Møt mine to rullestoler

Heihei, ikke noe hageprat i dag 🙂
Denne bloggposten handler om mine to rullestoler og er skrevet for å hjelpe til med å spre kunnskap og bevissthet om at rullestoler er supre hjelpemidler som kan gi økt livskvalitet!

Jeg har to rullestoler, og kan gå, og det er ikke noe som helst rart med det 😉
Insisterer hjernen din på at det er rart så anbefaler jeg denne gamle bloggposten.

Jeg har skrevet endel om at rullestol ikke er rart før, men ikke så mye om selve stolene, så i dag fokuserer jeg på de. Det tok meg mange år å innse at jeg burde ha rullestol, og når jeg først fikk så fikk jeg egentlig «feil» type. Etterhvert fikk jeg heldigvis søkt meg til en stol til, og jeg har nå altså to, som perfekt utfyller hverandre. En stor rullestol som jeg bruker for å farte rundt lokalt, og en liten sammenleggbar som jeg kan ta med meg. Begge er naturligvis elektriske, ellers ville de vært meningsløse for meg. Jeg kan nemlig gå, problemet er at jeg blir fort sliten. Med rullestol kommer jeg meg ut i parker, til butikker og rundt på flyplasser og messer.  Jeg slipper å slite meg ut på transportettapper, og jeg har med meg noe å hvile i. Når det nå først er slik at jeg har dårlig helse så kan jeg rett og slett oppleve mer med rullestol enn uten. Derfor er det å ha rullestol topp (og så er det dustehelsa og rullestolfientlige areal som er dritt).

Jeg bidrar her med mine personlige erfaringer. Jeg håper at vi etterhvert vil høre fra mange rullestolbrukere, slik at vi kan vise bredden av hva en rullestol kan være og hvordan de brukes. Har du rullestol så blir jeg glad om du bruker kommentarfelt og bidrar!

Når bruker jeg den store rullestolen:
Den store rullestolen kalles også scooter av hjelpemiddelsentralen (Alpine comet). For meg som bor sentralt så er den store rullestolen ekstremt praktisk. Jeg bruker den for å stikke på butikker, og jeg bruker den i parker og på byvandringer. Den er elektrisk og har lang nok rekkevidde til at avstander ikke er et problem (det stopper seg på komfort først, mer enn 20 min å kjøre blir for slitsomt). Maks hastighet er 10 km/t, så den kan kjøres på fortauer og parkeres sånn omtrent hvorsomhelst.

Det siste er av stor verdi. Å måtte gå fra parkeringsplass til butikkene kan ofte være det som gjør handleturen umulig fordi det da ikke finnes futt igjen til å handle. Med rullisen kan jeg stoppe nærme døren, (og ja, den kan låses).

Scooterens stores fortrinn er de store hjulene, den kom til og med frem i vinter så lenge jeg holdt meg på relativt fast underlag. Ulempen er at den er så stor og tung at den ikke lar seg løfte, skal du ha den med i bil må du ha henger og rampe. Det var scooter jeg fikk meg først, mens det jeg trengte mest da var noe vi kunne få med oss, altså den lille.

I gamleboligen brukte jeg dessuten denne for å flytte tunge ting fra veien og opp til huset (kunne ikke kjøre helt frem). Deilig å ikke måtte tilkalle hjelp!

Når bruker jeg den lille rullestolen
Den lille en manuell rullestol som det er montert hjelpemotor på (e-fix). Den er sammenleggbar, veldig sammenleggbar. Den deles opp i flere mindre biter og kan derfor få plass i nesten hvilkensomhelst bagasjerom! Og fordi ingen bit veier mer enn 9 kilo så greier jeg å montere og løfte den inn og ut selv, svake meg, uten hjelp. Genialt.

Jeg bruker den lille (som er normal rullestolstørrelse) når jeg skal på messer, kjøpesentere eller flyplasser og andre innendørssteder. Jeg bruker også den lille når jeg skal i parker som er for langt unna til å kjøre dit med den store. Så feks Botanisk hage. Den lilles fortrinn er at den er liten og smidig, og den er en fryd å bruke inne. Ulempen er at de smale hjulene ikke er drømmekobinasjon med grus, brusteiner, sleipt løv og annet utendørsgruff.

En ting som er litt unikt med min lille rullestol kontra de fleste andre små rullestoler er at den har nakkestøtte. Denne er spesiallaget for meg. Og det å spesiallage slike ting til rullestol er ikke uvanlig. Så, om du har fordommer om hva rullestoler kan og ikke kan, legg de til side og snakk med fagpersonen som skal hjelpe deg å søke (se neste avsnitt), kan godt hende det lar seg løse.

Deles opp i kropp + setepute + nakkestøtte + 2x hjul + 2x fotstøtte + batteri. Kan også ta av styringsenheten.

Hvordan skaffe seg en rullestol?
Dersom du lurer på om rullestol kanskje er noe for deg, så tar du kontakt med kommunen din. De har ansatte som hjelper deg med å finne ut om du vil ha nytte av de, og hvilken stol som er best for deg, og de hjelper med søkeprosessen. Seriøst så var det å søke om rullestol det enkleste jeg har vært borti i Nav!

Min bror og meg. Det er han som har lært meg at rullestoler = fantastiske hjelpemiddel 🙂

Har du rullestol?
Jeg håper dere andre som er heltids eller deltidsbrukere av rullestol vil dele erfaringer. Bruk kommentarfeltet her eller på Facebookposten, og har du egen blogg så kan du gjerne skrive om stolen din der og legge en lenke her. Hjelp meg til å vise frem hva rullestolbruk kan være, sammen kan vi vise et bredt spekter av muligheter!

Jeg pleier å skrive om rullestolbruken min en gang i året, du kan lese gamle poster her.

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

 1. Så bra at du har funnet to stoler som funker for deg! Og at du forteller om det. Folkeopplysning!

  Jeg bruker ikke rullestol, men har også måttet lære å tenke nytt noen ganger for å få til å gjøre de tingene jeg vil. Noen løsninger er enkle og andre er vanskeligere å komme på. Noen «kreative» varianter har vært litt tunge å venne seg til, men nå gjør det meg ikke noe lenger å gjøre ting litt annerledes enn friske personer. Det viktigste er jo at man bruker kreftene på det som er fint!

  P.S. Jeg husker en kollega for mange år siden som sa nei til mange ting pga helsa, og jeg tenkte at hun nektet seg så mye. Nå skjønner jeg bedre at hun hadde lært seg å prioritere.

  • Ja, god observasjon. Som syk så blir det mye prioritering, og å prioritere er ikke bare å sette i rekkefølge, det er også å stryke.

   Glad for å høre at du har greid å ta styringa over energibruken din selv! Det er jammen ikke lett å velge utenfor boksen, men belønningene kan være enorme 🙂

 2. For ca to timer siden sier jeg høyt til kjæresten min: Nå tror jeg det er på tide å få seg rullestol. Den satt langt inne og jeg har ruget på tanken en tid.
  Jeg har scooter fått fra hjelpemiddelsentralenfor å komme meg ut i lufta i nærområdet. Denne doningen fungerer etter hensikten. Men jeg har store smerter når jeg går på krykkene mine og jeg er alltid mer og mindre utmattet. Handling og andre aktiviteter som innebærer gåing og ståing er det snart helt slutt med. Derfor hjertesukket om rullestol-anskaffelse.
  En liten sammenleggbar en ville også bli nyttig når vi reiser rundt i bobilen vår. Nå har det blitt sånn at jeg ser stedene vi reiser til fra vinduet. Og jeg opplever det nærmeste område på campingplassene og parkeringsplassene nedover Europa. Ganske amputerte opplevelser.
  Jeg tenkte ikke på en liten elektrisk rullestol i utgangspunktet. Tenkte mere en transportstol som mannen min kan kjøre meg i. Men etter å ha lest om dine erfaringer, skjønner jeg at det må bli motoriser her i gården også
  Takk og takk for innlegget ditt. Om du kan gi meg mere informasjon om den lille elektriske som kan plukkes fra hverandre ville jeg bli veldig taknemmelig. Kjekt å vite før jeg tar kontakt med hjelpemiddelsentralen

  • Hei Bente! Nå har jeg lagt inn bilde i bloggposten, om du lurer på noe mer så spør du bare! Min rullestol er «standard nav-stol-2015», dette er noe som kan variere ettersom hva de har anbud på. Men det elektriske er altså efix.

   For de som ikke veit hva det innebærer, så er det altså manuell rullestol + ekstratilbehør som gir motor og styring. Motoren sitter inni hjula, så er det batteri under setet, og en joystikk og noe kabler. Man får både vanlige hjul og efix hjul, så man kan velge å montere på de vanlige om man en periode ønsker en lettere stol. (i realiteten betyr dette at jeg har to hjul som bare tar opp lagerplass, jeg bruker den jo alrdri ren manuell)

   Det er virkelig GULL å kunne styre selv! Selv verdens snilleste og flinkeste rullestoltriller greier ikke forutse hva DU faktisk ønsker å bli pekt i retning av, og det er ikke det samme å hele tiden måtte be om å få gå dit eller se datt…

  • Takk for god informasjon! Og for informative bilder. Jeg venter besøk fra kommunen om en ukes tid og er veldig glad for å ha dette å vise fram når jeg skal argumentere for rullestol! Blir det noe mere å spørre om etter hvert vet jeg jo hvor jeg finner deg

 3. Tusen takk for nyttige tips. Visste ikke at det fantes en slik sammenleggbar rullestol. Min saksbehandler i kommunen har nok ikke gode nok kunnskaper. Har en sammenleggbar scooter,men den er for tung for meg å få i bilen. Maken til din sammenleggbar rullestol tror jeg ville løst mine problemer.

  • Da synes jeg du skal ta en prat med kommunen din! Det er jo vesentlig at man kan få den med seg 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips