2010, for et år!

De siste dagene har jeg tenkt gjennom hva jeg holdt på med i 2010, og jeg må si at jeg smiler bredt her jeg sitter.
Det største for meg er at helsa har blitt litt bedre. Det er ikke store forskjellen om man sammenligner med en som er frisk, og veien frem til frisk er fremdeles lang, men du og du så kjekt det er å ha litt større kapasitet til å gjøre ting.

For bloggen sin del har den bedra helsa betydd at jeg har kunnet legge litt mer arbeide i bloggpostene. Det har dessuten blitt videoblogging, både med fuglene og hagen og etterhvert med meg foran kameraet, og jeg har opprettet facebookside for bloggen.

Dernest har jeg tatt skrittet ut fra min egen blogg: jeg har begynt å skrive for andre.
Først ut var NIB, Norske Interiørblogger. De spurte meg i høst om jeg ville stille opp som fast gjesteblogger med en månedlig spalte. En par uker senere ble jeg kontaktet av Gamle Hus, hager og interiør som ønsket meg som fast blogger/spaltist i bladet. Jeg takket ja til begge og må si at jeg er veldig stolt over å få disse mulighetene. Bladet BoligDrøm fant frem til meg via NIB og gjorde et lite intervju for bloggen, og i disse dager forbereder jeg en artikkel for BoligDrøm, jeg er bladets «Månedens hageblogger» for April. Jeg ble forresten også intervjuet for en NTB artikkel i sommer, om månedsjordbær.
Og det er flere fine ting på gang, men mer om de senere i år.

Slike henvendelser er en god boost for selvtilliten, men enda viktigere er det at det er en vei mot arbeidslivet. Det å kunne skrive for magasin er en måte å lage meg en snill arbeidsplass slik at jeg kommer raskere ut i arbeidslivet enn om jeg skulle vente til jeg var frisk nok til å ta en arkitektjobb. Jeg kan ta ett lite skritt om gangen, og gradvis ta på meg mer og mer ettersom jeg blir friskere.

Men det er bloggen som gir meg mest i hverdagen. Gleden av å dele med andre, det sosiale og det at jeg pga bloggen blir flinkere til å legge merke til det som skjer rundt meg – sette pris på det som er. Jeg får en grunn til å ta bilder, til å studere, fundere og lære.

Så her er noen høydepunkt fra bloggen i 2010:

Erteblomster var en av de store slægerene i 2010. I 2011 planlegger jeg erteblomstskole for erteblomstnoviser.

Tre mest leste hagebloggpostene i 2010:

Oversikt over hageprogram på TV.
Hver uke går jeg gjennom en par ulike tv program oversikter og søker etter hageprogram, og så setter jeg det sammen til en oversikt til dere lesere. Og dette er helt klart noe dere setter pris på, for dette er Moseplassens desidert mest leste side. Dette er nok mye fordi mange av dere forteller andre om siden, folk som vanligvis ikke leser blogger.
Hageoversikten kommer jeg til å fortsette med også dette året, ingen fare for at den forsvinner!

.

Nettbutikker med frø, planter og annet til hagen
En liste over alle de hagerelevante norske nettbutikkene jeg kjenner til. Oppdateres når jeg kommer over noe nytt, og gi meg gjerne tips om du savner noen. Jeg liker godt å handle over nett, det er jo deilig å kunne ligge hjemme i sofaen i ro og mak og forske og søke og klikke.

.

Fuglematere, om typer, oppheng og kjøp
Hage er jo ikke bare planter, men også dyrene som bor og besøker oss. Denne artikkelen ble skrevet i 2009 og får mye trafikk fra google og fra mine interne lenker. En lang og grundig oversikt over det meste rundt fuglemater.
Og du, om du liker det temaet så anbefaler jeg deg å titte innom min nye side om hagefugl. Der har jeg samlet lenker til ulike artikler om fugl i hagen.

.

Kandiserte roseblad. I august viste jeg hvordan du kunne lage kakepynt av hagerosene.

