Litt bak scenen fra hagefotografering :)

For en par uker siden var jeg i Horten hos Maria, og som alltid når jeg er der så ble det tatt mye bilder. En av dagene var det hagevandring med hagefest, og med på det eventet var også Camilla og Frank fra Syverud gård. De hadde med seg en haug av sine flotte hageskulpturer for salg. Når gjestene hadde gått og vi drev og ryddet vekk for dagen så la Marias venn Bodil merke til at det var nydelig speiling i dammen og begynte å ta bilder av det. Og så ble jeg inspirert… Kombinasjonen av spennende (om krevende) lys, lekker hage, og en hel bod full av kule hageskulpturer var uslåelig, og til slutt endte vi opp alle sammen i en herlig fotosession rundt dammen 🙂

Det er Bodil som har tatt alle bilder hvor jeg er med + det med Maria & co.

Ikke barebare å få en fugl til å stå pent uti en dam..
Kommunikasjon med fotograf for å få avklart om «litt til høyre» er til høyre for meg, eller for fotografen. Eller kanskje for treet sett fra meg eller fotografen…?
Mens jeg plasserte ut fuglen gikk Maria, Camilla og Frank for å rydde bakgrunnen. Og photobomba 😀
Litt strategisk luking utført av Bodil..
Og her sluttresultatet. Ser jo bare ut som et knips, ikke sant? 🙂

Dagens fotomodeller er:

NB: Syverud gård har en nettbutikk. De sender over hele landet. OG, i tillegg har de av og til åpne dager hvor du kan komme og både se den flotte hagen, og handle fra butikken. Neste slik åpne dag er søndag 26. august kl 12-16, les mer om det her. De holder til i Sande, det er litt sør for Drammen.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

 1. Hei.
  Jeg og familien har hatt stor glede av bloggen og Fuglefryd- boken din. Takk! Vi har nå matet fuglene det siste året uten stopp og har fått veldig mange hagegjester.

  I dag leste jeg i en annen liten fuglebok vi har «Fuglebrettet» av H.Karlsen. Der står det at «hvis du begynner vinterfôringen for tidlig, kan kanskje en del trekkfugler som ikke har noe her til lands å gjøre om vinteren, bli for lenge og få problemer på flyturen sørover».

  Så nå er jeg engstelig for at vi har gjort noe feil som mater hele året. Jeg vet jo at du har skrevet det er ok å mate året rundt, så tenkte jeg ville høre med deg om det stemmer at noen fugler kan bli for lenge og få problemer, evt hvor jeg kan finne flere opplysninger om dette temaet.

  For ordens skyld, så bor vi i utenfor Bergen og har observert følgende fugler den siste tiden (skriver alle siden jeg ikke har helt kontroll på hvilke som trekker): gråspurv, pilfink, gulspurv, bokfink, kjøttmeis, svartmeis, spettmeiser, svarttrost, ringdue (+kråke og skjære), men det er jo mulig vi har oversett noen også.

  På forhånd tusen takk for svar.

  • Hei Karina, og takk for fint spørsmål
   Ja. Om fuglene tror det er nok mat å finne så er det nok noen av de som flyr kort som ikke flyr alikevell, eller flyr kortere. Dette vil så absolutt gjelde for for eksempel svarttrosten. Men er det problematisk? Fuglene baserer seg jo på instinkt og er slettes ikke dumme, de veit at det blir kaldt, så om de ikke kan takle kulden blir de ikke igjen.
   Men om parkene plutselig er fulle av deilige bær så de har grunn til å tenke at det er bær lenge (ikke bare noe godsaker i en dingst i ett tre), og fuglene takler lav temperatur, så er det da ikke feil/dumt/krise om de velger å ikke ta risikoen det jo er å fly til et annet land? (Akkurat svarttrost er forresten troanes til å forflytte seg slik at Hamartrosten flyr til Oslo og Oslotrosten flyr til kristiansand og Kristiansandtrosten flyr til Danmark)

   Men. Ja til spørsmålet ditt. Er det negativt å starte matingen tidlig. Ornitologer er rett og slett ikke helt i synkron her. Noen ornitologer synes ikke man skal mate i det hele tatt, andre mener all god mating, (altså med rett mat og hygieniske forhold) er bra, spesielt om den kan hjelpe i perioder hvor fuglene trenger en ekstra håndsrekning (og midt i trekket er da absolutt en slik tid). Og så er det naturligvis endel nyanser mellom disse ytterpunktene.

   Jeg snakket med ulike ornitologer om dette, og har fulgt med på diskusjoner, og har basert på det kommet til at jeg stoler mer på at det er bedre å mate enn å ikke mate. Her handler det for min del om å veie ulike fagpersoners innspill opp mot hverandre, og da veier for meg det betydelig tyngre med en biolog som faktisk har jobbet med mating av fugler mest. Og dessuten ser det for meg ut til at de som er i mot fuglematingen tilhører en «eldre tradisjon», nyere data gir lite hold til å være skeptisk, spesielt ikke når man tar inn i betraktningen alle de andre tingene vi gjør med kulturlandskapet mm som påvirker fuglene. Sånn jeg husker ting. Dessverre har jeg ikke notert ned de ulike kildene jeg baserer min slutning på, så her må du rett og slett selv gjøre en vurdering.

   Men: Det jeg er opptatt av er at vi er konsekvente. Har du først vent fuglene til at det er mat å få så har du et ansvar frem til naturen igjen byr på seg selv. I en tett by som Bergen er det gjerne ikke så farlig, det er ofte mange nok andre som mater til at de kan ta over stafettpinnen, men det er verdt å ha i bakhodet. Og så det er sagt, det er dårlig ide å slutte matingen i mars. Hold på til insektene er i mangfold, og er våren kald kan det ta sin tid.

   Så ja.Jeg tenker fuglene veit best selv, men det er vårt ansvar å sørge for at de får troverdig informasjon å basere beslutningen sin på. Aka, mater du høst så mater du vinter.

 2. Tusen takk for at du tok deg tid til å svare meg så grundig. Setter stor pris på det! Planen var å mate året rundt, så da holder vi oss til den planen uten dårlig samvittighet.

  Er så kjekt med en levende hage og det blir spennende å se hvilke fugler som blir igjen til vinteren. I år blir det kanskje juletre på de også:)

  • Ja, å mate fuglene gir mye glede, og det blir jo bare bedre og bedre ettersom årene går og fuglene blir oppmerksom på at du har en god restaurant 🙂

   – Veldig hyggelig å høre at du trives med fuglene dine, og det jeg deler!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her