Personlig på tv… nå er definitivt ME-hemligheten ute :)

Anne i sending hos God morgen Norge. Skjermdump fra TV2.no

Dette har vært en anderledes dag kan du tro!
Jeg har vel vært gjest på God morgen Norge ca 15 ganger før, men da alltid for å snakke om hage, som for meg er verdens enkleste greie å gjøre. Å snakke om personlige ting er en helt annen sak… Men jammen var det kjekt det også, nå som jeg endelig er klar for å gjøre det 🙂

For deg som ikke har fått det med deg så har jeg tidligere i år både har blogget om at jeg har ME, og hvordan jeg ved hjelp av tjenester fra Overskudd har kunnet bli mye bedre fra min ME.

I dag var jeg altså på God morgen Norge for å snakke om ME, og du kan se hele innslaget om du klikker her!

Programlederen var hyggelige Desta Marie Beeder

Som sagt var dette ganske uvanlig. Og veldig veldig godt! Jeg føler meg jo vanvittig privilegert som endelig orker å prate åpent om at jeg har ME, og responsen fra andre med ME har vært helt magisk. Og det er ganske fint og rart å tenke på at det sitter noen der ute i sofakrokene og føler at jeg ved å fortelle om det jeg synes er tøft ved å ha ME også fortalte om noen deres utfordringer.

Så, fin, rar magisk dag! Og tusen takk for alle støtteerklæringer jeg har fått de siste ukene etter at jeg begynte å snakke om ME-en. Dere er best!

Og ja, om du lurer på noe, spør! Jeg svarer gjerne enten du lurer på noe rundt sykdommen eller Overskudd som har hjulpet meg bli bedre.


Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

23 KOMMENTARER

  • Hei Helle, jeg veit ikke hva som utløste ME for meg. Jeg hanglet en stund i perioder før jeg til slutt måtte kaste inn hånkle og slutte å jobbe, så det er ikke klart for meg når det startet.

 1. Hei! Eg har fatique, og det er ganske beslekta med ME. Men eg lurer på om Overskudd kan hjelpe meg og korleis den virkar. Eg må ligge 1 time pr dag, men prøver å slappe av etter aktivitet. Eg kan gjere mange aktiviteter bl.a. gå tur i 1,5 t. Problemet mitt er at om eg overbelaster , kan eg bli sengeliggende i fleire månader uten å eingong klare å snakke. Trur du Overskudd kan hjelpe meg til å stoppe aktivitet i tide før eg overbelaster? Og kan du forklare litt meir korleis den virkar? Er veldig takknemlig for svar.

  • Hei Wenche 🙂
   Jeg veit Overskudd brukes av mange med ulike diagnoser, inkludert fatique. Jeg er ikke komfortabel med å synse noe om hva du kan se og oppnå, for jeg tror det er ganske indiduelt hvor mye man greier å lese ut av datatilgangen, men jeg kan fortelle litt om hvordan jeg bruker det:

   Nøkkelen er at jeg har målt over tid, slik at jeg har god forståelse av hva som er min normal. Dermed kan jeg også se når kroppen er (mer enn normal) sliten, og så justere inn på aktiviteten.

   eksempel1: Om morgen sjekker jeg søvnanalysen, som forteller meg om jeg har fått god hvile eller ei om natten. En dårlig natt innebærer at jeg skal følge litt med på dagen og kanskje redusere litt på treningsmengde eller annen belastning fordi jeg har mindre overskudd å starte med. Flere dårlige netter etter hverandre er stor varsellampe, det kan være tegn på at jeg har en infeksjon eller annen belastning som gjør at kroppen trenger mer hvile enn normalt.

   eksempel2: Nesten alltid når jeg skal ut på treningstur så sjekker jeg inn på data på starten av turen. Om jeg ser at kroppen reagerer litt «sterkere» enn vanlig på belastningen så reduserer jeg intensiteten og/eller lengden slik at belastningen blir mindre og innenfor hva kroppen tåler. Om jeg reduserer intensitetten så sjekker jeg inn en gang til senere på turen for å se at det går fint, eller om jeg må avbryte.

   eksempel3: På en dag som kjennes normal behøver jeg ikke bruke så mye tid på å sjekke inn på måleren, men om jeg gjør noe litt uvanlig, eller mye, eller kroppen kjennes litt rar ut, eller jeg har sovet dårlig, så sjekker jeg inn innimellom for å se om jeg ligger på normal. En fin måte jeg kan se at alt er vel på er å gå og ta en superhvil, (jeg har mye hvile i løpet av dagen men ikke alle kan være like høy kvalitet hvile da hadde jeg klikka i hodet). Når jeg har lagt meg til å superhvile og data så viser at kroppen får til å hvile, da veit jeg at kroppen har det bra. Min kropp er nemlig sånn at den ikke greier å hvile om jeg er for sliten.

