Hjelp meg å samle bloggens beste artikler!

Jeg har bestemt meg for å lage en egen side med «Moseplassens beste» hvor jeg samler alle de beste blogginnleggene til glede for nye lesere. Men med syv års blogging og et arkiv på over 2000 poster så er det litt å velge i, så jeg håper du vil hjelpe meg med å foreslå poster du synes skal med.

Dersom du legger inn dine forslag i Bloggbursdags-posten i løpet av dagen (mandag) så er du med i trekningen om et knippe koselige hagegaver! Har du allerede lagt inn en kommentar der så kan du ta kommentaren din i dette kommentarfeltet her, eller på facebook om du foretrekker det.

Jeg har laget en røff foreløpig liste, om du kommer på noe du synes mangler så bare beskriv den i kommentarfeltet så skal jeg vurdere det for listen. Og ikke vær redd for å foreslå noe som noen andre har sagt, det er fint å få bekreftet av flere at innlegget er bemerkelsesverdig!

Listen blir fort lang, og jeg lurer på om jeg i stedet for å liste opp enkeltposter heller skal lenke til nøkkelsider i de tilfeller hvor det er relevant. Feks for islykter og hagefugl. Hva synes dere? Er nøkkelsider lurt for noen av temaene, eller skal jeg ha alle de beste innleggene samlet på en plass?

Dyreliv i hagen:
– Hvordan lage en dyrevennlig hage
– Hvordan lage meiseboller i figurfasong
– Hvordan få en god foringsplass

Nøkkelside for hagefugl
Oversikt over fuglene i hagen
– Moseplassens fuglekasser (med arbeidstegninger)
– Hvordan bygge bolig til ekornet

Lister over planter humler og sommerfugler elsker
Hvordan hjelpe humla

Dekorasjon:
Nøkkelside for islykter
Hvordan lage ballongislykter
Nøkkelside for juledekorasjoner (de fleste dekorasjonsideene kan brukes hele vinteren)
Hvordan lage grunnkrans
Hvordan lage kvistkrans
Hvordan lage vintergrønn krans

Frø og småplanter
– Jeg planlegger nøkkelside med de fleste av de jeg har samlet her
– Gode nettbutikker som selger frø: Den lange listen, og den korte listen
Hvordan så frø og lykkes med oppaling
Hvordan prikle
Hvordan toppe planter og lage stiklinger
Vårstell av pelargonia

Kjøkkenhagen
– Hvordan lage opphøyde bed med pallekarmer
Hjemmesnekret veggdrivhus
Vi har anlagt eplehekk
Oppsumering av kjøkkenhagebygging og dyrkning 2013

Krukkehagen
23 blomster for tidlige vårkrukker
11 blomster som trives i krukker og som humlene og sommerfuglene liker
pst: jeg ser at jeg overraskende nok ikke har noen basic «hvordan lykkes med krukker», så det skal jeg lage før våren. Lurt å snoke i arkiv!

Div:
Hvordan og hvorfor ha en giftfri hage
Hvordan presse saft av eplene, med oversikt over leiepresseplasser
Hvordan se BBC i norge, lovlig
Herdighetssoner
Høstblomstrende stauder for H7
Liste over nettbutikker med hageartikler

Plantevalg:
Det er mange som trekker frem at de liker å få tips for plantevalg. Der er det vel massen av innlegg som er poenget, mer enn noen spesifikke? Jeg har derfor ikke satt noen inn på listen, foreløpig. Men, jeg skal tenke ut en annen måte å gjøre det lettere å bruke arkivet der. I det minste bli enda litt flinkere til å både bruke og promotere stikkordene.

Dine forslag?
Kjør på med dine favoritter og tanker rundt hvordan listen kan presenteres i kommentarfeltet! Jeg kommer til å legge lenke til den endelige listen inn i toppmenyen slik at nye lesere lett kan forstå hva Moseplassen har å by på, og slik at gamle lesere lett kan finne igjen favoritter. På forhånd takk for tips! 🙂

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

20 KOMMENTARER

 1. Blogginnslag med «fredagsbuketten» har vært til inspirasjon og glede, håper du kan komme tilbake med dette til sommeren!?
  «mose og lav i pepperkakeformer», «islykter i ballonger», alt om fuglemat og «fuglejuletre» JA; DETTE MÅ JEG GJØRE!!!
  «Slik lager du urtesalt» – elsker slike oppskrifter!
  Vårkrukker og alt om humler i hagen, min hageinteresse fikk et «boost» av flotte bilder og informativ tekst!

