Peoner, peoner, peoner

peonhvitSkulle jeg bare ha hatt en eneste blomst i hagen, så ville det nok ha vært peon 😀
Dette er ballets dronning! Hun er enn madam med deilige farger, hun kan ha nydelig duft, hun har vakkert bladverk, hun er flott i snitt, og sneglene er heller ikke særlig begeistret for henne 😀
Peon (eller pion, begge ser ut til å være akseptable stavemåter) er en gammel staude i norske hager, men den stammer opprinnlig fra Østen hvor den har vært kultivert i ca 2000 år. Det finnes flere ulike typer av peon, den mest vanlige er silkepeon, men de andre sortene er minst like intressange.
Peon har rykte på seg for å være veldig vrien, noe som bare er tull. Den liker dog å stå i ro, og om den trives så overlever den mange års neglisering og kan derfor ofte være å finne i glemte hager.
peonrotGod drenering er dog viktig, og det er essensielt at den ikke plantes for dypt, noen få cm jord over knollen holder. Selvom den trives i ro så er det ikke noe problem å grave den opp og dele den med noen års mellomrom. Det er den greieste måten av alle å få flere peoner på, til egen hage eller som bytte ovenfor andre.
Bildene her viser en blomstrende peon fra min mors hage og en fradelt peon som jeg nylig fikk tilsendt i posten fra en hagevenn. Begge er vakre og jeg gleder meg til å se de i blomst 😀
Pionhagen – har mengdevis av peoner til salgs, rimlig heftige priser dog. Peoner er dyre å lage for salg pga tidsaspektet, så jeg vil tro at de fleste peonene i min hage kommer til å bli bytter. Pionhagen har mye god informasjon om peoner om du skulle ønske å bli bedre kjent med denne flotte blomsten
Peony (Paeonia), the queen of my garden. The picture is of a flowering peony in my moms garden and a peony i got sendt from a friend.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. heisann!
  jeg er så enig med deg at peoner er noe av det vakreste man kan ha i hagen. Jeg er midt i et hageprosjekt der hele området rundt huset er gravd opp, og vi skal anlegge alt på nytt (det var vel egentlig ingen ting her…), og peoner, det er noe jeg skal ha!!
  Flott at du har samlet hageblogger, det er så fint å finne steder å gå til for å hente inspirasjon og gode ideer;o)
  Du får ha en fortreffelig kveld!

 2. Peoner er noe av det vakreste jeg vet i hagen også – blogget litt om mine i fjor. Jeg har arvet hagen med peonene i, heldige meg, men de er dessverre invadert av kveke. Den er ikke lett å bli kvitt der den vokser gjennom knollene… Det blir evig luking på meg.

 3. I dag har eg planta peonene mine – fem stykker i eit bed! Inspirert av peonbedet bak Den Nationale Scene i Bergen ville eg ha mange peoner i lag, ulike nyanser av kvitt/rosa/raudt. Det tar nok nokre år før det blir skikkelig fint, men eg håpar jo på ein blome eller to allereie i år!

 4. Peonies are one of my favorite flowers! It is actually the State Flower for Indiana. I have white, dark «red», and pink ones! Mine won’t bloom until May sometime. That is a beautiful picture of yours!

 5. Oleiv lene: Det er bra spennende å kunne planegge slik fra starten av da, gleder meg til å kansje få se noen resultater på bloggen din 😀

  Pulsatilla: Kveke… Roundup i sterk blanding, gummihansker og en fille. Stryk på kvekebladene, og er du heldig dør en hel haug… De henger jo sammen (i allefall før du begynner å luke). Jeg kjenner flere som har blitt kvitt innfiltrert kveke på den måten der, det tar jo litt tid, men er mye mer effektivt enn å luke uten å kunne solle. Lykke til forresten, og så gleder jeg meg til å gjenfinne om peoner på bloggen din 😀

  Elisa: He? er det et peonbed der? *skriver meg bak øret* -og gleder meg såklart til å se resultater hos deg også 😀

  Mary, the picture is from last summer 😉 Here they dont flower until june-july 😀 I hope i get to see yours in may though!

 6. I love Peonies!! They’re so beautiful. I never seem to be able to keep them alive since I moved to this house though. Something in the soil, I guess. When my husband retires we plan to move and I hope I can grow them in my garden again. Beautiful picture!

 7. Peoner er så vakre, de pleier å blomstre (i min hage) til fødselsdagen min. Forbinder alltid den lukten med bløtkake og folk *ler*
  Her i haven er vi så heldig å ha masse gamle peoner som har stått her i hvertfall 60-70 år. 6-7 forskjellige sorter, og hvert år kommer de trofast frem.

 8. sandpiper; sad to hear that they dont grow, maby your soil is too acid?

  Elisabeth, ååå heldiggrisen. Når vi var på visning i høst så var det en hage som det var endel peon i, og det veide faktisk inn som en faktor for å kjøpe stedet LOL (men det var masse annet som trakk ned desverre, så det blei deilige men peonfrie moseplassen i stedet)

 9. Helt enig med dere alle, det er en utrolig vakker blomst.
  Jeg fikk noen svære røtter med peoner i fjordvår. Jeg ventet i spenning på blomstring for jeg vet jo ikke hva slags sort det er. Men det kom ingen blomst og skuffelsen var stor. Kanskje var det fordi de ble flyttet?

 10. tja, de kan blomstre selvom de flyttes, eller de kan la vær, det er litt varierende egentlig (og kommer ann på hvor tidlig den ble flyttet). Så lenge den ikke står for dypt så kommer den i allefall til å blomstre for deg i år 😀

 11. […] Det er en masse myter om peonene, mange har for seg at dette er en vrien staude, at den ikke må flyttes, at den blomstrer kun noen dager mm. I mine øyne bare tull alt sammen, den er ikke den letteste stauden, men vrien vil jeg ikke si den er. Men den bruker gjerne noen år på å etablere seg, og de knollene man kjøper på gartneriet er gjerne så små at det tar noen år før det blir skikkelig blomstring på den. Jeg har skrevet litt basic om peon her […]

 12. Hei. Jeg lurer på om noen vet hvorfor peonen jeg har hatt i ca 6 år ikke kommer med mer enn en blomst? Den er hvit ,fylt og helt nydelig. Selve planten har stått bom stille men en
  blomst dukker altså opp hver sommer.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her