Salat og andre grønnsaker dyrket innendørs.

salat1Som nevnt før så har jeg et lite prosjekt på gang med innendørs grønnsakshage.
Så langt har jeg lykkes godt med basilikum, som jeg har sådd syv slag av. Jeg har også andre urter som timian og kruspersille som er sådd og vokser.
Jeg har noen potter med ferdigkjøpte urteplanter. Jeg har prøvd ut en masse ulike spirer som feks alfa alfa (blålusern), mungobønner og bokolispirer. Og jeg har en masse salat.

salat2I grunnen har det meste fungert udmerket, noen få ting spirer dårlig og nekter og gro som feks gressløk, men stort sett så er jeg superfornøyd, og egentlig litt overrasket over hvor enkelt og greit det har vært. I dag har jeg endelig fått ork til å så mer salat, på høy tid i grunnen ettersom det anbefales at man sår salat hver annen uke for å ha en jevn tilgang.
Her er en liten presentasjon av salaten jeg har dyrket frem så langt og nye slag/varianter som ikke spirte. Smakene er forsøkt beskrevet av meg og min man.

salat3 Rucolasalat, villtype. Diplotaxis tenuifolia – Rucolasmak, nøtteaktig, peppersmak.
Rucolasalat, Eruca sativa ‘Apollo’ – Litt annet utseende en den vanlige, kraftigere pepper og lukter mer enn villtypen. Begge smaker mye mer enn den fra butikk.
Vintersalat, Valerianella locusta var. oleracea ‘vit’ – Tykk konsistens, mild lett søtlig smak, fine farger og struktur, fin som fyll for den har ikke mye smak å by på.
Hodesalat, Lactuca sativa L ‘Tom Thumb’ – Luftig og fin konsistens, bitter, lett gressaktig. (smaker i grunnen som hodesalat..)
Algersalat, Fedia corucopiae ‘Tiara’ – Bitter, kraftige læraktige blad, gressduft, jeg synes denne er ufyslig, mannen liker den.
De siste her har jeg sådd for første gang, med unntak av Frisée d´Amérique som ikke ville spire sist (sikkert for varmt)
– Plokksalat, Luctuca sativa L. ‘Frisée d´Amérique’
– Plukksalat, Lactuca sativa L ‘Amerikanischer brauner
– Vill Rucolasalat, muligens hjemmelagede frø. (Fått av hagevenn).

The salat-section of my inndoors vegetablegarden.

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

 1. […] Man tager hvad man haver, og akkurat når jeg skulle prikle ut salaten og kruspersilla så hadde jeg en tom murerbøtte 🙂 Og vips, en minigrønnsakshage. Det foreligger skumle planer om noe litt større enn dette ettersom dette på langt nær rommer nok salat til å dekke behovet vårt, men det er da en super start? Det er i bøtta ulike typer salat, samt vanlig og storbladet kruspersille. Jeg henter daglig blader av de ulike slagene og har stor glede av å ha tilgang på fersk salat. Her kan du lese en tidligere post mednavn på salaten jeg har sådd. […]

 2. Hei,
  Takk for en super blogg! Jeg ble inspirert av bloggen din og prøvde å så endel av disse sortene i fjor, uten særlig hell. Har prød på nytt i år med litt mer hell, men det blir fortsatt liten vekst. Kan du fortelle litt om hvilke forhold du har hatt for disse innendørsplantene? Lys, vanning, jord, gjødsling osv.
  Og en ting har jeg slitt med å finne ut av via nettet. Hvor mange frø og hvor tett skal man så når man f.eks skal gro basilikum eller rukkola i en potte? På posen står det jo at det skal være ganske stor avstand, men jeg klarer ikke helt skjønne at ett frø skal bli til en så stor plante som vi kjøper i butikken?
  Håper du kan hjelpe meg med dette, evt. vise til et innlegg hvor du har skrevet noe om det. 🙂

  • Hei Caroline 🙂
   Litt forsinket svar fra meg, men håper du ikke har gitt opp 😉
   De må ha mye lys og så må de ha næring for å vokse. Mine står rett under doble lysstoffrør, (dvs lyset er ca 10 over plantene).
   Hvor tett du skal så ja, vel, det er veldig forvirrende med butikkplantene, for de er ikke dyrket slik at det er meningen at plantene skal leve, det er hurtigproduksjon som skal bli tett fort, så der er det derfor mange planter pr potte. En vanlig potte bør nok ha fra ett til tre basilikumfrø, litt ettersom hva du foretrekker sjøl. Da må du toppe plantene grundig, så vil de etterhvert bli buskete og fine. Ruccola ville jeg ha hatt en av pr potte om du dyrker for å ha over lang tid ute, men inne så kan det være greit å så tettere, så kan du heller tynne (altså fjerne og spise opp) halvparten av plantene når det begynner å gro seg til.

 3. Hei igjen,
  Tusen takk for svar! Jeg plantet masse nye frø i går (runde 3) slik som du anbefalte å gjøre det, så da blir det vel bedre denne gangen.
  I tillegg har jeg kjøpt flytende gjødsel (Bio Bact), og ser jeg at de plantene som fikk gjødsel fra de var relativt små vokser kjempebra og har tatt igjen de første frøene jeg sådde, som ikke fikk gjødsel i tide, og vel så det.
  Ønsker deg en fin og blomstrende 1. mai 🙂

 4. Hei igjen,

  Tusen takk for svar! Jeg plantet masse nye frø i går (runde 3) slik som du anbefalte å gjøre det, så da blir det vel bedre denne gangen.
  I tillegg har jeg kjøpt flytende gjødsel (Bio Bact), og ser jeg at de plantene som fikk gjødsel fra de var relativt små vokser kjempebra og har tatt igjen de første frøene jeg sådde, som ikke fikk gjødsel i tide, og vel så det.

  Ønsker deg en fin og blomstrende 1. mai 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips