Fuglejuletre! (nederlag snus til fryd)

juletre-fuglerAv og til kan noe negativt snus og bli til noe positivt, eller man kan i det minste ta brodden av det negative.
Det er ikke alltid så kjekt å være syk, det setter begrensninger på hvordan jeg kan leve livet, og hvordan min mann kan leve sitt liv. Vi har nå ordna oss slik at jeg har fine dager hvor jeg ikke plages så mye med at jeg har begrensninger, men heller kan fokusere på det jeg kan fremfor det jeg ikke kan. Men av og til skjer det ting som tydeliggjør at jeg har en dustete kropp med nykker og særkrav, og akkurat det skjedde på lille julaften.

En av mine symptomer er en overaktiv luktesans, og enkelte lukter oppfatter jeg til tider som direkte smertelige. Det kan være ganske overraskende hva som generer, men det tok meg ikke lang tid å skjønne at juletre inne ikke var tingen i år.
Juletre er jo bare en av mange ting som danner jul, men akkurat der og da så rant begeret mitt litt over, det å ikke skulle kunne ha pyntet tre på stua føltes som et stort tap, (og det skal her skytes inn at det ikke er det eneste av julehygge som er utilgjengelig for meg for tiden, så begeret rant som sagt over). Jeg fikk dessuten dårlig samvittighet ovenfor min mann, som jo også blir rammet av mine problemer.

juletre-fugler-samling

Men heldigvis så var det en kortvarig tristesse. Mens jeg lå der i sengen for å komme meg etter luktoverdosen så begynte jeg å tenke. Hmm, juletreet kan jo stå i hagen, vi ser det like godt fra sofaen som om det skulle stått inne, hmm, mannen har faktisk kjøpt utelys før i dag… hmm, mannen kjøpte røde epler til fuglene i dag også han… hmmm, fuglejuletre!

juletre-kjottmeisSom sagt som gjort 😀
Jeg har nå ligget en par dager og sett på fuglene sprette rundt i treet, som trinnvis ettersom jeg har orket har blitt pyntet med røde epler og små meiseboller (etter denne oppskriften dere veit) og overstrødd med brødbiter og  jordnøtter, og snø da naturligvis, det har jo snødd bittelittegrann her i det siste…
Dette er en suksess som garantert skal gjentas, i tillegg til innetre naturligvis, jeg skal da ikke være syk for evig 😉

Pst: Takk til Christian som var der på chat og fortalte om deres urbanutejuletre (perfekt pyntet på balkongen). Takk til Rune for gode råd om at vasking av trær kan redusere lukt, og takk til min man som takler slike situasjoner på strak arm uten å fuzze eller mase.

Livet blir bedre av å dele på sorger og gleder 🙂 Så takk til dere blogglesere også for at dere vil høre på og være med å dele 🙂 Fortsatt god jul!

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

43 KOMMENTARER

 1. Nydelig ble det med ekte fugler som pynt.
  Ja, det er det viktigste av alt når en er syk, å fokusere på den en ikke kan. Men er det lett, å nei! Ære være deg som prøver. Kos deg med utetreet og resten av jula.

 2. Det ble jo et stilig utejuletre til nytte for fuglene og fremdeles til glede for dere.
  Her koser vi oss også med å se på fuglene som spiser av fuglematen. Spesielt har den hjemmelagde i melkekartong vært populær. I dag observerte min mann at kjøttmeisene kastet mat ned på bakken til svarttrosten som selv ikke klarer å få fotfeste på kartongen.

 3. Det er jo en strålende idé også til oss som kan ha tre inne. Til neste år skal jeg jammen meg ha tre ute, jeg også. Mest av alt er jeg imponert over hvordan du fort snur det som var vanskelig og dumt, til å bli noe du kan glede deg over. Du har en enorm ressurs i deg selv.
  I dag, før jeg leste bloggen din, tenkte jeg faktisk på deg. Jeg var ute og hengte opp min nye fugleforeautomat og fylte den med solsikkefrø. Min mann fant et flott smijernsoppheng for denslag, og gav meg i julegave. Jeg har lenge lett etter det og ble veldig glad. Nå skal avgårde og finne flere etter nyttår. 😉
  Alt godt til deg.
  Klem fra Eirin

 4. Tusen takk for de hyggelige og varmende ordene jenter 🙂 Angående dette med å snu på ting så regner jeg meg som heldig der, det går ofte ganske greit, men det er jo også noe jeg jobber bevist med, det er klart. Og jeg har mine svarte stunder jeg også.

