Om å ta stiklinger/ lage flere planter av plantene dine :)

Stiklinger er noe av det mest geniale som finnes!
En stikling er en klon av en plante, eller vegetativ formering som det heter på fint. Det er faktisk nesten så enkelt som å kappe av en bit av planten, stappe i jord og vente på at en ny plante skal gro opp 😀
Jeg har tidligere skrevet om det å toppe plantene. Toppe plantene er lurt for da får man kraftigere planter og mer blomster. I tilegg er det lurt fordi man får stiklingsmateriale.
Hovedregelen for en god stikling er at det er bladfeste under jorden, og 2-3 over. Man kan ha færre både under og over jorda, men da med lavere suksessrate. Dersom det er mange blader på er det lurt å fjerne de største. Dette fordi planten ellers vil slite med å holde seg selv fuktig, den har jo ikke lenger noe rotsystem. Videre er det lurt å stikke i porøs jord, såjord med ekstra sand eller perlite er meget bra. Og sist men ikke minst er det viktig at stiklingen står beskyttet, den vil gjerne ha ca 20 grader, godt med lys, og høy luftfuktighet og undervarme om du har den muligheten. PS: enkelte planter har andre krav, som feks pelargonia som har lett for å råtne om de får plastpose på seg.
Det varierer veldig hvor lang tid det tar for planten å lage røtter, noen greier det på en par uker, andre kan bruke flere mnd. Generelt kan en si at planter med myk stengel (som sommerblomster og stauder) lager røtter fortere enn de med vedaktig stengel (som busker og trær). Mitt råd er å la stiklingene være i fred til du ser nye skudd på de, da har de røtter, og du kan potte de om i mer næringsrik jord i separate potter.
Pulver og remedier: Det finnes noe som heter rotningshormon, et pulver man kan ha på stiklingens sårflater før de dyttes i bakken. Dette hjelper stiklingen med å lage røtter, og holder den noe friskere (unngår lettere råte og mugg). Atamon er et kjøkkenskaptriks som jeg alltid bruker når jeg setter stiklinger og sår, jeg blander 1 ts atamon i en liter vann og dusjer med. (Atamon brukes egentlig til sylting for å unngå mugg på syltetøyet.)
Jeg anbefaler å bruke en skarp ren kniv, feks en tapetkniv, og ikke saks eller neglene til å kutte til stiklingen.
PS: En kan ikke regne med at alle stiklingene roter seg, noen ganger lykkes en med nesten alle, andre ganger med ingen, sånn er livet…
Eksempel 1. Stikling av Høstfloks.
Jeg synes floks er superfint, og har en plan om å lage massevis av floksstiklinger i sommer 🙂
stikling
Så tar jeg stiklingen og kutter vekk slik at det er en cm stengel igjenn under bladfeste, og så fjerner jeg bladene på det nederste bladfestet.
Med en skarp kniv kutter jeg av slik at jeg har minst 2-3 bladpar over jorden. Kutt slik at det står igjenn ca en halv cm stengel over et bladfeste.
Dersom det er mye og eller store blader så fjerner jeg deler av disse, og så stikker jeg planten i såjord og vanner godt og setter potten oppi en grønnsaksplastpose som jeg knyter løst igjenn. (kremt, de ekstra bladene ble egentlig fjernet etter at stiklingen var stukket og bildet tatt, og jeg endte også med å halvere bladene for å få de til å ikke tørke ut, veien blir av og til til mens man går, og det var litt tid siden sist jeg stiklet når jeg gjorde denne gennomgangen…)
Eksempel 2. Stikling av Million bells
Dette er en Million bells plante. Som du ser så er den egentlig ganske brukbar, og allerede i blomst. Men en er jo så lite… 😀
Frem med en skarp og ren kniv, så kutter går jeg løs på planta med mord i blikket 🙂 Jeg kunne ha greid meg med å ta noen av grenene, eller bare en topp her og der, men jeg vil ha maaaaange planter så jeg tar langt inn. Jeg kutter slik at det står igjenn 4-5 cm pr stengel, det skulle gi meg en meget fin og buskete plante, og en masse stiklingsmatreale.
Disse grenene er så lange at hver av de kan bli til flere stiklinger. Jeg følger prinsippet over, men her står bladene så tett at det av og til blir flere bladfester under jorda (naturligvis uten bladene). Jeg fjerner noen av bladene (de største) så planten ikke skal bruke energi på bladene men heller fokusere på å lage røtter.
Til sist et bilde av mitt frø og spirevindu. Her er det litt undervarme fra en liten panelovn under, og godt med lys fra vinduet. Ikke helt optimale forhold, men det er da ikke et gartneri jeg driver heller *ler*