Tre av mine egne favoritter fra 2010:

Hosta, hagens fineste bladplante.
Bloggposten er litt fakta, men mest fryd.
I juli var jeg på besøk hos Angelika, en god hagevenninne som har dilla på hosta. Mannen tok bilder til den store gullmedaljen mens jeg lå i en lenestol og bare nøt. Jeg håper det blir overskudd til riktig mange hagebesøk i 2011, det har vært et savn disse siste årene.

.

Georginer, alt du ikke visste du lurte på
Jeg synes alltid det er litt skummelt å anbefale planter, for hva om planten ikke passer til klimaet leseren har, eller hva om leseren ikke liker planten? Men når jeg jo først har dilla selv så må jo denne spres videre..
Georginer er fantastiske på sensommer og høst, og jeg kommer til å fortsette med å vise frem georginer også i 2011. Så er det bare å håpe at denne sommeren blir varmere og tørrere enn den forrige, som slettes ikke var en god georginesommer.

Svarthvit fluesnapper
Denne storsjarmøren ble døpt om til flørtesnapper, og holdt meg våken om nettene i en par uker.. Men sjarmert var jeg og er jeg, og det blir vel du også om du ser og hører på videoen tenker jeg 🙂

Frøken hage:

Noen av de mest populære postene her på Moseplassen er konkurranse. Det er stadig flere som er med, og jeg smiler alltid like bredt over de fine kandidatene dere stiller. I 2010 startet jeg med premier, og jeg tar gjerne i mot forslag om produsenter som kunne tenke seg å levere relevante premier.

Den mest populære konkurransen i 2010 ble ikke uventet Frøken Rose 2010, og jeg anbefaler virkelig at du titter innom presentasjonsposten. 60 herlige roser kjemper om oppmerksomhet og inspirerer til å fylle hagen med roseprakt.

Og hva er dine favoritter?

2010 ble som sagt et flott år for meg og bloggen, og jeg håper og tror at 2011 blir enda bedre.
Det hadde vært artig å høre hva akkurat DU satt pris på at jeg blogget om i 2010, eller hva du gjerne skulle ønske at jeg blogget om nå i 2011. Bruk kommentarfeltet, det er til for deg!

Takk for følget i 2010!

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

33 KOMMENTARER

 1. Er uendelig glad for at du er bedre og for at ting rett og slett faller litt på plass av og til. Det er veldig velfortjent at du har blitt kontaktet av blader og blogg for å bidra. Håper 2011 blir minst like bra og aller helst enda bedre! 🙂

 2. Det var en flott oppsummering, Anne! Og mange positive ting har skjedd deg i 2010. Personlig har jeg fortsatt mye nytte av bloggtipsene dine. Jeg likte også godt å se videoen av hvordan du lager krans. Småfugler er jeg like glad i som deg, tror jeg, og bildene dine av dem er flotte.

 3. Så hyggelig å høre at du føler deg bedre Anne! – og like flott å høre at også Norske interiørblogger,Gamle hus, hager og interiør, Boligdrøm og forhåpentlig MANGE flere etter hvert får øynene opp for en fantastisk kapasitet du er 🙂 Jeg har satt veldig stor pris på bloggene dine; Hageblogger siden er jeg innom hver eneste dag. Moseplassen leser jeg så fort et nytt innlegg lanseres og Tv oversikten og frøleverandørlisten brukes flittig. – Så selv om det kommer litt sent for å være en nyttårshilsen vil jeg likevel benytte anledningen til å takke for alt du har skjenket meg og en mengde andre blogglesere her i året som har gått! Jeg ser virkelig frem til mer i 2011: Må det bli et enda bedre år enn 2010!!
  Mange hilsen Stein

 4. Alle de flotte tipsene dine, både når det gjelder blogging, hage, småfuglene og ekornene! Og jeg er veldig glad for at flere har oppdaget hvor dyktig du er!
  Jeg leser ikke bare de nyeste postene dine, men bruker faktisk bloggen din som et oppslagsverk =) Kjempefint!
  Og sist, men ikke minst, har jeg lagt merke til at du sprudler for tiden =)
  Klem!

