Resultat etter besøk av en arborist

I dag holdes det gravøl for noen fine gamle trær som vi måtte felle. En dobbelbjørk som var begynt å dø og som hang inn over huset vårt, og en gammel lønn som var eksepsjonelt død og som når som helst kunne blåst ned i nabohuset. Lønna sto på naboens eiendom, men vi slo oss sammen om å bestille fagfolk 🙂
Akkurat lønna er det litt trist å miste for den er fuglene så veldig glad i. Flaggspetten har herjet med den i hele vinter, og alle fuglene liker å sitte der å synge og kurre og generelt nyte livet. Men men, det er nå en masse andre gamle trær i gjenn her også, så jeg tenker de finner et nytt favoritttre.

tre1Her ser dere sydsiden av huset og eiendommen vår før og etter trefellingen. Det er ikke mye plass her, og deler av arealet må brukes til adkomst. Men ellers så er dette en veldig varm og lun vokseplass så her har vi tenkt å ha et lite tre og masse varmekjære stauder samt endel vårblomstrende stauder og løker. Vi lurer skrekkelig på hvordan tre vi skal sette der. Magnolia er en mulighet, eller andre blomstrende trær, eller kansje muligens ett epletre. Vi får se hva det blir til.

tre2Dette er fra vestsiden av huset. Og selvom jeg egentlig liker gamle skabbete trær så må jeg jo si at det blei finere uten 😉 Som dere ser så ser det forøvrig ikke så fint ut her oppe, men det kommer det kommer. Her har vi planer om beplantning med hovedvekt på bladverk og struktur. All plenen skal vekk, og inn skal det busker og stauder og noen små trær og en dam og noe lavt bunndekke (feks tredebregner). Gjæret skal byttes ut, og så må vi også bytte ut alle flisene da de har frostskader, og muren dere ser må også ned etterhvert da deler av den er i ferd med å rase ut.

tre3Til sist et bilde av aboristen/trefelleren, en temmelig luftig jobb kan man si… Aboristen rundspjæra forresten boksa si oppi treet der, og endte opp med å få lynkurs i symaskinbruk 😀
We had a profesjonal aborist here today to remove some old trees before they fell down on the houses.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Sikkert godt å få det gjort, og så såg det jo bra ut etterpå og da. Høyres ut som ein spennande plan de har for plenområdet, håpar me får følge prosessen : ) Ha ei strålande helg!

 2. Tror min mann kan kalles aborist….Hater når han kommer med værneutstyret og motorsaga, men ble flott her hos deg da;)

 3. Gråter hver gang gubben feller tre jeg…, for jeg nemmelig gift med motorsagmassakeren !!

  Blir så irritert at jeg bryter ut «Herreg… andre betaler 100 000 vis av kroner ekstra for ei naturtomt, og DU!!! med saga di!! foringer eiendommen vår !!» Så det så…

  Ble lysere hos deg da, og sikkert stor forskjell.
  og når enblir eldre osv osv… også ed lyset .-)))

  fin ffin helg til deg

 4. Jeg synes det ser mye lysere og penere ut utenfor huset nå som den bjørka ble fjernet.

  Rent personlig er jeg ikke tilhenger av å ha store skogstrær tett innpå huset. Pollen fra bjørka er en ting, men ser også ofte at tak og panel på huset blir stygt og full av grønske og svertesopp.
  I tillegg har jo slike trær noen enorme røtter som kan gjøre skade på grunnmur og andre konstruksjoner. Slike trær «stjeler» jo også både utsikt og solskinn.
  Et søtt Magnolia tre hadde sikkert blitt pent 🙂

  Ja, det ble vel ikke billig å fjerne disse 2 trærne. Vi var i kontakt med et trefeller firma i fjor sommer. Naboen hadde et 25 m. høyt furutre som sto en drøy meter fra tomten vår. For felling og bortkjøring skulle de ha 14.000,- kroner.
  Men så kom vigerfaren til naboen på besøk den sommeren, og jammen så tok han fatt på oppgaven og fikk det ned… Det var stor jubel i den lille veien vår da treet falt, for det var en annen nabo som var mest plaget av at det skygget for all sol i hagen hans.

  Lykke til med valg av nytt tre da – eller kanskje det blir en søt busk 😉

  Ønsker deg en fin helg!

 5. Akkurat disse treene måtte ned, de var rett og slett farlige. Og vi har også flere andre trær som skal ned på samme grunnlag, samt en par som vi tar ned for å tynne ut og forde de henger inn over hustaket (dvs ligger oppå) og så må vi jo ha plass til noen nye trær også 😀 De trærne som står igjenn skal faren min ta, men disse første var for krevende å felle til at jeg ville la han gjøre det.

  Dette er en tomt og hus som har stått uten noe vedlikehold og tilsyn i mange år. Så det er endel etterslep av slikt vi må ta oss av. Men det blir stående mange trær igjenn, for både mannen og meg setter pris på skikkelig store trær 🙂

  Men det ble fint, også åpner det jo for nye muligheter i forhold til beplantning der bjørka sto da. Jeg kunne godt tenke meg et skikkelig tre, men det blir enten for nærme huset eller for nærme naboen så vi får se hvor stort tre vi ender på.

  Prismessig blei det ikke så ille, men da bare felte han, også rydder vi opp, ryddinga kan fort bli dyrere enn fellinga.

 6. Ta vare på de trærene dere kan. Jeg feller en tåre for alle trærne som sages ned her i nabolaget, bare fordi en skal ha en halvtime mere sol. Virker som dere liker trær.
  Noe må jo bort, om det er en fare med de, eller de er døde.
  Syns det ble vakkert jeg. Og så mye som står igjen. Ble glad nå ja:-)))
  Trær skaper miljøer. Tenk hva en hage trenger for å trives; innsekter, fugler, fukt, skygge, sol osv. Trær er et bindeledd der. Syns det er bevart i din hage ja.

  :-))

 7. eg er så enig med deg Katrine, gamle trær er gull 🙂
  Jeg lærte noe lurt for en tid tilbake i et interviue med en trepleier. Han snakket om treruiner, og da ble jeg litt glad for det hadde jeg ikke tenkt over. Vi har en gammel gråor og en rogn på naturdelen av tomta (Moseskogen). De er begge i dårlig forfatning, mest ora, planen for disse to er å kutte ned til ca 2-3 meter over bakken, og så la de halvdøde grenene stå igjenn. På den måten beholder vi bosted for alle smådyr som er avhengig av dette men samtidig får vekk problemet. I tilegg til å støtte opp under biologisk mangfold så vil de tørre, vridde, forvitrede stammene hjelpe meg å sette den rette stemingen i hagen og også skape et sted for andre planter å slynge på.

 8. Det er flott med gamle trær, de tilfører en helt spesiell stemning. Skjønner godt at det kan oppleves vemodig når de må ned.
  Vi har en del store trær omkring oss, og særlig furu og bjørk syns jeg er koselig. Gran kan jeg derimot dy meg for, den blir litt for tung og dyster.

 9. Hei igjen 🙂

  Nå er jo ikke bloggen min en ren hageblogg da… og i vinterhalvåret er blogging om hage «ikke-eksisterende» 🙂
  Vil tro at bloggen vil bestå av 70% hagerelatert stoff og 30% interiørinnlegg i hagesesongen, så da får du vurdere om «dine» lesere tåler litt interiørinnlegg også 😉

  Ønsker deg en fin helg videre – her regner det i dag, men siden jeg allikevel sitter inne og leser til eksamen, så har det kanskje mindre betydning. Fristelsen til å gå ut og ordne litt i beddene blir i alle fall betraktelig mindre 😉

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her