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

41 KOMMENTARER

 1. Snakk om å «rane» Million Bellsplanten! Jeg har også tatt noen stiklinger og de blomstrer før morplanten – stilig!

 2. Bilete nr to hos meg er nærbilete av vårlyng.

  Du som veit så mykje om planter, eg har eit spørsmål til deg. Eg har ein roserabatt der eg pleier å legge kakaoflis som botndekke kvart år. Dette fugerer kjempebra, men det blir ganske dyrt i lengda og eg lurer på om eg skal plante gravmyrt i staden. Dette vil jo etter nokre år danna eit teppe. Veit du om dette vil vere til ulempe for rosene?

 3. Så masse god informasjon å finne her hos deg! Jeg har faktisk nettopp hermet etter deg (helt uten å vite det!) med en blå million bells=) Og at det er lett for pelargonia stiklinger å råtne med plastpose over skriver jeg gjerne under på, da jeg igår åpnet en pose med stiklinger som har stått ett par dager. Stakkarene var jo helt, ja.. =) Merkelig det med de forsjellige metodene ja, kan også nevne at man på fuksia stiklinger skal kutte av 1/3 – 1/2 på selve bladene for å redusere fordampingen. Noe som jeg og tidligere testet på million bells men ikke fungerte like bra. Men nå har jeg tatt nye stiklinger og håper disse klarer seg bedre!

 4. Marie, jeg har desverre lite greie på roser, men om du spør på hagegal.no sitt forum så får du sikkert svar. Men jeg veit at mange roseeiere planter bunndekkende planter under sine roser så jeg skulle vel tro at gravmyrt går bra 🙂 Du kan også dekke med gressklipp, det er supert som jordforbedrer og holder ugress unna, men ser kansje ikke like pent ut..

  Anniken, takk for tipset om å halvere bladene, det hadde jeg helt glemt bort at var en mulighet!

  Ellers takk for komplimang, og så venter jeg i spenning for å se hvor godt tilslag jeg får på disse stiklingene…

 5. Her var mange gode tips! Kanskje jeg skal prøve meg på stiklinger også:) Det har jeg ikke prøvd før…

 6. Hvordan gikk det med stiklingene du viste oss i dette innlegget i fjor? Ble det nye planter av hele hurven? Og rekker småplanter av MillionBelle-stiklinger å vokse seg store til sommerens blomstring?

 7. hei sesselja 🙂
  Det gikk som smurt med stiklingene, de rota seg nesten alle sammen!

  Million bells var en suksess. Jeg potta de litt tett og toppet noen av de og det ble til fine planter overraskende raskt. Naturligvis ikke like store som en kjøpt plante, men derfor satt jeg de altså tett. Desverre husket jeg ikke på å se hvor lang tid det tok før de kom i brukbar størrelse og blomst, men jeg vil tro at om man er litt tidligere ute enn jeg var her så har man brukbare planter midt i juni 🙂 (men nå gjetter jeg altså)

 8. Dette skal jeg prøve meg mer og mer på. Jeg har fått pelargoniastiklinger fint til, men har ikke prøvd meg på noe annet. Jeg kjøper hengepetunia for hundredevis av kroner fordi jeg bare må ha hengeampler overalt. Men nå skal jeg jammen prøve meg litt frem og ha en plan til neste år, he, he.
  Klem fra Lisemoren

 9. Hei, Hvor sent på sommeren kan man sette stiklinger? Er spesielt interessert i krypmispel
  Takk for svar

 10. […] Også blir det å sette en fibb stiklinger. I første omgang av Asarinaen som har overvintret nesten helt på egen hånd og som  nå ser riktig fin ut, og av stevia, som det alltid er kjekt å ha noen ekstra av å gi vekk. Stiklinger er utrolig artig å lage, her har jeg skrevet noen enkle tips om stiklingsformering. […]

 11. […] Man kan toppe nesten alt, noen få ting vokser rett opp og skal egentlig ikke ha sideskudd, som feks valmue, men resten har godt av å bli knepet. Man topper gjerne over andre ekte bladsett. Det første bladet som kommer kalles et frøblad, og det teller ikke. De visner ofte ned og faller av. Når planten toppes så vil den provoseres til å lage nye toppskudd, det vil si at det kommer en ny stilk over bladene. Topp like over bladfestet, bruk en kniv eller saks eller neglene. Når så disse sideskuddene har fått ett eller to par med blader kan du toppe igjenn! (om du har hjerte til det *lol*) Blei du litt inspirert til å toppe nå? 😀 Og husk, avkappet kan bli en stikling […]

 12. Hei. Takk for all inspirasjon og ideer på nettsiden din. Tenkte å høre med deg om du har noen erfaringer med/kunnskaper om det er mulig å stiklingsformere laurbærhegg og hvordan det i tilfelle gjøres?
  Mvh Helene

  • Jeg vil tro det går fint å stiklingsformere laubærhegg, men dessverre, det har jeg ikke prøvd meg på så der har jeg ikke tips til deg. Hør med de på http://www.hagegal.no der er det masser av kyndige flinke og hyggleige hagefolk!

  • Syriner kan du godt ta stikling av. Det er en lignende metode som for stauder. Jeg har dog ikke prøvd det så jeg har ikke noen tips å gi deg på det.

 13. Hei og takk formye nyttig informasjon.
  I sommer kjøpte jeg meg noen ynder som vokste mye og blomstret hele sommeren.
  Da det begynte å bli kjølig ute tok jeg dem inn og satte dem i en kjeller som holder ca 15 grader.
  De står under drivhusbelysning (6 timer nå )
  Er usikker på hvor mange timer med lys de skal ha og når jeg skal øke tiden med lys?
  Har også lyst til å forsøke å ta stiklinger, men må de opp i ett varmere rom?
  Har også en stor verandakasse med millionbells stående under samme drivhusbelysningen som jeg tenker å ta avleggere fra, må disse også settes varmere? Og var det de som ikke kunne ha plast over seg?
  Kan medio februar være en passende tid å begynne å sette stiklinger, for å få fine planter til juni?
  Hilsen Hageglad

 14. Hei og takk formye nyttig informasjon.
  I sommer kjøpte jeg meg noen ynder som vokste mye og blomstret hele sommeren.
  Da det begynte å bli kjølig ute tok jeg dem inn og satte dem i en kjeller som holder ca 15 grader.
  De står under drivhusbelysning (6 timer nå )
  Er usikker på hvor mange timer med lys de skal ha og når jeg skal øke tiden med lys?
  Har også lyst til å forsøke å ta stiklinger, men må de opp i ett varmere rom?

  Har også en stor verandakasse med millionbells stående under samme drivhusbelysningen som jeg tenker å ta avleggere fra, må disse også settes varmere? Og var det de som ikke kunne ha plast over seg?
  Kan medio februar være en passende tid å begynne å sette stiklinger, for å få fine planter til juni?

  Hilsen Hageglad

 15. Hei. Hvor lenge kan en stikling oppbevares utenfor jord. Skulle gjerne tatt med en jordbærstikling over atlanteren, men jord er jo ikke lov. Tror du jeg kan få til det?
  På forhånd takk og takk for ellers mange fine tips og grønn inspirasjon 🙂

 16. Hei! Stikkling av Rhododendron, går det ann? Isåfall i vann eller rett i jord, noen tips?:)) og et til spm : på syrinene min vokser det masse bladbusker opp ved siden av hovedstammen….. Ikke blomster på disse, skal man ta dette bort ( tar det kraften fra hovedstammen ) eller bør det få stå( vil det bli blomster på disse utskuddene også med tida?) Hilsen Line

 17. Hei,satte en drueplante ca to meter høy inn i et lite planterom jeg har i høst,den er to år gammel det har ikke vært noen druer på den enda,men den siste mnd mister den omtrent alle bladene bare to små tilbake en halv meter over potta,har fått litt vann to -tre ganger i vinter.temper har vært ca 10 gr,hva har jeg gjort feil ?
  Mvh
  Chris

  • Hei Cris. Jeg vet ikke om du egentlig har gjort noe feil. Det er helt normalt at drueplanter mister bladene om vinteren, det kommer nye når den vokner til ut av vinterdvalen sin.

 18. Jeg har alltid lagd stiklinger ved å sette dem i vann til de får røtter. Men her ser jeg dere gjør det helt annerledes. Lærte av min mor i sin tid.

  • Det går fint å lage de slik også ja, men flinkere folk enn meg mener det er en omvei, og at det er bedre for plantene å få danne røttene sine i jord med en gang.

 19. Kan man ta toppskudd fra epletre og gjøre på samme måten? Har et epletre som gir ufattelig nydelige epler og jeg kunne tenke meg å gi stiklinger til barn og venner … 🙂

  • Epler er det vanlig å pode. Man bruker grunnstammer (trær) av noe som er flinkt til å lage godt rotnett, og så limer man på grener av de fancy eplesortene man ønsker.
   For å svare direkte på spørsmålet ditt så kan du alltids prøve, men trolig vil ikke treet du lager fra stikling fra favorittepletreet ditt bli noe flinkt tre.

 20. Hei! Jeg har laget stiklinger av pelargonia. Jeg satte fem i en potte, og alle har begynt å vokse. Jeg tenker derfor at jeg må potte dem om og få færre per potte, men er det finest med en i hver potte eller bør jeg ha flere for å få en tett og fin plante? Mvh. Anne

 21. Hei!
  Når du bruker automat+vann på stiklinger, smører du blandingen på sårflaten til stillingen da, eller dusjer du plantejorden som stiklinger skal stå i? Skal jorden da eventuelt fuktes eller bli gjennomvåt?

 22. Heihei! Er det mulig å lage ta stikling av solsikke? Jeg finner ikke noe på nettet om dette. Har4 du gjort det? Hvordan er i såfall beste måten å formere sine solsikker på?

  • Alt er mulig, men det blir litt rart å ta vanlige stiklinger av solsikke da den kun er ettårig og kun har en stengel (ikke forgrener seg). Om du er profsig så finnes det triks, men jeg kan de ikke og det er ikke noe man styrer med til denne type planter.

   Det vanlige er å formere solsikke med frø 🙂

 23. Jeg har tatt stiklinger av snøballkorsved og syrinhortensia. Ser friske og fine ut, men jeg lurer nå på om jeg skal ta sjansen på å plante dem ut denne første vinteren eller om om de kanskje burde overvintre i et kaldt drivhus. Eller pallekarm med lokk? Eller ta dem inn på et kjølig soverom? Stiklingene er tatt fra innlandet der det kan være temmelig kaldt om vinteren. Snøballkorsved skal visstnok ikke være så veldig herdig, men morplanten er som et tre og er nok veldig gammel.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her