Kandiserte stemorsblomster/ fioler

Kandiserte stemor er en av de tingene jeg har hørt om at gikk ann uten noen sinne ha sett verken i virkeligheten eller på bilde. Stemor er jo spiselig, og jeg har pyntet med ferske mange ganger, men der stoppet erfaringene. Litt surfing på nett, og litt eksperimentering gav raskt resultater 🙂 Dette er ikke vanskelig i det hele tatt, men det tok meg noen forsøk før de ble fine.
Du trenger: Sukker (det går også an å bruke melis men det synes jeg ikke ble like fint) eggehvite og stemorsblomster eller fioler.
* Jeg tok vekk den klumpete delen av eggehviten og pisket opp litt med en gaffel, kun til det kom noe bobler, ikke stivpisk.
* Så tredde jeg blomsten inn på en gaffel, og dyttet den ned i bollen med eggehvite, jeg sørget så for å trykke blomsten mot siden av bollen da det fikk eggehviten til å feste seg (forstår ikke hvorfor den ikke festet seg uansett, men den gjorde ikke det), så trakk jeg den opp og lot den henge på kanten av bollen og slippe ekstra eggehvite mens jeg dyppet flere stemor.
* Så tok jeg tak i stilken på blomsten og drysset sukker over på begge sider
* La de til å tørke på bakepapir (ikke matpapir eller tallerken el, de klistrer seg fast). For lagring så bør de visst tørke i en par dager. Du kan tørke de i stekeovnen men da på lavere varme enn 50 grader. Jeg klippet vekk stilken etter at de var tørket ferdig.
Blomstene kan bli litt sprø, så de må håndteres med litt kjærlighet når de er tørre.
Kan lagres i tett boks med matpapir mellom og skal da holde seg en stund. Ettersom jeg laget mine første denne helgen så kan jeg ikke akkurat uttale meg om dette enda 😉
Jeg fikk utvilsomt best resultat av de småblomstrede, og de med litt farge ble finere enn de blekeste.
Legges til pynt på kake eller desserter eller annet og mottar mange oooh og aaah 🙂
Man kan også kandisere andre blomster, som feks roseblader.
Les også: 20 spiselige blomster og forslag til bruk.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. hehe, de smaker sukker 😉
  Stemor smaker ikke så mye fersk, det grønne bak smaker litt pussi. Når det er tørket og sukkret så smaker det ikke noe mer enn sukker egentlig. Litt sprø og morsom konsistens har det, men det er nok noe man lager for øyet mer enn munnen ja.

 2. Å så vakkert, nesten for fint til å tygge !!!

  Og om du leser mitt innlegg i dag, kan du skjønne at jeg gikk for konkuranse om Herr insekt !!
  For i dag har jeg slått vilt rundt meg !!!

 3. Takk for hilsen. Guriland for et verk. Hadde jeg aldri orket tror jeg – selv om det så litt morsomt ut 🙂 Veldig fine iallefall! Hanne

 4. Så hyggelig med skryt da 🙂
  De ble veldig fine, bildet gjør de på ingen måte rett. Og så veldig styrete var det egentlig ikke, absolutt noe jeg kommer til å gjøre igjenn. Men så klart, det tar jo litt tid, også har jo sukkeret lett for å rømme 😉

 5. Ja såklart 😀
  De smaker som sagt mest sukker, og er der jo mest for pynt, men de jeg serverte i helgen gikk da ned på høy kant i allefall.

 6. […] kan man bruke bladene av marianøkleblom i salater, eller som fyll i kjøtt. Blomstene kan også kandiseres og anvendes i desserter og kaker. Av blomstene lagde man tidligere en medisinsk vin som hadde ry […]

 7. Hei! Har kandisert fioler i sommer, som jeg har tenkt å pynte ostekake til konfirmasjon i september. Kan jeg legge de på i god tid, eller blir de bløte og bør legges på rett før servering?? Mette

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her