  Mariann, jeg har flere ganger lurt på om fuglene sammarbeider, for ofte sitter de og kaster ut mat av materen. Men jeg har også sett de gjøre det når det kun er en fugl i hele hagen så jeg veit ikke helt.

  Nå har jeg nylig hatt både dompapp og kjærnebiter innom! De ser jeg bare noen få ganger i året, så dette var virkelig superstas 😀

 5. For et fantastisk nydelig tre! Det var trist og smertefullt for deg, men du har gitt leserne dine en inspirerende fortelling om hvordan dere fikk det vakre utetreet 🙂

  Her ble det ikke penger til juletre med tilbehør i år (vi har verken juletrefot eller -lys), men vi er jo rike på så mye annet. Når jeg leser historien din, ser jeg at vi er rike på god helse også. Takk for at du deler og lærer bort så mye – ikke bare dette, men alle gode tips og vakre bilder gjennom here året som har vært. Alle gode ønsker for det nye året!

 6. Det der var da en strålende idè!!! Det er jo mange som rett og slett får problemer av diverse årsaker med tre inne i stua. ( Hvis man da ikke vil gå over til kunstig? )
  Det der var knallfint! Lurer på om jeg rett og slett må få lov til å kopiere deg litt til neste år.

  Jeg synes du er flink jeg. Skjønner godt at du føler deg pyton av og til. Men du kan jo trøste deg med at det tror jeg alle gjør. Syke eller ikke.

  Kjempeklem!

 7. Guro, så fine ord. Jeg regner meg jo som heldig, for det er kun helsa som er problematisk. Jeg er omgitt av folk som bryr seg om meg og vil mitt beste, jeg har verdens beste mann, jeg har en super spesialistlege, vi bor nydelig til, vi har grei økonomi, jeg har (iallefall på gode dager) godt selvbilde og når jeg bare blir frisk(ere) så har jeg en finfin utdanning jeg kan ta i bruk.
  Midt oppi hele denne dritthelsesituasjonen så har jeg også blitt rikere, for jeg har lært mer om meg selv. Og, jeg har oppdaget nye evner, flere av de rett og slett på grunn av denne bloggen 😀

  Britt Åse, Takker og neier 🙂 Furubeist er brukanes til så mangt 😉

  Charlotte, det er ikke noe som er bedre enn å kunne inspirere, kopi blir det nok neppe – du setter nok ditt eget preg på det tenker jeg 😉

  Takk til alle for fine kommentarer, det betyr faktisk mye for meg dette med å kunne dele med dere.

 8. Vi kastet ut ekte juletre til fordel for plast for tre år siden og har ikke angret på det. Trær bør stå på rot, da slippe jeg å snufse. Juletreet til fuglene var kjempefint og en kjepeide. Det trenger jo slett ikke være ei grønn gran heller, men gjerne epletreet som står med nakne greiner. God bedring og fortsatt god jul, håper det går likar no’.

 9. Anne – det er ikke TING som teller i jula, det er folk vi er sammen med!
  Det er det vi har av kjærlighet til andre, og det er hvor vakkert det kan bli , hvor mange lys vi tenner… og om lysa skinner og lukter ute eller inne. so what…!
  Håper formen din er bedre, og at du koser deg med juletre på verandaen. Det gir meg faktsik en knallbra ide til neste år. Stort juletre i fot på verandaen I TILLEGG TIL det inne. Røde epler, fuglemat, lys….. – og masse fugler til pynt. Knallbra.
  Fortsatt god jul!
  Tone

 10. Marita, mannen foreslo at vi kunne vurdere plast til neste år, om jeg fremdeles har vrang nese da, men … det kjennes så fryktelig feil ut. Andre kan gjerne ha plastjuletre, og de ser ofte så fine ut at det er ikke måte på (et fint plastjuletre er jo gjerne fyldigere og penere enn et levende ett). Men vi får se til neste år, hva som passer for oss da, men for min egen del så foretrekker jeg å droppe innetre om plast er eneste alternativ.