 2. Fredagsbuketten ruller og går den, og det kommer jeg til å fortsette med. Så glad for å høre at du liker innslaget! Til våren og sommeren blir det nok utelukkende fra grøftekant, skog og hage igjen, frem til da blir det en miks av kjøpt og naturmaterialer av ulik art.

  Og tusen takk at du deler dine favoritter, der ar det en par jeg ikke har tenkt på! Jeg har lagt inn noen lenker under her til glede for nye lesere:
  http://moseplassen.com/tag/lag-fuglemat/ (der ligger både fuglejuletree og annet)
  http://moseplassen.com/2013/09/slik-lager-du-urtesalt/
  http://moseplassen.com/2011/12/hvordan-lage-mosedekorasjoner-i-pepperkakeform-video/

 3. Humlehus og hvordan hjelpe humla, pallekrager, stiklinger av pelargonia. Disse tipsene er mine favoritter. Men jeg følger alle siden din med lupe og iver til stor inspirasjon.

 4. Hei Anne!

  Jeg liker spesielt godt det du skriver ang. våren. Sånn som humlefrokost, tidlige løkvekster etc. Alt som har med vår tiltaler meg aller mest. Nå gleder jeg meg til å se om tipsene dine fungerer hos oss, humlehotellet er klart! Akkurat nå har vi en noe døgnvill veps i pensjon i peisestua. Den kom inn i varmen med vedsekker i helgen. Den har tatt bolig i orkideene i det store sørvinduet. Jeg skal snart sette frem stiklinger av pelargoniaer til den. Stiklinger, nok et glimrende innlegg, video og komnentarer av deg.
  Jeg er ikke så strukturert bloggjest hos deg, så artikler, dato etc kan jeg ikke gi. Det jeg kan gi deg er strålende kritikk av bloggen din, folkelig og jordnær (!) som den er. Ha en strålende kveld

 5. Hei. Med 2000 artikler å velge i blir oppgaven altfor vanskelig for meg. Jeg liker nemlig godt det meste du har skrevet om. Liker godt at du er opptatt av giftfri hage og at hagen har plass til både fugler, dyr og insekter. Blir veldig inspirert av alt det forskjellige du lager og jeg syns de små videoene der du viser hvordan du gjør forskjellig er veldig fine.

 6. Hei Anne.
  Ja du har mye å velge i og mange flotte innlegg.
  Jeg er jo veldig glad i dyrelivet i hagen alt fra humla til ekorn-spretten som du skriver om og alle de fine bildene.
  Is lykter og andre fine ideer til hagen er alltid artig og lese om.
  Når jeg begynte å blogge selv fikk jeg mange fine tips om såing, gjødsling og prikling og ikke minst få gjort det til rett tid,,veldig nyttige innlegg for meg,,

  Lykke til.

 7. Her er kommentaren min, som særlig fremhevet bloggposten din om forhold mellom inne og ute. Ser at ikke mange har nevnt den/det temaet. Men likevel synes jeg det er viktig, fordi du jo har laget store deler av hagen din ut fra det prinsippet! Og enda vitkgere, jeg tror veldig mange mennesker egentlig gleder seg over slikt når de ser det, bare at de kanskje ikke er klar over at det er derfor de likte den hagen/terrassen/den utsikten så godt!!

  Hilsen Annette

  Hei gjen og gratulerer masse med 7-årsdagen – utrolig!

  Hvis jeg skal trekke frem en favoritt – jo da et tema som interesserer meg veldig, så er det dine innlegg om samspill mellom inne og ute! Her viser du også arkitekten frem i deg, i kombinasjon med hage/uterom! Der har du noe ekstra som vi andre hageintresserte ikke alltid vet så mye om! Og terrassen din er jo helt nydelig i så måte, slik den oppleves fra stuen:-) Se bare her:

  http://moseplassen.com/2014/08/husk-at-hager-ogsa-nytes-innenfra/ (NB: også interessante lenker i innlegget til relatert stoff om samme tema, veldig intressant!)

  Ellers liker jeg alle blogggposter der din særegne kreativitet kommer frem: adventsstaker, kranser, vaser, osv! – enkle, men ofte overraskende og små»geniale» ideer!

  I tillegg til ditt miljøengasjement, særlig når det gjenlder humla! Og fugler og søte ekorn!

  Islykter er jo en megasuksess – så gøy ! Hele landet bager islykter!

  Og div intruksjonsvideoer – det er ganske arbeidskervende for deg, men så utrolig nyttig for oss!(har f. eks hatt veldig nytte av din priklingsvideo:-))

  Til slutt må jeg også si at du er en veldig flink fotogtaf! Uten det, ikke så mange fantastiske blinkskudd! Tenker særlig på ekorn(!) og fugler, men også blomster:-) Tror ofrte vi glemmer det, og tar det litt som en selvfølge..!

  Og så fuglematen din da, hele julen har det hengt koselige pepper»kaker» i trærrne her ute, og jeg har hørt om så mange andre som har fått det av barn eller barnebarn!

  Ja, listen ble visst lang…!

  Men samspill inne/ ute er altså min favoritt !!!

  Hilsen Annette

  • Hei Annette, jeg merket meg det at du liker de innleggene, og jeg har lest gjennom noen av de du lenker til og de som er av lignende karrakter, og jeg synes ikke riktig de er gode nok til å få være med på «moseplassens beste». Får mest av alt lyst til å skrive noen nye varianter av de. Det jeg iallefall skal gjøre er å sette sammen en nøkkelside som hjelper folk til å finne innleggene hvor jeg beskriver hva vi har gjort i hagen og hvordan og hvorfor, og den ideen fikk jeg av at du takk de frem, så tusen takk for det!

 8. Hei Anne.
  Ja du har mye å velge i og mange flotte innlegg.
  Jeg er jo veldig glad i dyrelivet i hagen alt fra humla til ekorn-spretten som du skriver om og alle de fine bildene.
  Is lykter og andre fine ideer til hagen er alltid artig og lese om.
  Når jeg begynte å blogge selv fikk jeg mange fine tips om såing, gjødsling og prikling og ikke minst få gjort det til rett tid,,veldig nyttige innlegg for meg,,

  Lykke til.

 9. Kanskje du kan ha en nøkkelside til planteportretter/plantevalg også? De ser fine ut de nøkkelsidene, syns jeg. Det kan bli en fristerside med de fine plantebildene du tar :-)! Putter du jordskolen inn under kjøkkenhagen eller frø/småplanter? Dette blir bra, tror jeg – reine hageoppslagsboka!

  • næmmen, har jeg GLEMT jordskolen! Det er jo noe absurd… Jaja, den skal da med! Men hvor må jeg tenke på, sammen med giftfri hage tenker jeg, og kanskje herdighetsoner, og noe annet. hm

   Ja, jeg lurer litt på nøkkelside eller iallefall stikkord til plantevalg. Og plantevalg er kanskje bedre ord enn planteportrett? Tror planteportrett er mystisk for nye lesere. Kanskje planteguide kan funke enda bedre? Eller plantepresentasjon?

 10. Hei
  Jeg leser bloggen din, ja jeg er innom deg flere ganger i uka, men er ikke så flink til å legge inn kommentarer. Du har tatt med mye av de postene som jeg har lest flere ganger iallfall; fuglemat, islykter, vårkrukker, dekorasjon mm. Men jeg har fått georginerdilla takket være dine blogginnlegg, så jeg synes også georgininnleggene fortjener en plass på lista.

  • hm, jo, jeg skriver jo mye om georginene og det er populært stoff. det kunne være de skal få en slik plass ja. takk for forslaget!

 11. Jeg liker jo alt- men fatter meg i korthet: mine favoritter er
  23 blomster for tidligblomstrende vårkrukker
  Opphøyede bed av pallekarmer
  Nøkkelside for islykter
  Side om juledekorasjoner- kranser
  Topping av planter og stiklinger
  Alle gode råd om at man kan nyte hagen innenfra- samspill mellom hus og hage

 12. Jeg liker jo alt- men fatter meg i korthet: mine favoritter er
  23 blomster for tidligblomstrende vårkrukker
  Opphøyede bed av pallekarmer
  Nøkkelside for islykter
  Side om juledekorasjoner- kranser
  Topping av planter og stiklinger
  Alle gode råd om at man kan nyte hagen innenfra- samspill mellom hus og hage

 13. Dette er blant de beste blogginnleggene dine:
  5 utvalgte nettbutikker som selger frø
  Busker som humla liker
  Busker med vakre bær

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips