Kortlivede stauder

tusenfryd2Planter som lever flere enn to år kalles stauder. Noen stauder lever i mange år, noen lever bare i noen få.  Men selv om en staude er kortlivet så behøver ikke det å bety at du mister den, de pleier å være flinke til å formere seg. Noen stauder forøker seg ved røttene kryper utover og danner nye skudd, noen er flittige til å så seg selv, og noen gjør begge deler.
De kortlivede staudene trenger litt ekstra oppmerksomhet for å overleve i en kultivert hage. De trenger å få lov til å så seg eller breie seg, og flere av de kan ha glede av å bli gravd opp og delt med noen års mellomrom.
tusenfryd1For eksempel tusenfryd. Den er en kortlivet staude som har lett for å emigrere fra stauderabatten og ut i plenen. Der er den jo pen, men det er nå kjekt å ha den begge steder da 😉
Bildet viser en tusenfrydtue som er en par år gammel, her kan man tydelig se at den opprinnlige planten har dødd ut, mens de nyere står friske rundt.  Når man får slike ringer kan det være lurt å spa ut den døde planten i midten og fylle i ny jord så vil den tette seg selv. Eller enda bedre, spa opp hele gruppen og dele den opp og plante tilbake. Overskuddet kan du jo plante ett annet sted, eller gi bort eller bytte med andre 🙂
Bellis Perennis is a European species of Daisy, this is a short lived perenial and the picture shows how they  and other shortlived perenials may die out in the midle.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. That is a really beautiful flower! You have such lovely flowers in all of your photos and I get a lot of enjoyment from them.

  2. thank you mary 🙂 I enjoy shearing with all of you, it makes me feel like I have company in the garden 🙂

  3. Ja, søt er den – men jeg skulle ønske jeg slapp å ha den i plenen. Kunne den bare holdt seg som en krans rundt i stedet for… 🙂

  4. hihi, der ser du så ulike man kan være, jeg synes plen uten blomster er kjeeedelig 😉

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her