadedyr.

En levende hage har dessuten færre skadedyr fordi hagen også har rovdyr som eter de fleste skadedyrene som skulle dukke opp. Målet er en balanse hvor det er liv, og hvor det er ok med litt skader og skadedyr, men hvor dyrelivet holder seg selv i sjakk slik at det ikke blir nødvendig å stresse rundt med giftflasker og bekymringsrynker. Noen blondeblader får man finne seg i, og av og til må man trå til og hjelpe ederkoppene og fuglene med å holde lusa i sjakk, men i det store og hele greier hagen seg selv.

levende-hage--2
Spurvehauk, rovdyr i alle størrelser er en naturlig del av en mangfoldig hage

3. En levende hage bistår i å oppretholde biologisk mangfold
Moderne landbruk, veibygging og boligbygging fortrenger dyrene og insektene fra sine naturlige boområder. Men, en hage kan med litt tilrettelegging bli gode erstatningsboområder for mange av dyrene og insektene. Om vi gir rom til nyttige planter som byr på mat og boliger, tillater at plantene våre kanskje blir spist litt på, lar det være rom for litt forfall i form av råtne trestubber ol, og i tillegg bygger noen boliger og støttemater fuglene og ekorna på vinteren så kan vi bidra til at arter som ellers ville hatt dårlige vilkår kan bestå.

Biologisk mangfold er viktig, for mange av de små og litt større krypene har en stor nyttefungsjon. Feks de pollinerende insektene, de er i tilbakegang og trenger vår hjelp, og den bør vi gi fordi uten pollinrende insekt blir det magert med frukt i hagene våre!

levende-hage--4
De nyttige plantene kan være like vakre som de «unyttige». Helleborus feks, en av de vakreste og høyt elsket frokost for humla.

Men ja, naturligvis er det noen uønskede også i dette paradis…
Ja. Selv om jeg er opptatt av at en skal ta vare på de ulike krypene i hagen  så er det naturligvis slik at enkelte skadedyr ikke lar seg kontrolere naturlig. De har ikke mange nok fiender, eller er altfor flittige til å formere seg. Rådyr, brunsnegler og lus er av de som ikke så lett lar seg avskrekke, og som man må gjøre målrettet tiltak mot. Men før du tråkker på den rare billen eller knuser den mystiske larven så kan du tenke over om den faktisk gjør skade, eller om du bare handler på gammel vane. Den rare larven blir kanskje en fin sommerfugl, og det er det vel verdt å miste en par blader for?

Foredrag og utstilling. 
4-6 april er det hagemesse på Norges Varemesse i Lillestrøm. Der skal jeg ha en liten utstillingshage og et foredrag hvor levende hager er tema. Foredraget går på lørdag kl 15.30 og søndag kl 16.00.  I foredrag og utstilling vil jeg ta for meg hvordan en kan få en levende hage, både med plantegrep og ulike hagedingster – håper å se deg der!

– Har du en hage hvor du gir rom for mer enn bare blomstene? Fortell gjerne hvorfor du liker å ha små og store hagegjester på besøk i hagen din, og hvilken du er gladest for å se!

levende-hage--1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Min hage er så absolutt levende. Jeg setter enormt stor pris på fugler, ekorn, grevling, rådyr (på vinteren i allefall), rev og andre dyr som stikker innom. Jeg forsøker å holde meg unna gift og sprøytemidler så godt jeg kan, men har måttet ty til maurmiddel ved pallekarmene (ved – ikke i) for å i det hele tatt få noen avling. Sneglene får noen blå kuler hvis de blir for mange, men som regel holder det med eggeskall, plukking og ølfeller der også. Insekter er hjertelig velkommen – i allefall når vi kan samarbeide og dele på godene.

 2. Jeg vil også ha en levende hage, i den grad jeg kan kalle det hage, det er mest «naturhage». Er glad i både rådyr, fugler og allslags innsekter og småkryp. Spesielt blir jeg veldig glad for å se leopardsneglen, for da vet jeg brunsneglene holder seg unna en sesong til.

  • jeg steller også godt med leopardene 🙂 Selv når de dukker opp akkurat der henda mine legger seg for å løfte noen potter ol frem fra glemsel… Ett lett hyl kommer det gjerne, for de er eeekle å ta på, men når jeg vel er ferdig med hylet så flytter jeg de pent over på noe annet.

 3. Så flott du tar opp dette, og forklarer sammenhengene litt grundig! Det er lett å glemme, midt oppe alt fokuset på at alt skal se pent ut – og ikke minst ryddig!! Og det er jo faktisk veldig alvorlig dette med bier og humler og pollinering..

  Ellers, det er jo så fint med hage, at er man av den litt «rotete» typen, som ikke alltid får gjort alt man skulle, så er det jo bra! Insektene elsker jo alt det du ikke rakk å gjøre :-)) Så slapp mere av, og som du sier, la naturen ordne opp selv – en deilig og befriende tanke!

  (Tenk om man kunne si det samme inne i huset – eller, forresten, der man jo hybelkaniner 🙂

  Hilsen Annette

  • Hehe, rot er bra! Jeg er veldig fornøyd med akkurat det, for her er ganske mye «rot» i deler av hagen… hehe 😉
   Og inni huset har vi da Kåre som rydder opp.. Kåre husedderkoppen vil nemlig ikke bo i hagen, han vil bo inne, noe som fører til en stillingskrig på høsten hvor vi bærer han ut, og han skynter seg inn igjen.

 4. Kjempefint innlegg!
  Sjøl bor jeg i terrasseblokk og har balkong med Selvaagtrau som min hage. Der er det flust med humler og bier, for jeg har planta stauder som de liker. det er så hyggelig!
  Jeg ville bli ellevilt glad hvis du lagde en «Balkong Spessial», Anne. Det hadde vært moro! Hva kan en få til av landbruk og prydhage på 10 m2 eller mindre? Hva liker seg i ei kasse?
  Det er mange hage- og planteelskere som bor i blokk, og man kan få til så mye. Jeg har hatt jordbær i ampel, jeg har rabarbra og bærbusk i kassa, urter, plukksalat, og i fjor satte jeg en potet! (til stor glede for unga)
  Så du er herved utfordra Anne – Balkong! Balkong! Balkong!

  • Utfordringen er notert, du er ikke den første som kommer med ønsket, og jeg har tidligere sagt at klar jeg ksal komme med råd. Uten å helt komme dit.

   Men, lysten og ambisjonene om å skrive noe lurt om balkonghaging er her, i mengder, så gjelder det bare å tvinge meg selv til å prioritere det…

 5. Så bra! Vi må slutte å rydde så masse :-). Hakkespetter og andre fulger trenger gamle halvdøde trær til å lage reir i og til å finne insekter under barken. Jordhumler trenger grasmark som ikke slås for bolet sitt. Alle insektene trenger blomster – så vi burde ikke slå veikantene og ha plen overalt, men heller blomsterenger. Selje er fint å ha i hagen for at bier og humler skal få mat i vårknipa. Jeg syns det er ekstra koselig med ekornet, men ellers er det stor stas om jeg får se en fugl eller sommerfugl jeg ikke har sett før!

  • helt enig, vi må få opp øynene for verdiene i de ukultiverte restarealene! Jeg skrev vel ikke så mye om det «rotet» denne gangen, men det er jo kjempeviktig! Både å la det ligge til forråtning, og å tillate tistel og andre gode sommerfuglvertsplanter, og som du sier la selja få stå der som den flotte humlefrokosten den er.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her