Om å toppe plantene.

Det er ikke nødvendig men veldig lurt å toppe småplantene, enten det er sommerblomster eller stauder. Man topper plantene for å få de til å buske seg, dvs at man kapper av toppen for å få planten til å sette flere sideskudd. Jo flere sideskudd jo bredere og tettere plante, noe som automatisk gir mer blomster… Eneste aber med å toppe er at du forsinker blomstringen noe, men hva spiller det for rolle når du i stedet (teoretisk) får fire ganger så mange blomster og en plante som ser mye finere ut 😉
Å toppe er rett og slett å knipe av toppen, toppen kan kastes, eller om den er lang nok gjøres om til en stikling.
Man kan toppe nesten alt, noen få ting vokser rett opp og skal egentlig ikke ha sideskudd, som feks valmue, men resten har godt av å bli knepet.
Man topper gjerne over andre ekte bladsett. Det første bladet som kommer kalles et frøblad, og det teller ikke. De visner ofte ned og faller av. Når planten toppes så vil den provoseres til å lage nye toppskudd, det vil si at det kommer en ny stilk over bladene. Topp like over bladfestet, bruk en kniv eller saks eller neglene.
Når så disse sideskuddene har fått ett eller to par med blader kan du toppe igjenn! (om du har hjerte til det *lol*)
Blei du litt inspirert til å toppe nå? 😀 Og husk, avkappet kan bli en stikling

Over ser du to georginefrøplanter. Den ene er urørt, den andre er toppet over tredje ekte bladpar. Som du ser har begge plantene satt sideskudd, men den som er toppet har fått mye kraftigere sideskudd en den som er urørt. Det er fordi planten satser mest mulig energi på hovedskuddet for å bli høyest mulig (og få mest sol), mens når en topper den så dirigeres all kraft til alle de ulike sideskuddene (også er det noe med hormoner og slikt også, men det får en mer kompetent person ta seg av..) Rotsystemet er også mye bedre på den toppede planten (igjenn, noe med disse hormonene). Eneste negative med å toppe er at en setter tilbake blomstringen med en par uker, kan jo være kjekt å vite.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

  • Kan man toppe blomster som jeg kjøpte som plante i fjor (solhatt blant annet). Er det noe du kan vise ved en film i så fall?:)

  • Ja! Blodbeger bør absolutt toppes, og de kan godt toppes to ganger om du har hjerte, og du kan gjerne sette en stikling med denne første toppen.

  • Jeg har ikke dyrket sommerasalia, men om jeg skulle prøve så ville jeg ha sådd de samlet, (men ikke for tett da) og priklet de ut en og en når de hadde fått noen sett med blader. Og ja, jeg ville nok ha toppet de.

 1. Hei! Nydelig blogg. Kan jeg toppe Dracaena (draketre cintho)? Og hva tror du om å ta toppen fra gummiplante og prøve å få en ny plante av den?

 2. Hei, flott og lærerik blogg 😀 jeg har en coleus i vinduskarmen, (ca ett år gammel fra stikling) og den har vokst seg HØY med mye bladverk og lange stilker, går det fortsatt ann å toppe den for å få mer ‘buskete plante’, eller er det for sent? Den faller jo litt sammen stakkar, med vekten av stilk og blad.
  Jeg har også nettopp plantet noen stiklinger fra samme plante, men de rakk å bli lange før jeg fikk de i jord, kan/bør de òg toppes?

  • Topp i vei! Har den strekt seg synes jeg du skal toppe så langt ned at du får to bladpar over jorden, ikke mer (du kan sågar ha bare ett, om den virkelig har strekt seg monstrøst. På denne måten får du både en plante med mer bærekraftig stilk, og ikke minst mer buskete og dermed finere.
   Og sett gjerne stiklinger på toppene du topper, coleus kan være evighetsmaskin sånn 😀

 3. For en super blogg du har.
  Nå vet jeg ikke om denne bloggen er i bruk lengre, men jeg prøver meg med et lite spørsmål allikevel.
  Jeg er helt ny når det gjelder såing og har begynt med det aller enkleste, nemlig eplesteiner. Jeg har fått en god spire av en slik stein og lurer derfor på om denne skal toppes, slik at den forgreiner seg.
  Hvor stor skal den isåfall være før jeg evt gjør dette?

  • Hei, bloggen er naturligvis høyst levende, både som blogg og på facebook og insta og snap, hyggelig å høre at du har glede av den! 🙂
   Gratulerer med epletresprien. Hva du gjør videre nå er helt opp til hva du ønsker med det vesle treet ditt. Det er ikke vanlig å toppe busker og trær det første året, og om du ønsker å dyrke det frem til et tre så skal det ikke toppes eller beskjæres før om lenge, eventuelt kan du toppe det når det er en par år om du vil espaliere det. Eller, du kan toppe og leke og beskjære den om du ønsker å lage deg en skulpturell busk 🙂
   Men, jeg må nesten advare deg: Det vil ta lang tid før du får frukt, og treet ditt vil neppe bære så god frukt som den du plantet frø fra. Den vanlige måten å formere opp epler på er å pode, bla fordi våre fancy sorter ikke er frøekte (barn blir ikke lik forelder).
   Eplesteiner er kanskje det enkleste tilgjengelige for deg, men _enklest_ er det rett og slett ikke 😉 Jeg vil anbefale at du i tillegg til det flotte epletreprosjektet ditt sår deg noen ettårige planter du kan ha glede av i år, sommerblomster eller grønnsaker. Se bak på frøpakkene når de er egnet å så, og sett i gang! (feks: solsikke, salat, reddik, kornblomst, jomfru i det grønne)

 4. Tusen takk for svaret.
  Er klar over at det vil ta noen år og det gjør heller ingenting om det blir frukt på det. Jeg synes bare det er gøy å se det vokse fra et lite frø til et tre.
  Nå har jeg kun en liten terrasse, men når jeg endelig får en hage, kommer jeg til å kjøpe drivhus og starte med poding. Det høres veldig spennende ut.:)

 5. Hei. Kanskje du kan hjelpe meg når det gjelder en Klematis?… Jeg har overvintret en Klematis i garasjen. Ser nå at det har kommet laaange skudd. Jeg vet at den ikke kan settes ut før det er garantert frostfritt. Sp målet er imidlertid: – Kan/bør jeg toppe den slik at den blir kraftigere/frodigere, eller vil det sette den tilbake? Det er stort sett mørkt i garasjen, og jeg har ikke plantelys.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her