Plantetips: Planter som gir barn kjøkkenhageglede!

Lilla gulrøtter, godt på grillen!

Har du små barn eller barnebarn og lyst til at de skal bli kjent med og få begeistring for å dyrke? Da bjuder jeg på liten skattekiste som har blitt til ved hjelp av mine fantastiske følgere på Instagram-story.

Det startet med at en leser (Herdis Assev) ville ha tips på «Barnevennlige produktive planter som tåler litt», og ga noen matplanteksempel. Jeg delte spørsmålet med følgerne, og fikk mengder med svar som jeg har brukt som grunnlag for posten 🙂

Pallekarmer er fantastisk både for stor og liten 🙂 Les om å dyrke i pallekarm her.

Hvordan dyrke med barn:

Bruk gjerne opphøyde bed (feks pallekarmer) eller stødige krukker. Da er det enklere for entusiastiske barn å komme tett på plantene, uten å tråkke eller falle oppi bed. En leser foreslo å legge stein i bunnen på krukken for å få den til å stå stødigere, sand vil gjøre samme nytten. (I begge tilfeller dropper du da leca).

ufosquash! Heter ‘Custard White’

Planter som har morsom vekst:

 • Sukkererter er en vinner for mange fordi den er artig som liten plante som vokser ganske fort, og så får rare belger en kan plukke og spise direkte.
 • Bønner kan også bli veldig gøy. De vokser fort og får artige belger. Aspargesbønner er ganske milde og enkle å bruke i maten, og får kul lang fasong.
 • Physalis. Ja, du kan faktisk dyrke physalis i hagen! Den er morsom med sine runde frukter i egne små papirlykter. Gode er de også.
 • Rabarbra får store artige blader og en rar syrlig spennende stilk.
 • Mangold (da spesielt ‘Bright Light’) har flott farge på stilken som går ut i bladet, OG, røttene blir også farget! (obs, kanskje ikke den enkleste på smak, men barn kan da trenge utfordringer de og)
 • Squash og agurk og gresskar er generelt gøy. Gresskar vokser jo så en kan se det, Squash kan dyrkes i mye rare fasonger og agurk er mild og ufarlig og er morsomst når den er liten.
 • Gulrøtter er magisk fordi en kan dra noe langt opp fra jorden. En leser fortalte hun sådde gulrøttene litt tett i klynger, da grodde de litt inn i hverandre og lagde en knute (spesielt om det er litt stein i jorda), og de knutene synes barna var ekstra gøy.
 • Reddik er nesten like bra, spesielt de runde sortene, rundt er kult!
 • Poteter er også kult, faktisk. Det er noe med den magien av at det skjer usynlig under bakken. Her kan det være morsomt å dyrke i potetpotter som du tar av så du kan pirke ut på siden.
Physalis

Planter med artig smak:

 • Urter er gøy blant annet fordi smakene forbindes med visse typer mat. En leser forteller at barna står i hagen og forteller venner at den planten smaker pizza (oregano) og den planten smaker tyggegummi (mynte).
 • Fenikkel har samme egenskap, tenk en grønnsak som smaker lakris!
 • Tomater! Tomat er gjenkjennelig og noe barn ofte liker. Velg gjerne cherry og perletomater, det er gøy med små runde bær en putter i munnen.
Se gjerne tomatdyrkeguiden min her!

Søtt, sunt og godt, med god konsistens:

Bær og frukt er alltid en vinner! Jordbær, månedsjordbær, hageblåbær, bringebær og moreller trekkes frem av mange, men jeg tenker at alt de kan nå å plukke selv kan bli gøy. Det er søtt og smaksrikt og har mye fine konsistenser. Ikke vær så redd stikkelsbær og annet som stikker, det kan bli spennende fordi barna må unngå de skumle tornene.

Spiselige blomster:

Barn kan godt like at blomstene er spiselige!
Alle urter har spiselige blomster, du kan spise squash, og blomkarse kan du både dyrke som salat og for å spise blomster (fin pepperaktig smak). Ellers: Agurkurt er morsom for den har piggete blader og agurksmak på blomstene. Og kornblomster er så vakre og morsomme å plukke av kronbladene. Ringblomster smaker ikke så mye, men har store robuste blomster. Og. Alle er gode polinatorplanter, noe som er bra både for kjøkkenhagen, miljøet og barna. Barn kan nemlig godt like at det er små hagegjester de kan oppdage.

Blomkarse

Skap begeistring!

Tenk over hva du begeistres over og plant det, så vil din begeistring smitte 🙂 Tenk også over hva du lett kan bruke i mat, det er vist at barn som dyrker grønnsaker lettere vil spise grønnsaker. Egendyrket er kult rett og slett.

Jeg tenker at barn som vi voksne dras mot det litt uvanlige. Størrelser og former og farger og tekstur er viktig. Duft like så. Noe å bli nysgjerrig på og snakke om!

Men ikke overkompliser. Barn kan finne magi i det minste! Ha det gøy med senkede skuldre, gå for opplevelse fremfor produkt 😉


Takk til:
Birtro, heidianine, sivgulla, aynikl, husetlundebo, strikkelise, elisabeth_s_h, grete_wb, anneverlo, elsejuli, annekarog, belindashusoghage, rosenmos, personalarchitecture, frk.sandven, samdals, og evanova 🙂
– uten dere kunne jeg ikke skrevet denne posten!

Er du på Instagram? Husk å følge meg på @Moseplassen, og sjekk daglig innom Story! Der deler jeg jevnlig små og store drypp fra hagen, med både inspirasjon og tips. Og en fast daglig plantequiz 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her