Om å herde/tilvenne plantene til utelivet

stemorkrukkePlanterom og vinduskarmer er fulle, det er varmt ute, med andre ord på tide å begynne å flytte noen av plantene ut.
Planter som vokser opp inne og eller bor inne om vinteren må tilvennes et uteliv. Det er flere grunner for dette:
– Planter har en naturlig innebygget solfaktor i bladene, men denne må skrus på. Planter som har stått inne i en periode har ikke denne beskyttelsen, og de trenger litt tid ute for å danne den. Det er derfor viktig å sette plantene ut i skyggen i en ukes tid før de får stå midt i solsteika.
– Klimaet ute kan være tøft, med vind og lave tempraturer, og overgangen kan være en sjokkopplevelse for de sarte små. Skjerm de ved å sette de lunt, gjerne oppi kasser, og bær de inn og ut om natten dersom det er kaldere enn 10 grader. Sett helst ikke plantene inn på stua om natta, der er det for varmt.
Etter en periode er plantene blitt mer robuste, men de har ikke blitt superplanter så ikke glem de bort. Husk at våren er lunefull, og man kan få frostnetter til langt ut i mai (og enda senere i kaldere landsdeler). Mange planter liker seg heller ikke om tempraturen faller under fem grader, så følg med på værvarselet og bær om nødvendig plantene inn eller dekk de til om det er meldt en kald natt. Planter du kjøper på hagesenteret trenger også en periode med tilvenning nå på våren, så ikke sleng de rett ut. Og, dersom du har tomatplanter og ipomoea og andre varmekjære planter så vent med å sette de ut, de har det bedre inne så lenge 😉

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

 1. Is «utelivet» the word for pansy? They are very pretty and the bench looks like a nice place to sit and enjoy them 🙂

 2. Hi Mary, how fun that you try to figure out the Norwegian 🙂

  The flower Pansy is called stemor in Norwegian, stemor=stepmother for some strange reason.

  The heading of the post will read something like this in English:
  (About=om) making (plants=planter) (get used to=tilvenne) the (outdoor life=uteliv).
  The post explains how to gradually transfer plants from the safe indoors and out in the sun=sol and cold=kulde and wind=vind.

 3. Heisann! Eg har tatt ein tur innom bloggen din no og da, og meir no når hagesesongen er over oss. Eg har lagt til «hageblogger» som link på sida mi, og om det er greit for deg så legg eg gjerne til moseplassen og. Får mange gode tips her : ) Me er i gang med vår andre sesong på eiendommen vår, men er startar me frå scratsj (fyllmasse).

 4. Hei Randi, klart det er greit med lenker 🙂 Jeg legger deg inn på Hageblogger også, koselig blogg du hadde, denne var ny for meg.

 5. It’s fun to try to guess, but I was sure off on that one 🙂 How funny that pansies are called stepmother. That should make Stepmothers feel very beautiful! I would love to have a flower named for me!

 6. Hei, har snoket litt rundt på bloggen din og andres i lista og synes at det er artig å se at det er flere der ute. Må innrømme at jeg fikk litt prestasjonsangst når du skrev inn til meg. Men jeg har ikke noe mot at du linker nei 🙂
  renate

 7. Det var kjekt å høre natesin 🙂
  Jeg synes selv det er så kjekt å ha alle hagebloggene samlet sånn på ett sted, og er superfornyd med at det går ann å se når de er oppdatert også 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her