Marias hagedam

Dam i hagen

Jeg er på besøk hos Maria i Horten denne helgen. Dette er jo en praktfull hage, med en fantastisk fin hagedam som jeg fikk lyst til å vise dere 🙂

Hagedam i hage med terrasse og sitteplasser og bed

Dammen er laget i damduk, og ligger fint plassert for enden på terrassen, med en jordvoll på baksiden. Maria har gjort et veldig interessant hagedesigngrep med denne plassen, du kan lese hennes egen bloggpost om akkurat det her, og der ser du også noen underveisbilder fra annleggingen av dammen

damplanter, blant annet sverdlilje og Calla palustris
Sverdlilje og Calla palustris

Dammen maks 20 cm dyp. Dette er et helt bevisst valg for da slipper man å sikre dammen ved å gjerde inn hele hagen. I bunn av dammen (oppå duken) ligger det et lag elvestein. Da slipper du å se på duken, og det er lov både for barn og hunder å gå uti. Akkurat den trafikken har ført til hull i duken noen ganger, men det lapper bare Maria, som er av det trassige slaget 😉

Og tro meg, en varm hund som får bykse ut i sin helt egne hagedam er et syn!

Flott terrasse med dam, sitteplass og grill

Vedlikeholdsmessig har dammen vært eksemplarisk i år. Maria har ikke hatt på noe rensesystem, og hun har ikke samlet døde blader eller alger. Eneste hun har gjort er å fylle i kaldt vann av og til, og frem til for en uke siden har det vært nok for å holde dammen helt klart. De ulike plantene har greid å holde algene unna! Det er i alle fall fire ulike planter, de to som huskes navnet på nå er sverdlilje og Calla palustris.

damplante Calla palustris
Calla palustris

Dammen møter terrassen på ene siden, og rullestener på andre siden. Småfuglene elsker å gjøre morgenbad på stenene, og det er masse spennende (ufarlige!) insekter på vannflaten. En levende og trygg dam som bringer glede til flere enn hageeieren 😀

Hagedam med damplanter, og japansk lønn bak

Les mer om dam i hagen:

* Garden living har en flott bloggpost om hvordan anlegge dam, les den her
* Skarpihagen har skrevet mye om sin dam. Du finner alle bloggpostene her, og bla deg nedover så er det både om hvordan den er anlagt, hvordan han holder den ren, og om fiskene som bor i dammen 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her