Moskuskattost – Malva moschata

NB: Siden jeg først skrev om moskuskattost har den blitt kategorisert med Høy risiko i Artsdatabankens liste over fremmede og uønskede planter. Jeg anbefaler derfor ikke at du skaffer deg den, og har du den så vær bevist på hvor du gjør av hageavfallet ditt så den ikke sprer seg. 

Moskuskattost Malva moschata er en meget søt staude. Den finnes i hvit som på bildet her, og i rosa-lilla. Det er en hageplante, men finnes forvillet, spesielt i veikanter.

Moskuskattost frør seg villig, og om du vil ha den så er det viktig at man beholder noen av frøplantene da det er en kortlivet staude som har lett for å gå ut etter noen år. Planten er gammel i norsk hagehold med dokumentert historie helt tilbake til 18. århundre. Den har pælerot og er ikke så lett å grave opp når det har blitt litt størrelse på den, men første året går det strålende. Planten er herdig opp til H6-H7. Den trives best på en godt drenert gjerne tørr plass, men er ikke vrien av seg, kanskje heller tvert i mot..

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. Ja dette er en gammel velkjent staude. Min er rosa-lilla, og jeg lar den komme opp der den vil. Men i noen bed har det blitt så trangt, at den ikke frør seg mere. Flott blomst, om noe kort i blomstringen.

  😀

 2. Mors blomstrer lenge (til å være staude da), men det krever vel at den står tørt tenker jeg. Ellers så kan du alltids klippe den ned, og så kan det hende du rekker å få en blomstring til 🙂

 3. Hos meg er det masse gamle moskuskattost, og jeg synes de blomstrer ganske lenge. Klipper man dem ned etter blomstring kvitterer de også gjerne med å blomster en runde til. Jeg er veldig glad i denne gamle stauden og lar den gjerne komme opp (nesten) hvor den måtte finne det for godt – for den sprer seg virkelig villig hos meg, altså.

 4. … og nå skal jeg ut i hagen og lete etter herr insekt… 😉 (fillern, jeg som hadde en så vakker peon – men hun får få et eget blogginnlegg likevel)

 5. Og ja, jeg klipper ned og stort sett rekker jeg iallefall tre blomstringer også.
  Ser det harner til i kampen om neste runde konkurranse:-) Artig.

  Ha en fin dag.

 6. Hm?
  Den er jo avsluttet den avstemningen? Nå blei jeg litt nyskjerrig, ser det andeledes ut hos dere andre?

  Morsomt at det ble så tett, og morsomt at det var markblomst som vant, for det var bare noe jeg slang på i siste lita 🙂

 7. Jeg har plantet rosa og hvite slike i år, i tillegg til en rosa tvikattost. Ser jeg har noe å glede meg til:) Ang. den peonen min; Jeg har også tenkt at det kanskje er en silkepeon i stedet, men det var noen som sa at silkepeonene ikke slipper bladene når den er ferdigblomstret? Denne slipper bladene…

 8. Thank you mary 😀
  Silkepeoner og bondepeoner slipper like villig på kronbladene, temmelig søplete kan det bli med en fyllt peon, men maken til vakker hageavfall da 😀

 9. Liker denne siden veldig godt. Spesielt siden du legger inn hvilken H-sone plantene fungerer i. Jeg bor selv i sone 7 og vet ikke hvor mye jeg kjøpte av feilslåtte planter de første årene.
  Bloggen min er dessverre litt utgått på dato. 😉

 10. Hei! Har 4 stk moskuskattost, – i blomsterbutikken fortalte de meg at dette var en art som trivdes godt i skyggen – etter å ha lest på nettet, kan jeg se at dette ikke stemmer. Har en østvendt husvegg med meget lite sol som trenger litt selskap. Tror du denne vil vokse og trives – eller burde jeg plante den et mer solrikt sted?

  • Hei 🙂
   Det tenker jeg går helt fint jeg. Jeg har sett moskuskattost gro i halvskygge, den blomstrer ikke nødvendigvis like ivrig som i sola, men ivrig nok! (de fleste planter blomstrer mer i sola)

 11. Hei . . Kanskje jeg er sent ute her, men jeg har et spørsmål angående å formere moskuskattost. Jeg har gravd opp noen (ikke mange) jeg fant, både rosa og hvite. Men vet ikke om det blir noe greie på dem ennå. Saken er at jeg har masse frø fra moskuskattost, og det jeg lurer på, er om jeg skal så disse i høst, eller til våren? Altså på friland? Min tanke, er jo den da at det er slik det foregår i naturen?(at de slipper frøene sine i jorden på høsten, og de spirer til våren?) Vil bli veldig glad for svar.
  Andre «ville» planter jeg gjerne vil ha i hagen, er kattehale, ( har plantet noen, vet ikke hvordan det går ennå), Valurt har jeg, og det var veldig greit å få til. Legevendelrot har gått bra, men sakte. Ellers er det Såpeurt og Revebjelle jeg er ute etter. Det er først og fremst det med å så fra frø, og når og hvordan osv. Setter stor pris på om noen har tips å gi angående dette. Hilsen Kristine

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her