  Tone, jeg skjønner veldig godt hva du sier, men du skjønner, jeg kan ikke være sammen med folk… Jeg orker dessverre ikke så mye sosialt samvær. En del av det som gjør jula for mange er utilgjengelig for meg, noe som ordinært ikke er problematisk, for det er slik det er, men av og til så blir det sårt.
  Nå har jeg en fin jul lell jeg, det er ikke det aller minste synd om meg, men motbakkene er jo der lell 😉

  Forsatt god jul til alle, enten dere har juletrærne inne eller ute, i plast, furu, gran eller palme 😀

 11. Det ble et skikkelig fint juletre! Og til stor nytte og glede for fuglene 🙂 Det er til mer nytte der ute enn å ha det inne i stuen, syns nå jeg som ikke har juletre selv 😉
  Det dukket ikke opp et par ekorn der også, kanskje?
  Jeg er så imponert over hvordan du klarer å snu noe trist og leit til noe så bra. Det er jo så frustrerende når kroppen så ofte skal slå seg så vrang, så jeg skjønner virkelig at det rant litt over. Håper du har hatt en fin julefeiring til tross for at juletrelukten gjennomførte bakholdsangrep. Ønsker deg en fortsatt god romjulstid!
  Stor klem

 12. Ojjjj, så mange flotte fuglebilder her da. Og en hakkespett jo!!! De er så vakre;)Og trosten, så heldig du er med alle dine fuglevennerbesøk 😉 Er nesten glad du fikk hiva ut det treet jeg 😉 Hihi

  Nesten så jeg sku ha sendt deg et tre i driv ved…Men nei, det skal jeg ikke et sted går grensen!!

  Håper formen er bedre og at ting ordner seg for deg, mannen din er heldig som aakkurat deg 😉 Og en dag, endag da….

  Juleklem fra en kald li 😉

 13. Hei i huset har vi hatt plastjuletre i mange år. Det er tett og kraftig og ser veldig ekte ut. Hvis vi savner lukten av gran, kan vi spraye det med duft på boks ;o)
  Synd at du sliter så med helsen din! Men jeg syns du har et fint fokus på dine muligheter fremfor det som begrenser deg! Du reiser deg opp, og gir ikke opp!
  Det juletreet i hagen din er jo helt topp, og med snø på blir det jo ekstra flott!
  Du er en innmari kreativ sjel som jeg beundrer for dine kunnskaper om f.eks bloggeproblemene vi andre strever med! Tusen takk for det!
  Ønsker deg en fortsatt God jul, Anne!
  Juleklem fra meg!

 14. Hei Anne!
  Det var et nydelig tre, og noen fantastiske fuglebilder. Jeg synes det er så vanskelig å ta bilder av fugler og smådyr (jeg kanskje burde skaffe et bedre kamera og dessuten ofre litt tid på å trene på å ta bra bilder også……men mens jeg lurer på om jeg skal prioritere å kjöpe nytt kamera eller ikke så koser jeg meg med andres bilder:-)
  Jeg vil önske deg et godt nytt år og jeg krysser fingrene for at du får god bedring i 2010! Dessuten vil jeg passe på å takke enda en gang for all hjelp du ga meg når jeg startet bloggen min i november!
  Klem fra Nora!

 15. Så fint å se at treet kom til nytte og til glede til tross for vrien nese 🙂 Fuglene storkoser seg og dere fikk enda finere utsikt, veldig kreativt og genialt! Er det ikke flott når man kan dele på alt, uansett hva og ikke minst så priviligert man er som kan få ha det slik til tross for sykdom. God bedring og fortsatt fin romjul til dere og fuglene 🙂

 16. Så skjønt at treet kunne bli så vakkert ute – ser ut som om fuglene hos deg kommer til å glede seg til fremtidige juler – vakkert!!! Jeg må prøve å henge ut noen epler i bjørka mi!
  Håper du snart får noen gode dager!
  Klem Hilde

 17. Juletreet ditt var supert! Hvem er det som bestemmer at juletreet MÅ være inne? Jeg synes det var en kjempeide å ha juletreet ute:) Tenk bare på alle barnålene du slipper å støvsuge når treet en gang skal ut? Og fuglene som pynter treet så fint hadde du ikke fått inne! Det finnes da en masse juleting/pynt som ikke har noe særlig lukt som kan gjøre det julete og flott inne?
  Man snakker om at uterommet og innerommet skal harmonere og trekkes inn i hverandre – det har du gjort på en glimrende måte!

  Du er god til å finne kreative løsninger og god til å fokusere på det du kan, noe som er kjemeviktig for alle med kroniske sykdommer. Jo flinkere man blir til det jo bedre livskvalitet får man. Det er noen ganger en skikkelig utfordring å få til og noen ganger kan det bli rent for mye for noen og enhver.
  Da er det godt å skrike ut, og lurt å tenke nytt:)

  Klem!

 18. Dette må da være det flotteset treet som finnes.

  Kjøp det et kunstig tre til neste år, kan garantere de er finnes fine av de også.

  God bedring til deg.

 19. For en utrolig flott snuopperasjon dette ble! Jeg kjenner jeg er skikkelig stolte av dere begge to! Dette ble en vinn vinn vinn situasjon for både dere og fuglene! 🙂

 20. 😀
  Klem til alle dere som skriver så fine ord til meg
  😀

  Jeg leser alle kommentarer og tar de til meg, så selv om ikke akkurat din kommentar får et direkte svar så setter jeg stor pris på den 🙂

  Tante Grønn, jeg er redd ekornet må ha snorkel skal det komme seg frem til juletreet 😉 Det er MYE snø i hagen, og treet står midt innpå flata.

  GundaM, hehe, kanskje jeg bestiller et kjempedrivvedstred til neste år! Heller det enn plast 😀 Og gratulerer med gravater, kjekt å se ansiktet ditt!

  Nora, et kamera med en god zoom er en utrolig hjelp for å få klare bilder, men jeg ber alle om å huske på at de bildene jeg viser her et utvalgte av mengdevis med knips, det er ikke sånn at alle mine bilder blir skarpe akkurat… 😉

  Juni, jeg har selvgående nattarbeidende støvsuger 😀 hehe, så akkurat den biten med nåler hadde jeg nesten sett frem til, så støvsugeren skulle få jobbe litt for føa mener jeg 😉

 21. pst, nå så jeg forresten akkurat bjørkefink her ute på foringsplassen også! Den hang ut med grønnfinken, og hadde tydligvis lyst på hvit jul i år..

  Jeg er superfornøyd med julebesøket mitt kan dere tro, de siste ukene har jeg fått fem «nye» fugler innom 😀

 22. Å for noen nydelige bilder.
  Kjempe fint utejuletre og fuglene koser seg med snadder mat.

  Ønsker deg en forsatt fin romjulstid.

  Snart er den dagen her som jeg gruer meg for, nyttårsaften med raketter.
  Da trekker jeg gardinene for vinduene og skrur opp lyden på sterioanlegget. I håp om at hundene ikke hører så mye til de fæle lydene av rakettene :-))

  Romjuls Klem Fra Seascape

 23. Det finnes da ikke noe som er så vakkert som et vinterkledd juletre! Jeg er så glad på dine vegne for at du har en evne til å takle utfordringer, det er også en gave;) Håper du får oppturer hele veien i 2010! Klem fra bestemor drillo;))

 24. 😀
  Klem til alle dere som skriver så fine ord til meg
  😀

  Jeg leser alle kommentarer og tar de til meg, så selv om ikke akkurat din kommentar får et direkte svar så setter jeg stor pris på den 🙂

  Tante Grønn, jeg er redd ekornet må ha snorkel skal det komme seg frem til juletreet 😉 Det er MYE snø i hagen, og treet står midt innpå flata.

  GundaM, hehe, kanskje jeg bestiller et kjempedrivvedstred til neste år! Heller det enn plast 😀 Og gratulerer med gravater, kjekt å se ansiktet ditt!

  Nora, et kamera med en god zoom er en utrolig hjelp for å få klare bilder, men jeg ber alle om å huske på at de bildene jeg viser her et utvalgte av mengdevis med knips, det er ikke sånn at alle mine bilder blir skarpe akkurat… 😉

  Juni, jeg har selvgående nattarbeidende støvsuger 😀 hehe, så akkurat den biten med nåler hadde jeg nesten sett frem til, så støvsugeren skulle få jobbe litt for føa mener jeg 😉

 25. Å for noen nydelige bilder.
  Kjempe fint utejuletre og fuglene koser seg med snadder mat.

  Ønsker deg en forsatt fin romjulstid.

  Snart er den dagen her som jeg gruer meg for, nyttårsaften med raketter.
  Da trekker jeg gardinene for vinduene og skrur opp lyden på sterioanlegget. I håp om at hundene ikke hører så mye til de fæle lydene av rakettene :-))

  Romjuls Klem Fra Seascape

 26. Så leit med sykdommen din. Men jammen klarer du å snu på flisen og finne det positive i situasjonen. Jeg tror dette må være det fineste juletreet jeg noen gang har sett.

  Jeg koser meg også veldig med besøk av småfuglene, og har alltid kunstige fugler i juletreet, men ekte fugler løftet det hele til et helt annet nivå synes jeg. Neste år skal jeg jammen sette et tre midt foran vinduene mine jeg også. Med masse godbiter i, slik som du.

  Jeg har også hengt opp epler til fuglene, men de har nesten ikke rørt dem her. Kanskje jeg ikke får de rette fuglene på besøk ?

  God bedring

  KLem fra Lisemoren

 27. Så leit med sykdommen din. Men jammen klarer du å snu på flisen og finne det positive i situasjonen. Jeg tror dette må være det fineste juletreet jeg noen gang har sett.

  Jeg koser meg også veldig med besøk av småfuglene, og har alltid kunstige fugler i juletreet, men ekte fugler løftet det hele til et helt annet nivå synes jeg. Neste år skal jeg jammen sette et tre midt foran vinduene mine jeg også. Med masse godbiter i, slik som du.

  Jeg har også hengt opp epler til fuglene, men de har nesten ikke rørt dem her. Kanskje jeg ikke får de rette fuglene på besøk ?

  God bedring

  KLem fra Lisemoren

 28. Innom for å gi deg en stooooor morgenklemz ;o)

  Og å tipse deg om plasttre det skjønte jeg nesten var fånyttes, hihi .

  Med ønske om en fin dag og kanskje kommer ekkornet…?

 29. Så leit for deg at du overreagerer på lukter! :/ Men du, for en herlig løsning du fant til sist!! 🙂 Ja, hvorfor er vi nødt til å TA INN juletreet egentlig, det hører jo til der UTE!! Gammel vane er ond å vende, for oss alle. Men du fant ut av det! Og sååå herlig! Et fuglejuletre med lys og herlige epler!! Ser ut som fuglene elsker det! Og håper din mann syntes det var en skjønn idé også! 🙂 STILIG!! sier no jeg 🙂 God romjul til deg! 🙂

 30. Nå har jeg snakket om dette fuglejuletreet ditt til alle jeg kjenner – og alle synes det var en super idé. Gubben her i huset, mener vi skal gjøre det samme som dere neste jul. Siden vi alle er tette og fæle i nesa etter barnåljula, kan det nok hende at det blir sånn. Men – nå skal først årets juletre høstes, og siden det er like fint, skal det pyntes igjen. I hagen. Med røde epler og meiseboller. Helt ala Moseplassen. Takk for fin inspirasjon, selv om utgangspunktet ditt ikke var så hyggelig, Anne!

  Ha en strålende nyttårsaften! Kom gjerne innom bloggen min. Verdens hyggeligste rødmalte leketrommesoldat tar seg av nyttårsønskningene der i dag.

  Mange nyttårstanker fra Marie

 31. Jeg fortalte om det flotte ute-juletreet ditt i lunsjen her på jobb i går – og flere tente på idéen! Så nå blir det kanskje planting av grantrær rundt i flere Trondhjemske hager til sommeren… 😉 Jeg har ihvertfall tenkt på det i flere år nå. Har lyst på ei lita gran evt furu utenfor som jeg kan ha lys på i desember. Og idéen med fuglemat som pynt er jo bare genial! 😀

 32. Jeg var veldig dårlig i slutten av romjula, så jeg kom liksom ikke over å kommentere skikkelig her, men takk for alle flotte kommentarer og inspill folkens. Også er det så utrolig artig at dette lille prosjektet mitt slo sånn ann! Jeg har tenkt på noe tilsvarende tidligere, men at det skulle bli så bra som det har blitt ante jeg ikke. Nå nekter jeg å fjerne det, og har tenkt at det skal få stå iallefall ut januar 😀

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips