Minette – en albarose.

minette bukett roserMinett er en albarose fra 1805 og regnes som en hardhaus. Den greier seg uten mye stell, blomstrer ivrig, og får en vidunderlig duft og ett friskt grønt bladverk. Men den har en stor svakhet, blomstene dens går i ball. Det vil si at dersom de delvis utsprungete knoppene blir våte så klistrer kronbladene seg sammen og rosen får ikke til å åpne seg opp og rotner.
Vi brukte minette i bryllupet vårt, og som dere sikkert husker regnet det noe enormt i fjor sommer. For å unngå at rosene ble ødelagt ble det satt telt over hekken noen dager før slik at rosene fikk utvikle seg i fred. Så skrekkelig smart ut med 12 meter hvitt partytelt over en rosehekk, men resultatet ble en fantastisk hekk og mengdevis med roser å ta inn.
Jeg har ikke minette her på Moseplassen, men planlegger å hente ut ett rotskudd fra barndomshjemmet mitt når jeg har fått i stand bed her, for rosen er vidunderlig.
Minette is an old rose from 1805, and it is one of my favorites

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Det er det jeg sier – rosa er bedre på blomster enn på folk. Din rose er helt nydelig…

  Takk for tips om mirakelblomst også. har du noen selv? har ikke sett dem før jeg, før nå hos Marita, men jeg har en haug med frø. Praktisk med både frø og knoll. Georginer kan jeg iallefall 🙂 Hanne

 2. 🙂 Jeg har en bukett på bordet her som mor tok med sist de var innom, superkoslig er den 🙂

  Min verden, jeg har ikke mirakelblomst selv, men min georginegale mor har noen knoller, og hun tar de inn og oppbevarer de på samme måte. Jeg er ikke så glad i de, synes de er kjedelige… men mor liker sine og jeg kjenner andre som liker de også 😉 (Til dere som ikke forstår bæret, dette er en oppfølging på en kommentar jeg har gjort i bloggen til marita)

 3. jeg ville nok også ha satt opp telt og gitt alt for at disse herlige rosene skulle blitt 100%

  Flotte er de men tror nok ikke de egner seg her hos meg som har himmelen over trøndelag!

 4. Hihi, ja GundaM, jeg er nok enig med deg i det gitt. Men Trøndelag slår nå til med supervær av og til da, i allefall var det sånn i Trondheim. Du kune nå eventuelt ha bygget et lite tak over da 😀

 5. Please tell me it smells heavenly! I love sniffing roses and these are gorgeous! Thank you, from Kyle in Michigan, USA.

 6. Hei,
  Kan ikke tenke meg en vakrere gammeldags rose enn Minette – har en selv. Har delt med meg av den til venner og bekjente.Den dufter vidunderlig – men som du sier regnet er et problem.Det skal visstnok finnes en del av dem langs kysten I sør/øst, selv bor jeg i Østfold. Har hørt at de skal ha kommet med i skuter fra England til Norge.
  Takk for nydelig bilde – Minette er bare vakker

 7. Jøss, at Minette er en balastrose har jeg ikke hørt før, men det er jo slettes ikke utenkelig, utrolig mye ble med jordlassene over.
  For meg er det ett høydepungt når rosehekken til foreldrene mine står i flor, og skikkelig nedtur når det så regner…

 8. Noen fakta: Minette(i Sverige kallt Svearnas ros) laget av franskmann Vibert 1819. Riktig at den har en tendens til å gå i ball ved fuktig vær.Lett å kjenne ved oppsvulmet begerholder. Grunnen til at den er forholdsvis utbrett,er at roseduften beholdes selv om den går i ball.I eldre tider dyrket man ikke prydplanter for synets skyld,men fordi denne rosen hadde utpreget duft,ble den dyrket for rosenvann,altså nåtidens parfyme.
  Ang. Ice Meidiland, tror du har fått en feilmerket rose, Ice M er tettfylt,kritthvit med glinsende grønt bladverk,bunndekker med lange greiner fulle av roser.

  • Hei Roar, så fin tillegsinformasjon om Minette 🙂 Jeg veit den er godt egnet til rosegele, nettopp på grunn av duften, og burde vel ha tenkt meg at den var pop til rosevann også.
   Ang Ice Mediland, tusen tusen takk! Dersom den har overlevd vinteren (kremt, ble stående veldig dumt til i forhold til takavrenning og is…) så skal jeg dobbelsjekke hva dette er, for det er en meget god og tålende sak, og det hadde vært kjekt å vite dens egentlige navn.

 9. Hei! Jeg ønsker meg så veldig slike minette roser da jeg ønsker å lage meg en rosering….Har vært i alle tenkelige hagebutikker, men ingen har eller kan skaffe…. 🙁 Hvor kan jeg få tak i? Hadde blitt så glad om noen kunne hjelpe meg:-) Mvh Maya

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her