Hvordan ha busker og trær i krukker

Busker, trær og stauder i krukke på balkong

Jeg har hele hagen i krukker og lar ikke det begrense hageambisjoner. Noen utfordringer er det naturligvis, men det meste kan løses med gode triks og litt innsatsvilje. For ja, det krever litt mer kunnskap og innsats å ha flerårige planter i krukker enn å ha de i bed.

Oppdatert: Jeg har laget en ny post og enda litt større post om å dyrke i krukker, sjekk gjerne ut den også!

Meg med alles favoritt syrinhortensiaen ‘Vanilla Fraise’ Den har jeg hatt i krukke i ca fem år

Fem viktige punkt:

 1. Jo større krukke jo bedre resultat.
 2. Drenering
 3. Du må vanne gjennom hele sesongen
 4. Velg herdige nok busker og trær
 5. Triks før vinteren.
Syrinhortensia busk i krukke
Krukken er en gammel tønne fra gården til familien. Superstor så her trives den tørste syrinhortensiaen

1. Størrelsen på krukka:

Jo større krukke jo bedre. Store krukker har mer jord, mer jord gir jevnere forhold både av vann, næring og temperatur. Det er umulig å si en størrelse som er ideell, det vil avhenge av hva du planter i og hvor stort det vokser seg og hvor ofte du gir vann og hvor mye sol den får, osv. Men. Jeg har som tommelfingerregel at krukken med flerårig må være minst 40 cm diameter, og jo større den er jo bedre. Trær trenger mer vann og omsorg enn staudene, og får derfor betydelig større krukke enn 40 cm. (Helst vil jeg at alle mine krukker er over 40, men jeg har noen mindre også, de bruker jeg primært til sommerblomster som takler å tørke litt).

Bonustips: I tillegg til å være stor må krukken også tåle frost. Det vil si at krukkens materiale må være frostsikker, og krukkens fasong må tåle utvidelse av jordklumpen. Det er tryggest med krukker som har V-fasong (åpnere øverst enn nederst), og problematisk med krukker som er smalere øverst enn lengre ned.

Krukker i mange størrelser. Store trær får de største krukkene, de miste går til stauder

2. Drenering

Dette er vesentlig for alle krukker som bor ute. Det MÅ være drenshull i bunn, og det må være fri passasje til og fra det hullet. Derfor sverger jeg til leca nederst i krukkene, og klosser under krukka.

Det hjelper nemlig ikke med hull i krukka om krukka står direkte mot et tett underlag så vannet ikke kommer ut. Så, sett klosser under store krukker, det er bra både for krukka og for gulvet det står på.

Ja, også vil jeg som bonustriks her påpeke at jorda også bør være ok drenerende. Dette er nok en grunn til å ikke bruke torvjord.

3. Vann!

En krukke som står i solen tørker fort ut, og når det står en romslig busk med mye blader oppi går det enda fortere. Så belag deg på at du må vanne jevnlig. Stikk fingeren i jorda for å kjenne om det er tørt, så skjønner du fort hvilken frekvens som trengs. Det finnes dryppvansystem for krukker hvor du ikke må kobles på vannslange, det anbefales om du har problemer med å få vannet ofte nok.

Cornus kousa 'Satomi' Koreakornell blomst busk
Herdighetssjekk er viktig. Så kan du jo godt ta en sjangs om planten frister, men da veit du at du ikke kan forvente overlevelse! Dette er koreakornell ‘Satomi’, som kun er herdig til H3. Har greid to vintere ute på balkongen og vokser fint.

4. Herdighet

Livet i bakken er enklere enn over. Over fryser jorda mer, plantene er mer utsatt for vind, og det er i det hele mer ustabilt og usikkert. Så, derfor må du velge en plante som er noe tøffere enn ellers. Jeg legger på minst en herdighetssone, her jeg bor er det nok H2-H3, men jeg vil helst ikke plante busker og trær som er mindre herdige enn H4.

Jeg prøver også å unngå planter det står ikke liker vind (det blåser mye på en balkong), og om planten er beskrevet som veldig tørst så lar jeg den være i butikken, eller passer på at den får en stor krukke som har endel skygge på krukken. 

