Hvordan prikle

prikleplantePrikle vil si å forflytte de små frøplantene fra der hvor de ble sådd og over i nye potter med mer plass og mer næringsrik jord. Man sår ofte i en næringsfattig jord og mye tettere enn slik plantene skal stå når de er større, og den første omplantingen kaller man å prikle. Ikke alle planter prikles, erteblomster feks bør man så direkte.
Når man håndterer de små plantene er det viktig å holde de etter bladene, og være nøye med å ikke klemme stilk eller røtter. Dersom de små priklespirene har blitt veldig lange så kan du med fordel plante de litt dypere enn de sto i såjorda. For å løsne plantene (fra jorda og fra hverandre) er det kjekt å bruke en priklepinne. Har du ikke det så funker en blyant og eller en gaffel fint. Så når du planter den lille planten lager du et hull i jorda med priklepinnen eller blyant ol, senker planten ned i hullet og dytter jorda forsiktig inntill. Trykk med fingrene forsiktig sammen jorda runt planten, slik at jorda ikke er helt løs.
Jeg priklet det første i dag. Blodbeger og Primula var først ut. Jeg har ikke priklet alle Blodbegerene da de visst helst liker å være litt store før de prikles, men jeg tok de som sto veldig tett (mystisk det derre med hvordan frø klomper seg sammen og innsisterer å spire der andre har spirt…)
Sånn i hovedsak hadde plantene fått ett sett med skikkelige blad ut over frøbladene, og fint rotsystem så jeg tenker det går veldig fint med de. Jeg valgte uansett å legg litt såjord i priklehullet slik at de nyflyttede røttene ikke kommer direkte i kontakt med plantejorda. Helt unødvendig, men det er nå litt kos å dille for småplantene også da når jeg først har tid 😀
Det ble forresten grusomt mye primula….. men, men, det skal vel være mulig å finne noen omplasseringshjem etter hvert tenker jeg 😀

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

  1. Yes it is isn’t it? I am sowing (what ever is the correct way to spell this?) quite a few flowers this season. I have many reasons for this, its partly because I can then get flowers I otherwise would have trouble finding in stores, partly because it is an affordable way of buying flowers, but mostly it is just because I like to raise my plants from seed and se them grow. I get so happy every time something new come up of the soil that I do a little dans 😉

  2. Heisann, der har du vært innom mens jeg satt og strevde med engelsken i svaret over.
    Så kjekt at du stakk innom bruttern, kansje jeg kan få vise noen av alle deres lekre grønnsaker til sommeren også 😀

  3. ja, du sier det blir mange primulaer. Det er likedan med meg, tror bestandig at det blir bare noen få frø som spirer- og så skjer det motsatte. Klarer heller ikke å kaste disse små søte blomsterbarna mine, så det blir til at jeg gir bort- men det er nå bare koselig=)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips