Hvorfor dør alltid basilikumen?

basilikumEnkelt svar; fordi den planta du kjøper i butikken egentlig er bukett på rot…
Det er rett og slett ikke meningen at den skal leve, det er en broilerplante som er dyrket frem for å være salgbar så raskt som mulig, bruk og kast mao. Men det er mulig å få den til å overleve, og med rett stell er det slettes ikke vanskelig.
Nå har jeg nylig sådd basilikum, ikke mindre enn seks spennende slag står og venter på å bli store flinke matgleder, men det tar nok litt tid før det er noe særlig til produksjon… Så dermed kjøpte jeg en basilikumpotte i matbutikken.
Når jeg får en basilikum i hus pleier jeg å gjøre slik: Det første jeg gjør er å høste det som kan høstes, dvs toppe de plantene som har blader i en viss størrelse ned til første ekte bladpar (de nederste gulaktige teller ikke, det er frøblad). Som oftest er det ikke så mye å høste, men jeg tar det som er, og så kniper jeg av de aller lengste plantene nede ved rota for å tynne litt. Videre tar jeg og deler opp og potter om, jeg deler som oftest i to, kommer litt an på, jeg deler opp fordi plantene står altfor tett, egentlig hadde det vært nok med tre små basilikumplanter i hver potte, mens de som selges sikkert har 50. Så vanner jeg (undervanner alltid, det vil si at jeg vanner på skåla) og setter planten lys, men ikke i sydvinduet eller over radiatoren og ikke I trekk.
Ettersom planten vokser til så topper jeg den og bruker bladene, dvs at jeg ikke plukker av de store bladene, men lar de stå og i stedet tar de nye skuddene, på den måten busker planten seg og blir større og friskere. Planten lider egentlig av sjokk når den kommer i hus etter en tøff overgang fra perfekte drivhusliv, og trenger litt ekstra stell og omsorg de første dagene i nytt hus, ettersom den blir etablert så vil den bli langt mer robust.
Fikk du lyst til å så basilikum så har de frø over alt. Spesielt Impecta har et vanvittig utvalg med hele 23 slag basilikum (ocimum basilicum, fakta om planten her) å velge i! Mine seks utvalgte er purple Ruffles, Siam Queen, Citriodora, Dark Opal, Green ruffles og Cinnamon som allerede er utpriklet og er planten på bildet.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

  1. Fantastisk!
    Dersom du fortset med slike pedagogiske innlegg, skal du sjå basilikumen ikkje døyr av skrekk med ein gong den kryssar dørstokken vår 🙂

    Klem Astrid

  2. Min favoritt, utenom den vanlige basilikummen er definitivt Thai basilikum! Det er så nam nam i wok at det kan ikke beskrives engang!

  3. Jeg var liksom ikke så fornøyd med alternative basilikum… hehe. De ble stort sett ikke spist gitt. De mørkbladede hadde jo sin sjarme, men kanelbasilikum var fælt.

  4. Ja det var det da… hehe, de aller fleste jeg sådde grodde fint (om enn ekstremt sakte) opp. Men så ble jeg så missfornøyd med smaken, også skjedde det vel endel annet, så vips ble det glemt. Mulig jeg sår igjen noen av de mørke slagene, sitronbasilikum og kanelbasilikum og taibasilikum derimot falt meg slettes ikke i smak. (men som du ser av kommentaren til Mia over så er det jo smak og behag dette da)

  5. Hei, du som kan så mye om planter, kan kanskje fortelle meg hva jeg skal gjøre med Månedjordbærene jeg har i potter på kjøkkenbenken.. Min yngste datter og jeg kjøpte frø på Rema1000 Bröderna Nelson Månedjordbær. Det sto på pakken at de kunne såes inne feb-april, og vi sådde dem i slutten av april. De skulle såes på fuktet jord det gjorde vi stilte de mørk og har nå fått masse av pittesmå planter i hver potte…. har bilder jeg kan maile om du vil se….. hva gjør jeg videre, skal jeg nappe vekk? Potte de om med noen få planter i hver potte? men hvordan gjør jeg isåfall det, de er jo så små? Hjelp meg snille du. Jeg har nå også tatt stikklinger av Ribes alpinum, som nå står sammen med jordbærene, håper jeg får til dette, men hva gjør jeg med stikklingene hvis de kommer seg? kan jeg plante dem ut i år? eller skal de stå inne til over vinteren og ut neste sommer?
    Blir svært tallnemlig for svar.. Mail meg….
    Mvh. Nina

  6. Tomater.satte tomatfrø først i feb. mnd.ser brukbare ut 20 cm høye, gartnerier selger jo de nå med mengder av tomater på men i alle dager når startet de plantingen? Trodde jeg var tidlig ute.
    Hilsen
    Chris.

    • Hei Chris 🙂
      Veit ikke hvor tidlig de starter de som nå er i frukt, men gartnerine «jukser» jo. De har optimale forhold og kan presse planter i raskere vekst enn hva vi kan i hjemmene våre.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her