 5. Hei Vigdis, ja jeg har valgt å ikke trekke frem bloggtipsene i årsoversikten. Dessverre så er de fleste av de begynt å bli litt utdaterte. Jeg vurderer nå hva jeg skal gjøre med de, for jeg har ikke riktig lyst til å bruke masse tid på å pusse de opp så de blir rette (jeg bruker jo nesten ikke blogspot lengre så det blir mye pønsking for å finne ut hva og hvordan som er best og riktig og endret osv.) Uansett, frem til jeg får rydda opp så synes jeg ikke det er rett å dytte folk inn der, men hyggelig å høre at du har glede av de 🙂

  Stein, takk! så hygeglig hilsen! Takk for alle de fine ordene og nyttårshilsen 🙂

  Krepsemor. Så flott da! Og om du kommer på at jeg kunne organisere stoffet bedre så kom med tips!!
  Og jupp, jeg har funnet frem sprudelen, det gjør godt 🙂 thihi Håper helsa holder seg snill nå da, så det blir masse sprudling i 2011.
  Eneste problemet er at det på tross av bedre helse og mer overskudd jo aldri blir riktig nok tid til alt man vil, som feks blogglesing og kommentering, men sånn er det vel for alle, man rekker ikke over alt her i livet.

 6. Så herlig lesing! Godt å høre at du føler deg bedre. Du gjør jo uansett en formidabel innsats for alle oss hagemennesker;) Du er inspirerende!
  Lykke til i 2011. Måtte det bli et enda bedre år!
  Klem

 7. Spennende oppdrag og utvikling.
  Veldig bra!
  Heier på deg! 🙂
  Du engasjerer deg mye.
  Til stor glede for oss andre.

  Er så glad for å høre at du er bedre også.
  Det må være en god følelse.
  Å kjenne at sykdommen slipper taket, mer og mer.
  Håper at du får lov til å bli helt frisk.

  Jeg lever selv med smerter osv. hver eneste dag.
  Har tre ulike revmatiske diagnoser,
  samt andre kroniske sykdommer.

  Så jeg vet alt om hvor godt det er
  når man har bedre dager.

  Jeg vet også at når man ikke er frisk,
  kan man ikke alltid late som at alt er bare bra…

  Ha fine dager fremover,
  og GOD HELG!

 8. En god start å ta en kikk over skulderen, ta inn over seg hva man faktisk har utrettet. Gratulerer med et flott år. Om energien skulle svikte er entusiasmen, nysgjerrigheten og skapergleden de beste verktøyene til å komme seg videre.Det er du et levende bevis på. Stå på og lykke til med et nytt blomstrende år.

 9. Du fortjener alt det gode som har utviklet seg i løpet av 2010:) Lykke til videre. Bloggen din er kjempekoselig, og den har en rolig og god «tone». God helg til deg.

 10. Det går ikke ann å trekke fram hva jeg liker best ved bloggen din, for alt er helt supert. I begynnelsen så lærte jeg mye om blogging, men jeg ser du lar andre ta seg av det nå. Jeg bruker også Hage på tv en del. Det er også veldig inspirerende å lese alle kommentarene og utvekslingen som kommer der. Du er så flink til å følge opp hvis man lurer på noe.
  Du blir nok ikke kvitt meg i år heller ; ) her føler vi oss alle som hjemme. Lykke til videre i 2011.

 11. En sikker vinner, denne bloggen din, Anne. Jeg er av dem som er blitt avhengige. Hageblogger i stedet for egen bloggliste, TV-oversikten med hagewebguide. Jeg vet at de ikke oppdaterer seg selv, og jeg er lykkelig for å slippe! Tusen takk.

  Dessuten har du en jevn strøm av gode pressmidler for å få meg i aktivitet: kamera med på tur – på tur med kamera. Ballonger til islykt, ja, jo, det må prøves…. Kranser, ja, hvorfor ikke? Ut med hagesaks i skogen. Mose. Stadig et nytt fokus. Du er flink! Jeg gleder meg til ny inspirasjon fremover 🙂

  Helgeklem fra Strandhuset

 12. Så bra at du har positiv utvikling Anne! Du skal ha stor takk for alle dei flotte blogginnlegga dine i 2010 som har vore til stor glede og inspirasjon for meg! Stå på! Gled meg til å følge deg videre i 2011!