   Håper dette kommer til nytte, og les også gjerne denne bloggposten: https://www.moseplassen.no/2021/02/overskudd/

  • Hei Bente
   Utstyret jeg bruker er fra https://overskudd.no

   Det jeg ikke fikk frem på tv er at jeg i tillegg til å gå med måleren også har fulgt et program som heter Overskudd Nå. Da jobber man i to måneder tett med en trener, som hjelper deg å forstå både utfordringer og løsninger, og ikke minst hva en bør prioritere for å skape god og varig endring. Og hvordan gjøre prosessen trygg.
   Jeg har skrevet om min erfaring med Overskudd her: https://www.moseplassen.no/2021/02/overskudd/

  • Veldig hyggelig du synes Randi, takk! Det er nå utrolig koselig å høre fra deg som har fulgt meg så lenge. God vår til deg også!

 2. Veldig hyggelig å se at du er i bedre form, og at du deler av dine opplevelser! Det kan nok hjelpe mange i lignende situasjoner, og kanskje etterhvert også fjerne noe av «velmentheten» og stigmaene rundt ME og andre tilstander. Heier på deg!

  • Hei Magnus, jeg er selv veldig glad for andre som har vist omverden hva ME kan være, om jeg nå også kan bidra til det så er det bare kjekt 🙂

 3. Så godt at du har funnet noe som hjelper deg! Tusen takk for at du deler – både hvordan livet med ME er og har vært. Det gir økt forståelse for alle rundt oss.
  Det står at det koster 29 000kr for det første programmet. Hvor lenge varer et program? Hvor ofte kommer denne kostnaden.

  Må man til Stabekk for å testes og få oppfølging av treneren, eller kan man ta dette online?

  • Hei, Overskudd sender måler i posten, og all form for oppfølging kan gjøres pr telefon og digitalt.

   Overskudd brukes av mange ulike, på ulike måter. For ME som jo er en kompleks sykdom hvor eventuell endring må gjøres med mye omtanke og forsiktighet så følger man Overskudd nå, og den forløpes av en Overskudd utredning. Dette koster da totalt 29.000 🙂

   Når du er ferdig med Overskudd Nå (som tar to måneder), så tar du og den som har fulgt deg opp i Overskudd nå (som kalles en trener) en prat om hva målet ditt er videre og hvordan du kan nå det. For mange vil det være lurt å fortsette å måle (slik jeg har) og da er det mulig å abonere på den tjenesten, og for noen er det også ønskelig med mer oppfølging med treneren. Ettersom de skreddersyr dette så har de ikke noen fastsatt pris jeg kan dele.

   Jeg har hatt to overskudd nå prosesser på dette 1.5 årene, det var helt mitt eget forslag fordi jeg så at jeg i sommer hadde så mye mer kapasitt i kroppen (var blitt så mye bedre) at jeg ønsket en runde til for å løfte meg opp ytterligere. Så det er en mulighet å ha en prosess til, men jeg tror ikke det er vanlig.

 4. Hei
  Vet du om det er mange som blir bedre med dette programmet,eller er det lite utprøvet??
  Så flott å følle deg,både med hageting og nå din tilfriskning.jeg har selv utmattelse og mye smerter pga fibromyalgi.ønsker deg en nydelig vår

 5. Hei! Jeg har også ME, hatt i 12 år. Blir bare mer og mer interessert i blomster og dyrking for å ha noe å gjøre som jeg kan klare. Takk for en fin blogg

  • Så fint du også har glede av hagen din i sykdommen, den har virkelig gitt meg så mye selv!

 6. Problemet mitt er at om eg overbelaster , kan eg bli sengeliggende i fleire månader uten å eingong klare å snakke. Trur du Overskudd kan hjelpe meg til å stoppe aktivitet i tide før eg overbelaster?

  • Hei Pdai. Jeg kan jo bare svare generelt her, jeg kjenner jo ikke din situasjon. Men ja. Overskudd kan hjelpe med å stoppe i tide. Måleren gjør det enklere å se hvordan belastninger påvirker, og treneren hjelper deg å finne bærekraftig basisnivå og forstå hvordan ulike aktiviteter påvirker, og hjelper deg å jobbe med å ikke gjøre mer enn du tåler.

   Men det er ingen magisk pille. Du må gjøre stor egeninnsats med å holde deg til det dere finner ut at er godt for deg, og det vil for svært mange brukere innebære å i en periode gjøre mye mindre enn de ønsker. Som du godt veit er det ikke enkelt å holde igjen, men med hjelpen fra Overskudd blir det enklere fordi du får hjelp til å forstå og gjennomføre.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her