Jada, trærne kan stå ute også når det er vinter 😀

5. Vintertriks:

Utover vanningen så er det vinteren som er hovedutfodringen med flerårige planter i krukke. Men det er små og store ting du kan gjøre for å hjelpe planta di.

OBS: Overvintring i kjeller = dårlig ide
Mitt mest spurte spørsmål rundt busker og trær er «er trærne dine inne om vinteren?». Og nei, ingen inn, alle mine bor ute året gjennom. punktum.
Å sette planten inn i kjelleren er sjelden best for planta! Der er det nesten alltid for varmt slik at det blir tull for hvile og den våker for tidlig om våren. Velg heller en plante som tåler å bo ute, eventuelt sørg for at overvintringen skjer i boden hvor det er enklere å holde tempen fornuftig.

Utfordringer du må overkomme:
Den største utfordringen for å overvintre i krukker er at rotklumpen blir så utsatt for frost og temperatursvingninger. Det aller mest hjelpsomme du kan gjøre for å hjelpe er å passe på at jorda forblir godt drenert og ikke for blaut gjennom vinteren. Det vil si at du må sørge for at krukka har drenshullet og evne til å drenere ut av hullet (at det ikke er tett av jord eller står rett mot underlag). Det er i tillegg verdt å vurdere om krukken skal skjermes for regn. Dette er ikke nødvendig i alle tilfeller, men for planter du er usikker på om tåler forholdet, så er det tryggest å finne en måte å skjerme for regn fra noen uker før jorda fryser og frem til våren, feks ved å sette under takutstikk, mer om det lengre ned.

Søkkvåt jord som ikke dreneres ut bla fordi jorda nederst i krukken har frosset er et problem på høsten, på vinteren fryser den jorda og utvider seg og det gir sprengte røtter, og på våren kan krukka bli kokt på dagtid og så fryst igjen på natta. Og det var bare rotklumpen, det er ikke alltid så stas å stå alene i blåsten for grenene heller.

I fremgrunnen kan du se koreakornellen, lengre bak to stk bøker som jeg er veldig glad i. Legg også merke til den høye lette frøsterna, en staude som later som om den er busk.

Bod:
Trikset er i bunn å grunn å skjerme krukken for det værste av været, og det mest effektive da er å putte krukken i en kald bod. Da får du kontroll på vann i potten, det er lunt og og det er stabil lufttemperatur.

Men vær oppmerksom på at boden ikke skal være varm. I en varm bod eller kjeller vil planten spire for tidlig på våren, og det er værre enn at den fryser litt vel mye om vinteren. Så, går du for denne så bør du velge uisolerte boder, og selv de må du huske på å sjekke om sola varmer opp på våren.

NB: Bod er ikke nødvendigvis nødvendig!
Dersom du velger en plante som ikke er helt herdig, eller planten er veldig ung, så kan du vurdere bod.

Duftkrossved som akkurat nå blomstrer på balkongen. Har vært redd den ikke var herdig nok så den står i håndterbar krukke og løftes inn i en improvisert utebod. Tenker nå den er tøffere enn jeg har trodd og skal få bo ute neste vinter.

Takutstikk:
Et fint beskyttende tiltak er å sette planten inntill husveggen under takutstikk. Der er det mindre regn og det er lunere.

Jeg legger lokk på krukkene for å beskytte mot regn!

Lokk:
Ett tredje alternativ for å beskytte jorda krukken for overdreven vinterfrukt er mitt lokk-triks. Jeg har fått min far til å skjære ut plater som legges på krukkene som lokk. Det legges så noen klosser under på ene siden slik at vann renner kontrolert av og jorda får luft. For krukker med trær i så er det slisser inn slik at lokket kan trees på.

Jeg tror disse lokkene er min egen oppfinnelse, og det funker overraskende bra. Det er ikke sånn at du MÅ ha kontroll på vannmengden, ikke alle mine trær får lokk, men det er et godt triks å bruke for å bedre forholdene.

Pst, du kan godt ha bærbusker i krukke! Dette er en oppstammet stikkelsbær

Temperaturutjevning:
Et annet triks som brukes av enkelte (ikke meg) er å isolere krukker utvendig. Det vil ikke egentlig forhindre at jorden fryser (med mindre du bor veldig mildt til), men det skaper jevnere forhold. Du kan også pakke inn selve planten for å beskytte grenene mot kald og uttørrende vind. Om du gjør det bruk strie eller annet som puster, ikke pakk inn før vinteren er godt i gang (pakker du inn på høsten så får ikke planten forberedt seg på vinteren).

Jeg isolerer ikke mine krukker, med unntak av krukkene av metall, de har et tynt lag isolasjon inni slik at røttene slipper å komme borti det kalde metallet. Åse på Krukkegården anbefalte dette.

Hengelærk, straks springer bladene (nålene) ut og det er så gøy å følge! Ikke bare blomster som er attraktivt i hagen 🙂

Tidlig vår – husk å vanne!
Uansett om du har krukkene ute eller inne, på våren må du følge med og tilby litt vann når jorda begynner å tine, om du lot jorden tørke litt ut før vinteren så er dette ganske viktig. Stikk fingeren i jorda og kjenn etter, er det tørt – vann!

Det var noen grunntanker for å ha busker og trær i krukker. Det er faktisk ikke så vanskelig som mange tror, men det er heller ikke så enkelt at jeg kan garantere suksess 😉

Vil du se en oversikt over hvilken trær og busker jeg har her på min balkong så finner du den her.

Til venstre en bøk ‘Tricolor’, til høyre kanelbjørk, og i det grønne bak der en syrinhortensia og duftkrossved. Klart du kan ha det frodig på balkongen og terrassen!

Oppdatert: Jeg har laget en ny bloggpost som tar for seg mye av dette, og litt til. Se den her:

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

19 KOMMENTARER

 1. Supert med masse gode tips! Jeg har selv litt busker og trær i krukker, og det er jo veldig gøy! Apropos duftkrossved: jeg har navnesorten Dawn i ei diger krukke, og bor litt tøffere til enn deg (mot Grorud). Den har klart to vintre i krukke nå, uten noen som helst annen hjelp enn å stå delvis under et takutstikk. I høst både regnet og snødde det i den, og den er nå i blomst! Tror den er ganske mye tøffere enn den får æren for!

 2. Jeg har to (bruden busker i krukker på innglasset balkong).The bride på engelsk.
  Er så vanskelig å finne informasjon om den, eneste jeg har funnet ut i år er at den liker sur jord…
  Har plantet den i store krukker, så kommer til å kjøpe hortensia/ rhododendron gjødsel til de De står i vanlig premium jord
  Burde jeg kjøpe sur jord, eller holder det med den gjødselen?
  Har den på fjerde året i år, og den har blomstret så fint og mye hvert år
  Men i år er den lysegrønn i bladene, og vet ikke om det kommer no særlig blomster på den
  Hva kan jeg gjøre? Har forresten aldri klipt noe på den, det må jeg kanskje begynne med? Når skal jeg eventuelt gjøre det?
  MVH
  Monica Bless Sneltvedt

  • Hei Monica.
   Min bok sa kalkfattig, som ikke er det samme som sur jord. Men om du har lest sur jord en plass så kan du jo gjerne prøve deg frem. Uansett, om den er gul i bladene nå uten at du har gjort noen endringer så er det ganske sikkert for lite næring. Så om du ikke allerede har gitt næring så gjør du det, får du se hva som skjer. (om du allerede har gjødslet så kan det være bladene er gule fordi du overgjødslet, hehe, planter er litt snåle sånn)

   Her har jeg skrevet litt om min perlebusk. (obs, den heter perlebusk, og navnsortsnavnet er ‘The Bride’, du skal aldri oversette sortsnavn)

 3. Hei!
  Tusen takk for Moseplassen- som ny hageentusiast søker jeg mye på nettet etter informasjon, men ender alltid opp her hos deg!
  I går gikk jeg litt amok på et hagesenter og kom hjem med flere planter som kanskje ikke vil passe i mine bed rundt huset fordi det er mest tørr sandholdig jord. Kan jeg i stedet plante feks Astilber i krukker og ha på verandaen i stedet? Og hva med Bekkeblum som vel overhodet ikke vil trives tørt?
  Hva tenker du om å bruke slike krukker som ser ut som svart isopor til større planter og trær på verandaen? De er jo så lette og dermed praktiske å håndtere, men blir de for isolerende/ varme tror du?
  Jeg bor forresten i Østfold 🙂
  Vennlig hilsen Elisabeth

  • Hei Elisabeth, så hyggelig at du har glede av det jeg deler 🙂

   Ja, jeg vil tro astilbe kan stå i krukke, men, argumentasjonen din henger ikke helt sammen 😉 Det er gjerne tørrere i krukkene enn i bakken, så plant der du har lyst til å ha de!

   Umiddelbart veit jeg ikke om jeg skjønner hva du mener med svart isopor, har ikke sett krukker som gir meg den assosiasjon. Men kanskje er det lette krukker i et forsterket plastmateriale? Mye av de på markedet. Personlig tror jeg ikke det er noe problem, ja de blir varmere og vil da tørke lettere ut, jeg ser den, men det kan du løse med å sørge for at det står noe annet forran, eller vanne oftere 🙂 Og om de er i isopor eller noe annet luftfylt så er det å foretrekke fremfor mye annet da det vil isolere for varmen og kulda. Trror jeg

 4. Tusen takk for raskt svar!
  Ja det er jo sant 🙂 Tenkte bare at i krukke kunne jeg greie å holde det fuktig, mens i det tørre beddet tror jeg det er ganske grunt i tillegg og det virker som om vannet bare renner unna… MEN: jeg skal jammen i meg prøve begge deler:)
  De kassene kjøpte jeg på plantasjen og det ser ut som isopor men er ikke sikker..
  Da stikker jeg ut i sola og setter i gang- igjen tusen takk for svar og super inspirasjon!!
  Elisabeth

 5. Jeg syns du gir så gode råd. Og har 4stk 60x60x60 tykke isolerende kasser som inneholder en busk hver. I en har jeg en Dragepil framdrevet over 3 år i krukke. Og plantet i denne kassen i fjor sommer. Den er avlegger fra en mor som jeg drev fram i H4. Men det er første året denne datteren våres på sørvendt balkongen i H4/H5. Den er sein med å knopper som vanlig. Alle har overvintret under strie og tak, og jeg husker ikke om vår gjødsling er bra før knopping.Skal jeg starte å gjødsle den nå i april/mai?

 6. Hei. Vi har latt oss inspirere av den flotte krukkehagen. Vi synes imidlertid det er litt vanskelig å få taket på hvor ofte man bør vanne. Vi ser du skriver annenhver dag på sommeren når det er varmt, men hva anser du som varmt og hva ellers? Er det bedre å vanne for mye eller for lite? Tar gjerne imot noen tips 🙂

  • Hei Susanne. Du dette er det helt umulig å svare skikkelig på 🙂
   Hvor ofte du må vanne vil avhenge av hvor varmt det er, hvor sterk solen er, hvor stor krukken er, hvor mye skygge krukken får, hva som vokser i krukken, hvor grundig du vanner når du vanner, mm. Du må rett og slett stikke fingeren i jorda og kjenne om det er tørt. Og så danne deg noen erfaringer 🙂

   Dersom du har skikkelig drenering i krukken så kan du nesten ikke vanne for mye. Det er mao bedre å vanne i overkant for ofte enn for skjeldent. Men det er værst å ha potter/krukker hvor vannet ikke kommer ut slik at planta drukner.

 7. Hei, og takk for mye inspirasjon og faglige råd ☺ Ender nesten alltid opp på dine sider når jeg lurer på noe
  Jeg har tenkt å plante i et gammelt oljefat-/ tønne, men lurer på hvordan du har rengjort dine før planting?
  Kan du anbefale et middel som sikrer at det ikke er igjen oljerester, eller bør jeg kle tønnen nnvendig med noe?

  • Det kan funke fint det, men pass på at det ikke er for varmt der på høsten og våren. Du vil at planten skal være kald nok på høsten til å avmodnes (avslutte sesongen), og blir det for varmt på våren kommer den for tidlig i gang og er ute av synk med uteverden og mer sårbar for frostperioder. Også må du belage deg på å vanne på våren for jorda tørker.
   Varmen løses med lufting altså, det må bare planlegges for.

 8. Supre tips dere gir.
  Vi har et spørsmål.
  Vi har barlind i store blomsterkasser. 50×90, 55 h.
  Disse blir tildekt på våren og vannes jevnlig. God drenering. Vi opplever likevel at noen blir litt gule.
  Har begynt å lure på om de får nok gjødsel. I vår benyttet vi vannoppløselig gjødsel, type Superbra.
  Hvor ofte bør vi gjødsle? Vi har 3 barlind i hver kasse.

 9. Hei
  Et spørsmål til det å legge et lokk på jord/potte på høsten (har en del busker/stauder i store potter på balkong. Jeg lurer på hva slags materiale som egner seg? Treverk/hardplater løser seg vel opp etterhvert, jeg begynte å tenke på lokk av hardplast, som legges litt over kanten, på skrå, og slipper inn luft- hva tror du om det? Hvilket materiale har du på dine lokk?

  • Mine er laget i «man tager det man haver på låven», hehe. Så det er noen litt ulike platematerialer, som så er malt. Det finnes ulike typer plater laget for utebruk som ikke går i oppløsning sånn uten videre. Jeg personlig ville heller brukt det enn plast da plast kan bli sprøtt i frost, men det finnes sikkert plast som takler frost også.

   For plantenes del er det bare viktig at du får til den luftingen du beskriver. Ellers kan man fritt vurdere ulike kriterier som bærekraft, levetid, hvordan det er å skjære i, og kostnad 🙂 Er platene lette bør de få vekter på seg (feks stein) slik at de ikke blåser vekk, det kan være smart uansett.

 10. Hei! Jeg går vinteren i møte med mange store flotte krukker..:D Og er selvsagt livredd for at de skal sprekke. De skal være frostsikre altså. Men de lokkene du har laget kunne jeg sett bilde av de, så kanskje jeg kan høre om mannen min kan lage noen til våre planter? Jeg trenger også tips til noe å løfte krukkene opp fra bakken med, sånn at de fortatt står stødig…Må de mye opp?Jeg har en rekke nåletrær og er ikke så bekymret for de. Har også en Nippon kirsebær, en syrin, og en kulelønn. Noe spesielt du ville gjort med de før vinteren? Da jeg kjøpte kulelønnen mener jeg de sa at jeg IKKE skulle vanne siste mnd før frost sånn at ikke vann ble liggende i krukka..(?) Men lurer litt på om jeg har misforstått..Setter pris på om du kan svare alle mine rare spørsmål:) Takk for en fin blogg!

 11. Heihei
  På bildet hvor du viser frem syrinhortensia er det ett oppstammet tre i enn grønn potte rett bak, skulle gjerne vist hva slag det er? Den ser så fin ut

 12. Hei! Jeg lurer på hvor man får tak i duftkrossved? Skulle så gjerne hatt et sånt i krukke på min terrasse

 13. Fantastisk å se den frodige oasen din på balkongen! Veldig inspirerende denne bloggen din, tusen takk! Når det gjelder overvintring har jegcen uisolert bod uten vinduer og en lun plass inntil husveggen med takutstikk. Hva ville du gått for da? Evt begge steder.
  Har nettopp fått meg terasse på sørøstsiden. Sol fra øst fra morgen til ca kl 16-17 på den ene siden. Et gjerde på sørsiden lager tidligere skygge inntil der. Skal jeg tenke på planter som skal ha sol eller halvskygge på denne terassen?
  Et annet spørsmål eller to.. Jeg har kjøpt meg et hengende hjertetre, det står riktignok i bed i front av terassen. Hva hadde passet best sammen med dette tror du? Liker harmoni. Stavanger. På forhånd takk!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her