 13. Spennende oppdrag og utvikling.
  Veldig bra!
  Heier på deg! 🙂
  Du engasjerer deg mye.
  Til stor glede for oss andre.

  Er så glad for å høre at du er bedre også.
  Det må være en god følelse.
  Å kjenne at sykdommen slipper taket, mer og mer.
  Håper at du får lov til å bli helt frisk.

  Jeg lever selv med smerter osv. hver eneste dag.
  Har tre ulike revmatiske diagnoser,
  samt andre kroniske sykdommer.

  Så jeg vet alt om hvor godt det er
  når man har bedre dager.

  Jeg vet også at når man ikke er frisk,
  kan man ikke alltid late som at alt er bare bra…

  Ha fine dager fremover,
  og GOD HELG!

 14. Bloggen din Anne er inspirasjonen til at jeg selv startet opp. Nydelige innlegg med nyttig og informativt innhold. Flotte bilder. Stoppe opp og tenke litt på alt det vakre vi omgir oss med i livet. Finne pusterom og vår egen takt i hverdagen. Blir en del av hverdagen å kikke innom her også i 2011! Godt at noen har kreativitet og lyst til å skrive og dele, du skal vite at det leses og brukes. Kranser har det blitt og lykter har det blitt! Min bedre halvdel lurer i all verden på hvilken verden jeg dukker inn i til tider når jeg «forsvinner» ut av familielivet – men det er jo som et garnnøste som aldri tar slutt her inne! Liker fuglestoffet veldig godt!

 15. Jeg er så enig i det som sies i innleggene over.
  Kjempehygglig å se deg .
  Lykke til i 2011.!!
  Jeg tror så på små muligheter som griper om seg
  og blir til noe større og blir bra.
  Jeg selv har gått litt bort fra å så og dyrke med liv og lyst.
  Nå holder jeg på å lære meg å sy.
  Hagekolleksjonen min skal det bli.
  Nye muligheter er så viktig for min trivsel.
  God helg . Klem Mari

 16. Jeg må fortelle at jeg bruker juletreet ute i hagen.
  Hengt opp fuglemat.
  Ble inspirert av deg.
  Men det kommer ikke fugler ennå.
  Har ventet i flere uker.

 17. Så utrolig artig og spennende for deg! Det er jo litt rart med denne blogginga; en blir jo litt engasjert i hverandres liv… så dette gjorde meg glad! Er tøft og kult av deg å ta ansvar for din egen fremgang sånn! Jeg ønsker deg all mulig lykke! Og gleder meg til å lese innleggene dine i blad og blogg!
  Mine favoritter er Frøken-konkurransene dine; er så mye fine bilder så en hagenovise som meg blir skikkelig inspirert! Rakk ikke denne første for 2011, men kommer sterkere tilbake 🙂
  Gleder meg til mer inspirasjon og tips fra deg; jeg jobber med hagen vår, og gleder meg til å prøve ut mer!
  Ha ei herlig helg, Anne!
  Klem
  Lise

 18. Jeg er så enig i det som sies i innleggene over.
  Kjempehygglig å se deg .
  Lykke til i 2011.!!
  Jeg tror så på små muligheter som griper om seg
  og blir til noe større og blir bra.
  Jeg selv har gått litt bort fra å så og dyrke med liv og lyst.
  Nå holder jeg på å lære meg å sy.
  Hagekolleksjonen min skal det bli.
  Nye muligheter er så viktig for min trivsel.
  God helg . Klem Mari

 19. Så utrolig morsomt å lese Anne!! Virkelig som det gjør meg glad også 🙂

  Vet jo det meste her fra før, men når en får alt satt sammen til en slik solskinnshistorie varmer det helt til Trøndelag skal du vite. Tro og håp, det er det en må ha, og jeg vet du er der kjære venn. Lyse tider i skikte, du er jo så utrolig dyktig jente, det vises jo både på denne bloggen og i din hageverden.

  En ting skal du i alle fall skrive med store bokstaver bak øre, og det er at uten dine bloggtips-poster, hadde jeg gitt opp for lengst og sikkert kommet til å gi opp denne blogginga, du som jeg har fått hjelp av deg, dine enkle forklaringer ikke minst, du er unik og som en ryggrad for meg i så måte.

  Oppi alt dette da, får en en liten iver etter å stikke fingrene i jorda. Mutter`n, mormora mi, ivrige!!! hagelagsdamer alle sammen, men her har den interessen ligget litt i dvale, noe skyldes mangel på tid, noe skyldes kunnskap og litt langlende interesse, men hjelper meg litt her også du vennen.
  Nei, hva hadde blogverden, ikke minst min blggverden vært uten deg = fit lite. Så mange mange klemmer herfra til deg, bare fordi du ER TIL 🙂

  …også navnesøstre da, vettu, koselig det også. Varm klem.

 20. Hei!
  Din blogg har vært til STOR inspirasjon, økt kunnskap og læring for meg!

  Jeg må også trekke frem blogghjelpen jeg fikk i starten, det fikk meg i gang med bloggen og skapte økt lyst til å prøve å lære seg noe man ikke kan.

  Du er en av svært få blogger av denne typen som svarer på kommentarer og spørsmål! Takk for at du tar deg tid og ork til det!

  Da våren kom ble jeg, som mange andre betatt av fuglesangvieoene dine. Disse har jeg linket videre til kolleger i læreryrke. Ypperlig til undervisning! Det samme gjorde jeg også med kransbindingsvideoen, den har vært til stor nytte både privat og med elever. Kranser har det blitt i mange varianter her i høst!

  Foruten at bloggen din er så praktisk og lett å finne frem i, så er den helt særegen og ikke lik noen andre. Den skiller seg definitivt positivt ut i mengden. Masse lykke til videre med blogg, jobb og helse. Jeg gleder meg til å følge med deg videre!

  Hilsen Gry K

 21. Hei Anne!

  Så fint å høre at du har hatt et så fint år i 2010! Også så morsomt at du får skrive for så mange magasiner! Vel fortjent!

  Ønsker deg alt godt også for det nye året!

 22. Hei!
  Din blogg har vært til STOR inspirasjon, økt kunnskap og læring for meg!

  Jeg må også trekke frem blogghjelpen jeg fikk i starten, det fikk meg i gang med bloggen og skapte økt lyst til å prøve å lære seg noe man ikke kan.

  Du er en av svært få blogger av denne typen som svarer på kommentarer og spørsmål! Takk for at du tar deg tid og ork til det!

  Da våren kom ble jeg, som mange andre betatt av fuglesangvieoene dine. Disse har jeg linket videre til kolleger i læreryrke. Ypperlig til undervisning! Det samme gjorde jeg også med kransbindingsvideoen, den har vært til stor nytte både privat og med elever. Kranser har det blitt i mange varianter her i høst!

  Foruten at bloggen din er så praktisk og lett å finne frem i, så er den helt særegen og ikke lik noen andre. Den skiller seg definitivt positivt ut i mengden. Masse lykke til videre med blogg, jobb og helse. Jeg gleder meg til å følge med deg videre!

  Hilsen Gry K

 23. Hei Anne.
  Kjempeflott oppsummering!:)
  Likte dine tanker om at en blogg gjør en flinkere til å legge vekt på de nære tingene og fundere litt
  og lære underveis.
  Dette er jo også en form for rekreasjon:)
  Jeg gleder meg til å følge deg i 2011

 24. Veldig hyggelig lesning:) Og ikke minst veldig gledelig å høre at det går bra! Du skal vite at du er til stor inspirasjon for mange mennesker, meg selv inkludert. Gleder meg til mange bidrag i 2011!

 25. Hei alle sammen.
  Jeg blir rørt av alle de fine tingene dere sier. Tusen hjertelig takk for det!
  Utrolig hyggelig å høre at dere gleder dere med meg, og at jeg kan bidra til økt hageglede mm.

  🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips