Ipomoea – hurtigvoksende sommerklatrer

Ipomoeafamiliens norske navn er vindel (feks purpurvindel). Men ettersom det finnes ganske mange ulike Ipomoea så foretrekker jeg å holde meg til de botaniske navnene på denne.
Ipomoea er en førstereisplante for meg. Jeg kjøpte noe frø i fjor, men kom ikke så langt som til å så desverre. Nå har jeg akkurat gått gjennom frøboksen min, og det ser da ut som om jeg har nok av den i år. Jeg har endel gjerder og mur som jeg mener å dekke med ulike klatreplanter, og da er jo denne superklatreren ett funn 😀 Tenkte å følge litt med på om jeg kan merke forskjell på de ulike sortene også, det finnes jo uendelig mange ulike slag av denne.
Endel av de frøene jeg har er hageprodusert, så jeg er jo ikke 100% sikker på at det er det det skal være, men det er visst ikke så nøye ettersom det visstnok er mye feilmerking av frø i denne familien. Ipomoea er i Norge en ettårig plante (sommerblomst), og de sortene jeg liker har jeg tenkt å ta frø av og slik ha til neste år også 🙂

Ipomoea purpurea ‘Shiva’ Hvit med purpur flekker
Ipomoea tricolor ‘Grandpa ott’ Mørk purpur m noe tegninger og lyst svelg, tidlig.
Ipomoea tricolor ‘Flying saucer’ Blå og hvit i striper, muligens litt purpur.
Ipomoea nil ‘Murasaki Jishi’ Blå med hvite kanter, litt ruflete, litt purpur i svelg?
Ipomoea ‘Ruffles passion’  (trolig feil navn, finner ikke noe info på den)
Ipomoea ‘Knowlians black’ Mørk blå med purpur
Ipomoea multifida Rød med fliket bladverk
Ipomoea quamoclit ‘White‘ Hvit med fliket bladverk
Here are all my Ipomoea seeds that are waiting for me to have time to sow them. Some of the Ipomoeas are known as Morning Glory.
Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

 1. Synd men sant, sånne kan jeg ikke ha i min hage. De tar overhånd. Tror de er i slekt med vivendel?

  Jeg og min søster planta sånne i barndomsheimen, skulle vist ha en rusmiddeleffekt…Tja..Noen påstår vi er blitt litt rare…

  Flotte bilder, og så har du så dreisen på de latinske navnene. Det er så FLOTT!
  Og at du har flere av samme art med forskjellige farger:-))

  Klem K`))

 2. Jøss, er de invasive hos deg? Har hørt om dette fra utlandet, men ikke i Norge før.
  Jeg går jo av og til i surr når jeg bytter til meg da, så derfor er det jo flere som ligner litt på hverandre (blå med purpur). Men det er nå spennende å se på hvor forskjellige de kan bli alikevell 😀 Jeg er jo veldig nyskjerrig på hvor stor forskjell det er mellom de ulike artene jeg har sådd, og navnsortene.

  Det finnes vill vindel i Norge ja, og de er i samme slekt som de jeg har frø til.

 3. Litt morro da denne planten inneholder lsa en nær besklekning av lsd 😛 Stoffet lsa er ulovelig i norge men planten er tillat.

 4. Hei, har fulgt med på siden din i to år nå, veldig lærerikt og interessant.
  jeg lurer på om du har erfaring med ipomoea quamoclit rose?
  fikk en frøpose fra en dansk frøbutikk, ser veldig pen ut på førposen, blir spennende å se hvordan den blir.

  • har en frøpose, har aldri fått somla meg til å så. hehe. så ingen erfaring å dele. Lykke til! Veldig hyggelig å høre at du liker bloggen 😀

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips