Dahlia variabilis 'Fireworks' – frøsådd og spraglete

gul spraglete georgineMøt min første blomstrende georgine, den frøsådde Dahlia variabilis ‘Fireworks’. Jeg tror jeg sådde i februar, og så sto de på planterommet under lys. Egentlig så kunne jeg ha hatt blomster for en mnd siden hadde jeg gitt de bedre forhold. Ettersom de vokste så blei de dyttet ut i mørket, og jeg fikk ikke tid til å gi de større potter heller. For en tid tilbake så toppet jeg alle, men jeg sparte noen topper så jeg skulle få tidlige blomster 🙂
Gleder meg til å se alle de ulike blomstene, kjennetegnet til denne sorten er at den har spettete blomster, fargene er , orange, rød, rosa. Spennende synes jeg.
Nå er det mulig at jeg tar feil, men så langt jeg kan forstå basert på samtaler med mer erfarne georginedyrkere så er det litt tullete å snakke om sommergeorginer og georginer. Det er akkurat det samme planta, forskjellen er at en sommergeorgine er frøsådd det året du kjøper den (eller du sår selv), mens du ellers kjøper planter som er dyrket opp fra knoller (eller bare knollene). Knollplantene vil logisk nok kunne bli større ettersom de tyvstarter med ferdig rotsystem. Men en frøsådd georgine danner også knoller, og knollene kan oppbevares over vinteren. Men – for at en fråsådd georgine (eller stikling) skal rekke å lage knoll så må den ha gode forhold, så det er ikke nødvendigvis slik at det automatisk blir en flott knoll som tåler oppbevaring.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

 1. Heisann;)
  takk for koselig besøk på min blogg!!!
  Må gjerne lenke til meg på hagebloggen, jeg er med;)
  Ser vi har en ting felles, vi flyttet også på senhøsten, og det er vår første vår i denne hagen, er så fantastisk spennende å se alt som titter fram;)
  Ha en blomstrende uke:)

 2. Har ikkje sett den varianten av Georginer før, flott var den i alle fall. Eg har fått mange georginerknollar og dei veks godt no i sola. Bør eg toppe dei som du snakkar om her?

 3. Jepp.. du har rett sommergeorginer danner knoller 🙂 Georginer kan også stiklingsformeres, så mye av det vi kjøper er nok stiklinger.

  Jeg sådde i fjor og tok inn knollene – tre av dem spratt i år (et par stykker var daue..) så nå regner jeg med at de blomstrer tidlig i år 🙂

 4. Å for noen nydelige farger og mønster…naturen er nå absolutt den beste kunstner!

  ha en fin kveld 🙂

 5. Takk for hyggelige kommentarer alle sammen 😀

  Randi, du må ikke, men har du lyst har du lov. Jeg toppet mine delvis forde de kun hadde ett skudd (knoller kommer ofte med flere skudd) og delvis forde de hadde blitt langstrekte under de dårlige forholdene de fikk.
  Jeg ville ha toppet noen topper, og latt resten være, da får du tidlig blomstring og tettere plante på en gang 😉

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her