Skjærsmin/ falsk sjasmin – Philadelphus

philadelphus skjærsminSkjærsmin er en ganske vanlig hagebusk, og en busk vi har hatt i mange år i Norge. Men, det er en del navnforvirring ute og går, og frem til for noen timer siden var jeg en av de forvirrede.
Skjærsmin er det norske offisielle navnet på Philadelphus, også kaldt falsk sjasmin. Den hører til hortensiafamilien. Dette er den planten du finner ute i norske hager, og det finnes endel ulike arter av den. Bildet er av en skjærsmin.
Sjasmin er en helt annen plante, med botanisk navn Jasminum, og hører til olivenfamilien. Det finnes mange arter, mange av disse kan ikke greie seg ute i Norge, men du kan ha den som potteplante inne om vinteren som du eventuelt setter ut om sommeren. Noen få arter som feks Vintersjasmin Jasminum nudiflorum (H2-H3) tåler norske vintre. Vintersjasmin har gule blomster.
Sjasmin har en meget god duft, og brukes til parfymer og teer med mer, skjærsmin har en duft som minner om denne, og det er nok derfor den har fått navnet sitt. Men, ikke alle arter av skjærsmin dufter, så ikke bare kjøp en busk og forvent duft, sjekk opp litt først.
Det finnes ca 65 av arter av skjærsmin, i ulike høyder, og med både fylte og enkle blomster. Så langt jeg kan forstå har de alle hvite blomster. De ulike artene har litt ulike herdighet, men det finnes i allefall opp til H6.
Mock-orange flowering in a neighbours garden. A very common gardenbush here in Oslo.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

 1. Jasminum nudiflorum er en liten busk som klarer seg på milde steder i Norge. – Google den og se! 😉
  Mvh Knut Olav

 2. …Og der løste du mysteriet om hva slags busk den hvite i «rosehulen» er.
  Flott, nå begynner jeg å få oversikt 🙂

 3. Min Skjærsmin blomstrer ikke i år
  🙁 Det er innmari trist. Lurer på om den frøs samtidig med plommeblomstene? Din er vakker – vakker også lukter det så godt om kvelden når man går kveldsrunden. Kommer sikkert til neste år. Ha en fin uke. Hanne

 4. Jeg har en slik også, men det er nesten ikke blomster på den… Er vel kanskje fordi jeg har klipt den flere år for å få den tettere… Klipte den ikke i år, men da blomstrer den vel kanskje først neste år?

 5. jeg lurer på om man må beskjære helt nede ved bakken på skjærsminen,(busk)og om den kan kuttes på høyden.

 6. Hei Marit. Uff, nå ble jeg litt usikker. Husker ikke helt sikkert, men mener at skjærsmin tåler at du skjærer langt ned, (at den bryter fra gammel ved) men ikke ta hele busken på en gang, da kan de få litt sjokk og dø.. (trooor jeg).
  Men noe beskjæring tåler den, og blir finere av, men hvor langt ned og hvor brutalt blir bare gjetting fra meg nå.
  Om du spør på http://www.hagegal.no/hagefora så får du bedre svar!

  • Hei!
   Jeg fikk noen digre skjærsminbusker og av praktiske årsaker med transport ble de kuttet helt ned. De er nå enorme og har hatt mengder med blomster. Noen blomstrer ennå. Er ikke det sent?

 7. Jeg vet det er flere år siden denne siden ble publisert, men da jeg leste dette ble jeg veldig nysgjerrig på om blomstene til duftskjærsmin er spiselige? Mine foreldre har en stor busk som vi alltid har trodd var sjasmin. Vi har derfor plukket blomstene og tørket dem til te. God sjasminte trodde vi. Men det kan jo se ut som om det egentlig er duftskjærsminte vi har laget 🙂
  Vet du noe om det?

  • Bjørg:
   tja, jo, det synes jeg er sent md blomstring nå i august. Men, om den var flyttet og beskåret så setter det den tilbake litt, så da kom den vel sent i gang også da vil jeg tro og holder dermed på lengre. Det hender også at skjærsminen kommer med noen ekstra blomster på høsten, men det er vel igjen litt tidlig.
   Uansett, jeg ser ingen grunn til bekymring, gratulerer med store flotte busker!

 8. Så fint at du rydder opp i denne navnforvirringen! Selv lærte jeg meg dette for flere år siden, og oppdager hvor forundret folk blir når de får høre at de ikke har ‘sjasmin», men ‘skjærsmin’.. Liksom ikke like eksotisk – men du verden for en forskjell på de to plantene! Men duftene – de er vidunderlige okke som!

 9. Min duftsjærsmin er 7 år gammel, grønn, tett og frodig….men har ennå ikke hatt en eneste blomst. Hva kan dette skyldes? Den står i halvsov. Bør den flyttes på? Takknemlig for svar:)

  • Hei. Tja. Kan det være at du beskjærer den feil? Den blomstrer på fjordårsgren, så om man fjerner alle skudd på våren så fjernes også blomstring.
   Om ikke det er tilfellet så kan det være en ide å flytte den ja, men jeg veit jammen ikke for sikkert hva som skal til, du er ikke første som melder at de ikke vil blomstre.

 10. Min er enorm, beskjærer den nesten aldri, bokser omtrent villt Alltid full av blomster og dufter nydelig. Har alltid trodd der var skjærsmin men vet sannelig ikke

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her