Sekel, en norsk rose av Arne Lundstad


Dette er en og samme rose!
Den heter ‘Sekel’ og starter i gult med orang-røde detaljer, og så blir den gradvis mer og mer rosa. En riktig festlig fargebombe dette.
Min mann er litt opptatt av Arne Lundstads roser, og fant en på rosedagene i helgen, Når jeg fikk se det lille bildet på merkelappen ble jeg temmelig oppgitt for bildet viste en knallorange rose… Orange er ikke min favorittfarge, og ikke så lett å få til å passe inn heller. Men, mannen ville jo ha den så da så. Mens han betalte så vandret jeg opp til en roserabatt rett ved med noen fascinerende roser ulike farger og med ett vakkert helhetsinntrykket så vell som flotte nær på. Jeg begynte å fotografere, og når mannen kom og avslører at det var Sekel jeg var blitt fascinert av så kunne vi jo ikke annet enn le 😀 Rosen er vel fremdeles litt vanskelig å plassere, men det går seg nok til tenker jeg 😉
Arne Lundstad fikk 15 roser registrert, Sekel er vel den mest kjente og ble valgt til Hageselskapets 100 års blomst. Les her og her for mer informasjon om Lundstad og hans virke.
Oppdatert med litt fakta om selve rosen:
– Herdighet: H4
– Høyde: 120cm
– Duft, svak
– Lang blomstringstid, fra juni til oktober
(kilde, Rosor for nordiska tradgårdar)

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. ‘Sekel’ har eg også! Ho er vakker! Eg har henne saman med ‘Sahara’ og ‘Westerland’. Har tenkt å plante nokre ‘Sweet dream’ framfor, men eg har ikkje klar å få tak i dei i år.

  Eg har presentert min frøken markblomst på bloggen min 🙂
  Kikk innom 🙂

 2. Sekel er en utrolig vakker rose! Vi har hatt en i flere år som var blitt stor og flott. Nå må jeg nok dessverre innse at den har frosset istykker. Ingen skudd eller blader.
  Men det er spesielt den store fargevariasjonen som fasinerer meg ved denne rosen, så den skal garantert erstattes.

 3. Ganske fin! Men enig den er vanskelig å få til å passe inn! Hos meg går det mye i lilla/violetttoner, blått, burgunder, rosa, hvitt og bittelitt gult(heltm inimalt..!) Men jeg har også to roser som går i ferskentoner(ikke helt oransje eller gult, da), men begge starter ut som ganske gule, så skifter de til fersken og deretter mot rosa. Den ene er Fruhlingsduft(som jeg har snakket om før) og den andre er Alchymist. Begge har jeg egentlig skaffet litt «mot min vilje» når et gjaldt fargen, har kjøpt dem mest fordi de blomstrer tidlig på sesongen, og fordi jeg har fått dem anbefalt, men fargen er altså litt feil. Men, jeg angrer likevel ikke, litt spennende med noe som bryter og frisker opp litt! Men blir ikke helt enig med meg selv om det er pent eller ikke! Men pent er ikke alt, også andre ting som duft, blomstringstidspunkt, sunnhet, osv spiller inn! Og så kan man jo forsøke å finne andre planter som matcher dem litt!(Har bl a kjøpt noen Geum(Mai tai, osv) hos Gardenliving – er spent på om det blir fint sammen med Alchymist når de begynner å blomstre! ) Og uansett, morsomt at smaken utvikler seg når den utfordres litt, eller går lei av det man alltid har hatt! Til fruhlingsduft(som nå er avblomstret)hadde jeg valmuer i liknende farge!
  Unasett gøy med en norsk rose – det ante jeg ikke at Sekel var!
  Hilsen Annette

 4. Sekel ser jo fantastisk flott ut! Har et hummer & kanari rosehave mot skogkanten og litt japaninspirert rolig bakhage. Har også oransje, røde, rosa og gule roser der. Sekel blir helt perfekt! Med lavendel, salvie, sommerfuglbusk, bambus og lyng på vei inn blir dette bra! :-))

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her